Greselile mamelor tinere in ingrijirea bebelusului

Greselile mamelor tinere in ingrijirea bebelusului

Raluca Cristea

Cel mai bine este sa stii dinainte la ce sa te astepti si de ce anume sa te feresti. Acest principiu ar trebui sa se aplice oricand in viata, dar mai ales din momentul in care devii mama si esti responsabila pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului tau. Mamele tinere sunt cele mai expuse greselilor in ingrijirea bebelusului, mai ales in primii doi ani de viata ai micutului. Daca si tu te afli printre mamele tinere, cu o multime de temeri si intrebari, afla de mai jos raspunsurile potrivite!


"Incepatoare" fiind in frumoasa meserie de mama, uneori risti sa te pierzi cu firea. Cu siguranta vor fi situatii pe care le vei simti imposibil de depasit, iar acest sentiment se amplifica cu cat esti mai tanara sau mai putin inconjurata de mame cu experienta "in campul muncii".

Te vei surprinde pe tine insati atunci cand iti va lipsi indemanarea pentru lucruri relativ simple: infasatul, prepararea biberonului sau asezarea bebelusului la san. Cea mai importanta sansa? Sa primesti informatii si sfaturi de la o sursa de incredere! QBebe face un prim pas pentru a te ajuta in situatiile dificile pentru o mama tanara! Iata cele mai frecvente greseli ale tinerelor mame!

Curatenie exagerata in preajma bebelusului

Una dintre cele mai mari griji ale tinerelor mame este sa pastreze o curatenie exemplara in ambientul bebelusului. Chiar si in acest caz, este adevarata zicala "ce-i mult, strica", deoarece un ambient foarte steril ii face chiar mai mult rau decat bine bebelusului.

In primul rand, tinandu-l pe micut intr-o camera total diferita fata de mediul exterior, il vei obisnui cu anumite conditii de viata, nu tocmai potrivite. In momentul in care micutul va incepe sa isi petreaca tot mai mult timp in aer liber, sistemul lui imunitar nu va reactiona sau va fi slabit fata de agentii externi: microbi, virusi, virusuri, curenti de aer rece, etc. Consecinta va fi chiar imbolnavirea bebelusului.

mame tinere
In al doilea rand, nu trebuie sa transformi camera bebelusului intr-un cocon si nici nu trebuie sa folosesti fel si fel de produse de curatenie, care, folosite excesiv, pot provoca bebelusului alergii si dificultati in respiratie.


Iata ce ai de facut in fiecare saptamana:
- aerisesti camera in fiecare zi;
- stergi praful o data/sapt;
- dezinfectezi patul si obiectele bebelusului o data/sapt;
- speli pe jos si dai cu aspiratorul o data/sapt.

Pregatirea sanilor pentru alaptare inainte de nastere!

Multe mame tinere, inca din timpul sarcinii, isi stropesc sanii cu apa/lapte apoi ii sterg cu prosopul sau ii maseaza cu lotiuni de corp hidratante, pentru a preveni crapaturile mameloanelor care pot aparea in urma viitoarei alaptari. Nu face asa ceva!

Cel mai bine este sa urmaresti alipirea corecta a bebelusului la san - sa nu apuce doar mamelonul, ci si o mare parte din areola mamara. Apoi, pentru a preveni crustele, uscaciunea sau crapaturile mameloanelor, nu indeparta laptele prelins pe sani in urma alaptarii, mai degraba intinde-l pe mameloane si areola.

 crapaturile mameloanelor


Supraalimentarea bebelusului
si diversificarea timpurie

Bebelusii cei mai expusi sunt cei hraniti atat la san, cat si artificial, deoarece mama le ofera o alimentatie din doua surse, deci este dublu tentata sa ofere hrana micutului ei atunci cand acesta are un disconfort (plange, nu doarme, etc.).

De obicei, bebelusii nu au nevoie sa fie hraniti foarte mult, insa unii dintre ei atunci cand au un disconfort sau nu dorm, mananca mai mult decat le trebuie doar pentru ca li se ofera, micutii inducandu-si automat ideea ca alaptarea poate fi unul dintre remediile pentru disconfortul lor. Iata si unul dintre motivele pentru obezitatea bebelusilor!

Trecerea prea devreme la diversificarea alimentatiei va avea si ea consecinte nefaste asupra bebelusului: suprasolicitarea aparatului digestiv si tulburarea functiilor pancreasului, ceea ce duce de multe ori la instalarea diabetului zaharat.

Trecerea fara motiv la alimentatia artificiala (intarcarea)


Exista cazuri in care bebelusul cere mai mult lapte decat ii poti oferi pe cale naturala. Nu te speria, este vorba despre o asa zisa criza de lactatie. Nu face greseala de a trece la alimentatia artificiala si continua sa alaptezi bebelusul! In cateva zile, criza de lactatie va trece.
diversificarea alimentatiei

Daca totusi situatia se mentine la fel, trebuie sa corectezi posibilele cauze: stresul, oboseala, alaptarile rare sau de scurta durata din timpul noptii, alipirea incorecta a bebelusului la san - moment in care micutul inghite goluri de aer impreuna cu laptele.

Imbracamintea neadecvata si infofolirea bebelusului

Una dintre cele mai des intalnite greseli ale mamelor tinere? Imbracamintea neadecvata a bebelusului, prea subire si de cele mai multe ori, prea groasa. Greseala de a imbraca bebelusul prea subtire este mai rara, deoarece indiferent de experienta, iti poti da seama relativ usor cand afara este prea frig pentru cum vrei sa il imbraci.

Greseala frecventa este infofolirea bebelusului, de teama sa nu raceasca. Bineinteles, nu vrei ca micutul sa inghete de frig, dar ai grija sa te mentii in limitele rezonabile caci, la fel ca si in cazul curateniei excesive, ii poti face mai mult rau decat bine. Medicii te sfatuiesc sa imbraci bebelusul la fel de gros cum te imbraci si tu: astfel ii vei ajuta sistemul imunitar sa se intareasca si nu il vei feri de agentii externi, nici nu il vei supraincalzi, provocand de exemplu, o afectiune a plamanilor.
ingrijirea bebelusului



Tu cum iti ingrijesti puiul? Ai facut si tu greseli in primii lui ani de viata?

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere
    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere

    O mămică cu 4 copii de peste hotare ne povestește care sunt motivele pentru care nu mai vrea să petreacă timpul cu mămici mai tinere decât ea. Citește articolul pentru a le...

    Scrisoare deschisă către toate mamele tinere: „Nu disperați, o să vă găsiți ritmul”
    Scrisoare deschisă către toate mamele tinere: „Nu disperați, o să vă găsiți ritmul”

    Când devii pentru prima dată mamă, resimți mai puternic provocările din viața de zi cu zi. Pe lângă faptul că te străduiești să fii trup și suflet pentru copilul tău,...

    Mărturia unei tinere mame care a șocat internetul: "Am avut 7 sarcini până la 20 de ani"
    Mărturia unei tinere mame care a șocat internetul: "Am avut 7 sarcini până la 20 de ani"

    O tânără în vârstă de 21 de ani de peste hotare s-a luptat cu judecata aspră a lumii de când avea 15 ani și a rămas însărcinată cu primul său copil, o...

    Lecția de luat aminte a unei educatoare pentru copii: „Vreau să îi învăț să greșească, să-și accepte greșelile”
    Lecția de luat aminte a unei educatoare pentru copii: „Vreau să îi învăț să greșească, să-și accepte greșelile”

    Pasiunea de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știi, dragostea față de cei mici și dorința de a-i pregăti pentru viață sunt unele dintre cele mai importante repere pentru un...

    Mama unei tinere cu dizabilități face o descoperire șocantă! Fata era abuzată de chiar de tatăl ei
    Mama unei tinere cu dizabilități face o descoperire șocantă! Fata era abuzată de chiar de tatăl ei

    După ce și-a îngrijit fiica ce suferă de un sindrom foarte rar fără posibilitatea de vindecare, o mamă a făcut o descoperire șocantă. Tatăl vitreg o abuza atunci când...

    Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului
    Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului

    Stima de sine reprezintă percepţia unui om legat de valoarea pe care o are ca şi individ. Stima de sine este cea care îţi dă curaj să faci lucruri noi şi să accepţi ideea de...

    De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?
    De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?

    Fiecare dintre noi avem propriul sanctuar. Unii dintre noi îl găsim în natură, alții în brațele unui prieten, iar această mamă îl găsește pe podeaua din baie....

    S-a spus că bebelușii au murit din cauza mamelor, dar o nouă anchetă a descoperit nereguli la maternități
    S-a spus că bebelușii au murit din cauza mamelor, dar o nouă anchetă a descoperit nereguli la maternități

    Raport cutremurător într-o maternitate din nord-estul Angliei! Peste 200 de nou-născuți au murit din cauza proastelor îngrijiri medicale și 9 mame și-au pierdut viața după...

    © 2024 Qbebe