8 reflexe ale nou-născutului, pe care trebuie să le verifici zilnic

8 reflexe ale nou-născutului, pe care trebuie să le verifici zilnic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unul dintre cei mai importanți indicatori pentru starea de sănătate a bebelușilor noștri este și modul în care funcționează reflexele înnăscute. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acestea apar încă din mediul intrauterin și vor persista în primele luni de viață ale acestora. Ulterior, pe măsură ce aceștia progresează atât din punct de vedere al dezvoltării cognitive, cât și fizice, ele vor dispărea și vor fi înlocuite de acțiuni complexe, menite să dovedească faptul că bebelușii noștri sunt capabili să se adapteze în cele mai bune condiții la lumea din jur.

Ce sunt reflexele unui nou-născut

Acestea mai sunt denumite și reflexe congenitale și reprezintă acte involuntare, spontane, ce le permit bebelușilor să răspundă la stimuli veniți din exterior, înainte ca ei să aibă parte de expriențe de învățare. Reflexele sunt cele care îi vor ajuta să se pregătească pentru adaptarea la noul mediu.
Bebelușii vin pe lume cu aceste reflexe, dar cu timpul ele se vor transforma și vor fi integrate în reacții mai complexe, întrucât vor fi „prelucrate" de impulsurile venite de la creier. Acest fenomen se întâmplă pe măsură ce creierul evoluează, asigurând organismul că s-a familiarizat suficient cu mișcările deprinse în cadrul reflexelor și că este momentul să le controleze în alt mod, mai avantajos.
De asemenea, trebuie să știm că un nou-născut sănătos va avea reflexeze simetrice, în sensul în care se va observa că mișcările de pe partea dreaptă a corpului sunt prezente și pe cea stângă. În situația în care nu veți sesiza așa ceva, luați legătura urgent cu un medic pediatru.

Citește și: Reflexul Moro la nou-nascuti

Cauzele ce pot duce la disfuncționalități ale reflexelor nou-născutului

Așa cum s-a precizat anterior, în situația în care nu observi o simetrie a reflexelor sau acestea nu sunt pe deplin funcționale, gândește-te că această situație a putut fi provocată de oricare dintre factorii de mai jos:
• Te-ai confruntat cu foarte mult stres pe parcursul sarcinii
• Nașterea a fost dificilă
• Ai suferit de anumite afecțiuni
• Ai avut de-a face și cu traume fizice
• Ai fost expusă la diverse toxine
De obicei, vei sesiza că există o problemă doar la cu un anumit reflex, în timp ce restul sunt normale. Numai în cazuri extreme, când sunt prezente anumite leziuni la nivelul creierului bebelușului, toate reflexele sunt afectate. Medicul este singurul care va pune un diagnostic și îi va face bebelușului tot felul de analize, întrucât există și posibilitatea ca leziunile de la acest nivel să fie provocate de boli infecțioase, ce determină inflamații puternice.
Totodată, un specialist îți poate cere să-ți analizezi cu mare atenție bebelușul pentru a evidenția și alte eventuale simptome, care pot fi corelate cu disfuncționalitatea unui reflex și care-l pot ajuta pe acesta să ia măsurile cele mai bune.

Care sunt reflexele unui nou-născut și cum le verifici acasă

Pentru a putea să-ți dai seama dacă ai un bebeluș perfect sănătos, este necesar să-i testezi anumite reflexe acasă, în fiecare zi. Ca să te asiguri că rezultatele vor fi cât mai concludente, doctorii ne sfătuiesc să facem verificările în următoarele condiții:

• Camera în care se află bebelușul trebuie să aibă o temperatură plăcută și să fie liniștită
• Bebelușul ar trebui să nu fie înfometat, stresat sau prea obosit
• Bebelușul va fi neapărat treaz

O altă regulă foarte importantă de care trebuie să ții cont este și aceasta: mișcările pe care le vei executa pentru a testa reflexele vor trebui să fie blânde, să nu-i provoace disconfort bebelușului.
Iată care sunt unele dintre cele mai importante reflexe ale nou-născutului:

Reflexul de împingere a limbii
Face parte dintre cele mai importante reflexe ale unui nou-născut, ce vor demonstra nu numai capacitatea sa de a suge, ci și, pe măsură ce va crește, abilitatea de a se adapta la hrana solidă. În același timp, reflexul îl va proteja pe bebeluș de riscul de a se îneca.
Nu va fi deloc dificil să, vezi, chiar și în fiecare zi, dacă bebelușul tău dispune de acest reflex. Practic, tot ce ai de făcut este să iei o linguriță și să atingi cu ea vârful limbii micuțului. Firesc este să-și împingă limba înapoi.
De obicei, reflexul dispare după vârsta de 4 luni și poate fi un indicator bun pentru momentul în care vei putea să începi să-i dai și hrană solidă.

Bebelus cu o manuta in gura

Reflexul de protecție
Încă de la naștere, bebelușii dețin un asemenea reflex. Acesta poate fi testat în felul următor: o cârpă foarte subțire va fi așezată peste ochii și năsucul bebelușului. În acel moment, bebelușul ar trebui să se încordeze și să facă eforturi să-și încleșteze mânuțele pentru a scăpa de obiectul respectiv.
Reflexul de protecție este esențial pentru momentele în care bebelușul este alăptat, întrucât va fi o formă de apărare a acestuia pentru a nu se sufoca la sân. Cu precădere dacă bebelușul nu respiră prea bine, din diverse motive, trebuie să-l supraveghem cu mare atenție și, dacă ni se pare că nu poate respira, îl vom retrage de la sân până la ameliorarea situației.

Reflexul de retragere
Este similar reflexului de protecție și este vizibil când bebelușul își va întoarce rapid capul dacă un obiect va veni înspre el.
Acest reflex nu va dispărea, ajutându-ne să ne protejăm de pericole toată viața. De aceea, va trebui să-i verfici bebelușului acest reflex încă din primele săptămâni de viață. Spre exemplu, bebelușul va sta pe spate, vei lua un obiect și îl vei îndrepta către el. Ar trebui să-și ridice sau să-și sucească îndată capul.
Specialiștii spun că datorită reflexului de retragere nou-născuții au capacitatea de a face diferența între un stimul ce le-ar putea dăuna și unul care este inofensiv.

Reflexul palmar (de agățare)
Este un reflex care-ți va demonstra că bebelușul este apt să țină în mână un obiect și ulterior să deprindă mișcări coordonate la nivelul mâinilor. Apare încă de la naștere și durează până când bebelușul are între 3 și 6 luni.
Pentru a vedea cum se descurcă bebelușul și din acest punct de vedere, va trebui să-ți lipești unul dintre degete sau orice obiect de podul palmei sale. Reacția normală va fi ca bebelușul să încerce să-și închidă pumnul și să apuce degetul/obiectul pe care i l-ai pus la dispoziție.

„Reflexul spadasinului"
Întrucât îl va pregăti pe bebeluș pentru a se putea ridica singur de jos (dintr-o poziție orizontală), când va mai crește, ar trebui să observi că este prezent permanent, încă din primele 2 luni de la naștere. În acest scop, procedează așa: bebelușul va sta întins pe spate, cu capul întors pe o parte. Normal este ca mânuța de pe partea de unde s-a efectuat întoarcerea capului să se întindă și să se depărteze de corp, iar la brațul opus ar trebui să vezi cum se îndoaie cotul.
Reflexul acesta va dura cam pânâ când bebelușul ajunge la vârsta de 4-6 luni.

Reflexul Galant
Poartă denumirea și de reflexul de curbatură a trunchiului și trebuie testat pentru a sesiza capacitatea bebelușului de a-și pregăti corpul pentru când va începe să se târască și să meargă de-a bușilea.
Vei putea să verifici acest reflex în acest mod: îl vei așeza pe bebeluș pe burtică și vei aplica lovituri ușoare, de o parte și de alta a coloanei vertebrale a acestuia. Va trebui ca bebelușul să își miște unul sau ambele piciorușe spre stimul.

Reflexul Babinski
Și acesta apare încă de la nașterea copilului și este o altă formă de a-l proteja de căderi și de a-l sprijini în deprinderea mersului. Medicii pediatri ne recomandă să testăm acest reflex zi de zi, astfel încât să ne asigurăm că va putea executa acele mișcări ale tălpilor cei vor facilita mersul. Ideal va fi să facem „testul" când pregătim bebelușul de baie sau în orice alt moment în care acesta este relaxat și vesel.
Gestul pe care va trebui să-l facem este acesta: vom masa viguros una dintre tălpițele bebelușului, pe partea interioară, venind apoi spre exterior, pe toată lungimea ei. Ar trebui ca degetul mare să se depărteze de celelalte, care se vor răsfira și probabil se vor îndoi. Talpa se va direcționa spre interior. Reflexul Babinski va dispărea în jurul vârstei de 5-6 luni.

Mama ce tine in palma ei talpitele bebelusului

Reflexul de mers
Când vrei să fii sigură că bebelușul tău nu va avea dificultăți când va începe să facă primii pași, încearcă să verifici în fiecare zi acest reflex. Mai exact, el se referă la capacitatea bebelușului de a executa mișcări similare unor pași, în momentul în care este ținut în poziție verticală și în care tălpile sale vin în contact cu o suprafață plată. Ar trebui să observi că bebelușul poate să-și ridice piciorușele, rând pe rând.
Reflexul de mers va dispărea după vârsta de 2 luni și va reveni, într-o formă perfecționată, când bebelușul ajunge în jurul vârstei de 10-12 luni.

Când ar trebui să ne îngrijorăm în legătură cu reflexele bebelușului

Înainte de orice, ar trebui să ținem cont de următoarea precizare a medicilor: fiecare bebeluș este unic și se dezvoltă în ritmul său. De aceea, anumite reflexe congenitale pot dispărea mai lent la unii dintre ei.
Odată ce te apuci să testezi acasă reflexele micuțului tău, așteaptă-te să nu vezi din prima reacțiile pe care le aștepți. Astfel, fie nu ai aplicat stimulii care trebuie, cum ar trebui, fie bebelușului îi este prea foame, este prea obosit sau nu se simte bine. Ca să te asiguri că verificările tale vor da rezultate, este indicat să testezi anumite reflexe de mai multe ori, pentru câteva zile la rând. Abia după aceea ar trebui să te îngrijorezi serios și să iei legătura cu un pediatru.

Nu în ultimul rând, ia seama și de următorul aspect: reflexele care prezintă disfuncționalități pot fi dovada unei tulburări de ordin neurologic, cauzată cel mai adesea de unele leziuni de la nivelul creierului sau coloanei vertebrale. În plus, reapariția sau accentuarea lor după limita de vârstă la care ar trebui să înceteze poate fi posibilă în cazul unor traumatisme, șocuri emoționale sau expunerea la anumite toxine. Doar un specialist va putea să-ți spună exact despre ce este vorba, după o evaluare completă a bebelușului/copilului.

Voi v-ați gândit până acum la faptul că atât de multe reflexe ale unui nou-născut ar trebui verificate acasă?

Citește și: Totul despre reflexele bebelusului

Surse:
www.livingandloving.co.za, www.mamanatural.com, www.motherhow.com, www.secondopinionmagazine.com, www.verywellfamily.com,www.wehavekids.com, www.whattoexpect.com

 

Articolul urmator
7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani
  Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

  Femeile din anumite categorii sociale care aduc pe lume copilași pot beneficia de un ajutor unic de 2000 de lei, trusoul noului-născut, care se acordă sub forma de tichete electronice și...

  De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
  De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

  Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang
  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

  Una dintre marile provocări ale vieții de părinte este să găsești cele mai potrivite formule de a-i transmite copilului tău mesajele pe care le dorești. În special copiii...

  Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
  Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

  Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

  Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână
  Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână

  În ultimii ani, școlile din Statele Unite ale Amercii au fost ținta celor mai terifiante masacre din istorie. Sute de elevi au căzut pradă atacurilor armate sângeroase, la...

  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

  Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea...

  Nou-nascutii pot fi ucisi. Ei nu sunt persoane. Declaratiile socante ale expertilor in bioetica.
  Nou-nascutii pot fi ucisi. Ei nu sunt persoane. Declaratiile socante ale expertilor in bioetica.

  Presa internațională a luat foc. Totul se datorează lui Julian Săvulescu, un profesor român de la prestigioasa universitate Oxford, dar și a celor doi colaboratori ai săi,...

  După 25 de ani în care mi-am hrănit familia zilnic, de azi nu voi mai găti deloc
  După 25 de ani în care mi-am hrănit familia zilnic, de azi nu voi mai găti deloc

  „Cuibul” meu este oficial gol. După câteva agitații de ultim moment (câte plante suculente poți înghesui într-o valiză, nu împacheta un blender...

  © 2024 Qbebe