Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

7 lucruri despre mâncare pe care nu ar trebui să i le spui copilului

Oricare dintre noi știe că o alimentație sănătoasă este esențială pentru dezvoltarea optimă a micuților noștri. Din acest motiv, nu de puține ori se poate întâmpla să ținem atât de mult ca ei să mănânce suficient și să evite cu totul anumite alimente, încât ajungem să le spunem tot felul de lucruri privitoare la mâncare. Așa cum vom vedea și în articolul de mai jos, există afirmații pe care nu ar trebui să le spunem nicicând în fața copiilor, din diverse motive. Iată ce lucruri nu ar trebui să audă copiii, astfel încât să poată să-și formeze o „relație" normală cu mâncarea, menită să le furnizeze obiceiuri alimentare sănătoase, esențiale și în viața de adulți.

„Ești un copil așa de bun pentru că ai mâncat tot din farfurie!"

Nu este un lucru neobișnuit să ne lăudăm copiii pentru că au mâncat bine. Dar dacă vom insista asupra acestui fapt, copilul se va simți oarecum „obligat" să repete acest gest. Problema este că pot exista și situații în care nu îi mai este foame sau nu îi place foarte mult ceea ce se află pe farfurie. Cu toate acestea, el va continua să mănânce tocmai pentru a reuși să obțină admirația noastră.
Specialiștii ne îndeamnă să nu îi spunem așa ceva unui copil, întrucât îl vom obișnui să se forțeze (ceea ce îi poate provoca stări accentuate de disconfort) și, cu timpul, obiceiul de a mânca tot îl poate face să câștige prea mult în greutate.
Chiar dacă ni se pare, în anumite momente, că al nostru copil a mâncat mult prea puțin, trebuie să ținem cont că el nu are nevoie de aceleași cantități de hrană ca noi. Mai bine va fi să-i permităm să mănânce atât cât va pute la una dintre mesele principale, încercând să-i oferim gustări sănătoase și gustoase în intervalele dintre ele.

Citește și: De ce nu trebuie să obligi copilul să mănânce tot din farfurie

„Hai, te rog, mănâncă asta pentru Mami!"

La fel ca și exemplu anterior, nici acesta nu este un lucru despre mâncare pe care ar trebui să-l spunem copilului.
Deși ni se pare că nu a mâncat destul sau că de fapt îi este foame și nu are răbdare să stea la masă din dorința de a se implica în alte activități (cum ar fi joaca), în realitate este foarte posibil ca al nostru copil să se simtă sătul sau să nu-i fie suficient de foame. Ori dacă îi vom spune să mănânce special pentru noi, este o formă prin care-l vom obliga să ne facă pe plac.
Micuțul va ceda, cel mai probabil, rugăminții noastre, dar nu înseamnă că am luat cea mai bună decizie să-l determinăm să mănânce prin această metodă. Mult mai sănătos pentru el va fi să-l lăsăm să mănânce atât cât simte nevoia și, dacă tot ni se pare că nu a mâncat suficient, putem să-i facem o simplă sugestie, cum ar fi: „Am observat că ai alergat mult pe-afară. Probabil că îți este foame. Uite, aici avem alimentul X. Poate ai vrea să mai mănânci, acum sau mai târziu".

„Văd că băiețelul acela te-a supărat. Ce-ai zice să ne luăm ceva dulce ca să ne liniștim?"

Această afirmație despre mâncare nu ar trebui să fie făcută în fața copilului tău. Motivul pentru care experții ne îndeamnă să nu facem așa este următorul: copilul va crede că mâncarea (mai ales dulciurile) constituie un „refugiu" pentru frustrările, pentru supărările sale. În timp, va ajunge să creadă că datorită acestora se poate calma și nu va mai simți nevoia să-și exterioreze, prin cuvinte, ceea ce simte.
Mult mai sănătos pentru ai noștri copii va fi ca, în loc, să le „închidem gura" cu ceva dulce, să-i obișnuim să ne spună când îi supără ceva, să-i ascultăm și să-i încurajăm. Astfel, vom reuși să le demonstrăm că se pot baza oricând pe noi și că nu alimentele „de confort" sunt cele de care au nevoie pentru a trece peste vreun moment dificil.

Mama si fiica ce se joaca cu gogosile

„Trebuie să mai iei cel puțin trei înghițituri din legumele din farfurie pentru a-ți putea primi desertul"

Este unul dintre cele mai comune lucruri despre mâncare pe care părinții le spun copiilor, dar care nu este deloc benefic acestora.
Psihologii ne avertizează că, dacă vom încerca să ne obligăm copiii să mănânce un anumit fel de mâncare pentru a primi mult așteptatul desert, ei vor considera automat mâncarea respectivă ca fiind mai puțin gustoasă, neinteresantă, dezgustătoare chiar prin comparație cu desertul. Practic, atracția pentru acesta din urmă va fi tot mai mare.
Mult mai indicat va fi să procedăm în felul următor: încurajează-ți copilul să mănânce legume sau orice alt fel de mâncare, prezentându-le într-un mod cât mai atractiv. Fii tu însăți un model pentru el și pune-ți pe farfurie legume.
Nu uita că, dacă în familia voastră există obiceiul ca după fiecare masă să vă răsfățați cu un mic desert, toți participanții la masă îl vor primi, inclusiv copilul (chiar dacă nu a mâncat suficiente legume).

Mama ce insista ca fiica ei sa manance legume

„Nu mai face atâtea mofturi la mâncare!"

Este firesc să-i spui copilului așa ceva, cu atât mai mult cu cât îl vezi că face mofturi la aproape tot ceea ce-i oferi.
Nutriționiștii ne avertizează că fiecare copil poate trece printr-o asemenea fază, cu atât mai mult cu cât este în curs de a descoperi noi arome și texturi.
În unele cazuri, poate fi vorba și de o problemă mai gravă, ce face parte din tulburările alimentare și care afectează mai ales copiii mai mici de 12 ani. Mai exact, este vorba despre o tulburare de comportament alimentar restrictiv. Aceasta este mai mult decât a face pur și simplu mofturi la un fel de mâncare și presupune lipsa totală a interesului pentru a consuma un anumit aliment, din anumite motive ce țin de latura senzorială (de pildă, un copil poate refuza să mănânce morcovi pentru că sunt „prea portocalii").
Dacă observi că al tău copil are astfel de manifestări, ia legătura cât mai rapid cu un specialist. Orice amânare în acest sens va fi periculoasă pentru el, întrucât restricțiile alimentare pe care și le autoimpune pot duce la carențe nutriționale grave.
Pentru ca al tău copil să nu dezvolte o aversiune și mai mare față de mâncare, este necesar să încerci să-i prezinți noile mâncăruri cât mai atractiv, să ai răbdare cu el și să nu te aștepți să-i placă de la început anumite alimente.
Mai mult, psihologii ne îndeamnă să ținem cont și de dispoziția copilului în momentele în care îi vom aduce în față alimentele noi. Ca să-l obișnuim mai repede cu acestea se recomandă să le inserăm printre cele pe care le îndrăgește.

Citește și: Esti stresat ca ai un copil mofturos la mancare? Aceste 11 sfaturi sunt pentru tine

Mama ce ii face observatie fetitei care nu mananca

„Sora ta/ fratele tău a mâncat atât de bine la cină, iar tu abia ce te-ai atins de mâncare"

Specialiștii consideră că această afirmație despre mâncare nu ar trebui făcută în fața unui copil din două motive:
Copilul care nu a mâncat suficient se va simți inferior față de fratele/sora sa și va crede că acesta/aceasta este mai bun/mai bună decât el pentru faptul că a mâncat mai bine decât el
Un copil va fi tentat să mănânce mai mult, din dorința de a te mulțumi pe tine, astfel încât să-l crezi la fel de „capabil" precum sora/fratele sa/său. Acest obicei poate deveni foarte dăunător în timp, întrucât micuțul ce de obicei nu mănâncă bine se va strădui să facă acest lucru, chiar dacă uneori simte că este deja sătul.
De noi depinde, ca mămici, să înțelegem că ai noștri copii sunt diferiți, că fiecare are propriile etape de dezvoltare și în ceea ce privește preferințele culinare.
Mai mult decât atât, nu va fi benefic pentru relația dintre ei să încurajezi o perpetuă competiție, ci mai bine va fi să-i lauzi pe amândoi pentru că au mâncat, prezentându-le cât mai des noi mâncăruri.

„În casa asta nu se mănâncă bomboane, cartofi prăjiți, pizza etc."

Desigur, intenția ta este foarte bună când îi spui copilului că asemenea alimente nu se consumă în casa voastră, dorind să-l îndrepți către o alimentație cât mai sănătoasă.
Cu toate acestea, psihologii consideră că această afirmație poate avea un efect opus așteptărilor tale: copilul va fi mai dornic să consume alimentele menționate. În plus, îi poți transmite mesajul că există mâncăruri ce sunt rele, înspăimântătoare, ceea ce îl poate face reticent față de mâncare în genere, nu numai față de ceea ce i-ai zis tu că este de evitat.
Ține cont de faptul că nu poți controla chiar tot timpul ce va mânca al tău copil și că esre mult mai bine ca, ocazional, să-i permiți să guste și cantități mici din așa-numitele „junk food".

Voi le-ați spus vreodată copiilor voștri asemenea lucruri despre mâncare?

Surse:
www.bbcgoodfood.com, www.psychologytoday.com, www.sarahremmer.com, www.thestir.cafemom.com

4 obiceiuri sănătoase pe care orice copil ar trebui să le învețe de la părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”
  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”

  Tuturor părinților le este dificil să își privească copiii când au inima frântă și sunt triști din cauză că au pierdut un concurs sau că nu reușesc să facă un...

  Pentru barbati: Cele mai sexy lucruri pe care sa le spui sotiei in pat
  Pentru barbati: Cele mai sexy lucruri pe care sa le spui sotiei in pat

  Femeile sunt niste fiinte verbale in esenta si pentru barbati nu este tocmai usor sa descopere ce le place. Femeile citesc romane erotice, vizioneaza telenovele si iubesc barbatii cu accente...

  8 lucruri pe care barbatii nu vor sa le afle de la femei. Daca i le spui s-ar putea sa se supere!
  8 lucruri pe care barbatii nu vor sa le afle de la femei. Daca i le spui s-ar putea sa se supere!

  Sinceritatea este un ingredient "vital", ar spune unii consilieri maritali, pentru o relatie. Este adevarat pana la un punct. Sa nu uitam insa ca si "misterul" are partea lui incitanta...

  Pentru barbati: Cele mai sexy lucruri pe care sa le spui sotiei in pat
  Pentru barbati: Cele mai sexy lucruri pe care sa le spui sotiei in pat

  Femeile sunt niste fiinte verbale in esenta si pentru barbati nu este tocmai usor sa descopere ce le place. Femeile citesc romane erotice, vizioneaza telenovele si iubesc barbatii cu accente...

  5 lucruri pe care n-ar trebui sa le tolerezi intr-o relatie
  5 lucruri pe care n-ar trebui sa le tolerezi intr-o relatie

  Sunt o multime de lucruri pe care nu ar trebui sa le tolerezi intr-o relatie, dar peste unele dintre ele esti dispus sa treci din diverse motive. Cu toate acestea, este important sa nu uiti...

  4 vorbe cruciale pe care sa le spui copilului tau cat mai des
  4 vorbe cruciale pe care sa le spui copilului tau cat mai des

  Cuvintele rostite de un parinte catre copilul sau lasa pentru totdeauna urme in el: bune sau mai putin bune. Copilul e dependent permanent de feedback-ul pe care il primeste de la parintii...

  Lucruri pe care spui că nu le vei face ca părinte, dar pe care le faci
  Lucruri pe care spui că nu le vei face ca părinte, dar pe care le faci

  Să fii părinte este o provocare permanentă, întrucât trebuie să gestionezi mereu lucrurile astfel încât micuțului să-i fie bine, să se dezvolte din toate...

  © 2019 Qbebe