Unul dintre cele mai importante aspecte ale cresterii si ingrijirii unui copil il constituie, fara indoiala, alimentatia. O alimentatie echilibrata, care sa asigure copilului necesarul de vitamine si minerale, este dezideratul fiecarui parinte. Din pacate insa, parintii comit anumite greseli in ceea ce priveste alimentatia copiilor lor. Unele greseli sunt minore si nu au consecinte grave, insa alte greseli pot influenta negativ dezvoltarea celui mic.
Greseala nr. 1 - Numarul meselor zilnice
Parintii fac tot posibilul, sa impuna copiilor, inca de la varste foarte fragede (2 ani), un anumit numar de mese pe zi. Majoritatea parintilor au tendinta de a incerca sa isi obisnuiasca micutii cu ritmul alimentar al unui adult, adica trei mese principale si doua gustari. Copiii in varsta de pana la 3-4 ani insa, nu pot manca in acest ritm si parintii lor ii considera, in mod gresit, mofturosi. Adevarul este ca la varsta aceasta micutii mananca in mod obisnuit o masa principala si cateva gustari dispersate pe tot parcursul zilei.
Greseala nr. 2 - Cantitatea de mancare
Parintii au tendinta de a supraestima cantitatea de mancare pe care copiii lor ar trebui sa o ingereze in fiecare zi. In ciuda faptului ca unii parinti doresc sa isi trateze copiii ca pe niste mici adulti, nu trebuie sa uite ca sistemul digestiv al copiilor este inca in formare, iar cantitatea de mancare pe care copiii o pot ingera la o singura masa este una destul de mica in comparatie cu portia unui adult. Astfel, portia de mancare ideala pentru un copil prescolar este de aproximativ un sfert din portia unui adult.
Greseala nr. 3 - Renuntarea la alimentele sanatoase
Deseori, parintii renunta prea usor atunci cand copiii refuza anumite alimente. Din pacate, copiii refuza alimentele sanatoase si accepta mai usor alimentele mai putin sanatoase, cum ar fi alimentele dulci, sarate sau grase. Parintii trebuie sa insiste atunci cand doresc sa introduca un aliment nou sau chiar un obicei alimentar nou, sanatos, in alimentatia copiilor. Nu renuntati usor! Continuati sa le oferiti copiilor alimentul - in cele din urma vor fi nevoiti sa il accepte, iar in timp, exista sanse sa ajunga sa le placa.
Greseala nr. 4 - Dati exemplu gresit!
Regulile alimentare pe care le stabiliti pentru cei mici trebuie sa fie regulile pe care si voi le urmati. Nu puteti sa mancati numai chipsuri, maioneza si dulciuri, iar pe de alta parte sa aveti pretentia ca cei mici sa nu faca la fel, ci sa manance numai hrana sanatoasa. Toata familia trebuie sa urmeze o dieta sanatoasa, indiferent de varsta sau silueta.
Greseala nr. 5 - Prea multe alternative
Una dintre greselile cele mai frecvente pe care le fac parintii in alimentatia copiilor este oferirea alternativelor. Din dorinta naturala ca cei mici sa fie fericiti, sa manance doar ceea ce le place, parintii le ofera celor mici alternative la meniul zilnic. Din nefericire, copiii au tendinta de a alege din orice meniu numai alimentele grase sau dulci. Copiii ar trebui sa aleaga numai momentul cand vor sa manance, nu si ceea ce mananca. Parintii trebuie sa decida meniul copiilor, in functie de varsta lor, momentul zilei, eventualele restrictii medicale.