Pentru ca sistemul lui digestiv nu este complet dezvoltat si nu poate face fata alimentelor bogate in grasimi, copilul trebuie sa aiba un regim alimentar special de sarbatori. Cea mai frecventa si grava greseala pe care o fac parintii este ca nu alcatuiesc un meniu diferentiat pentru cei mici. Aflati din materialul urmator care sunt greselile alimentare ale parintilor in meniul de sarbatori al copiilor si cum pot fi ele evitate.
Cum sa-i faci rau copilului cu mana ta!
Capcana: Prea multe dulciuri
Odata cu venirea lui Mos Nicolae si pana despodobiti bradul, casa se umple de dulciuri, care mai de care mai colorate si frumos ambalate, zaharisite si cu calorii fara niciun beneficiu. Nu vor lipsi nici prajiturile facute in casa, care pot fi la fel de periculoase daca folositi faina alba si cantitati mari de zahar.
Cum o eviti: "In locul bomboanelor si al dulciurilor clasice cumparate din market, il putem ruga pe Mos sa vina cu fructe deosebite, pe care nu le cumparam regulat in timpul anului. Astfel, o idee buna este sa inlocuim bomboana cu un fruct de liche, pastrand forma, dar inlocuind dezavantajele cu beneficii. Rodia, cu boabele frumos colorate, potrivite cu decorul festiv, contine antioxidanti pe care nicio ciocolata nu i-ar avea. Fructul dragonului, numit si pitaya, va stimula imaginatia copilului si il va incanta cu pulpa cremoasa si dulceaga, cu continut destul de mic de carbohidrati", ne explica Mihaela Costin, nutritionist si NLP practitioner www.nutrishape.ro.
Capcana: Acelasi meniu pentru adulti si pentru copii
O greseala frecvent intalnita consta in atribuirea meniului de adult unui copil. La o cina in familie, copilul nu trebuie sa consume cantitati mari de proteine animale si nici diferitele sortimente de sosuri si maioneza.
Cum o eviti: "Dintre aperitive este de preferat piftia preparata din curcan. Sarmalele sa fie facute din pulpa de porc si vita fara grasime, se adauga condimente si suc de rosii. Friptura sa fie facuta din carne slaba la cuptor, fara adaos de ulei si este indicat sa fie consumata cu salata proaspata. Nu ii fortati sa manance, aveti grija ca portiile lor sa fie mai mici decat ale adultilor si incurajati-i sa faca miscare in aer liber", recomanda Mihaela Busegeanu, medic nutritionist.
Capcana: Bauturi racoritoare in loc de apa
Adorate de copii, bauturile racoritoare au un continut ridicat de indulcitori aritificiali, zahar si acid. De asemenea, alcoolul este total contraindicat pentru cei mici. Intoxicatia etilica necesita spitalizare si poate duce la coma sau chiar deces.
Cum o eviti: "Intalnim frecvent la mesele de sarbatori cu prietenii bauturi carbogazoase, care sunt oferite copiilor, ca alternativa a consumului de alcool in randul adultilor. Cu atat mai mult cand suntem gazda, putem face un efort sa stoarcem fructe proaspete sau sa facem shake-uri din banane, kiwi si putin lapte, turnate in pahare colorate si in recipiente cu teme de sarbatoare. Vor fi mult mai aspectuoase si mai apreciate decat sticla de plastic gasita la orice colt", completeaza Mihaela Costin.
Capcana: "Gras si frumos"
Vizitele traditionale de sarbatori, cand luam la colindat toate rudele si prietenii se transforma intr-un maraton alimentar. Ne ridicam de la o masa ca sa ne asezam la alta. Ne imbuibam cu mancare, iar excesele alimentare pot fi catastrofale pentru cei mici. Aportul crescut de calorii la copiii supraponderali reprezinta un pericol pe termen lung. Obezitatea la copii este, din pacate, o realitate.
Cum o eviti: "Copiii nu trebuie fortati sa manance. Trebuie invatati sa nu manance rapid, sa mestece bine, sa evite sau sa consume in cantitate redusa alimentele bogate in grasimi si zahar, sa prefere apa sucurilor. Copiii nu trebuie lasati sa acumuleze kilograme in plus. Intre 6 si 10 ani, celulele adipoase se multiplica si functie de acestea va fi si comportamentul alimentar al adultului. Nici macar copiiilor supraponderali nu trebuie sa li se interzica anumite alimente, trebuie sa vada la masa doar alimente sanatoase, preparate corect, pentru ca mai tarziu sa le recunoasca si sa le aleaga in mod natural. Este important exemplul adultilor", este de parere medicul nutritionist Mihaela Busegeanu.
Meniu sanatos pentru masa de Craciun
Aperitiv: Bradul de Craciun sau renii pot lua locul aperitivelor traditionale si plictisitoare. Triunghiuri de branza sau branza topita cu urechiuse din gogosar murat si maslina pe post de nas imita foarte bine un ren si incanta privirile si gusturile celor mici. Poti realiza foarte usor un brad din diverse sortimente de cascaval, masline si rosii cherry.
Felul I: Fie ca ati pregatit bors traditional, ciorba de perisoare sau supa de pui sau de curcan, micutul se va grabi sa manance daca pe masa il asteapta un bol desenat in motive de sarbatoare.
Felul II: Friptura de curcan si sarmalutele din aceeasi carne sau din pulpa de porc si vita sunt solutia ideala pentru un meniu gustos si sanatos. Alcatuiti portii mici, altfel copiii vor fi tentati sa manance tot. Adultii care nu s-au saturat, n-au decat sa mai ceara!
Desert: Cel mai indicat ar fi sa inlocuiti in intregime dulcurile cu fructe. Pentru a-i convinge pe cei mici, puteti face Mosi Craciuni din fructe sau o tarta cu multe fructe si foarte putin zahar, preparata din faina integrala. Puteti, de asemenea, sa ii intampinati cu budinca din fructe si seminte de chia, foarte sanatoasa si hranitoare.
Nu uitati sa faceti pauze intre mese astfel incat stomacul micutilor sa aiba timp sa digere. Cu putina atentie si un strop de imaginatie, puteti alcatui un meniu sanatos si sa evitati, astfel, neplacerile alimentare si drumurile la spital.
Sursa:
http://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/feeding-toddlers
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/feeding/problems/biggest-mistakes-parents-make/
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/feeding/problems/common-toddler-feeding-pitfalls/
http://www.kidspot.com.au/Christmas/subsection+647+Christmas-recipes-Christmas-kids-cooking.htm