Câtă apă trebuie să bea copilul: Ghid pe vârste

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cantitatea de apă consumată de copil este deseori neglijată de către părinți. Pe lângă faptul că un aport corespunzător de apă combate deshidratarea, poate ajuta și la menținerea greutății în parametri normali și previne apariția cariilor. Iată cele mai importante informații despre apă, precum și un ghid detaliat pe vârste.

Informații despre apă și beneficii ale apei 

Deși nu conține niciun fel de nutriment, apa este esențială pentru sănătatea copilului. Ea reprezintă produsul cheie pentru o multitudine de reacții chimice din organism, ajută procesul de digestie, previne constipația și este vitală pentru o circulație sanguină corespunzătoare (menține volumul sanguin). De asemenea, contribuie la transportul nutrimentelor și al oxigenului la celule, la îndepărtarea produselor reziduale, lubrifiază țesuturile (cele din gură, ochi și nas) și articulațiile și protejează organele și țesuturile, contribuie la echilibrarea temperaturii corporale (la aproximativ 37 grade Celsius), previne instalarea infecțiilor urinare și menține echilibrul electrolitic. Un om poate supraviețui 6 săptămâni fără mâncare, dar nu mai mult de o săptămână fără apă, deoarece aceasta reprezintă fundamentul tuturor funcțiilor corporale. Este cea mai abundentă substanță din corp, cântărind în medie 60% din greutatea corporală. 

O problemă constatată la nivel global în ultimii ani este reprezentată de obezitate, 15% dintre copiii de vârstă școlară din SUA sunt supraponderali sau obezi, ceea ce conduce adeseori la afecțiuni precum boli de inimă și diabet. Pentru un stil de viață sănătos încurajează-ți copilul să consume apă în loc de băuturi carbogazoase și îndulcite; nu uita de faptul că reprezinți un model. Dacă un copil își observă părintele că este consumator de apă, sunt șanse mari să îi imite exemplul, este de părere profesorul de nutriție din cadrul Universității Vermont Rachel K. Johnson. Pentru sugari, laptele însă continuă să rămână o constantă, esențială pentru consolidarea sistemului osos.

cata apa trebuie sa bea copilul

Pentru dinți puternici, rezistenți la carii, copiii au nevoie de fluor până la vârsta de 14 ani, susține purtătoarea de cuvânt pentru Academia de Stomatologie Generală Cynthia Sherwood. În general, apa de la robinet conține suficient fluor dacă provine de la un sistem de alimentare public; însă dacă provine dintr-un puț, dacă este apă îmbuteliată fără fluor sau dacă sistemul tău de aprovizionare cu apă dispune de un filtru (există filtre speciale care îndepărtează metalele grele și fluorul), este bine să discuți cu medicul pediatru sau cu stomatologul cu privire la necesitatea unui supliment de fluor sau a unui complex multivitaminic.

Andy Spooner, director de pediatrie generală de la Universitatea din Tennessee declară următoarele "deoarece apa ajută la controlul temperaturii corporale, reprezintă prima linie de apărare împotriva îmbolnăvirilor asociate temperaturii ambientale crescute, precum extenuarea de la căldură și insolația. Ambele sunt corelate cu deshidratarea". Deși deshidratarea poate surveni la copii în orice perioadă a anului, sunt șanse mai mari să apară în lunile toride de vară.

Probleme legate de lipsa unui consum adecvat de apă

Epuizarea termică apare atunci când corpul pierde prea multă apă prin transpirație. Când este extrem de cald afară creierul transmite glandelor sudoripare să producă transpirație; corpul se răcorește prin evaporarea transpirației de pe piele, iar dacă este deshidratat corpul nu va putea transpira suficient pentru a se menține rece. Simptomele includ oboseală, anxietate și transpirații abundente; rareori însă survine în rândul copiilor mai mici de 12 ani, dar se pot confrunta cu problema copiii care se joacă afară și uită să consume lichide. Pentru a împiedica apariția acestei probleme, oferă copilului acces la apă și nu uita să iei mereu cu tine sticle cu apă când pleci la plimbare. Încurajează consumul de apă în special pe perioada unei activități fizice intense. Cu 30-40 minute înainte de a practica un sport, încurajează copilul să bea cel puțin o cană cu apă, precum și la fiecare oră o cană sau jumătate de cană la interval de 15-20 minute. Nu apela la băuturi sportive, care conțin adaos de sare și zahăr. Copiii sănătoși nu pierd multă sare prin transpirație.

În cazul insolației, o afecțiune potențial fatală, corpul nu se mai poate răci singur, iar temperatura sa crește până la un nivel periculos. Deshidratarea contribuie la problemă, dar principala cauză este o temperatură excesivă a mediului. Din păcate, extrem de multe cazuri de insolație survin în cazul copiilor lăsați în mașină cu geamul închis într-o zi caniculară; temperatura din mașină poate crește până la 60 grade Celsius, iar bebelușii și copiii de vârstă mică pot deceda în mai puțin de o oră.

cata apa trebuie sa bea copilul

Câtă apă trebuie să bea copilul - ghid pe vârste

Cantitatea zilnică de apă de care are nevoie un copil depinde de mai mulți factori, precum vârstă, greutate și sex. Temperatura aerului, umiditatea, nivelul de activitate fizică și starea generală de sănătate influențează de asemenea necesarul de apă. Recomandările de mai jos sunt destinate copiilor sănătoși care trăiesc în climate temperate; de asemenea, chiar dacă poate părea o cantitate mare este vorba despre apă din toate sursele - apă de băut, alte băuturi și alimente. Reține faptul că fructele și legumele au un conținut mai mare de apă comparativ cu alte alimente solide; acest conținut ridicat ajută la menținerea unui nivel caloric scăzut în timp ce nivelul de nutrimente rămâne ridicat. În plus, dacă îi oferi copilului apă în timpul mesei poți încuraja consumul de legume deoarece aceasta poate ajuta la diluarea gustului puternic și uneori amar. 

Necesar zilnic de lichide pentru copii

Interval de vârstă   

 

Sex  

 

Apă totală (Căni/Zi)

4 – 8 ani        

 

Fete și Băieți    

 

5

9 – 13 ani    

 

Fete

 

7

 

 

Băieți

 

8

14 – 18 ani

 

Fete    

 

8

 

 

Băieți

 

11

Datele provin de la Institutul de Medicină al Academiilor Naționale, Tabele cu Consum de Referință Alimentar. Aport Zilnic Recomandat și Valori Adecvate de Aport: Apă Totală și Macronutrienți.
Un alt îndrumar cu privire la aportul recomandat de apă pentru copii include următoarele informații:

 

Vârsta în ani

Numărul de căni de 250 ml

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9 și peste 9 ani

8

8 căni de 250 ml = 2 litri


De reținut

Copiii se află expuși unui risc mai mare de deshidratare comparativ cu adulții deoarece dispun de un necesar mai ridicat de apă raportat la greutatea corporală. Iar în timp ce adulții au acces la provizii de apă, copiilor nu le este mereu ușor și trebuie să ceară pentru a primi, bazându-se cel mai adesea pe cei care le poartă de grijă. În plus, cei mici nici nu sunt capabili să recunoască primele semne de sete, ceea ce îi poate face deosebit de vulnerabili la deshidratare, în special în perioade în care pierderile de lichide sunt crescute, de exemplu când practică un sport sau în timpul verii.

Copiii au nevoie aproximativ de aceeași cantitate de apă ca și adulții, aproximativ 1 l pentru fiecare 1000 de calorii consumate (cu excepția bebelușilor alăptați care nu trebuie să bea apă). Estimativ, este vorba de 6-8 căni de apă zilnic, alături de un număr de porții de legume și fructe recomandat. Profesorul de pediatire de la Centrul Medical al Universității din Texas, Joel Steinberg este de părere că nu trebuie să urmărești în detaliu încadrarea într-o anumită cantitate consumată, și mai degrabă să te ghidezi după setea copilului. De asemenea, specialistul îți recomandă să ai grijă să oferi apă între mese; principalul indicator că al tău copil consumă suficientă apă este că urinează la fiecare câteva ore.

Pentru a urmări care este aportul de apă al copilului tău, optează pentru biberoane sau căni cu gradație (care nu sunt fabricate din BPA); în acest mod vei ști cu siguranță care este cantitatea de apă consumată. Conform unui studiu publicat în numărul din luna octombrie 2010 Revista Americană de Nutriție Clinică, atunci când copilul nu primește destulă apă poate dezvolta slăbiciune musculară, uscăciunea gurii, dureri de cap și oboseală.

Citește și: Cum stii ca bea prea putina apa copilul tau? 

Surse:
www.livestrong.com; www.eatright.org; www.parents.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore
  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore

  Un copil în vârstă de 11 ani a murit după ce părinții săi l-au forțat să bea aproape 3 litri de apă, într-un interval de câteva ore.

  Ghid pe vârste. Anxietatea de separare și ce trebuie să facă părinții
  Ghid pe vârste. Anxietatea de separare și ce trebuie să facă părinții

  Anxietatea de separare este un stadiu normal de dezvoltare emoțională care începe în momentul în care copiii dobândesc așa numita abilitate de permanența a...

  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste
  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste

  Pe măsură ce crește, fiecare copil reușește să realizeze tot mai multe lucruri, ca urmare a dezvoltării sale pe plan emoțional și cognitiv. Astfel, dacă la vârsta de 2 ani...

  Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii
  Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii

  Educația financiară este un subiect delicat pentru orice părinte. Știm cu toții că mai devreme sau mai târziu ajungem în punctul în care chiar trebuie să discutăm...

  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

  Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

  Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?
  Ghid pe vârste: ce îi răspunzi copilului când te întreabă ce este homosexualitatea?

  Homosexualitatea este un subiect extrem de delicat de abordat cu copilul, indiferent de vârstă. Ținând însă cont de societatea în care trăim se impune o astfel de...

  Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
  Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

  Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

  Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
  Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

  Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

  © 2022 Qbebe