Vin Sarbatorile! 10 deserturi sanatoase pentru copii recomandate de nutritionist

Vin Sarbatorile! 10 deserturi sanatoase pentru copii recomandate de nutritionist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atat pe perioada vacantei de iarna, dar si in afara acesteia, foarte multi parinti isi doresc sa afle ce tipuri de desert le pot prepara celor mici fara a se teme de pericolul caloriilor goale, al aditivilor si al conservantilor care se regasesc in produsele disponibile in comert. Doamna Flavia Manole, nutritionist, va ofera o lista de 10 deserturi sanatoase, alaturi de motivele pentru care sunt recomandate.

Doamna Flavia-Ioana Manole, Nutritionist Dietetician, doctorand in stiinte medicale www.flaviamanole.rowww.facebook.com/flaviamanole.ro a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele retete de deserturi pentru copii de sarbatori, deopotriva gustoase, dar si sanatoase: specialist

"Fie ca este vorba de perioada Sarbatorilor, zi de nastere sau diverse alte ocazii, desertul ar trebui consumat in primul rand cu o anumita limita. Stim de asemenea, cand sunt implicati si cei micuti, deja lucrurile se complica, iar acea limita poate fi usor depasita si care se poate traduce prin stari de neliniste/ agitatie ale acestora, intrebandu-ne adesea "oare ce au patit?"

Astfel, un prim sfat de care ar trebui sa tinem cont, este ca atunci cand alegem sa ii oferim un desert micutului si avem posibilitatea sa il facem noi ca parinti acasa, sa stim sa alegem variantele cele mai sanatoase, potrivite si cele mai putin procesate sau dezechilibrate din punct de vedere nutritional.

Citeste si: SONDAJ QBEBE (II): Top 5 deserturi sanatoase care nu sunt bune pentru copilul tau 

Tinand cont de cele enumerate mai sus, pe lista ingredientelor pentru prepararea deserturilor se pot regasi urmatoarele alimente: fructe proaspete sau uscate, legume, lapte/iaurt/branza, fructe oleaginoase (nuci/migdale/seminte etc.), fulgi/faina din cereale integrale etc. Pornind de la aceste ingrediente, putem sa obtinem diverse preparate sanatoase si care sa nu reprezinte un pericol din punct de vedere nutritiv. De exemplu:

1) Preparatele tip smoothie

Sunt permise in alimentatia celor mici, atata timp cat nu se face exces. Astfel, dintr-un fruct, putin lapte si cativa fulgi de ovaz simpli, integrali putem obtine un preparat delicios, nutritiv, fara adaos de zahar sau alte substante straine.

smoothie

2) Fructe coapte

Daca fructele proaspete nu il mai satisfac pe micut, incercati sa le coaceti (cuptor/grill). Veti obtine un plus de savoare care nu va putea trece neobservat. De exemplu, merele coapte la cuptor cu putina scortisoara si nucsoara tot timpul pot fi un aliat de nadejde in satisfacerea unei pofte de dulce.

3) Grisul cu lapte/orezul cu lapte/budinca de ovaz

Acest desert poate inlocui cu succes unul caloric din comert. Este de dorit sa alegem ingredientele integrale (orezul/ovazul/grisul) peste care la final sa adaugam fie putina miere/magiun sau, de ce nu, cateva fructe uscate (aveti aici o reteta de budinca de ovaz pe care imi place sa o servesc la micul dejun: 2 cesti lapte degresat, 1 ceasca fulgi de ovaz integrali simpli. Puneti mai intai laptele la incalzit pana cand acesta se apropie de temperatura de fierbere, iar atunci adaugati fulgii de ovaz si amestecati din cand in cand, pentru a nu se prinde. Se amesteca timp de 2-3 minute, pana cand se apropie de consistenta orezului cu lapte, iar atunci este gata. Pentru o servire "ca la carte" puneti continutul intr-un bol, iar deasupra ornati-l cu ce va doriti si va place  Eu de multe ori aleg sa presar putina scortisoara, nuca si miere sau putina dulceata de visine.

budinca

4) Preparatele in genul budincilor

Iarasi sunt o varianta preferata de micuti, pentru care aveti nevoie de: 2 banane si 1 avocado, bine coapte, 1-2 lingurite de miere, 1-2 linguri de cacao/ pudra de roscove si un blender. Prepararea este foarte simpla, se curata fructele, se taie in bucati mici si se pun in blender. Daca se doreste o compozitie mai fluida se poate adauga o ceasca de apa, iar in timp ce acestea sunt date la blender adaugati cacao/ pudra de roscove pana se obtine o culoare uniforma si acestea devin asemenea unei budinci de ciocolata. Goliti continutul vasului in forma din care doriti sa serviti acest deliciu si lasati-l la frigider 15-30 minute.

5) Iaurtul cu fructe preparat in casa

Un preparat care poate fi o alternativa sanatoasa la cel simplu pentru micutul dvs.

6) Inghetata facuta acasa

Este o varianta de desert care nu este de neglijat, astfel ca prin combinarea iaurtului grecesc, a fructelor preferate, a prafului de vanilie si putina miere dupa gust, puteti obtine un preparat pe gustul piticului.

7) Clatitele simple

Sunt o alternativa sanatoasa a desertului, iar ca sa intelegeti la ce anume ma refer, aveti nevoie de: 1 banana bine coapta si 2 oua. Pe acestea le puneti in blender si gata compozitia. Pentru coacere aveti nevoie de o tigaie antiaderenta, iar dimensiunea pentru aceste clatite voi o alegeti. Daca banana nu a fost suficient de coapta si nu a indulcit destul compozitia, puteti adauga (dupa gust) cateva picaturi de extract natural de stevia. Ornati-le cu iaurt si fructe proaspete.

clatite

8) Chec cu fructe

Daca doriti sa ii oferiti micutului dvs. deserturi mai complexe, atunci varianta unui chec cu fructe poate fi una potrivita, atata timp cat folosim pentru prepararea acestuia faina integrala/ ovaz sau un mix ale acestora (in care puteti folosi si putina faina alba), oua, iaurt (sau cu ce ingrediente aveti pentru reteta), insa atentie la adaosul de zahar; aici as dori sa subliniez faptul ca zaharul in exces poate fi inlocuit in reteta prajiturilor de casa prin utilizarea esentelor de vanilie sau portocale, prin adaosul de nucsoara sau scortisoara sau, de ce nu, se pot folosi si indulcitori naturali cum este stevia. Pana la urma aici este secretul dulciurilor de casa, putem detine controlul mult mai usor asupra acestora, utilizam ingrediente de calitate si nu folosim zahar in exces, cand nu este nevoie.

9) Preparatele raw-vegan

Pot fi de asemenea o alta varianta pentru desertul copilului dvs., atentie doar ca si fructele uscate si fructele oleaginoase sunt incarcate caloric, astfel trebuiesc consumate in cantitati rezonabile; adesea suntem tentati sa consumam mai mult decat este nevoie, doar pentru ca astfel de preparate spunem ca sunt foarte sanatoase, dar uitam de incarcatura lor calorica...

Citeste si: 10 deserturi raw pentru copii 

10) Traditionalele placinte cu mere sau cu branza de vaca

Acestea, dar si cozonacii din perioada Sarbatorilor de obicei sunt nelipsite, astfel ca aplicand regulile enumerate mai sus, sunt convinsa ca veti gasi cate ceva sa imbunatatiti la retetele dvs., cand vine vorba despre sanatatea celor mici.

placinte

Ca si concluzie, deserturile enumerate mai sus sunt alimente simple, cu ingrediente cat mai sanatoase, apropiate de forma lor bruta, naturala, deoarece despre asta este vorba, sa incercam sa nu ne indepartam prea tare de compozitia initiala, normala a alimentului.

In final, as vrea sa mentionez un aspect desosebit de important, si anume ca, din momentul inceperii diversificarii, trebuie sa muncim la educatia nutritionala a micutului nostru. Nu este recomandat ca acesta sa fie invatat cu preparate dulci, noi trebuie sa invatam micutii prima data cu gustul natural al mancarii, iar treptat sa facem modificarile alimentare potrivite, astfel contribuind cu succes la mentinerea starii de sanatate a puiutilor nostri. Nu este recomandat sa regasim in mod normal in meniul nostru de peste zi deserturi sau alte alimente calorice, acestea sunt recomandate ocazional atat la cei mari cat si la cei mici, astfel inconjurati-va de alimente si deserturi sanatoase, pe care atunci cand copilul dvs. le vede sa le poata consuma si sa nu trebuiasca sa ii spuneti ca nu mai are voie, ca a mancat deja suficient sau sa se opreasca ca a consumat prea mult...nu asa trebuie abordata problema.

Citeste si: Top 10 Deserturi pentru copii 

Multumim doamnei Flavia Manole pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Articolul urmator
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

    În mod tradițional, fursecurile sunt sinonime cu zahărul, untul și făina de toate tipurile. Cu toate acestea, trusa de instrumente a brutarului contemporan cuprinde acum o gamă...

    Cake Factory Delices, deserturi delicioase, preparate perfect de fiecare dată
    Cake Factory Delices, deserturi delicioase, preparate perfect de fiecare dată

    În pragul sărbătorilor, magia se simte în jurul nostru. Orașul este decorat cu luminițe colorate și freamătă după cadouri, iar cei mici așteaptă nerăbdători venirea...

    Cristina Bălan petrece sărbătorile de iarnă în formulă de cinci. „La noi veselia și fericirea cresc exponențial cu numărul copiilor"
    Cristina Bălan petrece sărbătorile de iarnă în formulă de cinci. „La noi veselia și fericirea cresc exponențial cu numărul copiilor"

    Fostă membră a formației „Impact” și câștigătoare a show-ului „Vocea României”, Cristina Bălan este mamă a trei copii: o fetiță și doi...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Un psiholog din Iași vorbește despre suferința femeilor și copiilor ucraineni refugiați. „Întâi vin și plâng, apoi vorbesc”
    Un psiholog din Iași vorbește despre suferința femeilor și copiilor ucraineni refugiați. „Întâi vin și plâng, apoi vorbesc”

    Mariia Kivakenki este psiholog de origine ucraineană și lucrează cu mamele și copiii refugiați de la ea din țară, în Iași. Deși clienții săi din terapie s-au adaptat rapid...

    O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
    O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

    O femeie este aspru criticată online, pentru că a postat o poză în care ținea în mână un pahar de vin, în timp ce își alăpta fetița.

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat
    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat

    O femeie care a născut un copil cu întârziere în dezvoltare, mărturisește că a băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii. Deși nu se știe cauza pentru...

    © 2024 Qbebe