Eritemul fesier- cauze, factori de risc, prevenție și tratament

Eritemul fesier- cauze, factori de risc, prevenție și tratament

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre provocările cu care te poți confrunta în primii ani de viață ai copilului tău se regăsește și eritemul fesier care, în anumite situații, nu afectează doar zona fesieră, ci și zona inghinală și genitală. De cele mai multe ori, eritemul se ameliorează și se vindecă în câteva zile însă, până atunci, îi provoacă mult disconfort bebelușului. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi cum ar trebui să îngrijești zi de zi pielea bebelușului tău pentru a te asigura că va avea cât mai puțin de suferit din pricina iritației din zona scutecului.

De ce apare eritemul fesier?

Cauza principală este reprezentată de contactul prelungit al pielii cu scutecul umed sau murdar, purtat prea mult timp.

mama care schimba scutecul bebelusului ei in masina

Dacă pielea copilului este umedă pentru mult timp, este mai vulnerabilă la iritații și inflamații. În aceste condiții, poate surveni oricând eritemul fesier.

În plus, eritemul fesier la copii poate fi provocat de:

  • Iritațiile apărute în urma contactului pielii cu diverse substanțe: spre exemplu, cu unele ingrediente din creme, din loțiuni, din săpunuri/loțiuni de curățare, din materialele ce intră în compoziția scutecelor, din șervețelele umede, din detergenți, din balsamurile de rufe etc;
  • Alergii/intoleranțe alimentare: acestea pot interveni inclusiv din cauza unor alimente consumate de mama care alăptează;
  • Infecțiile bacteriene: uneori, stafilococii sau streptococii provoacă eritem fesier;
  • Infecțiile fungice: în anumite cazuri, eritemul fesier este generat de proliferarea Candida albicans. Această ciupercă se găsește în mod natural la nivelul tractului digestiv, dar căldura și umezeala din zona scutecului pot stimula proliferarea excesivă a Candida;
  • Scutecele fixate prea strâns;
  • Utilizarea unui alt tip de scutec.

Până la ce vârstă este indicat să poarte scutece copilul? Pediatrul răspunde

Care sunt factorii de risc responsabili de apariția eritemului fesier?

Orice copil care poartă scutece poate să fie afectat, la un moment dat, de eritem fesier. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta acest tip de eritem este mai ridicat în aceste situații:

  • Copilul are pielea sensibilă din cauza dermatitei atopice ori seboreice;
  • Copilul are diaree sau scaune frecvente;
  • Când intervine diversificarea alimentației:introducerea unor alimente noi poate determina modificarea compoziției și texturii materiilor fecale, ceea ce poate favoriza eritemul în zona scutecului;
  • Când este urmat un tratament cu antibiotice: acestea creează dezechilibre la nivelul florei intestinale și distrug bacteriile „bune”. În aceste condiții, se poate declanșa diareea. Inclusiv bebelușii alăptați de mame ce urmează un tratament cu antibiotic sunt mai predispuși la diaree și eritem fesier.

Cum se manifestă eritemul fesier?

Simptomele care arată că un copil se confruntă cu eritemul fesier sunt:

  • Inflamarea pielii în zona scutecului;
  • Sensibilizarea pielii din zona scutecului: în anumite situații, sunt prezente și mâncărimile;
  • Leziunile cutanate roșiatice în zona scutecului;
  • Stări de iritabilitate, plâns intens, mai ales în momentele în care scutecele sunt schimbate.

bebelus care sta in patut si plange in timp ce i se schimba scutecul

Cum poate fi tratat și prevenit eritemul fesier?

Medicii dermatologi atrag atenția asupra următorului aspect: cea mai eficientă metodă pentru a preveni și trata eritemul fesier este să ne asigurăm că pielea copiilor este curată, uscată și hidratată. În acest scop, străduiește-te să pui în practică sfaturile de mai jos:

Schimbă scutecele murdare cât mai repede

Chiar dacă sesizezi că scutecul nu este foarte ud, este preferabil să-l schimbi. Procedând așa, reduci umezeala care poate inflama o iritație. În cazul în care copilul are deja eritem fesier, încearcă să-i schimbi scutecele cât mai des și noaptea. Ideal este să folosești scutece pe bază de gel absorbant, ce țin mai bine umezeala la distanță.  

mama care incheie sau deschie capsa de la body-ul bebelusului ei

Curăță cât mai blând zona scutecului

Pentru a ocroti pielea delicată a copilului, procedează după cum urmează:

  • Îmbibă în apă caldă o cârpă perfect curată, bile/dischete din vată de bumbac organic sau șervețele umede fără alcool, fără uleiuri esențiale, fără săpun și fără parfumuri artificiale: ajută-te de oricare dintre acestea pentru a curăța pielea după îndepărtarea scutecului;
  • După ce pielea din zona scutecului este curată, tamponează ușor, cu un prosop moale, din materiale cât mai naturale sau las-o să se usuce în mod natural.

Fă-i copilului baie în fiecare zi

Acest demers este binevenit mai ales până când vezi că iritația din zona scutecului începe să se atenueze. Optează numai pentru produse de curățare cu ingrediente cât mai naturale, fără săpun, fără parfumuri artificiale și coloranți.

Aplică o cremă protectoare

Pentru a trata eritemul fesier poți recurge la o cremă pe bază de oxid de zinc. Aceasta este utilă în special în situațiile în care pielea se menține înroșită chiar dacă schimbi des scutecul. Când eritemul este sever, aplică un strat consistent de cremă, fără să-l îndepărtezi de fiecare dată când înlocuiești scutecul, fiind suficient să-l cureți la finalul zilei. Rolul oxidului de zinc este să calmeze și să protejeze pielea.

Dacă medicul pediatru îți recomandă, poți să aplici o cremă cu oxid de zinc peste o cremă antifungică sau peste o cremă cu conținut redus de corticosteroizi (de exemplu, cu hidrocortizon 0,5%). Este necesar să procedezi așa când eritemul nu dă semne de ameliorare după 2-3 zile de aplicații cu cremă cu oxid de zinc sau dacă se agravează. Mai mult decât atât, în caz de agravare, medicul poate prescrie un antibiotic, fie pentru aplicații topice, fie pentru administrare orală. Astfel de măsuri se iau când este vorba despre o infecție de origine bacteriană.

crema protectoare iritatii scutec Topfer, gama BabycareCa să asiguri cea mai bună îngrijire pentru pielea afectată de eritemul fesier, mizează pe o cremă fără apă, fără parfumuri sintetice, fără coloranți sau conservanți, adecvată pentru ameliorarea iritațiilor și pentru asigurarea protecției împotriva rănilor. Este vorba despre crema protectoare pentru iritații de scutec de la Töpfer, din gama Babycare, o gamă care pune la dispoziția mămicilor și piticilor produse lipsite de uleiuri minerale, săpunuri sau PEG (Polietilenglicoli).

În primul rând, crema conține extracte organice de tărâțe de grâu și de gălbenele. Acestea din urmă se remarcă prin prezența saponinelor triterpene, compuși cu efecte antiinflamatoare. În ceea ce privește tărâțele de grâu, ele conțin seleniu, zinc, vitamine B și vitamina E, nutrienți care hrănesc și regenerează pielea. De aceea, extractul de tărâțe de grâu ajută și la refacerea barierei hidrolipidice: aceasta păstrează pielea hidratată și previne pierderea umidității.

În al doilea rând, crema oferă hidratare naturală și protecție pentru pielea puiului tău grație prezenței uleiurilor organice esențiale, cu acțiune emolientă, printre care se regăsește și uleiul de măsline.

Pielea copilului tău are parte de o îngrijire eficientă întrucât crema menționată are și un conținut ridicat de oxid de zinc (15%).

Oferă-i pielii răgazul să se aerisească și să se refacă

O soluție la îndemână pentru prevenirea și diminuarea eritemului fesier este să lași cât mai mult pielea din zona scutecului să vină în contact cu aerul. Pentru a reuși, realizează următoarele demersuri:

  • Lasă-ți copilul să stea fără scutec într-un anumit interval: de exemplu, în timpul somnului de după-amiază;
  • Folosește scutece puțin mai largi ca de obicei în cazul în care observi că pielea începe să se înroșească;
  • Renunță la protecțiile pentru pat impermeabile: în schimb, poți opta pentru aleze impermeabile din bumbac organic.

Utilizează doar scutece pe măsura copilului și fixează-le corect

Când scutecele sunt prea strâmte pot declanșa sau accentua eritemul fesier. Din acest motiv, este esențial să achiziționezi scutece pe măsura copilului. În același timp, asigură-le că le fixezi corect, nu foarte strâns. 

Nu mai folosi produse pe care le crezi responsabile de iritarea pielii din zona scutecului

Încearcă să schimbi, de exemplu, detergenții, balsamul de rufe, cremele, șervețelele umede, tipul de scutece, săpunurile etc. Vezi cum reacționează pielea copilului după ce înlocuiești produsele enumerate cu altele, bazate pe ingrediente mai naturale. 

Când este cazul să te adresezi medicului pediatru

Dacă aspectul pielii copilului nu se îmbunătățește în 3-4 zile de la punerea în aplicare a sfaturilor amintite, cere cât mai rapid sfatul unui medic pediatru sau dermatolog. Adresează-te acestora mai ales în situațiile de mai jos:

  • Eritemul fesier apare în primele 6 săptămâni de viață ale copilului;
  • Eritemul se răspândește la nivelul brațelor, scalpului sau feței;
  • Survine febra;
  • Eritemul este foarte dureros;
  • Bănuiești că este vorba despre o infecție fungică: semnele care arată prezența unei astfel de infecții sunt roșeața prezentă în cutele pielii, dar și o erupție roșiatică, inflamată, însoțită de leziuni și scuame albicioase;
  • Sunt vizibile sângerări, bășici sau pustule pline de lichid gălbui: aceste manifestări pot dovedi prezența unei infecții bacteriene, care necesită un tratament cu antibiotic.

Surse foto: istockphoto.com, Image by Freepik, youtube.com

Surse articol: aad.org, healthychildren.org, hopkinsmedicine.org, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, sfatulmedicului.ro, webmd.com

Articolul urmator
De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare
De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție
    Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție

    Vergeturile sunt asociate de multe ori cu sarcina, pentru că organismul viitoarelor mămici trece prin transformări bruște. În realitate, însă, vergeturile pot să apară...

    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție
    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție

    Durerile, fie că sunt acute, fie că sunt cronice, trezesc îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât sunt acompaniate și de alte simptome neplăcute, temerile se vor...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Chist pilonidal: cauze, simptome și tratament
    Chist pilonidal: cauze, simptome și tratament

    Chisturile de la nivelul pielii sunt formațiuni pline de lichid sau de puroi. Ele pot fi localizate în diferite zone ale corpului, cu atât mai mult în cele în care...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

    Transpirațiile reci sunt un fenomen în care o persoană simte o senzație de transpirație umedă, rece și neobișnuită, care poate apărea brusc și fără un efort fizic intens....

    © 2024 Qbebe