8 semne că al tău copil suferă de o tulburare alimentară

8 semne că al tău copil suferă de o tulburare alimentară

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca mamă, trebuie să știi că pot fi momente în care să te confrunți și cu o tulburare de alimentație a copilului tău. Psihologii ne sfătuiesc să nu ne învinuim pentru așa ceva, ci să-l observăm cu mare atenție, astfel încât să putem identifica de timpuriu acele semne care ne arată că al nostru copil are o asemenea afecțiune. Să vedem care sunt indiciile prezenței unei tulburări alimentare.

Care sunt cele mai cunoscute tulburări alimentare de care poate suferi copilul

Anorexia

Pentru ca un copil să fie diagnosticat cu anorexie, este necesar să se confrunte cu următoarele simptome:
• Să piardă aproximativ 15% din greutatea inițială
• Să aibă o teamă excesivă de a se îngrășa
• Să aibă o viziune deformată asupra propriului corp (să i se pară că este prea gras, deși în realitate este foarte slab)
• În cazul fetelor, să fie prezentă amenoreea (lipsa ciclului menstrual pentru o perioadă de 3 luni la rând)
Anorexia este o tulburare alimentară frecventă mai ales în rândul adolescenților și s-a constatat că apare mai ales la cei ce practică un sport, balet sau au activități de modeling.

Citește și: Ce trebuie sa stii despre anorexie

Bulimia

Un copil ce are bulimie va avea următoarele comportamente:
• Va mânca foarte mult (mult mai mult decât alții de vârsta lui)
• Mâncatul excesiv este strâns legat de apariția unor stări emoționale pe care copilul nu le poate gestiona așa cum ar trebui (de aici apare termenul de „mâncat compulsiv")
• După ce a mâncat, copilul își dă seama că a făcut excese și încearcă să-și provoace singur voma, nu va mânca pentru mai mult timp (poate trece o zi întreagă fără să mănânce), va lua laxative, va face exerciții fizice epuizante etc.
• Copilul se simte rușinat de corpul său sau, dimpotrivă, are obsesie pentru propriul corp, pentru greutatea corporală
Specialiștii ne atrag atenția că nu este obligatoriu ca un copil ce are bulimie să fie supraponderal. Din contră, poate avea o greutate apropiată de normal sau poate fi subponderal.

Care sunt cauzele ce pot conduce la apariția tulburărilor alimentare la copil

Experții consideră că acestea se leagă, de fapt, de o combinație de factori biologici, sociali și de comportament individual. De pildă, mare parte a copiilor diagnosticați cu o tulburare alimentară au fost influențați de presiunea socială pentru a fi cât mai slabi sau li s-a spus constant, în familie, că pentru a fi sănătoși trebuie să nu aibă o greutate mare.
În plus, tulburările alimentare pot apărea și din următoarele motive:
• Copilul a trecut printr-o traumă
• Copilul se teme constant că ar putea deveni obez
• Copilul nu simte că face parte dintr-un anumit grup
• Copilului îi lipsește stima de sine

Ce semne pot indica faptul că al nostru copil suferă de o tulburare alimentară

Copilului i s-a modificat mult greutatea

De pildă, dacă sesizezi că al tău copil este mult mai slab decât alții de vârsta lui și pare că nu ia deloc în greutate sau că slăbește mult dintr-odată, gândește-te că la mijloc ar putea fi o tulburare alimentară. Este foarte important ca un copil aflat la vârsta pre-adolescenței de pildă să aibă parte de un aport caloric suficient, întrucât numai așa caracterele sexuale secundare se vor dezvolta așa cum trebuie.
În plus, lipsa unei alimentații corecte îi va încetini copilului procesul firesc de creștere.
Wellkid masticabil Pentru a ne asigura că micuții noștri vor primi aportul nutrițional optim este bine să apelăm și la tot felul de suplimente alimentare speciale. De pildă, putem apela la produsele din gama Vitabiotics. Acestea au fost lansate în Marea Britanie încă din anul 1970 și de atunci se remarcă prin inovație, printr-o compoziție cât mai naturală, fără coloranți și conservanți, fără gluten, sare sau proteine din lapte.
Copiii între 4 și 12 ani pot primi tablete masticabile Wellkid, cu aromă naturală de măr, lămâie, zmeură, căpșune. Ele conțin vitaminele și mineralele esențiale pentru creșterea normală fizică și intelectuală a copilului (precum A, D, B6, B12, C, E, fier, zinc, cupru), astfel încât organismul să facă față ritmului de dezvoltare.

Wellkid Soft JellyWellkid Soft Jelly (30 de jeleuri) se adresează tot copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani, nu conțin coloranți artificiali, conservanți, lactoză sau grăsimi. Copiii vor trebui să ia câte 1-2 jeleuri pe zi, de preferat în timpul meselor.

WellTeen Dacă ai un copil ce a ajuns deja la vârsta adolescenței, oferă-i WellTeen . Acesta este un supliment alimentar ce se adresează copiilor între 13 și 19 ani, având vitamine, minerale, dar și extract de merișor și de ceai verde. Datorită lui, adolescenții vor beneficia de: un sistem imunitar puternic, de un sistem osos bine dezvoltat, de memorie și de concentrație optime, de energie maximă.

 Adolescenta pe cantarCopilul este obsedat de greutatea corporală, precum și de dimensiunea porțiilor de mâncare și de număratul caloriilor

În special un copil ce suferă de anorexie va spune mereu că este prea gras, că este nevoie să fie mult mai slab. Va ajunge să se cântărească zilnic și fiecare kilogram pierdut va fi privit ca pe o „victorie".
Totodată,  va avea tot felul de comportamente neobișnuite față de mâncare, precum:
• Va socoti mereu numărul de calorii pe care le va ingera la o masă
• Își va tăia mâncarea în porții cât mai mici
• Va folosi mai multe condimente,dar va mânca mai puțină mâncare
• Va încerca să înlocuiască mâncarea cu băuturi
• Brusc va spune că vrea să devină vegetarian sau că nu se simte deloc bine după ce a consumat hrană cu carbohidrați.

Citește și: Malnutritia la copii

Copilul încearcă să se scuze adesea de la masă sau evită orice fel de activități ce sunt legate de mâncare (precum un picnic)

Chiar dacă al tău copil te însoțește în continuare la cumpărăturile legate de mâncare, acest fapt nu înseamnă că nu poate suferi de o tulburare alimentară. Astfel, când mâncarea este preparată el va găsi tot felul de motive de a nu participa la masă sau la alte activități ce implică mâncare. Mai mult, va fi mult mai dornic să mănânce separat și nu va fi deloc încântat dacă vei încerca să-l convingi să încerce un anumit aliment (de care poate spune că îngrașă).

Copilul devine tot mai interesant să-și gătească singur

Dacă observi că al tău copil își dorește să-și prepare singur mâncarea, alegând cu mare atenție ingredientele pe care le va folosi, poate fi vorba despre o tulburare alimentară. În plus, deși s-a străduit să-și gătească, până la urmă nu se va atinge de mâncarea respectivă.

Copilului i se schimbă comportamentul

Întrucât tulburările alimentare sunt strâns legate de dificultatea de a gestiona stresul, în cazul în care vei observa că al tău copil este mai anxios, mai deprimat, are tendința de a fi mai izolat și nu se mai implică la fel de mult în activitățile care-i plăceau anterior, gândește-te serios că ar putea fi vorba de o tulburare alimentară.

Copilul este obsedat să aibă o activitate fizică susținută

Desigur, un copil are nevoie de activitate fizică regulată pentru a se dezvolta armonios, dar când aceasta devine o adevărată obsesie poate fi un indiciu al unei tulburări alimentare.
Când al tău copil se va străui să facă exerciții fizice foarte solicitante și tot felul de antrenamente dure, ia în calcul faptul că motivația din spatele acestor activități este o pierdere semnificativă în greutate. De aceea este esențial să-ți supraveghezi cu atenție copilul și din acest punct de vedere.

Copilul are tot felul de alte simptome îngrijorătoare

Dacă vezi că un copil are simptome precum cele de mai jos, este foarte posibil să se confrunte cu o tulburare alimentară.
Iată despre ce este vorba:
• Copilul se plânge adesea de dureri de stomac
• Este amețit și lipsit de energie
• Are pielea mai uscată și mai palidă
• Părul i s-a subțiat
• Are mâinile foarte reci
• În cazul fetițelor, menstruația se întrerupe brusc (pentru cel puțin 3 luni la rând)


Fetita in fata laptopului, acoperindu-si fata cu mainile

Ce poți face pentru a-ți sprijini copilul ce suferă de o tulburare alimentară

În primul rând, nu încerca să te învinovățești pentru ceea ce i se întâmplă copilului. Apariția unei tulburări alimentare este legată de tot felul de factori asupra cărora tu nu ai control. Esențial este să poți vedea primele semne ale acestor afecțiuni și să acționezi cât mai prompt.
În al doilea rând, caută ajutor specializat, indiferent dacă este vorba despre medicul pediatru al copilului sau un medic psiholog. Aceștia sunt singurii care-ți pot ajuta într-adevăr copilul pentru a se vindeca.
Nu în ultimul rând, nu îți acuza copilul și susține-l permanent. Dacă vei face acuzații vei reuși mai degrabă să-l îndepărtezi de sine, să-l faci să se simtă vinovat și să nu mai vrea să coopereze pentru a se vindeca. Mult mai indicat va fi să-i arăți sprijinul tău constant, să fii răbdătoare și să-i spui mereu că este important să mergeți să căutați ajutor și în altă parte.

Voi știați până acum care sunt semnele ce pot indica prezența unei tulburări alimentare la copil?

Surse:
www.healthcentral.com; www.huffingtonpost.com; www.med.umich.edu;www.psychologytoday.com ; www.recoveryranch.com; www.share.upmc.com;  www.webmd.com

Surse poze:
www.pixabay.com
 

 

Articolul urmator
Tulburare borderline la copii: cum o recunoști
Tulburare borderline la copii: cum o recunoști

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

    Toți copiii trec prin etapa în care fac mofturi la mâncare. În această etapă, e posibil ca al tău copil să mănânce doar câteva alimente, având o...

    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut
    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut

    Mai mult de două treimi dintre părinți (70%) consideră că ai lor copii se confruntă cu un grad de epuizare mai mare decât ei. În urma unui sondaj recent, realizat în...

    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?
    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?

    Pensia alimentară reprezintă dreptul financiar al copilului în urma divorțului părinților și poate fi un subiect destul de sensibil pentru toate părțile implicate. Dat fiind...

    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?
    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?

    Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de depresie maniacală, este o afecțiune psihică complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală ce...

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Are doar 2 ani și suferă de o afecțiune rară, care face să îi crească păr pe chip: „E un copil venit de la Dumnezeu”
    Are doar 2 ani și suferă de o afecțiune rară, care face să îi crească păr pe chip: „E un copil venit de la Dumnezeu”

    La vârsta de 2 ani, Missclyen Roland din Malaysia, întoarce capete ori de câte ori iese pe stradă, dar nu din motivul pe care îl credeți. Micuța arată...

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    © 2024 Qbebe