Fructele
Acestea nu trebuie să lipsească din alimentația copilului, deoarece:• Sunt pline de vitamine și minerale esențiale în procesul de creștere
• Sunt bogate în fibre, menținând sănătatea sistemului digestiv
• Conțin antioxidanți, atât de importanți pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a celulelor
• Nu au adaos de zahăr, de grăsimi și sodiu
Dintre fructele care ar trebui să facă parte din alimentația zilnică la copii trebuie amintite:
Fructele de pădure și căpșunele
Pline de vitamina C și de antioxidanți, acestea vor contribui la întărirea sistemului imunitar al copilului. În plus, semințele lor sunt o sursă excelentă de Omega 3. Nu în ultimul rând, vitamina C va stimula absorbția fierului în organism.
Ca regulă generală, aceste fructe nu ar trebui introduse în alimentația copilului mai mic de 1 an. Iar odată ce vrem să i le introducem, este necesar ca mai întâi să-i testăm reacțiile, asigurându-ne că nu este alergic. Astfe, va trebui să avem grijă ca fructele să fie tăiate în bucăți cât mai mici, iar dacă preparăm cu ele suc, să-l diluăm bine cu apă, să-i dăm o cantitate foarte mică și să-l urmărim cu atenție.
Dacă micuțul nostru nu este alergic, pe măsură ce crește, putem să-i oferim zilnic fructe de pădure, în diverse forme (inclusiv în salate, supe, sosuri).
Avocado
Acest fruct este deosebit de bogat în substanțe nutritive și poate fi un aliment excelent pentru copilul tău.
Obișnuiește-l să consume zilnic avocado, strecurându-i fructul în salate sau sandvișuri, în condițiile în care acesta are următoarele beneficii:
• Este bogat în antioxidanți
• Reduce inflamațiile și ajută organismul să lupte mai bine cu infecțiile
• Conține grăsimi sănătoase, cu rol esențial în buna funcționare a creierului și a vederii
• Asigură dezvoltarea sănătoasă a oaselor
• Contribuie la formarea hemoglobinei
• Este plin de vitamine și minerale de care un copil în creștere are mare nevoie.
Citește și: Avocado: cel mai nutritiv fruct din lume pentru copilul tau
Mango
În condițiile în care acest fruct poate să-i asigure unui copil aproape întreg necesarul de vitamina C dintr-o zi, nu ar trebui să lipsească din meniul său zilnic. În același timp, consumul de mango va fi foarte util întrucât:
• Va contribui la o vedere sănătoasă
• Va îmbunătăți digestia (prezența unor enzime va facilita descompunerea mai ușoară a proteinelor și astfel acestea vor fi digerate mai bine)
• Va îmbunătăți memoria (Fiind bogat în acidul numit glutamin, mango va îmbunătăți procesele cognitive, inclusiv memoria)
• Va avea grijă de sănătatea pielii (Un consum regulat de mango îi va oferi copilului o piele hidratată și radiantă)
Legumele
Chiar dacă ai de-a face cu un mic mofturos, străduiește-te să-ți obișnuiești copilul să le mănânce.
Pentru ca al tău micuț să beneficieze din plin de proprietățile lor nutritive, alege legume din fiecare culoare. Toate sunt bogate în nutrienții ce-i vor asigura copilului o dezvoltare optimă.
În fiecare zi copilul va trebui să consume mai multe porții de legume, fie proaspete, fie în supe, mâncăruri cu sos sau preparate precum brioșe, tarte, budinci etc. Profită de orice ocazie pentru a i le strecura în farfurie!
Ouăle
Fiind un aliment atât de complex, ele sunt obligatorii în orice alimentație sănătoasă a copiilor.
Să aflăm de ce ouăle sunt valoroase:
• Sunt foarte bogate în proteine (inclusiv în luteină, esențială în sănătatea ochilor și în colină, cu rol de bază în dezvoltarea celulelor creierului).
• Conțin acid folic
• Conțin Omega 3 și vitamina D
• Sunt o sursă excelentă de vitamina B12
• Contribuie la o dezvoltare sănătoasă a părului și unghiilor
Ouăle sunt potrivite atât pentru mesele principale ale zilei, cât și pentru gustări. Apelează cu încredere la ele dacă vrei ca al tău copil să aibă o alimentație sănătoasă!
Nucile
Pline de grăsimi sănătoase, ele sunt ceea ce au nevoie copiii pentru a crește armonios și pentru a avea o vedere și o inimă sănătoasă.
Sunt bogate și în vitamina B, în calciu, fier, zinc, potasiu, magneziu, asigurând inclusiv dezvoltarea creierului copiilor.
Ele nu trebuie introduse în alimentația copiilor mai mici de 1 an sau chiar, așa cum ne sfătuiesc experții, nu ar trebui să i le oferim copilului mai mic de 3 ani. Totodată, este absolut necesar să știm dacă micuțul este sau nu alergic la nuci sau la alte produse înrudite cu acestea (precum alunele, nucile caju etc).
Migdalele
Fac parte dintre cele mai sănătoase alimente pe care i le poți oferi copilului deoarece:
• Sunt bogate în grăsimi sănătoase
• Sunt pline de vitamina E, B, sar și de minerale precum calciu, potasiu, magneziu, zinc, seleniu
• Conțin fibre
Dacă ai un copil mai mare de 3 ani, care nu este alergic la nuci, poți începe să-i oferi migdale, care îl vor ajuta să aibă o inimă sănătoasă, vor facilita dezvoltarea creierului și îi vor da energie.
Poți folosi migdalele pentru salate, cruste, legume gătite, dar și pentru deserturi.
Laptele
Este primul aliment al copilului și va trebui să te străduiești ca și pe măsură ce crește să consume zilnic lapte/produse ce conțin lapte întrucât:
• Laptele este bogat în vitamina A, B, D (Atât de benefice în dezvoltarea oaselor, dinților și creierului)
• Are în componență unele dintre cele mai importante minerale (calciu, fosfor, magneziu, zinc, potasiu, fier)
• Crește rezistența organismului și dă energie
• Previne deshidratarea (Datorită faptului că are în componență inclusiv molecule de apă).
Pentru ca al tău copil să nu aibă parte de tot felul de probleme de sănătate legate de consumul de lapte, este obligatoriu să ții cont de următoarele aspecte:
• Este posibil ca al tău copil să fie alergic la proteina lactică
• Laptele de vacă nu trebuie introdus în alimentația copiilor mai mici de 1 an (este mai greu de digerat)
• Oferă-i copilului numai lapte pasteurizat
• Nu-i da copilului lapte degresat înainte de vârsta de 2 ani (În condițiile în care acesta nu-i va oferi copilului toți nutrienții de care are nevoie).
Iaurtul
Specialiștii ne spun că mai ales iaurtul grecesc nu ar trebui să lipsească din alimentația de zi cu zi a copilului. Acesta conține bacterii benefice (pentru sistemul imunitar și pentru cel digestiv), ca să nu mai vorbim de faptul că este renumit pentru conținutul ridicat de calciu și proteine.
Încearcă să găsești variante bio al acestui iaurt, pe care i-l poți servi copilului simplu sau în diverse combinații (cu fructe, cu scorțișoară, cu nuci sau fructe uscate, ca ingredient în preparatele de casă etc).
Citește și: Ce iaurt îi dau copilului? Sfatul specialistului
Cerealele integrale
Experții ne sfătuiesc să le avem obligatoriu în alimentația de zi cu zi a copiilor deoarece:
• Fibrele din ele vor regla cantitatea de glucoză din sânge și vor stimula digestia
• Sunt bogate în vitamina B (Aceasta este esențială pentru sănătatea sistemului nervos)
• Sunt pline de minerale (fier, magneziu, seleniu, zinc)
• Pot preveni apariția astmului (Studiile din domeniu au demonstrat faptul că dacă vom introduce în alimentația copilului, încă de la cea mai fragedă vârstă, cereale integrale, acesta va fi mai puțin predispus riscului de a dezvolta astm pe parcursul vieții).
Dintre acestea, se pare că ideal pentru copii este ovăzul. Acesta este bogat în substanțele menționate mai sus și este ușor de digerat.
Alege pâine integrală pentru sandvișuri, dar optează și pentru alte produse ce pot avea în componență cereale integrale (precum tortilla, biscuiți etc.). Desigur, poți să i le oferi copilului și ca atare, amestecate cu fructe uscate, cu fructe proaspete, cu lapte sau cu iaurt.
Boabele
Sunt foarte bogate în proteine, carbohidrați complecși, fibre, vitamine și minerale. De aceea, sunt o hrană excelentă pentru creier și îi vor furniza copilului multă energie.
Fie că vorbim de linte, de boabe de fasole, de năut etc. trebuie să știm că ele conțin și Omega 3 și alți acizi grași sănătoși.
Pentru a te asigura că al tău copil le va accepta, le poți zbrobi și amesteca în diverse preparate (precum salate, supe, sosuri etc.).
Carnea slabă
În condițiile în care aceasta conține proteine și vitamine, nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică a copiilor.
Experții spun că mai indicată ar fi carnea de vită (întrucât conține foarte mult fier și zinc), dar și alte variante (precum cea de pui sau de curcan)sunt bune pentru copilul tău.
Nu ezita să-i dai copilului câte puțină carne în fiecare zi, în tot felul de preparate!
Voi mai știți și alte alimente care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică a copiilor?
Surse:
www.huffingtonpost.com; www.mindbodygreen.com; www.momjunction.com; www.nutritionaustralia.org; www.parenting.com;www.webmd.com
Surse poze:
www.pexels.com
