10 lucruri pe care să le faci înainte ca bebelușul să împlinească 1 an

 10 lucruri pe care să le faci înainte ca bebelușul să împlinească 1 an

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Deși te lupți cu nopți care par interminabile, cu lipsa de somn, cu liste infinite de treburi care te presează, primul an de viață al bebelușului este o perioadă magică. Și zboară, în realitate, foarte repede! De aceea, întoarce o clipă pagina și concentrează-te pe o nouă lista: a lucrurilor minunate pe care trebuie să le faci cu micuțul tău, înainte să împlinească 1 an.

  Te-ai săturat, probabil, de toți cei care îți spun: "Timpul fuge, bucură-te de copil cât este mic". Oare ei nu știu că ești extenuată, că nu te-ai mai abandonat de multă vreme într-un somn de câteva ore sau că nu ai mai făcut un duș lung și relaxant? Este sigur că alte mămici, ale unor copilași mai mari, cunosc toate acestea. Dar au înțeles, din propria experiență, că primul an de viață al bebelușului este o perioadă unică, care, văzută peste timp, merită toate eforturile. Aceste 12 luni sunt prețioase și îți pot aduce amintiri pentru o viață întreagă. Așa că încearcă să le trăiești intens și să le simți bucuria și darurile, dincolo de oboseala cotidiană.

imbratisare

1. Documentează-te despre fiecare etapă de creștere

Micuțul tău se schimbă de la o luna la alta, devine mai atent și mai conectat cu lumea din jur. Comunică tot timpul cu el, învață care sunt lucurile care îl atrag, jocurile potrivite, stadiile de dezvoltare cognitivă și cum trebuie să îl stimulezi, în funcție de fiecare etapă. Simplul fapt de a vorbi tot timpul cu bebelușul, de a-ți mișca degetele în fața lui sau de a-l înveli în haine plăcut mirositoare dezvoltă simțurile micuțului tău. Cu cât vei ști mai multe, cu atât îi vei oferi un mediu mai armonios și mai stimulativ de creștere. Studiile arată că bebelușii stimulați corect devin independenți mai devreme, au simțurile mai ascuțite, o mai bună coordonare musculară și se simt mai în siguranță. Poți participa la activități de dezvoltare senzorială prin joc și stimulare, organizate de specialiști.

2. Fă un album special al primului an și înregistrează cât mai multe filmulețe

Surprinde instantanee cu bebelușul în diferite ipostaze, în interior și afară, la petreceri, cu diferite persoane dragi. Poți chiar să faci câteva poze profesioniste, pe care să le înrămezi și să le ții aproape. Alege momente haioase pentru filmulețe, precum baia sau o "sesiune" de strâmbături și sunete entuziaste ale micuțului tău. Poți să-l îmbraci în costume adorabile (de exemplu cele care imită animăluțe) și în cele mai interesante articole de modă pentru bebeluși. Cu siguranță, vei avea de ce să râzi și să te induioșezi mai târziu, privind filmele și pozele (deși poate că adolescentul tău de peste câțiva ani nu le va găsi atât de amuzante:))

3. Călătorește cu bebelușul și arată-i lumea

Cât timp îl alaptezi, este chiar mai ușor să-l duci într-o vacanță, pentru că nu trebuie să te preocupi să-i cari și mâncarea. Mai târziu, observă încântarea lui de a descoperi lumea de afară și bucură-te împreună cu el. Poate părea o sarcina grea, dar, în realitate, cerințele sunt mai multe când copilul crește. Călătoria împreună cu bebelușul va fi una dintre cele mai palpitante și, cu siguranță, de neuitat. Îți va oferi, în plus, un sentiment de libertate, de a nu fi legată mereu de același loc și de a putea face lucruri care îți plac, fără senzația că ești îngrădită.

4. Citește-i

Majoritatea copiilor sunt foarte interesați de cărți, încă de mici, chiar dacă le percep ca pe niște jucării. Folosește cât mai de timpuriu cărți cu imagini colorate și fă-ți timp pentru o mică poveste când bebelușul este pe cale să adoarmă. Studiile arată că expunerea copiilor la cărți în primii ani de viață este crucială pentru dezvoltarea lor intelectuală și emoțională. Poți folosi și cărți cu sunete, cu diverse aplicații, pentru a stimula și mai mult interesul copilului.

 5. Organizează o petrecere pentru bebeluș

doi bebelusi

Desigur, sunt ocazii când sărbătoreșți copilul, fie că este vorba de botez sau de o festivitate imediat după naștere, unde inviți pe cei apropiați, ca să-l întâlnească prima oară pe micuț. Dar poți organiza o petrecere specială "între bebeluși", unde să-i dai ocazia micuțului să interacționeze cu alți copilași, să facă tot felul de activități distractive, să-l obișnuiești cu muzica și dansul.

6. Scrie un jurnal al primului an

Poți trece într-un jurnal cele mai emoționante momente, dar și cele mai caraghioase, poți nota emoțiile pe care le-ai simțit sau, pur și simplu, poți înregistra evenimentele mai remarcabile de pe parcursul primului an al bebelușului. Dar poți face și altceva: imaginează-ți că ai pregăti o scrisoare, pe care s-o înmânezi copilului tău mai târziu, la vârstă adolescenței sau când va deveni adult. Nu ar fi minunat ca el să afle care au fost visele și speranțele tale când avea doar câteva luni și cât de valoros este pentru tine? Folosește toate metodele ca să creezi amintiri, fie că sunt fotografii sub care scrii câteva rânduri, fie pagini din jurnalul primilor pași, fie o cutie a memoriei, cu tot felul de lucrușoare si nimicuri dragi.

parinti

7. Încurajează-ți micuțul să iubească natura, să interacționeze și să se joace cu puii de animale

Poți să-l duci la Zoo, la o fermă sau la un pet shop. Jocurile cu iepurașii sau cățelușii stimulează interesul copilului pentru lumea înconjurătoare, pentru celelalte ființe, îl umplu de entuziasm, îl ajută în dezvoltare și reprezintă, totodată, o sursă de inepuizabilă drăgălășenie.

8. Du bebelușul la înot

Încă de la 6 luni, micuțul tău poate lua "lecții", care îl familiarizează cu apa și cu câteva mișcări simple de înot. Pe lângă faptul că îi stimulează dezvoltarea și îi întărește rezistența, înotul este un prilej de distracție și de depășire a temerilor. În plus, poți găsi un grup de mame cu care să stai de vorbă și să schimbi informații utile. Unii părinți, mai îndrăzneți, își familiarizează bebelușii cu ciclismul sau cu zborul cu avionul, încă din primul an de viață.

9. Folosește momentele cu bebelușul ca să întărești legături și să creezi noi "tradiții" în familie

Pentru că a apărut un nou membru în viață voastră, tu și partenerul ați renunțat, poate, la anumite activități. Nu-i nimic, puteți crea obiceiuri noi, care să vă apropie și mai tare și să facă tranziția către o familie unită. Este o ocazie de a împărtăși cu partenerul "binele și greul" primului an de viață al copilului. Chiar dacă este dificil uneori, te vei simți fericită când îl vei vedea pe micuț adormit pe pieptul tatălui său. Să vedeți un film împreună în weekend, cu bebelușul între voi, să vă distrați făcând poze cu cele mai caraghioase "faze" sau să aveți o oră de "artă" în trei, cu piureurile de fructe ori cu prăjiturile cu frișcă, poate fi distractiv, nu-i așa?

10. Primul an este cel al îmbrățișărilor fără sfârșit

Părinții trebuie să profite de ocazie, știind că va veni o vreme când copilul nu va mai fi atât de disponibil pentru mângâieri (cum este vârsta adolescenței, de exemplu). De aceea, trebuie să se bucure în acest prim an de căldura și apropierea micuțului. Atingerea fizică este esențială în această perioada și în ceea ce privește dezvoltarea emoțională normală a copilului. Studiile arată că siguranța și independența copilului sunt profund influențate de contactul permanent cu mama în primele luni, dar și de atingerile pozitive și de apropierea tatălui.

Nu uitați că primul an de viață este cel în care puteți să va lăsați purtați de sentimente, să simțiți fuziunea deplină cu bebelușul. De aceea, bucurați-vă că puteți să-l pupați din cap până în picioare, că puteți să trageți în piept mireasma de lapte a pielii sale, că puteți să-i mângâiați obrăjorii și mânuțele dolofane. Va trece totul când nici nu gândiți, așa că trăiți momentul la intensitate maximă.

 

Surse: https://www.babycentre.co.uk; https://www.fitpregnancy.com; http://www.babypost.com; https://www.parents.com; https://www.raisesmartkid.com

 

Articolul urmator
Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media
    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media

    Tendința de a dezvălui cât mai multe momente din viață pe Social Media este tot mai prezentă în ultimul deceniu. Printre acestea se regăsesc, desigur și momente din viața...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

    Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

    Inainte si dupa ce ai ramas insarcinata este recomandat sa faci mai multe analize medicale pentru a determina starea de sanatate a mamei si a bebelusului. In continuare vei afla ce analize...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...
    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...

    Pierderea unui părinte este una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece o persoană. Iar una dintre cele mai grele părți este să realizezi că există lucruri pe care...

    5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici
    5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici

    O mămică cu 3 copii, dintre care doi gemeni, ne împărtășește ce a învățat de când a devenit mamă de gemeni identici.

    © 2024 Qbebe