Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Prima lună a bebeluşului: Trucuri de supravieţuire de la proaspeţii părinţi

Majoritatea proaspeţilor părinţi spun că cea mai dificilă perioadă a fost pentru ei prima lună de viaţă a bebeluşului. Această primă lună reprezintă, de fapt, perioada de acomodare a bebeluşului cu lumea şi cu părinţii săi, dar şi a părinţilor cu noul statut şi noul membru al familiei care depinde în totalitate de ei. Deoarece bebeluşul nu vine pe lume cu un manual de utilizare, Qbebe îţi oferă câteva trucuri de supravieţuire recomandate chiar de proaspeţii părinţi.

Pentru a veni în ajutorul tuturor proaspeţilor părinţi îngrijoraţi de toate poveştile despre greutăţile pe care le vor întâmpina în prima lună de viaţă a bebeluşului, am întrebat câţiva părinţi ce sfaturi ar oferi pentru această perioadă de acomodare. Trebuie să recunoaştem că majoritatea sfaturilor sunt deosebite, acestea fiind mai rar întâlnite în articolele de acest gen.

1. Cumpără o protecţie pentru salteaua patului tău

Deşi acesta este unul dintre sfaturile pe care puţini părinţi le oferă celor mai puţin experimentaţi, adevărul este că o protecţie pentru salteaua patului vostru va fi foarte utilă în primele luni de viaţă ale bebeluşului. De ce? Deoarece, chiar dacă bebeluşul doarme în pătuţul său încă de la venirea din maternitate şi aveţi o masă pentru schimbatul bebeluşului, veţi constata destul de repede că bebeluşul îşi petrece destul timp în patul vostru, fie în timpul sesiunilor de alăptare nocturnă, fie ziua când vă jucaţi sau vă odihniţi împreună, sau chiar atunci când îl îmbrăcaţi sau îi faceţi masajul după baie. Iar bebeluşului nu prea îi pasă dacă are scutecul pus atunci când îşi face nevoile. Majoritatea părinţilor au recunoscut că, în primele săptămâni de viaţă ale bebeluşului li s-a întâmplat ca cel mic să urineze ori să vomite pe aşternuturile din patul lor şi ei doar să acopere incidentul cu un prosop pentru a mai dormi puţin. Dacă aveţi protecţie pentru saltea, toate aceste incidente nu vor reuşi să murdărească salteaua patului, ci doar protecţia care este mai uşor de spălat şi uscat.

2. Păstrează hainele de gravidă

Multe mămici ne-au sfătuit să păstrăm hainele de gravidă, mărturisind că acest lucru nu este practic doar în cazul în care vei mai avea un bebeluş curând sau pentru primele săptămâni după sarcină. Mamele spun că hainele de gravidă pot fi purtate datorită comodităţii lor pe tot parcursul primului an de viaţă al bebeluşului. Evident că, dacă pe tricoul tău scrie "sunt gravidă şi îmi place" poate ar fi bine să renunţi să îl mai porţi pentru a nu fi nevoită să răspunzi întrebărilor răutăcioase gen "deja?" Dar toate perechile de pantaloni cu talia înaltă şi elastică ţi se vor părea comode până când burtica ta va reveni la normal, iar tricourile şi rochiţele largi vor fi foarte practice când va trebui să te îmbraci şi să te dezbraci foarte repede când vei avea un bebeluş în grijă.

3. Achiziţionează haine din spandex care să îţi strângă burta

Evident că burtica o să scadă după naştere şi la un moment dat se va şi tonifia parţial, însă dacă nu faci parte dintre acele femei-minune care nu par să fi născut recent şi revin în formă imediat după naştere, dă-mi voie să fie sinceră cu tine: burtica moale şi pufoasă te va mai însoţi ceva vreme. Acesta este motivul pentru care câteva piese de îmbrăcăminte care să îţi ţină burtica strânsă şi totul la un loc îţi vor fi absolut necesare. Multe mămici au mărturisit că primele săptămâni după naştere au avut senzaţia că la fiecare mişcare burtica lor se mişca şi, împreună cu burtica şi organele interne care acum, fără bebeluşul care le ţinea înghesuite, se chinuie să îşi găsească locul. De aceea, colanţii cu talia înaltă sau topurile elastice ori chiar centurile late mult lăudate ţi se vor părea mai mult decât confortabile.

4. Alege un pediatru al cărui cabinet este lângă un restaurant

Există numeroase articole cu sfaturi despre cum să alegi un pediatru bun şi majoritatea sugerează să găseşti un pediatru disponibil pe care să îl poţi suna şi în miez de noapte, unul care să aibă aceleaşi idei despre creşterea copilului cu tine, care să fie un bun ascultător şi care să fie deschis la metode noi de îngrijire a bebeluşului. În afară de aceste criterii importante pe care un bun pediatru trebuie să le îndeplinească, unii părinţi au mai sugerat că ar fi bine dacă pediatrul ar oferi consultaţii într-un cabinet sau clinică din apropierea unor restaurante. Având în vedere că în primul an de viaţă al bebeluşului vei face multe vizite la cabinetul pediatrului şi că, în acelaşi timp, nu prea vei mai avea timp de viaţă socială ori de ieşiri în oraş, ai putea profita de ieşirile cu bebeluşul să iei şi masa în oraş fie cu tăticul sau un membru al familiei, fie chiar cu o prietenă pe care nu mai apuci să o vezi foarte des. Deşi poate părea un sfat nu foarte util, vei observa că în prima lună de viaţă a bebeluşului vei avea un pretext foarte bun ca atunci când mergeţi la pediatru să luaţi şi masa în oraş pentru un sentiment de minimă normalitate rămasă în vieţile voastre.

5. Cumpără multe suzete

 

Deşi majoritatea părinţilor îşi propun înainte de venirea pe lume a bebeluşului să nu apeleze la ajutorul suzetelor de teamă că acesta nu se va mai ataşa corect de sân sau că dentiţia îi va fi deformată, curând după venirea pe lume a bebeluşului apelează totuşi la controversatele suzete. Poate că nu va fi cazul bebeluşului tău, însă există bebeluşi cărora le place să sugă 24 de ore pe zi, ceea ce poate fi traumatizant fizic pentru mamă. Pentru sănătatea mentală a tuturor celor din casă, pentru sănătatea fizică a mamei şi confortul bebeluşului, este recomandat să fii pregătită cu mai multe tipuri de suzete, deoarece nu ştii ce tip de suzetă va prefera bebeluşul tău. De asemenea, trebuie să ştii că suzetele nu sunt niciodată suficiente dacă bebeluşul tău este atras de ele, deoarece aşa cum le sug, aşa le şi scuipă din gură, iar uneori, mai ales noaptea, poate fi frustrant să tot cauţi suzeta prin pătuţ sau pe jos, să o dezinfectezi pentru a o putea folosi iarăşi. Prin urmare, atunci când observi că bebeluşul tău preferă un anume tip de suzetă, cumpără câteva de acelaşi tip şi ai grijă să le împrăştii prin toată casa pentru a avea una la îndemână oricând este necesar. Nu uita să le sterilizezi pe cele deja folosite şi aruncate prin diverse locuri de bebeluş sau de voi înainte de a le refolosi.

Dragi părinţi, voi ce sfaturi le oferiţi proaspeţilor părinţi fără experienţă? Ce anume ar fi bine să ştie despre prima lună a bebeluşului?

5 situații înfricoșătoare care apar în prima lună a bebelușului și cum să le gestionezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Proaspeții părinți trebuie să se aștepte la 6 ani de deprivare de somn, spune un studiu
  Proaspeții părinți trebuie să se aștepte la 6 ani de deprivare de somn, spune un studiu

  Dacă vă gândiți să va întemeiați o familie și să faceți copii, să vă faceți somnul de frumusețe înainte!

  1500 de lei pentru proaspeții părinți de la stat. Angajații vor primi acum și tichete trusou și junior
  1500 de lei pentru proaspeții părinți de la stat. Angajații vor primi acum și tichete trusou și junior

  Două noi tipuri de vouchere vor fi acordate de stat pentru proaspeții părinți, dintre care unul va fi acordat lunar! Află despre ce este vorba!

  10 simptome din prima lună de sarcină. Nimeni nu bagă în seamă numărul 8
  10 simptome din prima lună de sarcină. Nimeni nu bagă în seamă numărul 8

  Atunci când rămâi însărcinată au loc mai multe reacţii în lanţ care generează diverse simptome. În primele stadii, aceste simptome sunt foarte similare cu...

  Trist! Un bebeluș născut cu alcoolemie de 3.2 în sânge a pierdut lupta pentru supraviețuire
  Trist! Un bebeluș născut cu alcoolemie de 3.2 în sânge a pierdut lupta pentru supraviețuire

  Un bebeluș s-a născut prematur la 28 de săptămâni, cu grave malformații genetice și având o alcoolemie de 3,2 miligrame la mililitru de sânge. Bebelușul, din...

  Trucuri inedite: cum transformi masa bebelușului într-o activitate relaxantă și pentru tine
  Trucuri inedite: cum transformi masa bebelușului într-o activitate relaxantă și pentru tine

  Bebe a început diversificarea și ești în culmea fericirii. Asta nu înseamnă altceva decât că piticul tău se dezvoltă armonios și în limite normale, semn...

  Relații intime ca în Game of Thrones: 3 trucuri pentru părinți epuizați
  Relații intime ca în Game of Thrones: 3 trucuri pentru părinți epuizați

  De ce oare Game of Thrones, cunoscut ca Urzeala Tronurilor la noi în țară, este un serial cu un succes incredibil la nivel mondial? Pentru că are de toate, condimente pentru fiecare...

  Prima imagine cu fața bebelușului Archie, în brațele mamei sale
  Prima imagine cu fața bebelușului Archie, în brațele mamei sale

  Deși a trecut mai puțin de o săptămână de la botezul fiului lui Meghan Markle și al Prințului Harry, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, fanii familiei regale se pot delecta...

  © 2019 Qbebe