Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

Andra Purdea

Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de mișcarea aerului prin căile respiratorii mici, înguste sau comprimate. Wheezing-ul poate fi o afecţiune comună în primii ani de viață ai copilului și, de obice, apare din cauza unei infecții virale a tractului respirator sau din cauza astmului. Printre alte posibile cauze, sunt incluse: iritanții sau alergenii inhalați, refluxul esofagian și insuficiența cardiacă.

Wheezing-ul sau respiraţia şuierătoare: de ce apare

Wheezing-ul poate fi împărţit în mai multe categorii, în funcţie de durată şi tipar.

 • În funcţie de tipar, poate fi: wheezing episodic (adesea asociat cu o răceală virală) şi wheezing cu mai mulţi factori declanşatori.
 • În funcţie de durată, există: fără frecvenţă, wheezing precoce (începe devreme în primul an de viață și apoi continuă până în al doilea an), intermediar (foarte rar, apare în primele 18 luni de viaţă), cu debut tardiv (se manifestă între 6 şi 42 de luni de viaţă şi persistă până la 6 ani), wheezing persistent (începe la 6 luni de viaţă).

Deşi wheezing-ul este un simptom comun în rândul copiilor mici, el poate avea multe cauze diferite. Medicul ar trebui să poată oferi un diagnostic, iar acesta ar putea fi:

 1. Astm: În cazul în care copilul tău are deseori wheezing şi tuse, acesta poate fi un semn de astm bronșic, mai ales dacă se agravează după exerciții fizice sau noaptea. Sugarii şi copiii mici care au wheezing însoţit de boli virale, în special cele produse de virusul sinciţial (virus comun, contagios, care provoacă infecţii ale tractului respirator) au un risc mult mai mare de a dezvolta astm în copilărie.
 2. Alergii: Wheezingul la copii poate fi declanşat atât de alergiile alimentare, cât și de cele din aer (alergii la praf, la anumite plante, etc). În acest caz, pot apărea simptome precum: nas care curge, ochi roșii și erupții pe piele. Pasul cel mai important este să vezi un specialist, dacă crezi că copilul tău are o alergie. Medicul va putea confirma diagnosticul, va identifica declanșatorul și va putea oferi un tratament adecvat.
 3. Bronșiolita: Bronșiolita este o infecție virală, care începe, de obicei, cu simptome asemănătoare răcelii. Dintr-o simplă viroză ea se poate transforma într-o tuse însoțită de wheezing și respirație grea. Simptomele pot disparea în câteva săptămâni.
 4. Crupa: Crupa este o afecţiune care apare în copilărie și afectează traheea, laringele şi bronhiile. Copiii care au crupă se confruntă cu o tuse aparte, ce poate fi descrisă ca un lătrat ce se încheie cu un sunet strident, în momentul respirației. În afara acestor simptomne, crupa poate produce şi wheezing. În mod normal, după o săptămână, copilul tău se va vindeca.
 5. Pneumonie: Cunoscută de majoritatea dintre noi, pneumonia este o infecţie ce inflamează sacii de aer din plămâni. Printre simptomele acestei boli (febră, durere în piept, oboseală, tuse, etc.) apare adesea şi wheezingul. Ea poate deveni o afecţiune foarte severă, care pune în pericol viaţa, dacă nu este depistată la timp şi tratată. Mergi imediat la medic cu cel mic, dacă observi semne asemănătoare pneumoniei.
 6. Obiect înghițit: Atunci când copilul înghite, din greşeală, un obiect, poate apărea wheezing-ul. Prezența la medic este obligatoriu într-un astfel de moment.

Respiraţia şuierătoare la copii în timpul somnului

Dacă copilul tău suferă de wheezing pe parcusrul nopţii, una din cauze poate fi apariţia astmului.

Când vine vorba de adulţi, se pot face mai multe teste prin care se determină dacă ai astm sau nu: spirometrie, monitorizarea debitului de vârf, etc. Însă, în ceea ce priveşte copiii, mai ales cei sub 5 ani, testele nu sunt foarte credibile. Astfel, medicul va fi nevoit să ajungă la un diagnostic în urma simptomelor pe care copilul le are şi în urma examinării.

Ca factori care pot creşte riscul copillui tău de a avea astm, avem:

 • Istoric de astm sau rinită alergică în familie.
 • Atacuri severe de wheezing, dificultăţi de respiraţie, durere în piept, tuse

Alte motive pentru care copilul tău poate avea wheezing în timpul somnului pot fi: frig, alergii, expunerea copilului la fumul de ţigară, bronşiolită, bronşită, pneumonie, apnee în somn, ş.a.

Foarte important de reţinut este faptul că respiraţia şuierătoare a copiilor în  timpul somnului nu este ceva comun, ci poate fi un indiciu pentru o posibilă afecţiune respiratorie, care poate avea efecte pe termen lung asupra calităţii somnului, asupra comportamentului şi a învăţării. 

Tratamentul wheezing-ului la copii

Când trebuie să te îngrijorezi dacă copilul tău suferă de wheezing ?

 • Are respiraţie dificilă, se chinuie să respire.
 • Pare a fi deshidratat (nu a mai fost la toaletă de 12 ore, pare somnoros).
 • Tremură şi se plânge de durere musculară.
 • Are febră de 38 sau mai mult, de peste 5 zile.

Simptome şi mai severe, care au nevoie de asistenţă medicală urgentă: are buzele mov, există pauze în timpul respiraţiei sau începe să mormăie, îi este greu să mânănce, să vorbească sau sa bea, este palid şi anormal de rece la atingere, este extrem de agitat, confuz sau letargic, are erupţii.

 

Tratamentul pentru wheezing este divers, în funcţie de cauzele acestuia.

Atunci când este declanşat de astm, medicul va recomanda tratamente care să deschidă căile respiratorii: ventolină, un corticosteroid inhalat, pastile pentru astm, pastile antihistaminice fără sedare, etc.

În cazul unei bronşite, tratamentul poate fi: folosirea unui bronhodilatator sau prescipția unui antibiotic, dacă este prezentă o infecţie bacteriană.

Tratamente naturiste

În cazurile cele mai uşoare de wheezing se poate recurge la tramente naturiste, ca de exemplu:

 • Purifică aerul: Foloseşte un umidifcator şi un purificator de aer; fă-i o baie caldă cu uşa închisă, copilului tău.
 • Băuturi: Prepară băuturi calde pentru copilul tău. Ceaiurile de plante sunt printre cele mai bune pentru decongestionarea căilor respiratorii. Verifică înainte de a prepara ceaiul dacă copilul tău poate consuma plantele respective.
 • Evită fumatul în casă: Acest lucru doar va înrăutăți starea copilului tău.
 • Alimente: Încurajează-ţi copilul să consume ceapă, miere, spanac, broccoli, portocale, roşii, ardei, lactate, seminţe de floarea soarelui, spanac, carne roşie. Studiile arată că alimentele bogate în vitamina C, D şi E au un efect protector asupra căilor respiratorii.
 • Masaj cu ulei de muştar: Uleiul de muștar calmează respirația și oferă o ușurare instantanee. Încălzește puţin ulei și o bucată de camfor. Dizolvă camforul complet și masează bine pieptul timp de 15 minute, de 3 ori pe zi. Vei îmbunătăţi, astfel, circulația sângelui și vei ajuta la curățarea tractului respirator.

Surse foto: https://www.istockphoto.com/ro

Surse articol: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6676316/

Articolul urmator
Demineralizarea dinților la copii: cauze și tratament
Demineralizarea dinților la copii: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament
  Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament

  Hernia hiatală reprezintă o afecțiune caracterizată prin trecerea unei părți a stomacului din abdomen în torace prin diafragmă. Unii copii se nasc cu această problemă...

  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

  Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

  Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
  Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

  Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

  Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament
  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament

  Sarcina oprită în evoluție reprezintă o complicație cu care nu își dorește să aibă de-a face nicio gravidă, fiind cauzată de o infecție, de o problemă cu placenta, un...

  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

  Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

  Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

  Bromhidroza: cauze, simptome și tratament
  Bromhidroza: cauze, simptome și tratament

  Bromhidroza este o afecțiune care cauzează numeroase simptome neplăcute și poate afecta în mod considerabil calitatea vieții pacientului. Află, mai jos, ce este bromhidroza, care...

  © 2023 Qbebe