Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Varicela la bebeluși reprezintă o infecție gravă și datorită faptului că vaccinul nu poate fi administrat decât după vârsta de 12 luni, nici nu poate fi prevenită. Află din ce cauze apare, prin ce simptome se manifestă și ce tratament necesită, precum și care este perioada pentru care copiii trebuie să evite să intre în contact cu alte persoane.

De ce fac bebelușii varicelă

Varicela reprezintă o boală contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Deși în trecut făcea parte din copilăria oricărui copil, astfel de boli au devenit tot mai rar întâlnite în toate categoriile de vârstă, începând de la introducerea vaccinului în 1995.

Bebelușii nu pot fi vaccinați până la vârsta de 12 luni. Însă cazurile de îmbolnăvire cu varicelă la copii mai mici de 1 an au scăzut cu 90% între 1995 și 2008, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), ceea ce se poate datora parțial imunității colective.

Imunitatea colectivă protejează în mod indirect pe cei care nu pot fi vaccinați, precum bebelușii, de îmbolnăvire. Atunci când un mare grup de populație este vaccinat, șansele unei epidemii sunt reduse. Așadar, de la introducerea vaccinului, odată ce majoritatea copiilor au fost imunizați, cei de vârstă mică nu au mai fost expuși atât de des bolii ca în perioada premergătoare vaccinului.

Bebelușii pot să contracteze varicelă dacă sunt expuși la această boală, însă pot să dezvolte o formă mai ușoară dacă au imunitate pasivă (când mama transmite propria imunitate bebelușului în ultimul trimestru de sarcină și în perioada alăptării). Aceștia pot fi contaminați chiar de mamă dacă dezvoltă boala în timpul sau după sarcina. Deoarece imunitatea pasivă nu apare imediat, un bebeluș care contractează varicela de la mama sa în preajma nașterii se poate îmbolnăvi grav. Bebelușii pot să contracteze varicelă și de la o persoană cu zna zoster dacă intră în contact direct cu lichidul care iese din vezicule; virusul care cauzează zona zoster cauzează și varicela.

varicela la bebelusi

Varicela: cum se manifestă în prima zi

Varicela la bebeluși debutează de obicei fără erupția clasică, cu febră, durere de cap și de gât sau de stomac, apetit redus, tuse, agitație, oboseală grad crescut de somnolență; aceste simptome pot să persiste câteva zile (înainte de apariția erupției), febra încadrându-se între 38.3-38.8 grade Celsius.

Când va deveni vizibilă și erupția, primele locuri în care se observă sunt burtica, spatele și fața sau scalpul.

Tratamentul varicelei la bebeluși

Deoarece varicela este un virus, nu se tratează cu antibiotice. În cazul în care apare o infecție bacteriană în jurul veziculelor, medicul poate recomanda antibiotice. Scărpinarea sau frecarea veziculelor poate conduce la o astfel de infecție. Pentru a împiedica bebelușul să se scarpine, poți să îi pui mănuși pe mânuțe și să te asiguri că are unghiile tăiate și curate. De asemenea, ai grijă să nu îi freci pielea după baie, ci să o tamponezi ușor, reducând astfel agresiunea de la nivelul pielii. În cazul în care sunt prezente vezicule și în gură, oferă copilului alimente reci, moi și fade deoarece poate fi îngreunată alimentarea; evită alimentele sărate sau acide.

Dacă bebelușul tău este expus unui risc de a dezvolta complicații asociate varicelei, medicul poate prescrie medicație antivirală (când este vorba despre un prematur sau de un copil cu sistem imunitar compromis).

Există câteva remedii simple prin care poți ajuta bebelușul să aibă un oarecare confort, precum:

 • Reducerea senzației de mâncărime cu loțiune cu calamină (nu se folosește pe față) și baie cu ovăz. Ajută de asemenea și compresele reci sau băile cu apă călâie la 3-4 ore în primele zile
 • Odihnă corespunzătoare
 • Hidratare intensă

Cere sfatul medicului sau farmacistului cu privire la produse care pot fi aplicate pe leziunile din gură sau din zona genitală, precum și la orice medicament folosit pentru calmarea durerii.

Varicela: cât stăm în casă

Varicela este cauzată de expunerea la un virus extrem de contagios cu 10-21 zile înainte de debutul erupției. Virusul poate fi transmis de la o persoană la alta prin aer sau contact direct cu lichid din veziculele de pe piele. O persoană contagioasă poate transmite boala 1-2 zile înainte de apariția erupției pe piele. Odată ce debutează, veziculele se înmulțesc 4-5 zile, iar febra atinge pragul maxim în a treia sau a patra zi (dispare când nu mai apar vezicule noi). Un copil ajunge să dezvolte între 250-500 vezicule. Persoanele infectate sunt contagioase până când veziculele ajung să aibă crustă, proces care durează 6-10 zile de la debutul erupției. Copilul tău poate ieși afară când veziculele au coajă (nu trebuie să cadă neapărat, poate dura până la 2 săptămâni). Frații/surorile vor ajunge să facă varicelă la 11-21 zile după expunere, dacă nu sunt imuni. Cel de-al doilea copil din familie poate avea mai multe leziuni decât primul.

Vaccin varicelă: îl facem bebelușului? Când?

Vaccinul contra varicelei este aproximativ 94% eficient după administrarea ambelor doze. Însă bebelușii mai mici de 1 ani nu pot primi vaccinul. Copiii au nevoie de o doză de rapel la vârsta 4-6 ani pentru a spori imunitatea față de virus – eficacitatea primei doze de vaccin scade după 5 ani. Un bebeluș sau copil care nu a fost vaccinat ar trebui menținut la distanță de o persoană bolnavă de varicelă sau zona zoster.

Academia Americană a Pediatrilor recomandă administrarea vaccinului copiilor susceptibili în decurs de 72 de ore (și posibil până la 120 ore) după expunerea la un alt copil bolnav. Acesta poate preveni sau poate modifica în mod semnificativ boala la copilul neprotejat. Vaccinul nu va împiedica apariția bolii la copiii neprotejați expuși în același timp în care primul copil a dezvoltat boala.

Nu uita și de imunitatea colectivă, care joacă un rol important în protejarea bebelușului de varicelă. Dacă trăiești într-o zonă unde nu sunt vaccinați copiii, este indicat să îți ții bebelușul la distanță de alți copii în perioada epidemiei.

Semne lăsate de varicelă: imagini care îți arată ce poate face această boală

Varicela nu lasă de obicei cicatrici permanente, cu excepția situației în care leziunile se infectează sau copilul se scarpină constant la coji. Varicela uzuală poate lăsa cicatrici temporare pe piele, care durează 6-12 luni pentru a se estompa.

semne varicela

cicatrice varicela

varicela semne

Surse:www.healthline.com, https://kidshealth.org, https://pediatrust.com

Surse foto: www.medicalnewstoday.com www.misskyra.com www.hetaskinclinic.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Alergiile sunt un semn al faptului că bebelușul tău este sensibil la unele medicamente, alimente sau la factorii de mediu. Bebelușii au sistemul imunitar slab dezvoltat, astfel că o...

  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

  Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

  Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
  Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

  Ochii lipiți la bebeluși sunt un lucru foarte des întâlnit în primele luni de viață ale copiilor și de cele mai multe ori NU reprezintă un motiv de îngrijorare....

  Aftele la bebelusi - preventie si tratament
  Aftele la bebelusi - preventie si tratament

  Aftele bucale la bebeluși apar mai frecvent în primele luni de viață, cavitatea bucală a bebelușului fiind mult mai sensibilă decât în restul vieții. De aceea,...

  Semnul Babinski la nou-născut sau tuberculoza sistemului nervos central: cauze și simptome
  Semnul Babinski la nou-născut sau tuberculoza sistemului nervos central: cauze și simptome

  Reflexul Babinski, sau reflexul plantar, este un reflex al piciorului care apare în mod natural la bebeluși și copiii mici cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani....

  Nou-născut subponderal: cauze, riscuri și complicații
  Nou-născut subponderal: cauze, riscuri și complicații

  Un nou-născut subponderal este desemnat acel nou-născut care cântărește sub 2500 grame și îngrijorează pe orice proaspăt părinte. Dacă în ceea ce privește modul...

  Ce este perla de lapte: cauze și remedii
  Ce este perla de lapte: cauze și remedii

  Dacă alăptezi și ai observat pe pe sân, în jurul mameleonului, o umflătură mică și albă, înseamnă că este posibil să ai canalele mamare blocate. Citește...

  © 2023 Qbebe