Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Înfășatul bebelușului: ghid practic pentru părinți

Înfășatul bebelușului este o metodă simplă care ajută la calmarea bebelușului. Înfășatul îi oferă un sentiment de siguranță pentru că îi aduce aminte de felul în care stătea în pântecul mamei. Învață din acest ghid util tehnica de înfășat bebe, află care sunt riscurile dacă înfășatul nu este realizat în mod corespunzător și vezi la ce vârstă nu se mai recomandă înfășarea.

Înfășatul bebelușului: ce înseamnă și de ce se folosește

înfășat bebe-fetiță înfășată în pătură roz

Înfășatul bebelușului este o tehnică practicată mai ales în primele zile de viață ale nou-născutului, cu scopul de a-l face pe acesta să se simtă în siguranță. O pătură ușoară înfășurată în jurul corpului bebelușului se poate asemăna cu pântecele mamei și astfel îl poate ajuta pe nou-născut să se calmeze. De asemenea, înfășatul îl ajută pe bebeluș să rămână cald până când corpul său începe să-și regleze singur temperatura. Dacă vrei să încerci și tu această tehnică de înfășat bebe, o poți folosi mai ales atunci când copilul este suprastimulat sau atunci când trebuie să doarmă. Însă, înainte de a înfășa bebelușul, asigură-te că acesta nu este flămând sau ud. Dacă este efectuată corect, aceasta este o metodă simplă care ajută la calmarea bebelușului pentru că îi oferă o siguranță asemănătoare cu cea din pântecul mamei. Dar dacă nu este efectuată corect, ea poate provoca anumite probleme de sănătate. De exemplu, înfășurarea prea strânsă a picioarelor bebelușului poate slăbi articulațiile și poate deteriora cartilajul moale al șoldului, ceea ce poate duce la displazie de șold.

Pentru a preveni displazia de șold atunci când înfășori copilul, asigură-te că există suficient spațiu în partea inferioară a păturii, astfel încât acesta să își poată îndoi picioarele în sus și în jos. Imediat ce copilul are aproximativ o lună, se poate renunța la înfășurarea bebelușului, deoarece îl poate împiedica să-și dezvolte bine mobilitatea. Majoritatea pediatrilor recomandă ca înfășatul bebelușului să înceteze când acesta are maxim 2 luni.

Tehnica de înfășat bebe: pas cu pas

Iată un ghid util care îți arată, pas cu pas, ce trebuie să faci ca să obții un înfășat de bebe profesionist și de asemenea, te învață cum să te asiguri că bebelușul tău este în siguranță astfel înfășat.

 1. Întinde scutecul sau pătura pe o suprafață plană și pliază colțul de sus al păturii în jos.
 2. Așează copilul pe spate pe pătură, cu capul deasupra colțului pliat (pătura să fie la nivelul umerilor).
 3. Pune brațul stâng al bebelușului pe lângă corp în jos și înfășoară colțul stâng al păturii peste braț și piept. Bagă colțul păturii între brațul drept și partea dreaptă a corpului.
 4. Îndoaie partea inferioară a păturii și adu-o până peste umărul drept.
 5. Apoi pune brațul drept pe lângă corp în jos, pliază colțul drept al păturii peste corpul bebelușului și trage-l sub partea stângă a corpului.
 6. Asigură-te că șoldurile bebelușului se pot mișca și că pătura nu este prea strânsă. Specialiștii recomandă să fie cel puțin două sau trei degete între pieptul copilului și pătură.

Alte sfaturi și recomandări

Dacă bebelușul dă semne că vrea ca mâinile sale să-i fie libere, este în regulă să le lași în afară. Pune bebelușul să doarmă pe spate, pentru a evita rostogolirea pe burtă și încearcă să menții o temperatură confortabilă în cameră. Evită să-l îmbraci pe bebeluș prea gros pentru că înfășatul poate determina o supraîncălzire, iar acest lucru poate cauza probleme mai grave. De asemenea, ține cont de faptul că nu orice bebeluș suportă bine înfășatul. Prin urmare, dacă vezi că această procedură nu-l calmează, ba dimpotrivă, îl face mai agitat decât înainte, este recomandat să nu mai încerci tehnica de înfășat bebe. Este în regulă să lași copilul liber, dacă observi că așa îi place cel mai mult.

Surse: healthychildren.org, babycenter.com, whattoexpect.com

Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor

Surse foto: Pixabay

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Suzeta bebelușului: Ghid pe vârste de alegere și utilizare
  Suzeta bebelușului: Ghid pe vârste de alegere și utilizare

  Suzetele fac parte și ele dintre cele mai populare accesorii destinate îngrijirii bebelușului. Parcurgând articolul de mai jos, vei învăța de ce ar trebui să ții...

  Morfologie fetală: ghid complet pentru părinți
  Morfologie fetală: ghid complet pentru părinți

  În timpul unei sarcini sunt recomandate mai multe ecografii care să urmărească dezvoltarea fătului, să observe anumite anomalii de creștere și să monitorizeze starea de...

  ABC-ul viitorilor părinți: Scurt ghid pentru perioada de preconcepție
  ABC-ul viitorilor părinți: Scurt ghid pentru perioada de preconcepție

  Există destule moduri prin care viitorii părinți își pot spori fertilitatea, șansele de a avea o sarcină sigură și un viitor bebeluș sănătos, chiar dacă statisticile...

  Ghid pentru părinți: actele de care ai nevoie, de la naștere până la școală
  Ghid pentru părinți: actele de care ai nevoie, de la naștere până la școală

  Fie că vorbim de nașterea copilului sau de înscrierea sa la școală, fiecare etapă din viață presupune o serie de acte depuse la diverse instituții. Qbebe s-a gândit să...

  Când administrăm vitamina D la copil- ghid complet pentru părinți
  Când administrăm vitamina D la copil- ghid complet pentru părinți

  Vitamina D este unul dintre cei mai valoroși nutrienți, fiind indispensabilă în menținerea sănătății fizice și psihice la orice vârstă. În ceea ce privește...

  Un cadou practic și cool pentru un copil mic
  Un cadou practic și cool pentru un copil mic

  Toți părinții își doresc să-și surprindă plăcut copiii și să le facă cele mai frumoase cadouri, dar se trezesc inevitabil într-o pană de idei. Oare pentru că ai lor...

  Nu știi ce să faci cu buricul căzut al bebelușului? Mulți părinți îl transformă în bijuterii
  Nu știi ce să faci cu buricul căzut al bebelușului? Mulți părinți îl transformă în bijuterii

  Părinții care aleg să păstreze buricul căzut bebelușului ca amintire îl pot da pe mâna unor designeri bijutieri, ce vor crea din el tot felul de poboabe.

  © 2021 Qbebe