Oamenii de știință explică: de ce miros bebelușii atât de bine

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mirosul bebelușilor este unul delicat și plăcut de toată lumea, cu atât mai mult de către proaspetele mame. Dar adevărul este că acesta are o explicație științifică și reprezintă un ajutor real pentru mămici. Iată la ce concluzie au ajuns oamenii de știință cu privire la acest aspect.

Bebelușii miros bine - iar mamele sunt ajutate de mirosul lor

Conform unui studiu publicat în Frontiere în Psihologie, există dovezi care sugerează că mirosul unui bebeluș nou-născut influențează anumite regiuni din creierele femeilor, reprezentând un beneficiu evoluționist atât pentru mame cât și pentru bebeluși.

Participaentele din cadrul studiului au fost expuse la mirosul de bebeluș nou-născut și toate au prezentat activitate asociată zonelor cerebrale de recompensă din creier, în vreme ce acele femei care abia născuseră au prezentat o activitate crescută la nivelul centrului plăcerii.

de ce miros bebelusii atat de bine

Iată cum a decurs în mod exact studiul. Cercetătorii din cadrul Universității din Montreal au cartografiat creierele unor grupuri de 15 femei; un grup nu a mai născut, iar cel de-al doilea a născut în ultimele 3-6 săptămâni, nefumătoare. Ambelor grupuri li s-a cerut să miroasă pijamalele bebelușilor de două zile în vreme ce creierele lor erau scanate. Pe măsură ce femeile miroseau, oamenii de știință au observat activarea circuitelor de recompensă; grupul mamelor a înregistrat cea mai semnificativă activare. Senzația pe care mamele au obținut-o în urma mirosirii bebelușului a fost asociată cu sentimentul de a obține un aliment delicios. Johannes Frasnelli, cercetător postdoctoral din Departamentul de Psihologie al Universității Montreal, susține că "circuitul acesta din creier ne determină să dorim anumite alimente și conduce la dependența de tutun și alte droguri. Nu toate mirosurile declanșează această reacție, ci doar cele asociate cu recompensa, precum un aliment sau satisfacerea unei dorințe. Există anumite regiuni din creier care sunt activate când ești extrem de înfometat și când primești în final ceva de mâncat sau dacă ești dependent de droguri și primești drogul pe care îl doreai. Se pare că natura ne-a oferit un instrument extrem de puternic care ajută la legătura dintre o mamă și copilul său nou-născut. O mamă când se află la primul copil trece de la viața de cuplu la necesitatea subită de a îngriji o mică ființă umană care plânge când vrea și pe care trebuie să o cureți. Este un mare deranj. Deși poate fi privit ca ceva neplăcut, majoritatea părinților resimt plăcere."

Astfel, oamenii de știință sunt de părere că mirosul acționează ca un stimulent pentru a determina mamele să resimtă plăcere când au grijă de bebelușii nou-născuți, încurajând îngrijirea maternă (dorința de a hrăni și de a-i projeja și nu de a-i mânca) și contribuind la combaterea sentimentului de epuizare și efortul pe care îl presupune viața de proaspăt părinte. Diane Sanford, psiholog specializat în sănătatea maternă a declarat că "faptul că centrele plăcerii sunt activate face să fie și mai recompensantă într-un moment în care viața de părinte este intensă și istovitoare. Micii noștri receptori se activează și avem sentimente bune pentru a susține toată munca asiduă și epuizarea. Deoarece părinții nu primesc mult feedback pozitiv în primele luni de viață ale bebelușului, mirosul său le inspiră sentimente pozitive care pot diminua oboseala accentuată din primul an."

De ce miros bebelușii bine

Mirosul natural al oamenilor este compus dintr-o gamă largă de compuși volatili și non-volatili care poartă indicii ce transportă informații disparate ca individ, sex, vârstă, grad de rudenie, stare psihologică, stres și stare de sănătate și pot influența selectarea partenerului și implicarea parentală, conform studiilor științifice. Cea mai mare parte din informațiile pe care oamenii le obțin prin mijloace vizuale și auditive sunt disponibile în semnalele chimice și, chiar pentru oameni, aceste semnale pot să transmită mult mai multe informații și să influențeze comportamentul în modalități care nu sunt încă apreciate. 

Mirosurile corporale sunt privite în general ca o cantitate negativă și mare de resurse și financiare, fiind zilnic destinate eforturi considerabile pentru a le ascunde sau pentru a le elimina. Cu toate acestea, anumite mirosuri corporale pot fi privite ca extrem de pozitive deoarece una dintre cele mai proeminente și plăcute experiențe este mirosul corpului pe care îl are un copil nou-născut. Răspunsul comportamental al mamei la mirosul corpului bebelușului este binecunoscut și, asemenea altor trăsături neonatale, mirosurile par să fie deosebit de proprii stimulilor pentru femeile aflate în perioada postpartum. În mod reciproc, bebelușii sunt extrem de reactivi la mirosurile materne. Astfel de informații susțin noțiunea că mirosurile corporale servesc drept mediu pentru schimbul reciproc de indicii și semnale care pot direcționa mama către bebeluș și bebelușul către mamă, semnalizând într-o manieră care a fost deja studiată pentru stimulii vizuali.

de ce miros bebelusii atat de bine

Cu toate acestea, studiile care s-au concentrat asupra identificării procesării la nivel neural a semnalelor senzitorii care mediază legătura mamă-bebeluș s-au concentrat aproape exclusiv pe semnale vizuale și auditive, fiind puțin cunoscută procesarea neurală a indiciilor de conectare exprimate prin alte simțuri. Imediat după naștere, indiciile bazate pe miros direcționează deciziile de orientare a nou-născutului în mediul oferit de corpul mamei. Acest proces este bidirecțional, iar adulții experimentează o conectare ridicată ca răspuns la indiciile senzitive ale bebelușului, precum și la comportamentul provocat de el. Acest aspect la rândul său conduce la răspunsuri și atitudini de îngrijire și la activarea rețelelor neurale și endocrine, în principal prin sistemul de recompensă dopaminergic.

Făcând abstracție de produsele destinate curățeniei și îngrijirii corporale, bebelușii sunt înzestrați cu un miros natural. Însă oamenii de știință nu au reușit încă să identifice explicația exactă, subliniind faptul că este extrem de dificil de studiat deoarece mirosul dispare după 6 săptămâni. Este luată în considerare posibilitatea ca acesta să fie determinat de resturi de lichid amniotic sau de vernix, substanța cu aspect brânzos care acoperă pielea bebelușului la naștere. 

În ceea ce privește efectul pe care îl are mirosul de bebeluș asupra taților, încă nu există cercetări în acest sens, dar se consideră că poate avea un impact similar.

Citește și: Ingrijirea bebelusului: greselile parintilor care ii pot afecta sanatatea 

Surse: www.simplemost.com; www.medicaldaily.com; www.frontiersin.org; www.today.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Stiinta explica: motivul din cauza caruia nu ne place cum aratam in poze
  Stiinta explica: motivul din cauza caruia nu ne place cum aratam in poze

  Sunt persoane care au o parere foarte buna despre felul cum arata, insa cand apar in fotografii, parerea li se schimba. De ce? Explicatia vine din partea cercetarilor.

  Nu-l mai face mofturos! Știința explică de ce copiilor nu le plac broccoli, conopida și varza de Bruxelles
  Nu-l mai face mofturos! Știința explică de ce copiilor nu le plac broccoli, conopida și varza de Bruxelles

  Prichindelul tău strâmbă din nas de fiecare dată când încerci să îi dai să mănânce broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles? Ei bine, află că nu sunt...

  Știința confirmă: oamenii cu suflet bun sunt și cei mai inteligenți
  Știința confirmă: oamenii cu suflet bun sunt și cei mai inteligenți

  Cercetările derulate în ultimii ani au ajuns la concluzia că există o legătură directă între gradul de inteligență al unei persoane și capacitatea de a empatiza cu...

  De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
  De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

  Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ
  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ

  Este deja cunoscut faptul că după venirea pe lume unui copil viața intimă a proaspeților părinți ajunge să sufere de cele mai multe ori schimbări radicale. Iată care sunt...

  Cum se va termina pandemia de Covid-19: scenariul oferit de oamenii de știință
  Cum se va termina pandemia de Covid-19: scenariul oferit de oamenii de știință

  Cu toții ne-am lămurit în mare parte cu privire la situația actuală și veștile nu sunt deloc plăcute. Noul tip de coronavirus a devenit extrem de periculos, ducând la o...

  Bebelușul miracol: un cuplu de nigerieni a adus pe lume un copil alb. Cum explică știința acest mister
  Bebelușul miracol: un cuplu de nigerieni a adus pe lume un copil alb. Cum explică știința acest mister

  Un cuplu de nigerieni a avut parte de o surpriză de zile mari! Bebelușul lor s-a născut cu pielea albă și ochii albaștri, cazul atrăgând atenția presei din întreaga lume....

  Ce viitor îi așteaptă pe copiii născuți după 2010. Oamenii de știință avertizează!
  Ce viitor îi așteaptă pe copiii născuți după 2010. Oamenii de știință avertizează!

  Oamenii de știință avertizează, din nou, asupra riscurilor pe care schimbările climatice le au asupra sănătății și precizează faptul că generațiile mai tinere vor crește...

  © 2022 Qbebe