De ce nu trebuie obligat copilul să mănânce ceea ce nu îi place

De ce nu trebuie obligat copilul să mănânce ceea ce nu îi place

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi este preocupată să îi ofere copilului hrană de cea mai bună calitate, care să-i asigure o dezvoltare armonioasă. Uneori însă, fără să ne dăm seama, putem ajunge să insistăm pe lângă acesta, astfel încât să mănânce chiar și când nu îi este foame sau nu agreează vreo mâncare. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla de ce nu se recomandă să facem acest demers, precum și ce mijloace pot fi eficiente pentru a convinge un copil să încerce și alimente noi.

Motive pentru care nu este bine să forțezi copilul când nu mănâncă

Medicii pediatri vin cu următoarea precizare: principalul motiv pentru care un părinte ajunge să își forțeze copilul să mănânce, inclusiv o mâncare ce nu îi place, este teama că dezvoltarea acestuia ar avea de suferit pe fondul mâncatului insuficient. Mai ales dacă este vorba despre un copil ce are o greutate sub cea normală, grija va crește considerabil și părintele ajunge să pună presiune asupra sa.
Ceea ce este cel mai greu de realizat este că, dacă vei alege să procedezi astfel, vei obține exact efectul opus. Cu atât mai mult cu cât vei face mereu tot posibilul să suplimentezi porțiile copilului atât de mult, încât acestea par cu ușurință „neterminate", consecințele negative ale demersului tău vor crește. Printre acestea se numără:
Copilul va începe să lege mâncarea de experiențele negative
Întrucât va ajunge să asocieze mâncatul cu momentele tensionate, în care te vede și pe tine că ești stresată, că nu faci altceva decât să-l forțezi și că apoi  te enervezi că nu răspunde presiunilor tale, copilul nu va mai fi deloc dornic să mănânce. Dimpotrivă, va înțelege că mâncatul nu face parte dintre experiențele plăcute din rutina zilnică.

Există riscul de apariție a neofobiei alimentare
Aceasta se referă la refuzul, adesea nejusticat, de a încerca un lucru nou, în acest caz o altă mâncare. Fie că este vorba despre aversiunea față de vederea unei mâncări, de mirosul sau de textura ei, copilul va avea dificultăți să o mestece și să o înghită.

Mama ce incearca sa-i dea sa manance baietelului ei, care isi acopera gura

În paralel cu această problemă, există un risc mai mare ca un copil ce este obligat să mănânce atunci când nu vrea sau nu îi place, să devină mai anxios. De exemplu, un studiu spaniol recent (din 2017) a demonstrat că adolescenții și copiii care se confruntă la un moment dat cu neofobia alimentară au o stimă de sine mai scăzută, au probleme de adaptare și rezultate mai slabe la învățătură. În vederea obținerii acestei concluzii s-a apelat la un număr de 831 de copii și adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani. Aceștia au completat niște chestionare. După ce acestea au fost analizate, s-a putut observa că toți aveau sentimente negative față de mâncare.

Un copil va fi mai expus pericolului de a se confrunta cu diverse tulburări de alimentație
Specialiștii dau următorul avertisment: dacă un copil nu mănâncă și noi îl vom forța să facă asta, riscul de a avea bulimie sau anorexie în adolescență și/sau în viața de adult va fi mai ridicat. Explicația pentru acest fenomen este: cu cât va simți mai multă presiune, cu atât nu va învăța să-și controleze obiceiurile alimentare, ceea ce va duce la mâncatul excesiv sau insuficient.

Citește și: 8 semne că al tău copil suferă de o tulburare alimentară

Va ajunge să prefere doar anumite texturi
Dacă tu vei încerca mereu să-l determini pe copil să consume și ceea ce îi displace, acesta se va orienta, pe viitor, doar spre anumite texturi și gusturi pe care le va accepta. În aceste condiții, varietatea alimentației sale se va diminua considerabil, ceea ce poate avea o consecință ce nu ar trebui ignorată: se poate ajunge la un deficit de nutrienți esențiali, atât de importanți pentru o dezvoltare optimă.

Copilul va urâ mâncarea și va ajunge să vomite adesea la masă
Prea multă insistență pentru a mânca alimente pe care le destestă îl va face pe copil să le urască nu numai pe acestea, ci mâncarea în general. În anumite cazuri se poate ajunge la situația în care copilul să nu poată mesteca așa cum trebuie mâncarea, iar după aceea va simți nevoia să vomeze. Dacă această problemă persistă, pe măsură ce crește copilul poate să aibă și tulburări alimentare (bulimie sau anorexie).

Micuțul nu va ajunge în final să aprecieze alimentul/alimentele care nu îi plac
Deși poți fi tentată să crezi că insistența ta îl va determina, până la urmă, să accepte și mâncarea respectivă, în realitate lucrurile nu stau așa. Nutriționiștii vin cu această precizare: cu cât unui copil îi displace un aliment și noi insistăm să-l mânânce totuși, cu atât aversiunea sa va crește. Aceasta poate chiar să persiste pe parcursul întregii vieți.

Citește și: De ce nu trebuie să obligi copilul să mănânce tot din farfurie

Exemple de măsuri pe care să le iei dacă ai un mic „mofturos"

Nu îl forța să mânânce când nu îi este foame
Având în vedere că apetitul unui copil variază mult, nu te aștepta să fie mereu la fel de dornic să mănânce. Pe măsură ce crește, va ști să-și înțeleagă semnalele corpului și să-și dorească să fie hrănit când îi este într-adevăr foame.
Ca să te asiguri că micuțul tău va fi sătul, dar fără să resimtă presiune din partea ta pentru a mânca, fixează un orar al meselor și oferă-i între ele și diverse gustări. Fii inventivă și străduiește-te să-i dai permanent și alimente pe care știi sigur că le preferă.

Încearcă să introduci alimentele noi alături de unele deja cunoscute
De-a lungul timpului, nutriționiștii au constatat că un copil va accepta mult mai ușor o mâncare nouă dacă primește, simultan, și din una cu care este familiarizat. Spre exemplu, dacă vrei să-i oferi copilului niște legume noi, ar fi bine să le acompaniezi alături de un sos pe care-l îndrăgește. Vei vedea că va fi mai dispus să le guste și să nu aibă aversiune față de ele.

Nu insista asupra ideii de „mâncăruri interzise"
Dacă vrei să-l familiarizezi pe copil cu alimente noi, despre care știi că sunt sănătoase, nu va fi bine să-i spui să le mânânce doar pe ele și să insiști asupra ideii pericolelor pe care le pot aduce altele. Copilul nu va înțelege încă de ce trebuie să le evite și își poate dezvolta aversiune spre mai multe grupuri de alimente, nu numai spre cele despre care i-ai povestit tu.
În schimb, este recomandat să nu impui interdicții, ci să-i oferi câte puțin din mai multe alimente, să-i dai șansa să încerce gusturi noi pentru a decide ce îi place sau nu. Cu cât vei insista asupra alimentelor care nu sunt bune, cu atât copilul poate ajunge să fie mai tentat de ele și, când nu vei fi în preajma sa, se va obișnui să le mănânce pe ascuns.

Alimentele noi nu ar trebui să-i fie introduse când nu se simte bine
Unul dintre mijloacele prin care să te asiguri că micuțul tău nu va ajunge să aibă preferințe stricte și să ajungă să refuze anumite mâncăruri este să nu insiști să i le prezinți când are probleme de sănătate sau când este obosit. De exemplu, dacă un copil are afecțiuni ce-i provoacă senzație de vomă sau dacă are vreo alergie, așteaptă-te să respingă ferm ceea ce nu îl atrage cu adevărat.

În schimb, profită de momentele în care nu este iritat din cauza oboselii și nu are vreo problemă de sănătate pentru a-i pune la dispoziție, într-o manieră cât mai atractivă, anumite alimente.

Implică-ți cât mai mult copilul în achiziționarea și prepararea hranei
Să îl lași și pe copil să-și pună „amprenta" asupra listei de cumpăraturi sau să gătiți împreună vor fi mijloace excelente de a-l convinge să fie mai interesat de mâncare și să fie mai puțin tentat să nu mănânce.
Mai ales când sunt în discuție alimente pe care, la un moment dat, copilul le-a respins, poți încerca să le reintroduci în meniul său pur și simplu incluzându-le în anumite feluri de mâncare pe care să le pregătești alături de el.

Încearcă să dai denumiri simpatice felurilor de mâncare
Pentru a nu fi pusă adesea în situația de a vedea că micuțul nu mănâncă, poți să recurgi și la acest truc. De pildă, dacă ai un copil ce refuză broccoli poți să-i spui că ai pregătit „copăcei pentru dinozauri", dacă acesta respinge morcovii poți să-l inviți la „Super-alimentul pentru vedere cu raze X" etc. Vei observa că interesul pentru ele va crește și nu va mai fi atât de ferm în a le evita!

Mama ce ii ofera fetitei sale o bucatica de morcov

Fii tu însăți un model pentru copilul tău
Pentru ca un copil să nu ajungă să refuze de fiecare dată un aliment nou și să ajungi să ai o listă lungă de mâncăruri ce nu-i plac, străduiește-te să-i creezi o imagine pozitivă despre alimentele respective. De pildă, cel mai simplu va fi să le mânânci și tu și să-i explici de ce acestea sunt bune.
Sau, în cazul în care s-ar întâmpla ca nici tu să nu fii fan al unui anumit aliment, nu te apuca să-i spui copilului că nu îți place. Nu ai face altceva decât să-l determini să-l refuze înainte de a-l gusta.

Nu în ultimul rând, fii conștientă de faptul că un copil nu poate avea aceleași gusturi ca ale tale. Pe măsură ce încerci să-l determini pe copil să încerce și alte alimente, ține cont de faptul că gusturile sale sunt cu totul altele decât ale unui adult. Medicii pediatri spun că mugurii gustativi ai unui copil sunt mai sensibili decât ai noștri și de aceea pot fi foarte selectivi când vine vorba despre arome și texturi.

Tu știai până acum de ce nu este bine să-l forțezi pe copil să mănânce alimente care-i displac?

Surse:
www.beingtheparent.com, www.childfeedingguide.co.uk, www.parentingscience.com, www.scimex.org, www.yourkidstable.com

Articolul urmator
Soția mea mă acuză că mi-am înfometat copilul, dar el nu vrea să mănânce nimic, niciodată
Soția mea mă acuză că mi-am înfometat copilul, dar el nu vrea să mănânce nimic, niciodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

    Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

    Sunt un ticălos pentru că nu îi cumpăr soției mele însărcinate ceea ce își dorește să mănânce?
    Sunt un ticălos pentru că nu îi cumpăr soției mele însărcinate ceea ce își dorește să mănânce?

    O postare pe Reddit a generat mai mult de 1500 de comentarii. Se pare că sarcina unei femei afectează puternic bugetul familiei prin poftele alimentare ale acesteia iar soțul ei a decis...

    Regret enorm că mi-am obligat copilul să învețe un instrument muzical
    Regret enorm că mi-am obligat copilul să învețe un instrument muzical

    Unul dintre cele mai mari regrete ale mele este că nu am învățat să cânt la un instrument muzical în copilărie. Așa că, atunci când fiul meu de 9 ani, Tom, a...

    Cum trebuie să-i răspunzi copilului atunci când îți spune că nu-i place corpul lui
    Cum trebuie să-i răspunzi copilului atunci când îți spune că nu-i place corpul lui

    Atunci când copiii cresc și nu își mai iubesc corpul, este rolul tău ca și părinte să îi oferi tot sprijinul de care are nevoie. Pentru a schimba felul negativ...

    Și-a obligat fiica de 11 ani să-și ucidă tatăl abuziv, apoi a lăsat-o pe fată să ia vina asupra ei
    Și-a obligat fiica de 11 ani să-și ucidă tatăl abuziv, apoi a lăsat-o pe fată să ia vina asupra ei

    „Mi-a spus: Vreau să îl împuști în cap”, își amintește Mary Bailey despre noaptea care i-a schimbat viața pentru totdeauna.

    Băiat de 13 ani, obligat să plătească daune de 50.000 lei unei femei în care a aruncat cu o petardă
    Băiat de 13 ani, obligat să plătească daune de 50.000 lei unei femei în care a aruncat cu o petardă

    Chiar dacă, în țara noastră, conform legislației în vigoare, este interzisă vânzarea de petarde și de artificii minorilor sub 16 ani, în ultimii ani au fost...

    Da, mi-am obligat fiica vitregă să-și tundă părul
    Da, mi-am obligat fiica vitregă să-și tundă părul

    Pe măsură ce cresc, fetițele devin tot mai dornice să aibă părul lung și să se bucure de diverse pieptănături. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o adolescentă,...

    Copilul meu m-a învățat să trăiesc în prezent și să mă bucur de ceea ce văd, aud, miros, simt ASTĂZI!
    Copilul meu m-a învățat să trăiesc în prezent și să mă bucur de ceea ce văd, aud, miros, simt ASTĂZI!

    Înainte de nașterea bebelușului îmi imaginam că o să fiu aceeași și după, dar cu un copil. Ei bine, nu! Copilul și toate întâmplările de după m-au schimbat...

    © 2024 Qbebe