11 replici interzise când copilul tău mănâncă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ceea ce spui copilului tău la masă este la fel de important ca alimentele pe care i le servești. Mesajele transmise în timpul mesei pot să aibă un efect puternic asupra sa, prin urmare este important să te asiguri că le transmiți pe cele corecte. Nu este bine să îl obligi să termine tot din farfurie și nici să îi oferi recompense dulci. Află aici alte replici interzise în timpul mesei.

1. Poți mânca desertul dacă mănânci broccoli

În locul broccoli poate fi orice alt aliment pe care copilul nu îl agreează, dar care pe care tu îl consideri sănătos și important în alimentația sa. Însă nicun aliment, inclusiv desert, nu trebuie să fie folosit ca recompensă sau, dimpotrivă, retras sub formă de pedeapsă. Vei reuși nu doar să oferi un statut special desertului, ci vei transmite copilului că trebuie să mănânce un aliment neplăcut pentru a ajunge la cel plăcut. Dacă masa conține desert, toți membrii familiei trebuie să se bucure de ea, indiferent de cât și ce au mâncat. Când copilul dorește doar desertul fără restul mesei, limitează oferirea sa doar ocazional.

2. Nu trebuie să te joci cu mâncarea

Începând de la o vârstă fragedă, creativitatea cu alimentele și mâncatul este anihilată. Ni se spune să nu facem mizerie, să nu murdărim hainele și să nu jucăm cu mâncarea. Ce se întâmplă când mesajul acesta ajunge în subconștient? Încetăm să ne simțim bine și privim masa ca pe un eveniment serios, funcțional însă nu distractiv. Pentru a împiedica acest fenomen, nu fii atât de restrictiv la masă, doar este vorba despre un copil, este natural să vrea să se joace.

replici interzise cand copilul mananca

3. Ești mofturos

Nu trebuie să îți denumești niciodată copilul mofturos, chiar dacă are anumite obiceiuri care îi încadrează în această categorie. Nu este deloc utilă aplicarea unei etichete copilului. Dacă îi spui că este mofturos va internaliza acest concept considerând că este un copil căruia nu îi plac prea multe alimente și căruia îi este teamă să încerce lucruri noi.

4. Termină tot din farfurie

Copiii aud mult prea des acest mesaj de la părinți. Ajung programați să se hrănească în exces ignorând senzațiile transmise corpului. Nu ne mai cunoaștem limitele și granițele folosind farfuria ca obiectiv pentru a determina cât de mult putem mânca. Vocea interioară este amuțită de această comandă. Copilul va ajunge să nu știe când îi este foame și când este sătul dacă tu îi impui permanent niște cantități.

5. Mănâncă încă trei linguri de ciorbă și cinci bucățele de friptură

În spatele acestor cuvinte există o intenție bună: consideri că cel mic/cea mică nu a mâncat suficient din alimentele bune sau mai degrabă a mâncat pâine și garnitură iar masa nu pare echilibrată. Însă nu este deloc de ajutor această atitudine, prin care îi dictezi cât trebuie să mănânce, la fel cum nici ție nu ți-ar plăcea. Pune-ți în primul rând această întrebare: cum ar putea copilul tău să învețe să mănânce când îi este foame și să se oprească când este sătul dacă tu nu i-ai oferi indicii?

6. Nu râdem la masă

Copiii nu au voie să râdă într-o mulțime de locuri. Însă împiedicarea bucuriei și expresiei interioare a unui copil va conduce la o viață de adult plictisitoare, în care îți pierzi simțul jocului și al distracției și uiți ce înseamnă să te simți bine. Ajungi să muncești mai degrabă decât să te joci și adesea în detrimentul lumii nostre interioare complexe. Mesele presupun conectare, plăcere și împărtășirea unor emoții, în special pozitive.

7. Oricum nu ți-ar plăcea asta

Chiar dacă ești sigur 99% că cel mic va refuza să consume un anumit aliment, nu trebuie să îl descurajezi niciodată să îl încerce. Nu va păți nimic dacă gustă o dată ceva picant. Fii deschis și încurajează-l către alimente noi. Ai putea fi surprins de unele din reacțiile sale.

replici interzise cand copilul mananca

8. Copiii din Africa mor de foame. Ar trebui să fii recunoscător pentru mâncarea ta

Acest sentiment de vină, vina de a mânca alimentele greșite, de a mânca prea mult din alimentele potrivite, ajunge instalat mult prea devreme. Copiilor li se transmite că sunt norocoși să mănânce, să supraviețuiască, iar bucuria le este furată din experiența cu mâncarea și înlocuită cu temerile de supraviețuire, siguranță și încredere. Odată intrați în aceste comparații periculoase, ne avântăm într-un război fără sfârșit, în care încercăm să ne asigurăm că nu avem prea mult ca să ne simțim vinovați. Trebuie să renunți la vină și să mănânci cu poftă, cultivând conștiința unei alimentații responsabile cu planeta.

9. Trebuie să încerci asta

Regula de a gusta o bucățică funcționează pentru unii copii și îi încurajează să încerce alimente pe care în mod normal le-ar refuza. Însă în cazul altora poate crea o adevărată luptă pentru putere în tmpul mesei. La fel ca la punctul anterior, copilul tău îți poate oferi surprize și poate ajunge să consume cu plăcere alimente la care nici nu te gândeai.

10. Nu ținem biscuiți/prăjituri în casă pentru că sunt rele

Dacă etichetezi alimentele cu bune și rele ajungi să transmiți copilului că este bun că mănânci unele alimente și rău că mănâncă alimente rele. Iar din păcate fructul interzis are șanse mari de a fi consumat excesiv de copil când are ocazia. Toate alimentele își găsesc locul într-o alimentație sănătoasă, chiar dacă unele sunt mai sănătoase decât altele. Poți spune că ai diferite alimente în casă, inclusiv biscuiți, prăjituri uneori; dacă le pregătești cu cel mic/cea mică vei crea o experiență frumoasă.

11. Diseară mâncăm spanac. Știu că nu îți place, ce ai dori în locul lui?

Deși abordarea poate părea facilă cu privire la rezolvarea conflictelor, în realitate dacă îi oferi copilului control complet asupra a ceea ce mănâncă la cină sau la altă masă nu vei face decât să îl descurajezi să încerce alimente noi. Dimpotrivă, poți încuraja mofturile. Responsabilitatea ta ca părinte este să stabilești ce și când se mănâncă, așa că tu decizi ce servești. Copilul tău este responsabil de a decide dacă mănâncă sau nu și de cât de mult mănâncă. Toți membrii unei familii trebuie să primească aceleași alimente la masă; ar trebui să existe 3-4 alimente dintre care să aleagă copilul, în funcție de ce îi place. Evident, poate alege patru felii de pâine, însă este în regulă pentru că tu ți-ai făcut datoria oferind alimente diferite.

Citește și:  Replici pe care parintii nu credeau sa le adreseze vreodata copilului

Surse: www.parents.com; www.psychologytoday.com; www.sarahremmer.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie
  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

  De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi...

  Dietă de model: ce mănâncă Gigi Hadid de când este însărcinată
  Dietă de model: ce mănâncă Gigi Hadid de când este însărcinată

  Gigi Hadid este un model american de succes, iar în curând se pregăteşte să devină mamă pentru prima oară. Descoperă ce a ales să mănânce aceasta în perioada...

  Bubble tea - băutura care se mănâncă. Distracție și sănătate pentru copilul tău!
  Bubble tea - băutura care se mănâncă. Distracție și sănătate pentru copilul tău!

  Bubble tea este o băutură apărută în Taiwan în anii ’80, dar cel care a inventat „băutura care se mănâncă” este necunoscut. Deoarece a devenit...

  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine
  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine

  În spatele fiecărui comportament al unui copil stă de cele mai multe ori un motiv trecut cu vederea de părinte. Prin intermediul unor desene, un psiholog te ajută să...

  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți
  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți

  Atunci când conduci, iar copilul tău se confruntă cu o criză de furie poți fi tentat să reacționezi în diverse moduri exagerate, care nu sunt benefice nici pentru tine,...

  Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda
  Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda

  Ce replici ati auzit intre parinti, care v-au marcat copilaria? Ce replici va ard inca urechile si inimile, pentru ca va apartin si v-au ranit propriul copil? Cum sa ne ferim copilul de...

  19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul
  19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul

  Ți se întâmplă să rostești unele vorbe către copilul tău pe care să le consideri lipsite de importanță? Află în articolul următor care replici sunt doar aparent...

  10 replici pe care mi le-a spus mama în copilărie care m-au ajutat să am încredere în mine ca adult
  10 replici pe care mi le-a spus mama în copilărie care m-au ajutat să am încredere în mine ca adult

  Mamele sunt cele care reușesc întotdeauna să sădească încredere în sufletele copiilor, însă acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat și necesită...

  © 2022 Qbebe