Primii musafiri ai bebelusului

Primii musafiri ai bebelusului

Roxana Cristea

Primii musafiri ai bebelusului trebuie sa vina atunci cand tu si bebelusul tau sunteti gata sa-i primiti. Sunt mamici care au primit vizite din prima lor zi acasa, altele au amanat momentul cateva zile sau chiar saptamani. Cel putin in aceasta privinta nu exista nicio regula, nici macar una nescrisa. Sunt insa cateva sfaturi de luat in considerare atunci cand te pregatesti sa primesti primii musafiri ai bebelusului.

primii musafiri ai bebelusuluiDe cele mai multe ori, nasterea este coplesitoare, incarcata de emotii, griji si oboseala... multa oboseala. Pe de alta parte, bebe are nevoie si el de putin timp sa se acomodeze cu noul mediu. In plus, familia marita are nevoie de un moment intim numai al ei. Toate aceste motive te vor face sa amani putin vizitele apropiatilor. Asta daca nu cumva dorinta ta de a impartasi cu ceilalti minunea care ti s-a intamplat este mai mare decat oboseala si dorinta de intimitate. Este posibil ca, atunci cand ajungi acasa cu bebe de la maternitate, rudele si prietenii sa fie deja la usa cu flori si cadouri. Oricum ar fi, daca ai facut fata unei nasteri vei trece si peste "armata" de cunostinte care vor dori sa vada bebelusul.

Spune "NU" persoanelor care te-ar putea supara

In primele zile, nu trebuie sa vina in vizita nicio ruda si niciun prieten care nu poate intelege prin ce trece o mamica dupa nastere. Nu sunt binevenite persoanele care le stiu pe toate, care nu sunt de niciun ajutor, in fata carora nu poti sa plangi sau sa tipi. Amana vizita acelor persoane care se ocupa cu critica si nu stiu sa te faca sa razi sau sa te simti cea mai tare mamica din lume.

Daca ai nevoie de ajutor, gandeste-te bine cu cine ai putea convietui in cele mai tensionate si frustrante momente din viata ta. Doar acele persoane ar putea sa fie intr-adevar de ajutor atunci cand odihna devine un lux, mancatul se face pe fuga, dusul este mai rapid decat oricand si plansul copilului nu te lasa nici macar sa schimbi doua vorbe cu partenerul de viata.

Nu trebuie sa vina toti in aceeasi zi

Toata lumea ar dori sa vada bebelusul din prima zi, dar vor intelege ca nu se poate sa dea buzna peste voi. Asa ca tu vei programa vizitele, astfel incat sa te bucuri de prezenta tuturor fara sa te oboseasca. In plus, cine are loc pentru toate rudele si prietenii care doresc sa vina in vizita la bebe? Toata lumea iubeste copiii, asa ca, in mod sigur, toti cunoscutii tai vor dori sa-l cunoasca pe noul membru al familiei.

Mergeti voi la cunostintele care isi prelungesc prea mult vizitele

Daca ai prieteni sau rude care uita sa mai plece atunci cand vin in vizita, ar fi bine sa mergeti voi la ei si sa le prezentati copilul. Din obisnuinta, prietenii cu care ai petrecut vacante si nopti intregi jucand carti sau table, poate nu-si dau seama ce presupune aparitia unui copil in viata voastra si vor sta in vizita prea multe ore. Tie iti va fi rusine sa le spui sa plece si nici treaba prea multa nu poti face cu ei in casa, de odihna nici nu poate fi vorba, ca doar nu-i lasi si mergi sa tragi un pui de somn.

In schimb, il poti duce pe bebe in vizita. Copilul foarte mic este "portabil" si nu protesteaza foarte mult. Nou-nascutul mananca si doarme, in cea mai mare parte a timpului, asa ca iti va fi usor si iti va face bine o vizita la prieteni, o vizita pe care tu o poti controla – stai cat trebuie si cat iti place, daca bebe protesteaza poti pleca imediat.

Lasa-i sa te ajute... daca asta vor

Primii musafiri ai bebelusului sunt, de cele mai multe ori, rudele apropiate. Acestea vor, cu orice pret, sa te ajute. Daca nu le dai tu ceva de facut, se apuca oricum de treaba. Asadar, planifica ceva de facut pentru fiecare. In timp ce tu stai cu bebe, ceilalti pot duce gunoiul, pot face o mancare pentru toata familia, pot scutura si aspira. In acest fel, se vor simti si ei bine ca ti-au fost de folos, iar tu vei fi multumita ca ai stat cu bebe toata ziua, fara sa-ti pese de treburile casnice.

Poti profita si altfel de prezenta lor, roaga-i sa stea cu bebe pana cand faci tu un dus prelungit sau iti verifici email-urile.

Primii musafiri ai bebelusului trebuie sa fie pregatiti sa asculte numai povestiri despre nastere si copii

Este clar ca, atunci cand un nou-nascut primeste musafiri, toata lumea vorbeste despre problemele din timpul nasterii, despre copii si complicatii. Tu te vei plange ca esti obosita, ca toata viata iti este data peste cap si este posibil sa scapi si vreo doua lacrimi. Asa ca primii musafiri ai bebelusului trebuie sa fie cei care te pot lua in brate sa te consoleze. Stim ca bebe este vedeta, dar, deocamdata, el nu are nevoie decat de mama lui, iar mama are nevoie de prieteni adevarati. Pentru moralul tau, nu ar strica sa chemi repede in vizita niste prieteni care stiu sa te faca sa razi.

Tine-i departe pe musafirii raciti sau gripati

Primii musafiri ai bebelusului trebuie sa fie perfect sanatosi. Nu trebuie sa exageram cu clorul sau spirtul dat prin casa de abia mai poti respira si nici sa-i obligam pe musafiri sa stea la 3m de copil. Cu toate acestea, putem sa-i rugam sa nu vina in vizita daca sunt raciti (sau sufera de o alta boala molipsitoare) si sa le sugeram ca inainte sa-l ia pe bebe in brate sa se spele pe maini. Atat mama, cat si nou-nascutul sunt sensibili dupa nastere si nimeni nu-si doreste ca un bebe atat de mic sa se imbolnaveasca. O raceala, banala la adulti, poate fi periculoasa pentru un nou-nascut.

Partenerul este cel care va face pe politistul rau

In vizita vor veni si veri galagiosi, persoane care "stiu ele mai bine" sau prieteni care iti vor spune ca exegerezi in toate. Asa ca instruieste-ti partenerul cu privire la ceea ce are de facut cu fiecare musafir in parte. El este cel care va trebui sa le spuna celorlalti copii sa taca sau sa stea la locul lor. Tot el va fi cel care va contracara parerile celorlalti cu privire la modul in care este hranit, spalat, imbracat bebelusul – cu siguranta vor fi voci care-ti vor sugera sa mai pui sau sa mai dai jos o hainuta de pe bebe; sunt persoane care stiu exact de ce plange bebe si cand, cum trebuie hranit. In aceste momente, intervine tatal-protector care va fi apreciat pentru diplomatia sa si pentru grija lui fata de familie. Intotdeauna un tata super-protector este dragut, iar o mama protectoare este "nebuna". Asa ca toata lumea are de castigat daca tatal preia controlul in fata primilor musafiri ai bebelusului.

Ce spun mamicile despre primii musafiri ai bebelusului?

Marina Ion, mamica lui Flavius: "Noi am primit musafiri din prima zi si am fost atat de fericita sa-mi vad prietenii apropiati dupa 4 zile de spitalizare, incat am uitat de oboseala. Au venit altii a doua zi, apoi altii a treia zi... pana aproape de botez am tot avut vizite.... scurte, ce-i drept".

Mihaela Anastasiu, mama Ioanei: "Au venit din prima noastra zi acasa si asa am tinut-o toata saptamana. De vreo doua ori m-am dus si m-am culcat, ca nu mai plecau. A ramas sotul sa le tina companie".

Ana Grigore, mama Irinei: "Au venit parintii, din ambele parti. De fapt, noi am venit dupa.... ei erau deja acolo cu tort, flori si cadouri pentru cea mica. Ne-am bucurat, chiar daca eram obosita."

Viviana Constantin, mamica lui Dragos: "Noi i-am primit dupa vreo 8 zile, dupa ce a venit medicul pediatru in vizita, am chemat preotul si ne-am acomodat unii cu altii. Au trecut bunicile de au mai facut cate ceva prin casa, dar pe ele nu le punem la socoteala ca sunt si acum foarte prezente in casa si in viata lui Dragos".

Nu exista nou-nascut care sa nu genereze o avalansa de vizite. Asadar, trebuie sa-i primesti. Cu toate acestea, tu decizi, in functie de starea ta psihica, sufleteasca si in functie de programul copilului, CAND vor veni primii musafiri ai bebelusului tau.

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult
    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult

    Prin studii recente a fost adus în atenție următorul fapt: un stil de viață sănătos, dar și menținerea unui indice al masei corporale normal al mamelor în perioada...

    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor
    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor

    Căpușele sunt active începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie. Aceasta este perioada în care trebuie să avem mare grijă și să ne ferim de aceste...

    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială
    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială

    Cât de des vezi un străbunic care își învață strănepotul de 1 an să meargă? Nu prea des, însă internetul ne surprinde mereu. Bătrânul nu credea...

    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață
    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață

    De cele mai multe ori, subiectul rasismului nu e unul care ne face să ne simțim inconfortabil. Pe de-o parte, poate nu îl înțelegem în întregime, iar pe de altă...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele
    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele

    Cum ar trebui să reacționeze o viitoare mămică atunci când medicii îi spun că bebelușul sau nu are nicio șansă să se nască viu? O femeie din Statele Unite a trecut...

    © 2024 Qbebe