Combinații cu lapte care pot fi dăunătoare sănătății copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Laptele face parte dintre cele mai valoroase alimente, dar trebuie să ai mare grijă cum i-l vei servi copilului. Din articolul de mai jos vei afla care pot fi cele mai dăunătoare combinații dintre lapte și diverse alimente. Este foarte important să ții cont de ele, întrucât acestea îi pot crea copilului tot felul de probleme de sănătate.

Când poți să introduci laptele de vacă în alimentația copilului

Medicii ne atrag atenția asupra următorului fapt: până când bebelușul nu atinge vârsta de 1 an, sistemul său digestiv nu este apt să prelucreze corect substanțele conținute în laptele de vacă. De abia după vârsta de 1 an el va fi pregătit pentru tranziția de la laptele matern/laptele praf la cel de vacă.
Acesta din urmă conține calciu, vitamina D, dar și alți nutrienți menită să susțină nevoile de creștere și dezvoltare a bebelușului (cum ar fi proteine și grăsimi). Cu toate acestea, specialiștii spun că prea mult lapte poate să-l facă pe copil să se simtă ușor sătul și să refuze alte alimente ce fac parte din procesul de diversificare. De aceea, ideal este să-i dai lapte doar la mese și să-i dai în jur de 2-3 căni pe zi.
Pentru vârsta de 1-2 ani se recomandă ca micuțul să consume lapte de vacă fără conținut redus de grăsime. După vârsta de 2 ani, poți începe să-i dai și lapte cu conținut redus de grăsime. Ai grijă ca laptele să fie cât mai organic și foarte bine pasteurizat.
Exclude din alimentația copilului orice lapte cu diverse arome și zahăr, dar orientează-te și spre laptele vegetal.

Citește și: Tabel pe vârste: cât lapte trebuie să bea copilul

Ce reprezintă intoleranța la lactoză

Când digestia laptelui nu se face în mod corect, există posibilitatea ca ai noștri copii să aibă de-a face cu intolerența la lactoză. Aceasta se caracterizează prin următoarele simptome:
• diaree și flatulență
• crampe abdominale
• greață și vărsături
• erupții cutanate și simptome similare unei răceli
Severitatea intolerenței la lactoză depinde de cantitatea de lactoză ingerată de către copil. Cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât simptomele pot fi mai supărătoare.
De obicei, manifestările specifice intoleranței la lactoză încep când copilul se apropie de vârsta adolescenței și se pot accentua când acesta va deveni adult.
Intoleranța față de lactoză nu este o afecțiune periculoasă și nu afectează calitatea vieții copiilor. Important este să se evite, pe cât posibil, consumarea laptelui obișnuit.

Prin ce se manifestă alergia la lapte

Spre deosebire de intoleranță, care se manifestă cu precădere la nivel digestiv, o alergie la proteina lactică se referă la reacția exagerată a sistemului imunitar la aceasta, în condițiile în care organismul o va percepe ca pe un invadator. Astfel, se va declanșa o reacție alergică, iar în corp se vor elibera histamine. În acel moment, pot interveni oricare dintre simptomele de mai jos:
• apariția unor pete roșii pe pielii
• dureri de stomac, diaree, grețuri și vărsături
• manifestări asemănătoare unei răceli (ochi iritați și lăcrimoși, nas care curge, senzația de corp străin în gât, tuse )
• mâncărimi
• senzația de sufocare
• accelerare a ritmului respirației
• scădere a nivelului tensiunii arteriale și chiar pierderea cunoștinței
De îndată ce sesizezi că al tău copil are aceste simptome, consultă de urgență un medic. În cazul în care se va confirma diagnosticul de alergie la proteina lactică, va trebui să excluzi din alimenția copilului nu numai laptele, ci și alte produse lactate sau derivate.

Ce combinații alimentare cu lapte îi pot fi dăunătoare copilului

Întrucât laptele în sine nu este un aliment foarte ușor de digerat, specialiștii ne sfătuiesc, pentru ca al nostru copil să nu se confrunte cu tot felul de probleme de sănătate după ce îl consumă, să fim foarte atenți la alimentele cu care-l asociem. În condițiile în care și acestea conțin anumite substanțe ce vor intra în reacție cu proteina lactică, ar trebui să evităm următoarele combinații:

Lapte și ciocolată
Este una dintre combinațiile favorite ale copiilor și de aceea vor dori să aibă parte de ea cât mai des.
Cu toate acestea, specialiștii ne îndeamnă să ne ferim să le-o dăm des, întrucât laptele conține proteine și calciu, iar ciocolata are în componență acid oxalic. Combinându-se aceste substanțe se va crea oxalat de calciu nesaturat, ce va afecta mult capacitatea de absorbție a calciului.
În plus, mai grav este că din cauza acestei combinații alimentare copilul se poate confrunta cu tulburări digestive (cum ar fi diaree), dar și cu alte neplăceri (precum uscarea excesivă a părului). Nu în ultimul rând, oxalatul de calciu nesaturat poate încetini creșterea sa.

Laptele și diverse leguminoase
Ambele alimente sunt pline de proteine și vitamine, dar vor fi dăunătoare dacă vor fi consumate împreună.
Dacă al nostru copil va mânca lapte și un anumit tip de leguminoase, poate să aibă probleme digestive (mai ales balonare, flatulență și crampe abdominale) întrucât laptele nu se va digera în stomac, ci în duoden, iar odată cu prezența sa stomacul nu va mai putea digera așa cum trebuie celelalte alimente. Cu atât mai mult cu cât acestea sunt pline de fibre, asocierea cu laptele, ce nu este ușor de digerat, poate crea tot felul de probleme.

Lapte si boabe de soia

Cereale, lapte și suc de portocale
Una dintre cele mai îndrăgite combinații de la micul dejun nu este și cea mai bună pentru burtica micuților noștri.
Astfel, acizii din portocală vor distruge enzimele responsabile cu digerarea carbohidraților din cereale. În același timp, ei vor „brânzi" laptele și îl vor transforma într-o substanță cu consistența similară unui mucus. Din cauza acesteia, procesul de digestie va fi foarte mult îngreunat. În aceste condiții, copilul poate avea crampe abdominale și diaree.

Fetita ce mananca lapte cu cereale si bea suc de portocale

Lapte și ananas
Deși la prima vedere poate părea o combinație alimentară sănătoasă, medicii ne avertizează că lucrurile nu stau deloc așa. Dimpotrivă, ananasul și laptele ne pot fi extrem de dăunătoare. Pe de o parte, ananasul este acid, iar laptele este alcalin. Împreună, cele două alimente pot duce la apariția unor tulburări digestive (dureri abdominale, arsuri, flatulență).
Pe de altă parte, ananasul conține o enzimă numită bromelaină, care îi va conferi laptelui o consistență solidă. Acest fenomen va fi cu atât mai periculos cu cât va ajunge la nivelul colonului, laptele se va brânzi și poate determina constipație accentuată.
Evită neapărat să-i dai copilului așa ceva, mai ales dacă are tendința să fie constipat.

Combinația dintre lapte și legume
Trebuie evitată în alimentația copilului din următoarele motive:
• Acizii se vor combina cu proteinele din lapte și vor împiedica asimilarea calciului
• Fibrele și proteina lactică vor intra în reacție și pot determina apariția diferitelor tulburări digetive (precum flatulență, balonare, crampe, diaree)

Pentru ca al tău copil să nu aibă asemenea probleme, laptele și legumele trebuie servite la intervale diferite.

Laptele cu portocală
Pentru ca al tău să nu se confrunte cu arsuri gastrice, cu diaree sau cu crampe, laptele nu ar trebui niciodată servit alături de portocale.
Cel mai bine va fi ca un copil să nu mănânce portocală cu 1 oră înaine sau după ce a băut laptele, astfel încât proteina lactică să nu intre în reacție cu acidul din fruct.
De asemenea, trebuie să știi că acidul din portocală poate împiedica absorbția optimă a subtanțelor nutritive din lapte.

Lapte și grapefruit
Mai ales la micul dejun poți fi tentată să-i oferi copilului lapte în timp ce-i dai și fructe. Printre acestea se poate afla și grapefruitul.
Combinația dintre lapte și această fructă poate fi însă dăunătoare, întrucât acidul va crește riscul de flatulență și de apariție a diareei.

Copil ce bea lapte si are alaturi si bananaLaptele cu banană
Deși ambele alimente sunt deosebit de nutritive și de binefăcătoare pentru sănătatea copilulului, nu te grăbi în a i le oferi pe amândouă odată. Și în acest caz proteina lactică va intra în reacție cu anumiți compuși din banană, formându-se un amestec ce va îngreuna foarte mult digestia.
Renunță la a-i prepara copilului un smoothie cu lapte și banană, iar dacă totuși insiști să-i dai această băutură adaugă în el un vârf de cardamom sau de scorțișoară pentru a-i stimula digestia. Și încearcă să oferi cât mai rar această combinați, o dată pe săptămână este suficient.

Lapte și pepene roșu
Apariția pepenilor pe piață te poate determina să-i introduci mai des în meniul copilului, dar încearcă să nu-i asociezi deloc cu laptele. Această combinație este foarte dăunătoare pentru că fibrele și apa din pepene se vor combina cu proteinele din lapte și vor crea gaze, balonări și diaree.

Lapte fierbinte și zahăr
Laptele conține lisină, ce va reacționa cu zahărul în condiții de căldură, fapt care va da naștere unei substanțe foarte dăunătoare.
Dacă al tău copil insistă să-i îndulcești laptele cu zahăr, adaugă-l numai când laptele s-a răcit.

Lapte cu ou
Micul dejun pare a fi ocazia perfectă pentru a-ți hrăni copilul cu unele dintre cele mai nutritive alimente.
Experții în nutriție ne sfătuiesc însă, pentru ca al nostru copil să nu aibă tot felul de probleme digestive (precum balonare și flatulență), să nu-i servim lapte și ouă împreună, întrucât diferențele din structura proteinelor din ele pot duce la simptome neplăcute.

Lapte și cireșe
Cireșele conțin acizi, iar alături de proteina lactică vor crea combinații ce vor conduce la diaree și crampe abdominale.

Lapte și carne roșie
Face parte dintre combinațiile dăunătoare copilului întrucât grăsimile din lapte și cele din carne se vor digera cu dificultate. Din acest motiv, copilul va avea senzația de balonare și poate avea crampe abdominale sau chiar diaree.

Citește și: Evită aceste combinații pentru a avea o sănătate de fier!

Voi știați care sunt cele mai dăunătoare combinații cu lapte, pe care nu este indicat să le oferim copiilor?

Surse:
www.health.clevelandclinic.org, www.invorma.com, www.kidshealth.org,www.nurserylive.com, www.quora.com, www.strong4life.com, www.scoopwhoop.com

Surse poze:
www.pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății
  Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății

  Vesti bune pentru viitoarele mămici! Tații pot fi prezenți la nașterea copilului, însă trebuie să îndeplinească câteva condiții importante. Ministerul Sănătății...

  Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere
  Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere

  Minal Vernekar din Nagpur, India l-a născut pe bebe Ivaan prin cezariană de urgență, la 32 de săptămâni pe sarcină. Femeia, care era diagnosticată cu Covid-19, a murit la...

  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”
  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”

  Tuturor părinților le este dificil să își privească copiii când au inima frântă și sunt triști din cauză că au pierdut un concurs sau că nu reușesc să facă un...

  Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
  Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

  Nu cred că am luat vreodată o decizie conștientă dacă îmi voi alăpta sau nu fiul la sân. Privind în urmă, cred că am fost pur și simplu indiferentă în...

  3 sibieni s-au reinfectat cu Covid-19. Care este explicația Ministrului Sănătății
  3 sibieni s-au reinfectat cu Covid-19. Care este explicația Ministrului Sănătății

  Trei persoane din Sibiu s-au reinfectat cu noul coronavirus, după ce au fost declarate vindecate. Care este explicația?

  O mamă a sunat la urgențe pentru că nu mai avea lapte pentru bebelușul ei, și polițiștii i-au adus lapte
  O mamă a sunat la urgențe pentru că nu mai avea lapte pentru bebelușul ei, și polițiștii i-au adus lapte

  Ce faci atunci când ești mamă de 5 copii, dintre care un nou născut pe care obișnuiai să îl alăptezi și care se trezește în miezul nopții de foame, dar pe care...

  Mesaje dramatice pe grupuri: Sunt mămici disperate care nu găsesc lapte praf pentru bebeluși
  Mesaje dramatice pe grupuri: Sunt mămici disperate care nu găsesc lapte praf pentru bebeluși

  Creșterea numărului de cazuri de coronavirus confirmate a dus la panică printre oameni care au golit rafturile magazinelor. Pe grupurile de mămici s-a instaurat o teamă privind laptele...

  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

  Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

  © 2022 Qbebe