Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

Andra Purdea

Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți faci griji că tu sau cineva apropiat ție poate avea ulcer varicos? Descoperă mai jos totul despre această afecțiune și cum o poți trata.

Simptomele ulcerului varicos

Un ulcer varicos este o rană la nivelu membrelor inferioare, care se vindecă greu din cauza circulației sanguine deficitare. Acesta se dezvoltă, de obicei, deasupra gleznei.

Adesea, un ulcer se dezvoltă după o rană minoră la picior care, din cauza problemelor de circulație a sângelui, nu se vindeca. Acesta poate fi dureros și poate provoca umflături pe piciorul afectat.

De obicei, un ulcer varicos la picior nu se va ameliora fără tratament, care implică, de obicei, îngrijirea specializată a rănilor și terapia de compresie.

Cel mai frecvent simptom al unui ulcer varicos la picior este o rană care nu se vindecă și care are o formă neregulată, cu piele uscată și tare în jurul exteriorului. Alte simptome includ:

  • umflături, în special în jurul gleznei piciorului afectat
  • dureri de picioare
  • durere
  • secreție clară

Ulcerele varicoase  ale picioarelor prezintă riscul de a se infecta, deoarece se vindecă lent. Semnele unui ulcer de picior infectat includ:

  • durere crescută
  • secreție verde și urât mirositoare
  • apariția febrei
  • o creștere a umflăturii și roșeață în jurul rănii

Cauzele ulcerului varicos

Ulcerele varicoase ale picioarelor se dezvoltă din cauza unor probleme de circulație a sângelui în venele picioarelor. Valvele din picioare ajută la împingerea sângelui în picioare și din picioare înapoi spre inimă. Dacă aceste supape se deteriorează, sângele se acumulează în venele picioarelor, provocând simptome de presiune și modificări ale pielii.

Există o serie de factori diferiți care pot crește riscul de a dezvolta ulcere varicoase. Unii dintre acești factori nu pot fi controlați, ca de exemplu vârsta sau istoricul familial. Cu toate acestea, poți face unele alegeri legate de stilul de viață pentru a reduce riscul de a avea ulcer varicos.

Vârsta este cel mai comun risc de a dezvolta ulcere varicoase. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât crește riscul de a te confrunta cu aceasta problemă. Acest lucru se datorează faptului că supapele din vene slăbesc pe măsură ce îmbătrânești, ceea ce face mai dificil ca sângele să curgă în direcția corectă.

Deși nu poți lupta împotriva îmbătrânirii, poți lua măsuri pentru a-ți păstra venele sănătoase.

Un alt factor este fumatul. Fumatul deteriorează pereții venelor și reduce fluxul sanguin, ambele putând crește riscul de a dezvolta ulcere varicoase. 

Supraponderalitatea sau obezitatea reprezintă un alt risc de a dezvolta ulcer varicos. Acestea exercită o presiune suplimentară asupra venelor, ceea ce îngreunează circulația corectă a sângelui. Caută modalități de a mânca sănătos și de a face exerciții fizice în fiecare zi sau apelează la un nutriționist sau un medic specialist axat pe greutate, pentru a îți ține greutatea sub control.

Dacă ai un stil de viață sedentar există, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta ulcere varicoase. Acest lucru se datorează faptului că statul în șezut sau în picioare pentru perioade lungi de timp poate reduce fluxul sanguin și poate duce la insuficiență venoasă. Dacă lucrezi de la birou și stai foarte mult timp pe scaun, încearcă să integrezi câteva plimbări în programul tău zilnic.

Un alt fel de risc îl reprezintă orice tip de traumatism la nivelul piciorului (cum ar fi o tăietură sau o vânătaie) Acesta poate afecta venele și poate duce la formarea ulcerului varicos. Dacă dezvolți o infecție la nivelul piciorului, riscul este, de asemenea, foarte crescut. 

Nu în ultimul rând, un alt risc care poate duce la formarea ulcerului varicos este dat de inflamația venelor (numită inflamație venoasă). Poți reduce inflamația ridicând picioarele, purtând ciorapi de compresie, menținându-te activă și purtând gheață în zonă afectată.

Diagnosticul ulcerului varicos

Un ulcer varicos la picior este, de obicei, diagnosticat pe baza aspectului său, a duratei de timp, a istoricului tău și a altor factori de risc.

Pentru a exclude boala arterială periferică (o afecțiune care afectează arterele) ca o posibilă cauză a simptomelor tale, medicul tău poate efectua un test cunoscut sub numele de testul Doppler.

Acesta presupune măsurarea tensiunii arteriale în arterele de la glezne și compararea acesteia cu presiunea din brațe. În cazul în care ai o boală arterială periferică, tensiunea arterială în jurul gleznelor va fi mai mică decât la brațe.

Medicul de familie poate recomanda alte teste pentru a vedea dacă ai și o boală vasculară periferică sau pentru a-ți verifica circulația înainte de a începe tratamentul.

Cum tratezi ulcerul varicos

Tratamentul pentru un ulcer varicos necesită o combinație de îngrijire a rănii și un plan de gestionare a cauzelor care stau la baza ulcerului. Odată ce ai dezvoltat un ulcer varicos deschis, va trebui să iei măsuri pentru a împiedica infectarea acestuia. Acest lucru implică curățarea și pansarea regulată a rănii.

De asemenea, se recomandă ca zona din jurul ulcerului să fie cât mai uscată. Pielea umedă fiind mai moale decât cea uscată face ca ulcerul să crească mai ușor în dimensiune. Purtarea regulată a ciorapilor de compresie poate împiedica sângele să continue să se adune în picior. 

În cazul în care tratamentele convenționale nu vor fi de ajutor, medicul tău specialist poate recomanda o intervenție chirurgicală, care presupune deschidrea venei, pentru un flux sanguin mai bun.

Cu un tratament adecvat, ulcerele varicoase se pot vindeca în câteva săptămâni sau în câteva luni. Complicațiile sunt rare, dar pot apărea dacă ulcerul este lăsat netratat. Pentru orice tip de îngrijorări pe care le poți avea, asigură-te că discuți cu medicul tău.

Articolul urmator
Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    © 2024 Qbebe