Cele 8 semne care îți dezvăluie că bebelușul are colici

Cele 8 semne care îți dezvăluie că bebelușul are colici

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Colicile sunt printre cele mai cunoscute afecțiuni prezente la bebeluși. Pentru a putea să-i recunoaștem mai ușor și astfel să intervenim mai prompt pentru ameliorarea lor este necesar să știm anumite semne ce le confirmă prezența. Urmează să le descoperi pe cele mai importante dintre acestea! În plus, este esențial să avem și informații legate de cele mai bune soluții pentru a ne liniști bebelușul.

Ce sunt colicile și care sunt cauzele lor

Colicile reprezintă un episod de plâns cauzat de o durere de burtică a bebelușilor. Este o afecțiune comună, specialiștii estimând că cel puțin 20% dintre bebelușii de până la 1 an se confruntă cu ea. Astfel, colicile apar aproximativ când bebelușul are cam șase săptămâni și se intensifică tot mai mult când acesta are între 10 și 12 săptămâni. După aceea este posibil să se mai amelioreze și chiar să dispară.

colicalminSe știe că bebelușii plâng din diverse motive (că le e foame, că au nevoie de somn, că au nevoie să fie schimbați etc.), dar când sesizăm că ei continuă să plângă insistent și după ce aceste nevoi le-au fost satisfăcute, este foarte posibil să sufere de colici. Acest fenomen se poate repeta pentru mai multe zile la rând sau se poate manifesta sporadic, pe parcursul a câteva săptămâni.
Când medicul va pune diagnosticul de colici, el va ține cont de următoarele aspecte:
• O „criză" de colici ar trebui să se întindă pe durata a aproximativ trei ore
• Colicile intervin de cel puțin trei ori într-o săptămână
• Vor dura, per total, cel puțin trei săptămâni

Cauzele pentru care apar colicile pot fi următoarele:

Simțurile bebelușului au fost suprastimulate

Din acest punct de vedere, experții ne atrag atenția asupra acestui aspect: când se nasc, bebelușii au capacitatea de a dormi și de a se hrăni fără să fie în niciun fel influențați de mediul din jurul lor. Cam după o lună, bebelușii devin mult mai sensibili la ceea ce se întâmplă. Multitudinea de noi senzații îi poate copleși, ceea ce le poate declanșa, uneori, inclusiv senzația de disconfort abdominal și plânsul insistent.

Sistemul digestiv al unui bebeluș nu este încă suficient de matur

Procesul de digerare al hranei nu este de la început simplu pentru un bebeluș. De aceea, se întâmplă ca aceasta să ajungă prea rapid în stomac și să nu se digere cum trebuie, ceea ce poate provoca gaze intestinale și ulterior colici.

Bebelușul poate suferi de reflux gastroesofagian

Această afecțiune apare la bebeluși întrucât esofagul este insuficient dezvoltat, în special partea sa inferioară, ce face legătura cu stomacul. Din acest motiv, acizii din stomac pot ajunge mai ușor în gât și în gură, iritând totodată esofagul.
Bebelușul va avea ulterior simptome precum: regurgitații, pierderea apetitului, nervozitate. Din fericire, cam până la vârsta de 1 an micuțul va scăpa de așa ceva.

Existența unor intoleranțe ale bebelușului

Specialiștii sunt de părere că un episod de colici poate surveni ca urmare a unei alergii la unele substanțe din compoziția laptelui praf sau din cauza unei intoleranțe la lactoză sau la ceea ce a consumat mama în ziua în care îl alăptează.
Cea mai cunoscută dintre intoleranțe, ce este responsabilă de declanșarea unei crize de colici, este cea la lactoză. Cu toate acestea, studii în domeniu susțin că beneficiile lactozei în alimentația sugarului sunt superioare dezavantajelor. Astfel, lactoza asigură aproximativ 40% din energia necesară nou-născutului și facilitează absorția calciului și a fierului în organism, asigurându-se sănătatea microflorei intestinale. Mai mult, galactoza rezultată prin scindarea lactozei este încorporată în mod direct, ca și galactolipide, în sistemul nervos central. Concluzia studiului este că lactoza nu trebuie eliminată din alimentația sugarului, dar este recomandat să facilităm scindarea acesteia în cele 2 componente (glucoza și galactoza) în prezența enzimei lactază, pentru o bună digestie. De aceea, nici alăptarea pe cale naturală, dar nici hrănirea bebelușului cu formule de lapte ce conțin și lactoză nu trebuie excluse din îngrijirea acestuia.
În privința intoleranței bebelușului la ceea ce a consumat mama sa, se recomandă, pentru evitarea, pe cât posibil, a unei astfel de situații, ca aceasta să consume cât mai puțin sau chiar să excludă alimente ce pot declanșa colicile. Printre ele se numără: conopida, broccoli, varza, castraveții, ceapa, ardeiul iute, cafeaua, sucul de portocale sau mâncărurile foarte condimentate.

Expunerea bebelușului la fumul de țigară

Unele voci susțin chiar că expunerea bebelușului la fumul de țigară (inclusiv în cazul în care mama a fumat pe o anumită perioadă a sarcinii) îl va predispune la crize de colici mai frecvente și mai intense.
Iată de ce se recomandă să vă feriți cât de mult bebelușul de venirea în contact cu fumul de țigară.

Citește și: Colicii la bebelusi: cauze, simptome si tratament

Bebelus tinut in brate de mama lui

Semne ce indică faptul că bebelușul tău are colici

1. Plânsetele sale urmează un anumit „tipar"

Dacă al tău bebeluș are colici, poți observa că va plânge cam la aceeași oră în fiecare zi. De cele mai multe ori, va plânge după-amiaza, seara sau chiar noaptea. Episodul de plâns poate dura de la câteva minute la trei ore sau mai mult.
În plus, vei observa, după ce bebelușul se liniștește, că va elimina gaze sau că va avea scaun.

2. Plânsul bebelușului este intens și dificil de calmat

Plânsul provocat de colici începe de obicei cu sunete ascuțite, disperate parcă, iar bebelușul se va înroși rapid la față și chiar va transpira.
Un asemenea plâns este aparent fără motiv, iar tu vei căuta să afli de ce se întâmplă așa. Îți va fi foarte dificil să-l liniștești, indiferent de momentul din zi în care va avea loc o criză de colici. Din păcate, această situație se poate întinde pe durata a mai multe ore.

3. Bebelușul este balonat

Întrucât colicile pot apărea din cauza unei acumulări mai mari de gaze, este posibil ca bebelușul să fie balonat. Nu mai sta pe gânduri și examinează-i burtica pentru a te convinge dacă este vorba despre colici. Dacă burtica este tare și umflată, atunci micuțul se luptă cu colici.

4. Bebelușul elimină mai multe gaze ca de obicei

Când ți se pare că bebelușul are mai multe gaze decât în mod obișnuit, poate fi un semn clar al apariției colicilor.

5. Din burtica bebelușului se aud sunete neobișnuite

În condițiile în care durerile ce apar în caz de colici sunt însoțite și de apariția unor sunete în burtică, ascultă cu atenție ce se întâmplă acolo.

6. Limbajul corpului bebelușului se schimbă

În cazul apariției colicilor, bebelușul își va întinde mai mult piciorușele sau vor încerca să și le introducă sub corp în scopul de a scăpa de crampe. Totodată, își vor încorda pumnii atât de tare încât vor începe să tremure.

7. Când îl hrănești, acest demers va fi întrerupt brusc de un plâns intens

Întrucât colicile pot apărea pe măsură ce bebelușul ingerează laptele matern sau laptele praf, nu te mira dacă, în timp ce-l hrănești, va începe să plângă foarte tare. Va trebui să te întrerupi și să încerci să-l calmezi!
În ciuda acestui plâns, nu ar trebui ca bebelușul să refuze viitoarele mese, iar cantitatea de hrană ingerată într-o zi nu ar trebui să se reducă semnificativ.

8. Bebelușul nu se mai odihnește bine

Colicile sunt printre principalii factori ce pot afecta somnul bebelușului din primele luni de viață și te pot pune și pe tine la grea încercare. Nu va fi ușor să-l calmezi, în special pe timpul nopții.
O soluție la îndemână poate fi însă schimbarea poziției de somn (De pildă, poți să-i pui un mic prosopel rulat pe sub salteaua pătuțului pentru a-i ridica pernuța pe care doarme sau îl vei lua în brațe și vă veți plimba prin casă sau îl vei legănă într-un scăunel de mașină).

Bebelus agitat

Ce poți face pentru a calma un bebeluș ce se confruntă cu colici

Pentru a calma mai ușor un bebeluș ce plânge din cauza colicilor ai la îndemână soluții mai simple decât îți imaginai. Iată câteva exemple:

Leagănă bebelușul - Ideal este să ai la dispoziție un balansoar, astfel încât să-i asiguri bebelușului o poziție cât mai confortabilă, care-l poate ajuta inclusiv să elimine gazele responsabile de colici. Dacă nu ai la dispoziție un balansoar, pur și simplu ține-l în brațe și leagănă-l ușor.

Apelează la sunete ce pot distrage atenția bebelușului - Bebelușul poate fi ușor distras dacă va auzi sunete precum cele de la mașina de spălat sau de la aspirator. Oricare dintre acestea îl pot face să mai uite de disconfort și să se liniștească treptat.

Folosește comprese calde - Fie vei folosi o cârpă moale, ușor încălzită, fie vei apela la un prosop, pe care le vei aplica direct pe burtica bebelușului. Oricare dintre ele îl pot calma!

Fă-i bebelușului o baie caldă - Apa caldă are și ea un rol important în calmarea unei crize de colici. O băiță va fi numai bună, mai ales dacă o veți face înainte de somn.

Faceți o plimbare cu mașina - Când nu mai ai idee ce ai putea face pentru a-l liniști pe bebeluș când are colici, poți să apelezi și la următoarea soluție: pune-l în mașină și faceți o scurtă plimbare. Sunetele și schimbarea poziției îi vor distrage atenția și îl vor face să se calmeze.

 Picaturi ColiCalmin Recurge la suplimente alimentare, cât mai naturale

Pentru a ameliora cât mai eficient colicile bebelușului se recomandă utilizarea unor suplimente alimentare cât mai naturale.
De exemplu, picăturile ColiCalmin sunt un supliment alimentar de enzimă lactază (din sursă naturală), fiind indicate pentru că acționează direct asupra cauzei primare a colicilor: deficiența temporară de lactază. Această enzimă facilitează scindarea lactozei din lapte. Astfel, ColiCalmin poate fi folosit prin adăugare în formula de lapte pentru sugari sau prin administrare directă bebelușului alăptat. Nu conține zahăr și nici alcool.
ColiCalmin se administrează la fiecare masă a sugarului, până la vârsta de 3-4 luni, moment în care ar trebui să înceapă producerea lactazei de către organism, în cantitate suficientă pentru a acționa asupra lactozei. După această perioadă, ColiCalmin trebuie scos gradual din alimentație. Este recomandat ca doza indicată pentru o masă să fie redusă, inițial, la jumătate, apoi se alternează între mese, ajungându-se la o doză pe zi, până la completa sa eliminare.
ColiCalmin se folosește după cum urmează:
Cu lapte matern
Într-o linguriță, sterilizată în prealabil, picurați cantitatea recomandată de Colicalmin și administrați-o direct în gurița sugarului. Urmați întocmai indicațiile din tabelul cu cantitățile recomandate pentru vârstele aferente. Continuați normal alăptarea.

Cu formula de lapte pentru sugari
Preparați formula de lapte, conform instrucțiunilor producătorului.
Adăugați ColiCalmin în laptele călduț, conform indicațiilor din tabelul cu cantitățile recomandate pentru vârstele aferente. Aruncați hrana rămasă.
Dacă doriți prepararea în avans a mesei bebelușului, adăugați 4 picături de ColiCalmin în lapte și păstrați-l timp de 4 ore la frigider.

Pentru cazuri excepționale, când bebelușul trece prin stări de disconfort deosebite, puteți crește doza de ColiCalmin, picătură cu picătură, până la maximum 12 picături per masă. Dacă disconfortul bebelușului persistă, consultați neapărat medicul!

Nu uitați faptul că picăturile ColiCalmin conțin o enzimă, iar căldura o poate distruge. Iată de ce trebuie să aveți grijă să nu le adăugați în lapte prea fierbinte. De altfel, se recomandă să puneți picăturile când laptele este călduț sau la temperatura camerei. În plus, ColiCalmin nu trebuie păstrat la o temperatură mai mare de 25 de grade.
Puteți să achiziționați ColiCalmin din farmaciile Sensiblu din întreaga țară sau prin comanda online.

 

Când este cazul să chemi doctorul

În mod normal, un episod de colici va trece de la sine, iar bebelușul își va reveni complet.
Dar dacă alături de durerile de burtică apar și alte simptome, precum cele de mai jos, gândește-te serios să soliciți ajutor medical:
• Bebelușul nu se va potoli deloc, indiferent de ce îi vei face
• Bebelușului nu suportă să fie ținut în brațe
• Nu vrea să mai sugă sau să se hrănească din biberon
• Plânsetele devin tot mai puternice
• Are diaree sau urme de sânge în materiile fecale
• Ți se pare că respiră mai greu ca de obicei
• Are febră 38 sau mai mare
• Este mai agitat sau prea liniștit
• Vomită
• Udă mai puține scutece față de alte zile

 

Logo
 

 

Surse:
www.draxe.com; www.momjunction.com; www.parenting.com; www.top10homeremedies.com; www.whattoexpect.com;
www.wikihow.com

Surse poze:
www.pexels.com

 

Articolul urmator
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

    Primul an de viață al unui copil este plin de provocări pentru mame dar, totodată, îți oferă momente cu totul speciale, pe care nu le vei uita niciodată. Acestea sunt legate, pe...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    © 2024 Qbebe