Cum iti feresti copilul de capcanele alimentare din timpul sarbatorilor

Cum iti feresti copilul de capcanele alimentare din timpul sarbatorilor

Cosmina Ionita

Sarbatorile de iarna sunt intotdeauna magice. Harmalaia copiilor care alearga in jurul bradului impodobit, casa frumos luminata si atmosfera calda iti umplu inima de bucurie. Nu lipsesc niciodata mesele copioase si preparatele apetisante. Daca bucatele nu sunt insa atent alese, vacanta copilului tau se transforma cu usurinta intr-o vizita la medic. Pentru un festin reusit, Qbebe te invata cum iti feresti copilul de capcanele alimentare din timpul sarbatorilor.

Pentru ca sistemul lui digestiv nu este complet dezvoltat si nu poate face fata alimentelor bogate in grasimi, copilul trebuie sa aiba un regim alimentar special de sarbatori. Cea mai frecventa si grava greseala pe care o fac parintii este ca nu alcatuiesc un meniu diferentiat pentru cei mici. Aflati din materialul urmator care sunt greselile alimentare ale parintilor in meniul de sarbatori al copiilor si cum pot fi ele evitate.

Cum sa-i faci rau copilului cu mana ta!

Capcana: Prea multe dulciuri

Odata cu venirea lui Mos Nicolae si pana despodobiti bradul, casa se umple de dulciuri, care mai de care mai colorate si frumos ambalate, zaharisite si cu calorii fara niciun beneficiu. Nu vor lipsi nici prajiturile facute in casa, care pot fi la fel de periculoase daca folositi faina alba si cantitati mari de zahar.

Cum o eviti: "In locul bomboanelor si al dulciurilor clasice cumparate din market, il putem ruga pe Mos sa vina cu fructe deosebite, pe care nu le cumparam regulat in timpul anului. Astfel, o idee buna este sa inlocuim bomboana cu un fruct de liche, pastrand forma, dar inlocuind dezavantajele cu beneficii. Rodia, cu boabele frumos colorate, potrivite cu decorul festiv, contine antioxidanti pe care nicio ciocolata nu i-ar avea. Fructul dragonului, numit si pitaya, va stimula imaginatia copilului si il va incanta cu pulpa cremoasa si dulceaga, cu continut destul de mic de carbohidrati", ne explica Mihaela Costin, nutritionist si NLP practitioner www.nutrishape.ro.

Prea multe prajiturele

Capcana: Acelasi meniu pentru adulti si pentru copii

O greseala frecvent intalnita consta in atribuirea meniului de adult unui copil. La o cina in familie, copilul nu trebuie sa consume cantitati mari de proteine animale si nici diferitele sortimente de sosuri si maioneza.

Cum o eviti: "Dintre aperitive este de preferat piftia preparata din curcan. Sarmalele sa fie facute din pulpa de porc si vita fara grasime, se adauga condimente si suc de rosii. Friptura sa fie facuta din carne slaba la cuptor, fara adaos de ulei si este indicat sa fie consumata cu salata proaspata. Nu ii fortati sa manance, aveti grija ca portiile lor sa fie mai mici decat ale adultilor si incurajati-i sa faca miscare in aer liber", recomanda Mihaela Busegeanu, medic nutritionist.

Acelasi meniu pentru toata lumea

Capcana: Bauturi racoritoare in loc de apa

Adorate de copii, bauturile racoritoare au un continut ridicat de indulcitori aritificiali, zahar si acid. De asemenea, alcoolul este total contraindicat pentru cei mici. Intoxicatia etilica necesita spitalizare si poate duce la coma sau chiar deces.

Cum o eviti: "Intalnim frecvent la mesele de sarbatori cu prietenii bauturi carbogazoase, care sunt oferite copiilor, ca alternativa a consumului de alcool in randul adultilor. Cu atat mai mult cand suntem gazda, putem face un efort sa stoarcem fructe proaspete sau sa facem shake-uri din banane, kiwi si putin lapte, turnate in pahare colorate si in recipiente cu teme de sarbatoare. Vor fi mult mai aspectuoase si mai apreciate decat sticla de plastic gasita la orice colt", completeaza Mihaela Costin.

Atentie la bauturile copiilor

Capcana: "Gras si frumos"

Vizitele traditionale de sarbatori, cand luam la colindat toate rudele si prietenii se transforma intr-un maraton alimentar. Ne ridicam de la o masa ca sa ne asezam la alta. Ne imbuibam cu mancare, iar excesele alimentare pot fi catastrofale pentru cei mici. Aportul crescut de calorii la copiii supraponderali reprezinta un pericol pe termen lung. Obezitatea la copii este, din pacate, o realitate.

Cum o eviti: "Copiii nu trebuie fortati sa manance. Trebuie invatati sa nu manance rapid, sa mestece bine, sa evite sau sa consume in cantitate redusa alimentele bogate in grasimi si zahar, sa prefere apa sucurilor. Copiii nu trebuie lasati sa acumuleze kilograme in plus. Intre 6 si 10 ani, celulele adipoase se multiplica si functie de acestea va fi si comportamentul alimentar al adultului. Nici macar copiiilor supraponderali nu trebuie sa li se interzica anumite alimente, trebuie sa vada la masa doar alimente sanatoase, preparate corect, pentru ca mai tarziu sa le recunoasca si sa le aleaga in mod natural. Este important exemplul adultilor", este de parere medicul nutritionist Mihaela Busegeanu.

Atentie la mancarea copiilor

Meniu sanatos pentru masa de Craciun

Aperitiv: Bradul de Craciun sau renii pot lua locul aperitivelor traditionale si plictisitoare. Triunghiuri de branza sau branza topita cu urechiuse din gogosar murat si maslina pe post de nas imita foarte bine un ren si incanta privirile si gusturile celor mici. Poti realiza foarte usor un brad din diverse sortimente de cascaval, masline si rosii cherry.

Mosi Craciuni din capsuni cu frisca

Felul I: Fie ca ati pregatit bors traditional, ciorba de perisoare sau supa de pui sau de curcan, micutul se va grabi sa manance daca pe masa il asteapta un bol desenat in motive de sarbatoare.

Felul II: Friptura de curcan si sarmalutele din aceeasi carne sau din pulpa de porc si vita sunt solutia ideala pentru un meniu gustos si sanatos. Alcatuiti portii mici, altfel copiii vor fi tentati sa manance tot. Adultii care nu s-au saturat, n-au decat sa mai ceara!

Desert: Cel mai indicat ar fi sa inlocuiti in intregime dulcurile cu fructe. Pentru a-i convinge pe cei mici, puteti face Mosi Craciuni din fructe sau o tarta cu multe fructe si foarte putin zahar, preparata din faina integrala. Puteti, de asemenea, sa ii intampinati cu budinca din fructe si seminte de chia, foarte sanatoasa si hranitoare.

Nu uitati sa faceti pauze intre mese astfel incat stomacul micutilor sa aiba timp sa digere. Cu putina atentie si un strop de imaginatie, puteti alcatui un meniu sanatos si sa evitati, astfel, neplacerile alimentare si drumurile la spital.

Sursa:
http://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/feeding-toddlers
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/feeding/problems/biggest-mistakes-parents-make/
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/feeding/problems/common-toddler-feeding-pitfalls/
http://www.kidspot.com.au/Christmas/subsection+647+Christmas-recipes-Christmas-kids-cooking.htm

Articolul urmator
Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare
    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare

    Despre dieta vegană în rândul copiilor, părerile sunt împărțite. În timp ce unii specialiști consideră că nu este deloc o idee bună să privăm organismele...

    Alertă! Produse alimentare retrase din magazinele din România. De ce nu pot fi consumate
    Alertă! Produse alimentare retrase din magazinele din România. De ce nu pot fi consumate

    Alertă alimentară în România ridicată de către Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Două tone de mâncare au fost retrase de urgență...

    Topul „băieților răi” din zodiac. Tu alegi dacă te ferești sau nu de ei
    Topul „băieților răi” din zodiac. Tu alegi dacă te ferești sau nu de ei

    Pasionali și șarmanți, cu un stil aparte și spirit de aventură, „maeștrii flirtului” zodiacului sau „băieții răi” au propriile arme pentru a seduce...

    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”
    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”

    Se pare că mamele au superputeri nu doar atunci când vine vorba de îngrijirea sau educarea copiilor, ci și atunci când vine vorba de a le oferi cel mai frumos Crăciun.

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Cum îți pregătești copilul pentru primul job
    Cum îți pregătești copilul pentru primul job

    Îți vine să crezi cât de repede a trecut timpul? Parcă ieri îți țineai pentru prima oară în brațe puiul și așteptai cu nerăbdare să rostească primul său...

    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

    Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

    © 2024 Qbebe