Reglarea temperaturii la bebeluși: sfatul medicului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deoarece are un sistem imunitar delicat și adaptarea la mediul extrauterin poate să dureze câteva luni, este important să acorzi atenția cuvenită reglării temperaturii bebelușului tău. Corpul său se poate răci mai repede decât îți imaginezi, ceea ce va conduce la pierderea unor rezerve importante de energie și de oxigen. Află aici ce trebuie să faci pentru a-l ajuta să își regleze temperatura și ce sfaturi îți oferă medicul în acest sens.

Informații importante despre temperatura corpului la bebeluși

În timpul sarcinii, temperatura bebelușului este reglată intrauterin. Un nou-născut este mai puțin capabil să își regleze temperatura deoarece nu poate tremura pentru a se încălzi. Strategia sa principală de a produce căldură presupune folosirea țesutului adipos, creat în mediul intrauterin; singurul inconvenient este că folosirea sa implică o cantitate enormă de energie, prin urmare se bazează pe tine pentru a-i asigura căldura de care are nevoie. Din acest motiv maternitățile sunt încălzite excesiv; pentru un nou-născut o temperatură ambientală de 23 grade Celsius este similară cu o temperatură de 0 grade pentru un adult.

În primele 2 luni de viață (8 săptămâni) bebelușul are imaturitate termică, întâmpinând dificultăți în reglarea temperaturii bazale (37-37.5 grade Celsius) și fiind sensibil la variații termice, fie reci sau calde. Adaptarea la schimabrea temperaturii implică un efort și o energie mare. 

Dacă bebelușului tău îi este frig, își va folosi energia și oxigenul pentru a crea căldură, iar dacă temperatura scade doar un grad sub 36.5 grade Celsius utilizarea de oxigen poate crește cu 10%. Prin urmare, menținerea unei temperaturi corecte ajută și la conservarea energiei, aspect important mai ales pentru bebelușii bolnavi sau prematuri.

O temperatură normală pentru bebeluș se situează între 36 și 37 grade Celsius, sub această valoare fiind necesar un consult pediatric. O temperatură între 37 până la 37.5 grade Celsius însemană că bebelușul are subfebrilitate cauzată de un mediu cald sau îmbrăcare excesivă. O temperatură ridicată este între 37.5 și 38 grade Celsius, iar febră peste 38 grade Celsius, situație în care de asemenea necesită un consult pediatric.

Pentru a verifica temperature corporală a bebelușului nu este indicat un termometru de mercur (are potențial tocxic); Academia Americană a Pediatrilor recomandă să nu aveți un astfel de dispozitiv în casă. Pentru bebelușii cu vârsta 0-3 luni temperatura se măsoară rectal, iar peste 3 ani poate fi măsurată și axilar. Puteți folosi și termometru timpanic sau auricular, dar trebuie poziționat corect pentru a indica temperatura exactă.

Citește și:  Temperatura sugarului-tot ce trebuie sa stii

reglarea temperaturii la bebelusi

Care sunt mecanismele fiziologice prin care bebelusul își reglează temperatura?

Doamna doctor Cristina Popescu, medic pediatru, oferă următoarele informații "Termogeneza are loc în creier, la nivelul hipotalamusului (o glandă endocrină din organism cu multiple funcții). Până la câteva luni, hipotalamusul este imatur, astfel încât bebelușul nu este capabil să își regleze temperatura la fel ca un adult. De asemenea, suprafața corpului este de 3 ori mai mare ca a adultului în comparație cu greutatea corporală, motiv pentru care termogeneza este dificil de realizat la nou-născut și sugar.

Lipsa țesutului adipos (grăsimea brună), în mod special la prematuri, determină nou-născutul și sugarul mic să nu poată produce căldură și astfel să nu reziste la temperaturi scăzute.

De asemenea, nou-născutul pierde căldura la naștere prin faptul că pielea este umedă (imediat după expulzie), motiv pentru care neonatologul îl șterge imediat viguros și apoi îl infașă. Apoi, în general bebelușul este pus pe o masă radiantă (care îi oferă o temperatură optimă). În funcție de vârstă și greutate, nou-născutul poate fi învelit în folie de plastic (prematurii cu greutate sub 1000 g) sau ținut în incubator. Atât temperatura scăzută, cât și cea crescută sunt stresori importanți, determinând nou-născutul să utilizeze oxigen suplimentar și glucoză pentru termoreglare (cauze de hipoglicemie și hipotermie).

Nou nascutul prematur < 37 saptamani nu transpiră, iar cei născuți la termen încep să transpire de la nivelul capului (în special când sunt alăptați), lucru perfect normal.

Pe lângă situațiile menționate mai sus (nou-născut, în mod special prematur, imaturitatea hipotalamusului inițial, lipsa țesutului adipos, hipoglicemia), mai sunt factori care afectează hipotalamusul (operații, radiații, tumori la nivel cerebral, sindroame genetice, malnutriția, anorexia, bulimia, sângerări la nivel cerebral, infecții la nivelul creierului)."

Sfaturi pentru a menține temperatura bebelușului confortabilă

Temperatura optimă pentru camera bebelușului tău este cea recomandată de medic, în funcție de vâsta sa; dacă este mai crescută se va simți inconfortabil și va fi expus riscului de sindrom al morții subite la bebeluși. Folosește un termometru bun de cameră și în funcție de situație răcorește-o/încălzește-o corespunzător. O regulă de bază în ceea ce privește vestimentația copilului, acesta trebuie să aibă un strat în plus de haine față de tine, chiar și în zilele călduroase (reține că o păturică îndoită echivalează cu două păturici). Optează pentru haine de bebeluș/saci de dormit 100% din bumbac, respectiv fibre naturale (sunt utile în reglarea temperaturii și se aerisesc mai bine decât fibrele sintetice (acestea din urmă cresc și temperatura corporală). Usucă-l rapid după baie, pune-i căciuliță subțire (primele 2 luni de viață) și asigură-te că nu sunt geamuri deschise în zonă; când îl schimbi ai grijă ca masa să fie acoperită cu un material (o suprafață rece îi poate răci corpul).

Dacă îți învelești bebelușul cu o păturică pe durata somnului, ai grijă să fie bine așezată sau optează pentru un sac de dormit deoarece există un risc de sufocare dacă îi ajunge pe față. Pentru a înțelege dacă bebelușului tău îi este frig sau cald în timpul somnului, verifică-i poziția; dacă doame cu mâinile și picioarele răsfirate față de corp înseamnă că îi este prea cald și ai putea renunța la a-l înveli. Atunci când se simte confortabil, va dormi și va mânca bine, nu va fi agitat sau irascibil. Discută cu pediatrul dacă ești preocupat cu privire la temperatura sa corporală.

reglarea temperaturii la bebelusi

"Pentru nou-născut, temperatura optimă din cameră este de 26-27 de grade Celsius, iar pentru sugari de 20-22 grade Celsius. Este de preferat ca bebelușul să nu fie expus la temperaturi foarte mari sau foarte mici și nici la variații bruște de temperatură. Pentru că pierde căldură la nivelul capului, este important ca nou-născutul să poarte o căciuliță (bumbac) și șosetuțe în primele zile de la naștere. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca părinții sau aparținătorii să evite îmbrăcarea în exces, acoperirea feței bebelușului pentru a reduce riscul de supraîncălzire și a sindromului de moarte subită a sugarului.

Recomand: Studiile arată că măsurarea temperaturii bebelușului doar cu mâna are doar o valoare moderată, mai degrabă; acest tip de măsurare exclude febra, dar este bine ca atunci când părintele îl simte febril să confirme acest lucru prin măsurarea intrarectală a temperaturii până la 3 ani și axilară după această vârstă.

Febra nu este o boală, este un simptom, un semn al unui status inflamator sau al faptului că organismul se luptă cu o infecție! Ea poate apărea atât într-o boală virală, cât și în una bacteriană, de aceea este util ca bebelușul să fie văzut de un medic dacă: 

• are vârsta sub 3 luni,
• temperatura peste 39 grade C,
• este foarte somnolent sau agitat,
• nu urinează,
• varsă sau are multe scaune diareice,
• are bubițe (erupție) la nivelul corpului,
• nu se hidratează sau nu se poate alimenta,
• tușește și respiră cu efort
• sau orice alta situație care este îngrijorătoare pentru părinte.

Febra se tratează cu medicamente antipiretice (Paracetamol, Ibuprofen), niciodată cu aspirină la copil pentru că poate face un sindrom cu risc de deces. Când sugarul este supraîncălzit, primul pas este dezbrăcarea lui și optimizarea temperaturii din cameră. De multe ori această metodă singură reglează temperatura corpului, iar dacă copilul încă are febră se va administra un medicament antipiretic și se va hidrata corespunzător. Este normal ca un copil să aibă mâinile și picioarele reci, iar capul fierbinte atunci când are febră. Se pot pune comprese reci pe frunte. Dacă are frison, copilul trebuie încălzit (îmbrăcat și acoperit cu un cearșaf sau o pătură subțire)." concluzionează doamna doctor Cristina Popescu.

Surse: www.stanfordchildrens.org; www.climakid.com; www.livestrong.com; www.babysense.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fierul în sănătatea copiilor noștri: sfatul medicului
  Fierul în sănătatea copiilor noștri: sfatul medicului

  Fierul joacă un rol esențial pentru multe organe și sisteme din corp, cu atât mai mult pentru copii care trec printr-un proces de creștere accelerată. Doctor Carmen Popa, medic de...

  Sfatul medicului: prima vizită la ginecolog în sarcină
  Sfatul medicului: prima vizită la ginecolog în sarcină

  Sarcina reprezintă una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei. Însă pentru a avea o experiență cât mai plăcută, o viitoare mămică trebuie să beneficieze de...

  Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului
  Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului

  Deși ai putea fi tentată să crezi că prezența cearcănelor este caracteristică doar adulților, medicii spun că ele se pot regăsi și la copii, inclusiv la bebeluși. Așa cum vei...

  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume
  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume

  Masca a devenit un accesoriu indispensabil în zilele noastre și chiar dacă ușor-ușor am reușit să ne obișnuim cu această nouă normalitate, așteptăm cu sufletul la gură ziua...

  Disconfort vaginal extern și intern- Când ceri părerea medicului?
  Disconfort vaginal extern și intern- Când ceri părerea medicului?

  Disconfortul vaginal poate surveni pe neașteptate și îți poate provoca numeroase neplăceri. Fie că este vorba despre cel extern, fie că este vorba despre cel intern sau de o...

  ”Aerisiți clasele, că nu vă trage curentul!” - apelul medicului Mihai Craiu către profesori
  ”Aerisiți clasele, că nu vă trage curentul!” - apelul medicului Mihai Craiu către profesori

  Medicul Mihai Craiu a făcut un apel către profesori, îndemnându-i să țină cont de câteva aspecte simple, dar importante pentru evitarea răspândirii noului...

  Reacția uluitoare a Oliviei Steer, când un fan i-a cerut sfatul, în plină pandemie de COVID-19
  Reacția uluitoare a Oliviei Steer, când un fan i-a cerut sfatul, în plină pandemie de COVID-19

  Așa cum ne-am obișnuit cu toții, Olivia Steer nu se ferește să împartă credințele sale cu lumea internetului, însă de această dată, rugată de un urmăritor să ofere...

  Sfatul pe care l-am primit de la tata mi-a salvat viața
  Sfatul pe care l-am primit de la tata mi-a salvat viața

  Pe măsură ce copilul crește și devine din ce în ce mai autonom, o zicală devine din ce în ce mai pregnantă în sufletul unui părinte: ”a avea un copil este ca...

  © 2022 Qbebe