Branza la copii: informatii complete

Branza la copii: informatii complete

Roxana Cristea

Cum sa alegem branza potrivita pentru copil? Incercam sa gasim produse proaspete, cu continut sarac in grasimi, sare si colesterol. Branza este un aliment de baza pentru un copil, nu numai pentru ca este bogata in calciu, dar si pentru ca picii o prefera altor tipuri de lactate. Afla cum sa alegem branzeturile potrivite pentru copil, astfel incat micutilor sa le placa si sa o manance cu placere.

De ce avem nevoie de branza in alimentatia copilului?

Branza nu este un substitut pentru lapte, desi copiii il prefera. Este adevarat ca branza, la fel ca mai toate alimentele din categoria produselor lactate, poate fi o sursa importanta de calciu, potasiu, proteine si vitamina D.

Branza contine si vitaminele A, E, K si minerale precum fosforul sau magneziul (pe langa calciu).produse lactate

Cu toate acestea, branza poate contine si multe grasimi saturate si colesterol. De aceea, este important sa alegem branzeturi proaspete, cu un continut redus de grasimi, sau branzeturi facute din lapte mai putin gras.

Academia Americana de Stomatologie Pediatrica recomanda copiilor sa consume branza, considerand ca "branza este cea mai sanatoasa gustare pentru dintii copilului". Multe tipuri de branza stimuleaza glandele salivare si ajuta la protejarea dintilor de acizi si alte resturi care ar putea sa provoace carii dentare.

Citeste si: 10 sfaturi si 10 alimente pentru dezvoltarea fizica armonioasa a copilului

Cand introducem branzeturile in alimentatia copilului?

Branza proaspata de vaca si casul pot fi introduse in alimentatia copilului la inceputul diversificarii (4-6 luni). Pot fi usor incorporate intr-un piure de legume, mucilagiu de orez, supa, sau poate constitui un desert delicios alaturi de marul copt sau fiert. Mai tarziu aceste sortimente de branza se pot consuma ca atare sau cu mamaliguta.
Branza proaspata de vaca este cel mai bine acceptata de stomacelul unui bebelus. In plus gustul si consistenta acestui aliment sunt pe placul sugarilor.
Casul de oaie, telemeaua, urda si in general toate produsele din lapte de oaie sau de capra pot fi consumate de copii dupa varsta de 1 an. Acestea sunt considerate a fi cu risc mare de a produce alergii.
Branzeturile fermentate, topite, framantate si cascavalul de orice fel pot fi introduse in alimentatia unui copil in jurul varstei de 2 ani.

Branzica proaspata de vaci - cum se face?

Exista mai multe variante de a face, acasa, branzica proaspata de vaca. Unele mamici folosesc lapte si calciul lactic, altele pun in lapte suc de lamaie sau iaurt.
parerea specialistuluiDr. Alina Cristescu, medic pediatru, recomanda pentru bebelusi urmatoarea reteta de branzica proaspata facuta in casa: "Se pune un litru de lapte la fiert - se fierbe aproximativ 10 minute dupa care se lasa la racit. In laptele fiert si racit se adauga 100 g iaurt natural si se lasa toata noaptea la "prins". Dimineata se pune laptele prins din nou pe foc pana cand branzica se separa de zer, fara a da in fiert. Stingeti focul si dupa cateva zeci de minute branzica va putea fi "adunata" cu usurinta. Branzica, astfel obtinuta, trebuie consumata de bebelusi in cel mult 3 zile. Cu alte cuvinte, termenul de valabilitate este de 3 zile. Nu folositi lapte UHT la prepararea acestui aliment".
Pranzica proaspata de vaca se poate prepara si cu suc de lamai adaugat atunci cand laptele da in fiert. De asemenea, in loc de suc de lamaie se poate pune si calciu lactic (pe care-l gasesti la farmacie), dar cu siguranta veti prefera celelalte variante, pentru ca sunt mai naturale.

Cascavalul in alimentatia copilului

Cascavalul trebuie introdus in alimentatia copilului dupa varsta de 1 an ( unii nutritionisti spun ca dupa varsta de 2 ani) si trebuie consumat de pici cu anumite limite pentru ca are foarte multa sare si colesterol - grasimi saturate. In plus, consumul de cascaval in exces poate duce la constipatie.cascaval
Cascavalul trebuie folosit in dieta copilului mai mult ca sa dea gust anumitor alimente cum ar fi o mamaliguta bine fiarta cu putin cascaval ras pe deasupra; pastele cu cascaval sunt, de asemenea, usor acceptate de copii.
Trebuie sa fii atenta si la gustul cascavalului - unele tipuri pot avea un gust usor amar si ar putea fi respins de copil.
parerea specialistuluiChiar daca tie ti se pare mult mai gustos cascavalul afumat, copiii nu ar trebui sa-l primeasca nici macar ocazional. Si asta pentru ca: "Alimentele afumate prezinta serioase riscuri pentru sanatate, in special din cauza substantelor generate la producerea fumului. Cele mai toxice si periculoase substante din fum sunt dioxinele si hidrocarburile policiclice. In cazul in care cumparati mezeluri afumate de la producatori individuali (deci nu produse industriale), intrebati-i despre modalitatea de afumare a acestora, pentru a fi siguri de calitatea produsului, este posibil sa mai gasiti pe piata produse care sunt afumate traditional, cu lemne de esenta tare (fag, stejar) care prin ardere dau un fum „bun". Din pacate cele mai multe produse de pe rafturile supermarketurilor sunt afumate nesanatos. Afumarea incorecta si extrem de daunatoare se face folosind carbuni, plastice, sau cauciucuri de masini, deoarece genereaza dioxine, care sunt extrem de toxice", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Daca alegem un produs de calitate (citind cu atentie eticheta produsului sau cautand produse cat mai naturale de la producatorii independenti), cascavalul poate aduce sanatatii copilului foarte multe beneficii. Cascavalul ajuta formarea smaltului dintilor si intareste dantura, fortifica oasele, ajuta la absortia nutrimentelor si stimuleaza formarea sangelui.

Crema de branza in alimentatia copilului

 Crema de branza poate fi un aliment excelent pentru copii daca este facuta in casa cu ingrediente naturale. Nu putem pune prea multa baza pe cremele de branza deja preparate, pe care le gasim in supermarket. Acestea pot contine prea multi conservanti, fosfati, citrati etc.

Poti face acasa o crema de branza delicioasa pentru copilul tau. Ai nevoie doar de branza dulce, unt, smantana, ceapa, marar, sare si ceva condimente.

Telemeaua in alimentatia copilului

Fie ca este de vaca, de oaie, de bivolita sau de capra, telemeaua este indicata pentru copil dupa varsta de 2 ani, si chiar si atunci este recomandat sa cauti telemea facuta din lapte pasteurizat. Cea de oaie este mai grasa si mai sarata decat celelalte si este indicat sa o introduci in alimentatia copilului dupa 3 ani.

Branzeturile cu mucegai in alimentatia copilului

Branzeturile cu mucegai au un continut mare de grasime, dar si un aport mare de calciu. Mucegaiul din ele este un mucegai nobil, cu rol benefic pentru organism. Acesta este obtinut prin depozitare in anumite conditii de umiditate si temperatura, 100% naturale. Insa tocmai pentru ca branzeturile cu mucegai au un continut foarte ridicat de grasime si sare, cu efect de ingrasare atunci cand se consuma frecvent si in cantitati mari. Nu sunt recomandate copiilor pana la varsta de 4 ani. Trebuie sa urmaresti daca cel mic are alergii alimentare, si daca da, sa eviti sa ii servesti branzeturi grase, mai ales cu mucegai, chiar si dupa varsta de 4 ani.

Cum alegem branzeturile potrivite pentru copii style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal" class="MsoNormal">senvis cu branza

Verifica eticheta produsului si cauta o branza care:

- este o sursa excelenta de calciu (20-25%);

- este o sursa buna de vitamina D (10%);

- are continut redus de sodiu;

- este saraca in grasimi saturate.

Compara etichetele produselor provenite de la marci diferite si alege branzeturile care ofera cele mai multe beneficii nutritionale pentru copilul tau.

Cumpara branzeturi numai din locuri sigure si de la producatori certificati. Este important ca branzeturile oferite copiilor sa fie pastrate si transportate in conditii adecvate, pentru a nu altera sanatatea celui care o consuma. Trebuie sa stii ca branza este un aliment usor perisabil, care poate provoca reactii neplacute in cazul in care nu este buna pentru consum (este veche sau pastrata in conditii improprii).

Verifica prospetimea produsului. Daca vorbim despre produsele ambalate, este clar ca ne vom uita la termenul de valabilitate pentru a verifica daca branza este in termen sau daca se apropie de expirare. Daca vorbim despre produsele vrac, atunci ar trebui sa fim forte atente la aspectul, textura si mirosul branzeturilor. Daca branza are o "mazga" lipicioasa deasupra, este prea moale, iar mirosul este unul intepator, asemanator amoniacului, atunci nu ar trebui cumparata, pentru ca nu este proaspata. Pentru mai multa siguranta, poti cere producatorului sau vanzatorului detalii scrise despre produs (chiar si produsele vrac ar trebui sa aiba data fabricatiei si termenul de valabilitate mentionate intr-un certificat de calitate).

Este bine de stiut ca branzeturile moi (cas, urda) se altereaza cel mai repede.

Nu da copilului branza topita, avertizeaza nutritionistii. In general, copilul ar trebui sa manance branza proaspata, fara amidon, margarina sau zahar in componenta. Asociatia pentru Protectia Consumatorului a testat zeci de tipuri de branza topita si rezultatele nu au fost deloc bune – branza topita contine peste 10 E-uri, dintre care unele foarte periculoase, cum ar fi nitritul de sodiu, asociat cu cancerul de colon, si fosfatii care pot provoca dezechilibrarea balantei calciu-fosfor, care in timp duce la probleme foarte grave. Un consum foarte mare de fosfor impiedica fixarea calciului in oase, iar acestea devin cu timpul foarte fragile. Problemele pot aparea chiar la varste fragede si de aceea trebuie urmarita cu atentie alimentatia copiilor.

Tine cont si de preferintele copilului. Este clar ca, in cazul in care copilul iti refuza un anume tip de branza, nu-l poti obliga sa manance. Il poti pune pe el sa aleaga din mai multe sortimente sanatoase pe care tu deja le cunosti.

parerea doctoruluiProf. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorului Institutului de Cercetari Alimentare are cateva sfaturi care ne pot fi utile atunci cand alegem branzeturile pentru copii:

- Branzeturile nu ar trebui aspociate cu produse din carne, pentru a preveni anumite afectiuni digestive. In combinatie cu sucul gastric din stomac, cazeina (proteina din lapte) creeaza un invelis pe bucatelele de carne si acestea nu se mai digera.

- Cel mai indicat ar fi sa asociem branzeturile cu verdeturi si legume.

- Branzeturile grase trebuie consumate de cel mult trei ori pe saptamana, maximum 50 g. Aceasta deoarece contin peste 45% grasimi raportate la substanta uscata, potrivit spuselor domnului profesor Mencinicopschi.

- Branza telemea contine sare in exces si nu este o alegere excelenta pentru copii;

 - Parmezanul trebuie folosit in cantitati mici, la condimentarea unor mancaruri.

- Branzeturile topite contin saruri de topire, fosfati, citrati care impiedica fixarea calciului in oase, fiind contraindicate copiilor. In plus, au densitate calorica mare, ingrasa, au aport de grasimi si sare ascunse.

- Urda este recomandata copiilor, deoarece nu contine aproape deloc cazeina (proteina din lapte care nu poate fi digerata corect de tubul digestiv al omului). Proteinele din urda contin aminoacizi formatori de fibra musculara, crescand masa negrasa a corpului, marind in acest fel arderile si prevenind obezitatea. Urda are si o cantitate mica de grasimi, acceptabila si din punctul de vedere al aportului caloric si efectului mai scazut de ingrasare (8 %). Urda se obtine din zer, bogat in proteine serice usor de digerat.

- Bebelusii care au ca mese principale laptele si alimente de completare din lapte nu mai au nevoie de hranirea suplimentara cu branza de vaci (o alternativa excelenta la branza de vaci este urda) – o supra-alimentare proteica lactata poate duce la o suprasolicitare a rinichilor bebelusului.(doctormenci.ro)

Tipuri de branzeturi: de la ce varsta le introduci in alimentatia copilului

Branza calcica

de la 8 luni


Cottage cheese

de la 9 luni

Urda / Ricotta

de la 10 luni

Mozzarella

de la 10 luni

Cas

de la 1 an

Mascarpone

de la 1 an

Cascaval

de la 1 an

 

Crema de branza

de la 1 an

 

Cheddar

de la 1 an

 

Parmezan

de la 1 an

 

Edam

de la 1 an

 

Gouda

de la 1 an

 

Svaiter

de la 1 an

 

Grana Padano

de la 1 an

 

Emmental

de la 1 an

 

Pecorino

de la 1 an

 

Telemea de vaca

de la 2 ani

 

Telemea de capra

de la 2 ani

 

Telemea de bivolita

de la 2 ani

 

Telemea de oaie

de la 3 ani

 

Feta

de la 3 ani

 

Chevres

de la 3 ani

 

Halloumi

de la 3 ani

Gorgonzola

de la 4 ani

 

Brie

de la 4 ani
 

Gruyere

de la 4 ani

 

Camembert

de la 4 ani
 

Blue Danish

de la 4 ani

 

In concluzie, branzeturile pot fi alimente sanatoase si surse bogate de nutrimente, daca suntem atenti ce si de unde cumparam. Pentru a reduce caloriile din branza care este oferita copilului, trebuie sa verificam eticheta produselor si sa le alegem pe cele care sunt facute din lapte degresat. De asemenea, tine cont de faptul ca un copil care primeste deja suficient calciu si vitamina D din laptele pe care il consuma, nu trebuie sa mai manance foarte multa branza.

Gaseste sute de retete cu branzeturi pentru copilul tau pe Culinar by Qbebe.

Citeste si: Calendarul diversificarii alimentatiei la bebelusi

Surse: babyparenting.about.com; doctormenci.ro; belvietnam.com; eatright.org

Articolul urmator
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros
    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros

    Finalul anului 2023 aduce surprize în dragoste tuturor nativilor, căsătoriți sau singuri. Pentru cine vor bate clopote de nuntă în 2024? Ce nativi își vor găsi...

    Din cauza acestei rețete au rămas magazinele fără brânză feta. Pastele care au cucerit internetul
    Din cauza acestei rețete au rămas magazinele fără brânză feta. Pastele care au cucerit internetul

    Când un TikTok devine viral, cerul este limita. Sau în cazul acesta, cuptorul! Aplicația aceasta a reușit să facă faimoase tendințe de frumusețe, cântece, poezii,...

    Cum faci acasă cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. 3 rețete delicioase
    Cum faci acasă cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. 3 rețete delicioase

    Brânza de vaci este un aliment care oferă nutrienți valoroși, cum ar fi proteine, calciu și fosfor și, mai mult decât atât, face parte dintre cele mai populare...

    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112
    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112

    Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați pe 7 decembrie în jurul orei 19.00 de o mamă de 29 de ani din Văleni, jud. Neamț, că în cursul...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților
    Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților

    Profesorii diriginți și învățătorii nu îi vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție sau ce meserie au! Ministerul Educației a transmis, joi,...

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    © 2024 Qbebe