10 medicamente homeopate recomandate pentru copil

Irina Olteanu - Redactor Senior

Medicamentele homeopate sunt tot mai des preferate de parinti drept alternative la tratamentul alopat care consta de obicei intr-o multitudine de substante chimice. Vom afla in continuare care sunt cel mai des utilizate medicamente homepate pentru copii, ce contin si la ce ajuta.

Medicamente homeopate - cateva informatii despre homeopatie

Doamna doctor Irina Firuti medic specialist medicina de familie cu competente in Homeopatie, membru al Societatii Romane de Homeopatie, www.drfiruti.ro, ne impartaseste cateva informatii legate de homeopatie si afectiunile pe care le poate aceasta trata:

"Homeopatia este o medicina ecologica prin excelenta, in sensul in care permite vindecari blande, rapide si durabile folosind produse naturale in doze infinitezimale, deci foarte economice. Ea este, de asemenea, una dintre putinele terapii medicale care respecta in intregime mecanismele noastre naturale de aparare, neintervenind prin substante chimice straine de organism. Aceasta, impreuna cu dozele extrem de mici de substanta folosite, explica lipsa efectelor adverse si a toxicitatii lor.

Contrar unor pareri raspindite, remediile homeopate nu actioneaza mai lent ca cele alopate (conventionale). In functie de cat de acuta este suferinta, se poate interveni si rapid si la fel de eficient. Sa luam cazul racelilor. Sunt situatiile care ne ingrijoreaza si ne dau de furca cel mai mult in primii ani ai copiilor. Putini stiu ca, pana la un anumit numar pe an (maxim 3-4), si in limitele unori manifestari usoare si bine tolerate, ele nu sunt un motiv de ingrijorare, ci o manifestare fireasca, o expresie exterioara, a „intalnirii" organismului inca neexperimentat imunitar al bebelusului si copilului mic cu virusii existenti peste tot in mediu. Peste 90% din aceste raceli sunt, intr-adevar, virale. Acesta este unul dintre motivele pentru care tratarea lor cu antibiotice nu numai ca este ilogica (antibioticele ne-actionind pe virusi) dar si periculoasa. Restul de aproximativ 10% dintre ele, chiar daca pot fi datorate unui microb, cel mai adesea Stafilococul auriu, pot fi de asemenea adresate prin remedii homeopate. Mai jos voi exemplifica si cum.

De asemenea, inca si mai putini stiu ca febra este, de asemenea, un marker al activitatii sistemului imun. Ea nu numai ca indica vigoarea raspunsului imunitar (nu o febra inalta, ci una prea slaba, sub 38C ar trebui sa ne ingrijoreze!), dar este necesara pentru a distruge microorganismele care incearca sa „atace" organismul. De aceea, combaterea ei prin antipiretice de tipul Algocalmin, Paracetamol etc. este ilogica fiindca nu face decat sa impiedice un mecanism natural prin care organismul si imunitatea copilului incearca sa-si „faca treaba". Homeopatia are mijloace (remedii) prin care ajuta organismul copilului sa faca fata febrei rapid si eficient fara a impiedica aceste mecanisme sa se desfasoare, ci mai degraba grabindu-le sa-si faca treaba. Din nou, mai jos veti vedea in ce mod.

Din experienta, voi mai adauga aici doua confuzii frecvente: tusea si scurgerile nazale - chiar daca suparatoare, ele nu sunt, de asemenea, decat mijloace de eliminare. A le impiedica cu orice pret (prin siropuri antitusive sau picaturi) nu facem decit sa pastram inauntru niste agenti patogeni pe care organismul incearca sa ii elimine. Sigur, o tuse seaca care se incapatineaza sa nu treaca trebuie tratata si eventual investigata, dar...pentru aceasta suntem noi, medicii, pregatiti sa va ajutam!"

Medicamente homeopate - piata romaneasca

Pe piata romaneasca exista un producator cunoscut de medicamente homeopate: Laboratoarele Boiron. Iata cel mai des utilizate medicamente homeopate, urmatoarea lista nereprezentand insa o enumerare limitativa.

1. Oscilococcinum (Laboratoarele Boiron) este un medicament homeopatic, poate cel mai cunoscut in ce priveste intarirea sistemului imunitar. Compozitie: substanta activa este autolizat filtrat de ficat si inima de Anas Barbariae (rata salbatica) dinamizat la a 200-a K. Doza intraga este de aproximativ 1g.

Mod de administrare:oscilococcinum se tine sub limba pana la topire continutul unui tub-doza. Pentru sugari se lasa continutul unui tub-doza sa se topeasca in putina apa si se administreaza cu lingurita sau biberonul.
Se ia Oscillococcinum cu un sfert de ora inaintea mesei sau la o ora dupa aceasta. Oscillococcinum va fi cu atat mai eficace cu cat este luat mai devreme, odata cu primele simptome de stare gripala, actionand astfel mai rapid.

Posologia variaza in functie de momentul la care se intervine in evolutia bolii :
-Profilactic: doza recomandata este de un tub-doza pe saptamana in timpul perioadei de expunere gripala.
-Debutul bolii: doza recomandata este de un tub doza imediat ce apar primele simptome. Se repeta administrarea de 2 sau 3 ori la interval de 6 ore.
-Perioada de stare a bolii: doza recomandata este de un tub-doza de 2 ori pe zi (preferabil dimineata si seara) timp de 1 pana la 3 zile.

2. Esberitox (3f) activeaza capacitatea de aparare pe 3 cai fiind imunomodulator. Baptisiae tinctoriae - Datorita cercetarilor aprofundate se stie in prezent ca Baptisiae stimuleaza prioritar productia de anticorpi, substante cu rol decisiv in imunitate. Echinacea radix - Studiile stiintifice arata ca extractul de radacina de Echinacea purpurea/pallida creste activitatea celulelor macrofage. Thujae occidentalis herba - Componenta importanta a unui medicament modern, Thujae are efect direct impotriva virusurilor patrunsi in organism. Prin formula sa unica, Esberitox®N Tablete combina doua tipuri de Echinacea cu alte doua plante, Baptisia si Thuja, care stimuleaza sistemul imunitar, conferind produsului un spectru de actiune mai larg decat al produselor obtinute exclusiv pe baza unei singure plante. Este excelent asociat tratamentului antibiotic pentru orice afectiune, pentru ca uneori antibioticul scade imunitatea.

Exemplu de administrare pentru un efect rapid: ziua 1-3: 3x6 tablete/zi, ulterior: 3x3 tablete/zi

3. Homeovox (Laboratoarele Boiron) este medicament homeopatic indicat in tratamentul corzilor vocale afectate manifestate in special prin raguseala, oboseala a corzilor vocale, afonie, laringita.

Administrare: doza recomandata este de 2 drajeuri din ora in ora, cu pauza in timpul meselor.

Profilaxie: doza recomandata este de 2 drajeuri de 5 ori pe zi. Drajeul se dizolva incet in cavitatea in cavitatea bucala (nu se inghite). In caz de ameliorare a simptomelor se rareste administrarea. La copii sub 6 ani se administreaza dupa dizolvare in apa.

Homeogene (Laboratoarele Boiron) reprezinta o alternativa la Homeovox fiind indicat in: dureri de gat, laringite, raguseli.

Posologie si mod de administrare: un comprimat Homeogene 9 din ora in ora, cu pauza inainte si dupa ingestia de alimente si lichide. In caz de ameliorare a simptomelor se rareste administrarea. Comprimatul se lasa sa se dizolve incet in cavitatea bucala. La copii cu varsta sub 6 ani, comprimatul se administreaza numai dupa sfaramarea si dizolvarea sa intr-un pahar cu apa.

4. Coryzalia (Laboratoarele Boiron) este un medicament homeopatic utilizat in mod traditional in tratamentul simptomatic al racelilor, guturaiului si rinitelor. La copii sub 6 ani, datorita formei farmaceutice, exista riscul de sufocare. De aceea se recomanda dizolvarea drajeului in lichid inainte de administrare.

Mod de administrare: Coryzalia se administreaza pe cale orala, un drajeu din ora in ora; drajeul se dizolva incet in cavitatea bucala (nu se inghite) pana la dizolvarea completa a acestuia; dupa ameliorarea simptomelor se mareste intervalul dintre administrari.

5. Stodal (Laboratoarele Boiron) sub forma de sirop sau granule este indicat in: tuse de orice origine, laringite, traheite, bronsite.

Administrare: Stodal comporta o asociere de compusi homeopatici care sunt utilizati in tratamentul simptomatic al tusei stodalproductive si/sau neproductive. Nu contine codeina, nu da stare de somnolenta sau de oboseala. Nu are efecte secundare sau contraindicatii. Nu are interactiuni medicamentoase. Poate fi administrat tuturor: adulti, copii, femei insarcinate, sugari, varstnici.
Copii: 1 lingurita de 3 pana la 5 ori pe zi.

6. Tonsilotren (DHU) sub forma de comprimate are urmatoarele indicatii terapeutice: faringo - amigdalita acuta; faringo - amigdalita cronica recurenta; hiperplazia - amigdaliana la copii; dupa amigdalectomie. Stimuleaza raspunsul imun in timpul fazei acute. Reduce frecventa recaderilor si a recurentelor. Excelent tolerat, in special de catre copii. Indicat in tratamentul de lunga durata. Imbunatateste rapid starea generala.

Afectiuni ale cailor respiratorii superioare, ca: amigdalita acuta, faringita catarala, faringita cronica, faringita cronica si recurenta, hipertrofia amigdaliana la copii, tratamentul postoperator dupa amigdalectomie.

Contraindicatii: a nu se administra persoanelor cu hipersensibilitate cunoscuta la crom. Nu se recomanda utilizarea Tonsilotren de catre pacientii cu hiperfunctie tiroidiana fara consultarea prealabila a medicului.

Mod de administrare: copii 2-12 ani: forma acuta: doza de atac 1-2 zile - 1 cp./2 ore, se continua cu 1 cp. de 3 ori/ zi; forma cronica recurenta: 1 cp. de 3 ori/zi, 6-8 saptamani. Repetare de cateva ori/an.
Copii peste 12 ani, adulti: forma acuta: doza de atac 2 zile, 1-2 cp./ora se continua 1-2 cp. de 3 ori /zi; forma cronica recurenta: 1-2 cp. de 3 ori/ zi, 6-8 saptamani. Repetare de cateva ori/an. Pentru copiii cu hiperplazie amigdaliana, doza recomandata este de 1 cp. de 3 ori/ zi, durata tratamentului fiind de 6-8 saptamani. Se recomanda mentinerea comprimatelor in cavitatea bucala cat mai mult timp.

Reactii adverse: au fost raportate ocazional eruptii cutanate; acestea dispar dupa intreruperea tratamentului. A fost raportata ocazional aparitia sialoreei (secretie excesiva de saliva); reglarea se realizeaza prin reducerea dozei sau prin cresterea intervalului dintre doze.

7. Cocculine (Laboratoarele Boiron) contine urmatoarele indicatii: medicament homeopatic utilizat in mod traditional pentru raul de transport. cocculine

Atentionari: datorita continutului in lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare la intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament. Datorita continutului in zahar, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Mod de administrare: se administreaza pe cale orala. Profilactic: doza recomandata este de 2 comprimate de 3 ori pe zi in ajunul si in ziua calatoriei. In momentul aparitiei simptomelor doza recomandata este de 2 comprimate. Daca este necesar tratamentul se poate repeta fara a se depasi 6 comprimate pe zi. Comprimatele se dizolva in cavitatea bucala(nu se inghit). La copii sub 6 ani se administreaza dupa dizolvare in apa.

8. Rhinallergy (Laboratoarele Boiron) beneficiaza de urmatoarele indicatii: Rhinallergy comprimate este un medicament homeopat ce asociaza compusi in dilutii homeopatice utilizati in mod traditional in tratamentul simptomatic al rinitelor alergice tranzitorii precum febra fanului.

Contraindicatii: datorita prezentei lactozei, acest medicament este contraindicat in caz de galactozemie congenitala, de sindrom de malabsorbtie a glucozei si a galactozei sau de deficit enzimatic de lactaza (boala metabolica rara).

Administrare: 1 comprimat din 2 în 2 ore fara a se depasi 6 comprimate pe zi. Nu administrati Rhinallergy comprimate la copii sub 6 ani (risc de sufocare datorat formei farmaceutice).

9. Paragrippe (Laboratoarele Boiron) prezinta urmatoarele indicatii terapeutice: medicament homeopatic utilizat in mod traditional in tratamentul starilor gripale la debut si in perioada de stare, manifestate prin: frisoane, curbatura, febra, cefalee.

Atentionari speciale: datorita continutului in lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament. Datorita continutului in zahar, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomal-tazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Doze si mod de administrare: se administreaza pe cale orala. Doza recomandata este de 2 comprimate administrate la intervale de 1 - 2 ore, cu pauza in timpul meselor. Dupa ameliorarea simptomelor, se rareste administrarea. Comprimatele se dizolva in cavitatea bucala (nu se inghit) sau pot fi administrate oral dupa ce au fost sfaramate si dizolvate in putina apa. La copii sub 6 ani se administreaza dupa dizolvare in apa.

Homeopatia nu foloseste substante chimice ca tratament si, chiar daca sunt depasite dozele indicate, nu conduce la reactii adverse, reprezentand o metoda sigura de tratament a diverselor afectiuni. In cazul in care doriti informatii suplimentare legate de aceste produse, adresati-va unui medic specialist.

10. Influcid

"Influcid este un remediu homeopat care s-a dovedit a fi foarte eficient in combaterea simptomelor racelilor. Astfel, in cadrul unui studiu pe 86 copii cu infectii respiratorii virale acute, cu varste cuprinse intre 3- 6 ani, in care tratamentul de baza a fost asociat cu Influcid a fost evaluat pe o perioada de 7-10 zile cu un grup de referinta in care s-a administrat doar medicatie simptomatica, urmarindu-se parametrii clinici si de laborator. Rezultatele studiului au evidentiat urmatoarele: efectul hipotermic si amelioararea simptomatologiei inca din primele 2 zile de administrare asociata cu Influcid. Astfel 2/3 din copiii care au primit tratament asociat ci Influcid Pe toata perioada administrarii asociate cu Influcid nu au aparut complicatii.

Studiul de fata a demonstrat ca Influcid are eficacitate mare in gripa si alte infectii respiratorii virale acute."

Doamna doctor Simona Nitu - medic pediatru si medic de familie cu competente in homeopatie, presedinte Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie ne mentioneaza:

"Homeopatia este, la ora actuala, una dintre terapiile naturale care a devenit din ce in ce mai solicitata de catre pacienti. Medicamentul homeopat este o substanta naturala in doza infintezimala (nu contine substanta materiala ci numai informatie) si se poate administra in egala masura copiilor, adultilor, persoanelor varstnice, fara nici o delimitare.
Totusi, intre cele 5000 de medicamente homeopate cunoscute, cateva se recomanda mult mai frecvent la copii.
Astfel,in primul an de viata,pentru a putea fi ajutat sugarul sa treaca mai usor peste ,,stresul''de adaptare la viata sau de crestere,se recomanda destul de fercvent Colocynthis sau Magnezia phosphorica (dar un numai), pentru ameliorarea colicilor abdominale.
In timpul eruptiei dentare, Chamomilla ajuta sa fie mai usor suportata durearea, Belladonna ajuta la scaderea febrei,a durerii si a inflamatiei, Podophylum amelioreaza diareea, iar Antimonium tartaricum intervine spectaculos in bronsiolita.
Tot la copii pot fi utilizate cateva remedii (atunci cand situatia o cere) care definesc tipul de consitutie al coplilui: Calcarea carbonica pentru copilul cuminte, mancacios, care transpira puternic la cap, Sulphur pentru copilul pofticios, incapatinat, cu tendinta de lider, Phosphorus, pentru copilul slabut, vioi, curios, inimos, sensibil, Silicea pentru copilul slabut, firav, fara pofta de mancare, cu unghii si par fragil.

Toate remediile homeopatice au concentratii diferite (care arata gradul de dilutie) si sunt stabilite numai de catre medicul curant, la fel modul de administrare - o data pe zi, frecvent sau o singura data pe luna.
Frumusetea homeopatiei consta in faptul ca se refera la bolnav ca persoana individualizata si nu la boala in sine. De exemplu, numai pentru o simpla febra se cunosc zeci de remedii homeopatice care pot fi recomandate, tinandu-se cont de toate simpomele: daca exista transpiratie sau nu, sete, frison, somnolenta sau agitatie, roseata sau paloare a tegumentelor, tuse, scaune diareice etc. Aceasta este asadar Homeopatia: medicina bolnavului si nu a bolii, pe care o poate folosi doar medicul in folosul omului, ca si o minunata ,,Arta a vindecarii''."

In incheiere, doamna doctor Irina Firuti, medic specialist medicina de familie cu competente in Homeopatie, membru al Societatii Romane de Homeopatie, www.drfiruti.ro, ne spune care sunt cele mai frecvente remedii pe care le indica in sezonul rece:

"* Aconit - in cazul simptomelor care apar imediat dupa expunerea la frig uscat sau un vant rece si taios.
* Dulcamara - atunci cand raceala sau alte simptome s-au datorat din contra, unei vremi umede, ploioase, sau trecerii de la cald umed (baie, transpiratie) la frig
* Belladonna - remediu excelent de febra, atunci cand aceasta se insoteste de congestia fetei, ochi stralucitori, extremitati reci, sete, eventual delir. In dilutii inalte este si un remediu pentru cei care fac convulsii febrile. Recomand insa in astfel de situatii sa se contacteze medicul homeopat pentru un dozaj adecvat.
* Gelsemium - remediul prin excelenta al gripei cu stare de slabiciune marcata, dorinta de a dormi, fara sete, tremuraturi
* Eupatorium perforatum - pentru starile gripale insotite de dureri in tot corpul, ca si cum ar fi fost batut sau ar avea febra musculara
* Allium cepa - eficace in rinita cu guturai „ ca un robinet stricat", iritant si lacrimare care nu irita ochii
* Arsenicum album - util cand raceala e mai degraba intestinala, cu diaree si varsaturi si stare de agitatie.
* Oscillococcinum - desi foarte popular datorita reclamelor, isi dovedeste utilitatea numai daca este luat in primele minute dupa ce am simtit ca „ ne-a luat raceala", ceea ce un copil mic nu stie sa spuna. Preventiv, nu are valoare.
* Kali bichromicum - este bun pentru scurgerile nazale groase, care infunda nasul si nu pot fi scoase cu aspiratorul nazal, ca si pentru bronsitele cu tuse groasa, ajutind sa se elimine secretiile respiratorii
* Hepar sulfur - este antiinflamatorul homeopat prin excelenta, ajutand in fazele initiale ale inflamatiei ca aceasta sa „dea inapoi" mai repede
* Spongia - este un antitusiv eficace, ajutind rezolvarea tusei „latratoare" cu tendinte de sufocare din laringite.

Lista de mai sus este doar orientativa, dozele si concentratiile ca si frecventa de administrare trebuind a fi facuta la indicatia homeopatului si preferabil dupa consultarea pacientului, numai acesta putind cunoaste detaliile dupa care se indica respectivele remedii.
Ea se doreste doar o ilustrare sumara a faptului ca posibilitatile terapeutice prin homeopatie sunt reale iar parintii care recurg la aceasta medicina descriu cum, in timp, organismul copilului devine mai puternic si mai rezistent, lucru care se constata cu precadere o data cu intrarea in comunitatea scolara."

 Multumim doamnelor doctor Simona Nitu si Irina Firuti pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse:
www.homeopathicmd.ca; www.sfatulmedicului.ro; www.efarma.ro; www.sanafarm.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști
  Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști

  Medicamentele antivirale, recomandate pentru răceală și gripă, sunt ușor de achiziționat, dar administrarea lor este deseori realizată greșit. Hai să aflăm împreună, de la...

  Trusa cu medicamente pentru vacanță: ce nu trebuie să îți lipsească
  Trusa cu medicamente pentru vacanță: ce nu trebuie să îți lipsească

  O vacanță reușită se planifică până la cel mai mic detaliu, cu câteva zile înainte. Când ai copii, timpul de pregătire se întinde pe mai multe zile,...

  9 gustări sănătoase recomandate de nutriționiști, când ai buget limitat
  9 gustări sănătoase recomandate de nutriționiști, când ai buget limitat

  Să mănânci sănătos nu este tocmai ieftin. Produsele eco, bio, naturale, sunt și cele mai scumpe și de multe ori încercarea noastră de a menține zilnic o dietă cât...

  Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
  Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

  Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

  Tipuri de pește recomandate în sarcină
  Tipuri de pește recomandate în sarcină

  Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

  COVID-19: cumpărăturile s-au mutat în ONLINE! Iată de unde poți lua medicamente, alimente și produse de îngrijire zilele acestea
  COVID-19: cumpărăturile s-au mutat în ONLINE! Iată de unde poți lua medicamente, alimente și produse de îngrijire zilele acestea

  Cu Italia izolată complet și Spania și Franța la un pas de epidemie, teama că periculosul coronavirus ar putea produce aceleași efecte și în România este tot mai mare....

  Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă
  Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă

  Valul de gripe și răceli din România a dus, inevitabil, la o criză a medicamentelor în farmacii. Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor pentru copii și...

  Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină
  Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

  Controlul medical periodic este vital în fiecare trimestru al sarcinii, atât pentru a urmări evoluția prenatală, cât și pentru a detecta din timp eventualele probleme....

  © 2023 Qbebe