Rotavirus la copii: simptome, ingrijire si vaccin

Rotavirus la copii: simptome, ingrijire si vaccin

Roxana Arghirescu - Contributor

Rotavirusul la copii este principala cauza a diareei acute si a varsaturilor in intreaga lume. Aproape toti copiii se vor contamina cu rotavirus inainte de a implini 5 ani.

Desi infectia cu rotavirus este cea mai frecventa cauza a spitalizarilor copiilor mici, parintii detin foarte putine informatii referitoare la acest virus extrem de contagios. In cazuri rare, deshidratarea cauzata de infectia cu rotavirus poate fi fatala.

Cum iti dai seama cand copilasul tau s-a infectat cu rotavirus?

Simptomele infectiei cu rotavirus includ:
- diaree apoasa severa (peste trei scaune apoase pe zi);
- varsaturi severe;
- dureri abdominale, crampe;
- febra peste 39 grade Celsius;
- stare de letargie.

Simptomele care trag un semnal de alarma asupra deshidratarii, sunt:

--piele, mucoase uscate, cu pliu cutanat abdominal persistent
- plansul fara lacrimi;
- gura uscata;
- lipsa urinei/ scaderea ei cantitativ, cu accentuarea culorii (concentrarea substantelor eliminate, datorita diminaurii cantitatii de apa)..

La adulti, simptomele sunt mai usoare sau, uneori, chiar inexistente. 

 virus diaree deshidratare febra bebelus

Cum se transmite rotavirusul?

Rotavirusul este extrem de contagios si rezistent la majoritatea produselor de igiena casnica. Se transmite mai ales prin contactul mana - cavitate bucala, dupa ce, in prealabil, mana a preluat virusul din materiile fecale.
Cel mai usor, virusul se poate transmite in locurile in care copiii se joaca impreuna - crese, gradinite, locuri de joaca.

Infectia cu rotavirus este de multe ori dobandita chiar in spital. Unul din cinci copii diagnosticati cu rotavirus in Europa a fost contaminat in timpul unei spitalizari determinate de o alta cauza.

Cum trebuie ingrijit copilul infectat cu rotavirus?

In cazul in care copilul are diaree severa si varsaturi, trebuie sa mergi imediat la medic. Nu astepta aparitia semnelor de deshidratare, care poate determina decesul micutului. 

Cel mai important lucru este prevenirea deshidratarii.

 bebelus plange virus febra diaree Simptomele infectarii cu rotavirus pot dura pana la 8 zile. In toata aceasta perioada, trebuie sa ai grija ca bebelusul sa consume suficiente lichide, pentru a inlocui cantitatea pierduta. Ii poti da apa, ceai sau solutii de rehidratare (se gasesc la farmacii).

De asemenea este recomandat ca bebelusii infectati cu rotavirus sa consume doar lapte fara lactoza. Daca este alaptat la san, se poate continua alaptarea, insa trebuie administrate si lichide pentru hidratare.

Nu se recomanda rehidratarea dupa diaree doar cu apa simpla, pentru ca prin diaree/varsaturi se pierd si electroliti (sodium, potasiu, etc) care nu pot fi preluati pe gura din apa; se recomanda ceai- are glucoza, dar cel mai correct solutii de rehidratare. In plus, se recomanda, mai ales la copil, rehidratarea venoasa, cu efect mult mai rapid decat cea bucala, care poate fi deficitara si prin faptul ca mucoasa intestinala distrusa de virus poate determina eliminarea apei foarte rapid.  

Daca bebe mananca deja diversificat, masa trebuie sa contina numai: orez, supa de roscove, morcov si carne - toate fierte, cereale pe baza de orez, banane sau mere coapte. Trebuie eliminate complet fructele crude, zaharul, laptele si derivatele din lapte.

In cazul in care copilul se deshidrateaza, in cele mai multe cazuri este necesara spitalizarea pentru ca lichidele sa fie administrate intravenos. Perioada de spitalizare poate varia intre 2 si 5 zile, copiii mai mici fiind predispusi sa dezvolte simptome mai servere.

Cum afecteaza infectia cu rotavirus familia?

Fiind extrem de contagioasa, ceilalti membrii ai familiei se pot contamina cu rapiditate. Cei mai vulnerabili sunt ceilalti copii ai familiei si parintele care ingrijeste copilul infectat. Ar trebui sa iei in considerare, daca ai posibilitatea, sa ii trimiti pe ceilalti copii in vizita la rude pana cand dispar simptomele copilului infectat.

 bebe virus febra diaree deshidratare

Ce poti face pentru a-ti proteja copilul?

Metoda ideala pentru prevenirea infectarii cu rotavirus este vaccinarea. In tarile unde au fost introduse programe nationale de vaccinare impotriva rotavirusului s-a inregistrat o scadere cu 80% a infectiilor si spitalizarilor datorate acestui virus.

Vaccinul se numeste Rotarix si se administreaza oral sugarilor incepand cu varsta de 6 saptamani. Vaccinul are doua doze, administrate la interval de 4 saptamani intre ele. Indicatia de vaccinare se va lua impreuna cu medical pediatru, tinand cont si de particularitatile copilului si bolile acestuia.

 virus febra diaree deshidratare


Sunt recomandate si masuri de igiena, desi au doar un efect limitat in prevenirea transmiterii virusului:
- spalatul frecvent al mainilor, atat in cazul copiilor cat si al persoanelor care intra in contact cu acestia, in special dupa schimbarea scutecelor sau dupa folosirea toaletei;
- incercarea de a se evita contactul mana - cavitate bucala;
- dezinfectarea periodica a spatiului de joaca si a jucariilor.

Pentru a evita raspandirea virusului, copiii ifectati cu rotavirus nu trebuie dusi la cresa sau in orice alt loc unde ar putea intra in contact cu alti copii, pe toata perioada manifestarii simptomelor, plus inca doua zile dupa disparitia acestora.

Tu ti-ai vaccinat copilul impotriva rotavirusului? Ti se pare vaccinul o idee buna?

Articolul urmator
Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”
Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un bebeluș de 8 luni, cea mai tânără persoană din lume vaccinată cu ambele doze de vaccin Pfizer
    Un bebeluș de 8 luni, cea mai tânără persoană din lume vaccinată cu ambele doze de vaccin Pfizer

    Un bebeluș de 8 luni din Baldwinsville, New York, a primit ambele doze de vaccin anti-covid, băiețelul devenind cea mai tânără persoană din lume care a fost vaccinată...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

    Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

    3 simptome la copii pentru care trebuie să chemi doctorul imediat
    3 simptome la copii pentru care trebuie să chemi doctorul imediat

    Când trebuie să mergem cu copilul la medicul pediatru? La primul strănut sau după 3 zile de febră? Ce semnale de alarmă trebuie să determine părintele să pună imediat...

    Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament
    Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament

    Roșul în gât la copii este o afecțiune des întâlnită, în special la cei mici. Un copil cu roșu în gât are, de fapt, o inflamație la nivelul...

    „ADHD-ul nu este la fel la toată lumea”. Mărturia unei mame cu doi copii diagnosticați, care au simptome complet diferite
    „ADHD-ul nu este la fel la toată lumea”. Mărturia unei mame cu doi copii diagnosticați, care au simptome complet diferite

    Deși ADHD-ul are aceleași simptome, ele se manifestă diferit la fiecare om în parte. Acești doi frați, care au primit același diagnostic reprezintă un exemplu clar în...

    © 2024 Qbebe