Lapte de măgăriță: beneficii, proprietăți și idei de rețete

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Laptele de măgăriță nu este o nouă tendință alimentară, ci un produs consumat de mii de ani. A redevenit popular odată cu creșterea interesului populației pentru consumul unor produse sănătoase și bogate în nutrimente. Află care sunt proprietățile laptelui de măgăriță, dar și cum îl poți include în dietă.

Proprietățile laptelui de măgăriță

În Antichitate, laptele de măgăriță era apreciat mai ales pentru efectele benefice asupra pielii. Spre exemplu, Cleopatra, regina Egiptului, și Poppea, cea de-a doua soție a împăratului roman Nero, obișnuiau să facă băi în acest lichid, pentru a se bucura de o un ten tânăr, lipsit de riduri. De asemenea, Messalina, soția împăratului Claudius I, folosea măști faciale obținute din felii de pâine înmuiate în lapte de măgăriță. 

Istoricul grec Herodot îl considera un aliment foarte hrănitor, iar Hippocrate, părintele medicinei moderne, îl prescria pentru diverse probleme de sănătate, precum sângerări nazale, afecțiuni hepatice, febră, intoxicații sau boli infecțioase. Plinius cel Bătrân a menționat 54 de utilizări ale acestui tip de lapte, în lucrarea „Naturalis Historia”, de la remediu în caz de otrăvire până la utilizarea pentru iritații ale pielii și în zona ochilor. 

doi magari pe o pajiste intr-o zi senina

În ultimii ani, comunitatea științifică readuce în prim-plan importanța laptelui de măgăriță pentru o nutriție sănătoasă, în condițiile în care acesta se remarcă prin următoarele proprietăți:

Este sursă de aminoacizi esențiali

Conține 9 aminoacizi esențiali (aminoacizii sunt substanțe care stau la baza formării proteinelor), în proporții apropiate celor din laptele matern. Cei mai valoroși sunt izoleucină, benefic pentru sistemul imunitar, pentru creștere, pentru metabolismul acizilor grași, pentru transportul glucozei, și lizină, necesară pentru absorbția și retenția calciului, pentru dezvoltarea oaselor la copii, pentru grăbirea vindecării rănilor etc. 

Are o structură similară laptelui matern în privința proteinelor

Asemenea laptelui matern, cel de măgăriță nu conține multă cazeină, proteina cu potențial alergen ce se găsește în laptele de vacă. De asemenea, ambele variante se caracterizează printr-o proporție mai ridicată a proteinei din zer. Laptele de măgăriță este mai ușor de digerat decât alt tip de lapte cu un conținut mai mare de cazeină. 

De asemenea, proteina din zer este numită „regina proteinelor”, întrucât pune la dispoziție, la rândul ei, enzime, substanțe ce accelerează reacțiile chimice la nivel celular, peptide, lanțuri de aminoacizi, care formează anumite proteine, factori de creștere - proteine sintetizate, asemănătoare celor produse de corpul uman, care stimulează măduva să producă globule albe. 

bebelus fericit intins pe spate care isi tine in manuta biberonul

Are proprietăți antioxidante

Pe de o parte, laptele de măgăriță conține lactoferină, o proteină regăsită în diverse tipuri de lapte, care ajută la absorbția intestinală a fierului. De asemenea, lactoferina previne producerea radicalilor liberi în piele, acele molecule sau atomi cu număr impar de electroni, ce produc leziuni celulare, în urma expunerii prelungite la soare. 

Pe de altă parte, mineralele, vitaminele, acizii grași, lactoza, proteina din zer și enzima lizozim - substanță prezentă în lacrimi, salivă și în lapte, cu rol antibacterian - au acțiune antioxidantă, prevenind procesul de îmbătrânire a pielii. 

Are un conținut mare de lactoză

Spre exemplu, 100 ml de lapte de măgăriță conține 5,8-7,4% de lactoza, în timp ce laptele matern conține 6,3-7% din această substanță. 

Lactoza îi conferă laptelui de măgăriță un gust agreabil și sprijină organismul în absorbția calciului și a fosforului, stimulând mineralizarea și dezvoltarea normală a oaselor. Totodată, lactoza este convertită în glucoză, substanța care furnizează energie, și favorizează dezvoltarea bacteriilor „bune” la nivel intestinal.

Nu prezintă un procent ridicat de compuși cu potențial alergen

În laptele de măgăriță se găsesc cantități mai scăzute de compuși responsabili de apariția alergiilor (precum β-lactoglobulină și αS-1), prin comparație cu laptele de vacă. Prin urmare, laptele de măgăriță este considerat hipoalergenic și este indicat inclusiv bebelușilor și vârstnicilor. 

Oferă acizi grași esențiali

Aceștia nu pot fi sintetizați de organismul uman, fiind necesar să fie furnizați de hrană. Acizii grași esențiali asigură menținerea sănătății, un deficit afectând metabolismul, funcționarea sistemului nervos, vederea, vasele de sânge, pielea și determinând întârzieri de creștere. Cei pe care îi pune la dispoziție laptele de măgăriță sunt Omega 6 și Omega 3, ambii fiind în cantități mai generoase decât în laptele matern și în cel de vacă.

Are numeroase vitamine și minerale

Laptele de măgăriță este sursă de vitamine solubile în grăsime - vitaminele A, D, E, dar și de vitamine hidrosolubile - solubile în apă, precum: vitaminele B1, B2, B3, B6, B9 și vitamina C. 

În ceea ce privește conținutul de minerale, se distinge prin prezența calciului și a fosforului. Alte minerale prezente sunt fierul, magneziul, zincul sau cuprul. 

Furnizează taurină

Taurina reprezintă un aminoacid cu roluri multiple, cum ar fi, de exemplu:

 • Stimularea dezvoltării creierului, a mușchiului cardiac;
 • Digerarea grăsimilor;
 • Favorizarea secreției glandei pituitare, importantă pentru procesul de creștere;
 • Reglarea metabolismului;
 • Combaterea oboselii.

Pentru că taurina nu este sintetizată în cantități suficiente de organism, este necesar să fie furnizată cu ajutorul alimentației. 

Beneficiile laptelui de măgăriță

Datorită compușilor săi, laptele de măgăriță este văzut ca un „aliment-medicament”, o sursă de beneficii demne de luat în seamă, precum:

Are acțiune antibacteriană

Lactoferina, lizozim și imunoglobulinele, proteine importante, produse de anumite celule din sistemul imunitar ca răspuns la prezența virusurilor, a bacteriilor și a substanțelor străine, se regăsesc în proteina din zer și acționează la nivelul tractului digestiv. Aceste substanțe inhibă dezvoltarea bacteriilor nocive și contribuie la reducerea incidenței infecțiilor gastrointestinale.

În același timp, lizozim și lactoferina, alături de acizii grași  Omega 3, Omega 6 și acidul lauric, au o puternică acțiune antibacteriană împotriva bacteriilor Gram-pozitive - Listeria monocytogenes, și Gram-negative - E.coli

Este bine tolerat și de persoanele alergice la proteinele din laptele de vacă

Laptele de măgăriță are un potențial alergen mai redus, datorită nivelului scăzut de cazeină, așa că poate fi consumat și de persoanele alergice. 

Alergia la proteina din laptele de vacă se întâlnește și la bebeluși, deoarece acest alimente conține 20 de tipuri de proteine care favorizează alergiile. Într-o asemenea situație, medicii recomandă administrarea de lapte de soia sau de capră. Nu este, însă, exclus ca și aceste variante de lapte să conducă la apariția alergiilor încrucișate, pentru că proteinele din ele sunt similare celor din laptele de vacă. Ulterior pot fi prescrise formule de lapte total sau parțial hidrolizate, dar acestea nu au întotdeauna un gust plăcut și pot fi respinse de cei mici.

În schimb, laptele de măgăriță este adecvat și copiilor alergici, oferindu-le nutrienți esențiali pentru o creștere sănătoasă. De exemplu, un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Torino și de la cea din Palermo, publicat în anul 2019 în Italian Journal of Pediatrics, a adus în prim-plan următoarele aspecte:

 • Copiii implicați în studiu, ce aveau alergie la proteina din laptele de vacă, au consumat lapte de măgăriță timp de 6 luni fără a avea reacții adverse;
 • Consumul de lapte de măgăriță nu a avut niciun impact negativ asupra ritmului de creștere a copiilor ci, dimpotrivă, a favorizat creșterea constantă în greutate și înălțime.

Contribuie la buna funcționare a sistemului de imunitar

Anumite vitamine prezente în laptele de măgăriță: C, D, E și A, sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sistemului imunitar. Alături de acestea, proteina din zer susține și ea imunitatea, întrucât conține aminoacizi esențiali, sprijinind organismul să lupte cu infecția și asigurând refacerea rapidă după boală. 

Reduce riscul de ateroscleroză

Ateroscleroza este o afecțiune ce presupune îngustarea, îngroșarea și rigidizarea arterelor și îngreunarea/blocarea circulației sângelui din cauza acumulării de grăsimi: colesterolul „rău”, LDL, responsabil de apariția bolilor cardiovasculare, care vor duce la formarea unei plăci de aterom.  

Consumul de lapte de măgăriță micșorează riscul de a avea de suferit din cauza acestei boli, pentru că stimulează celulele să elibereze oxid nitric, un compus care dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația sanguină.

Conferă sănătate pielii

Acizii grași esențiali, vitaminele, mineralele, proteinele și enzimele din laptele de măgăriță hrănesc pielea și o mențin tonifiată.

Compuși precum lactoferina și lizozim împiedică acumularea de bacterii și scad riscul de apariție a infecțiilor. De aceea, alături de alte ingrediente, laptele de măgăriță este de folos și în caz de eczeme, acnee sau psoriazis. Mai mult decât atât, proteinele din acest lapte atrag și rețin moleculele de apă, ceea ce asigură o bună hidratare.

Raportându-te la aceste efecte pozitive, vei putea înțelege mai bine de ce este un ingredient de bază în produse de îngrijire precum săpunuri, creme de față, măști faciale etc. 

sapunuri artizanale aflate pe o suprafata din lemn

Când este contraindicat laptele de măgăriță

Contraindicațiile consumului de lapte de măgăriță sunt valabile pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Deși această proteină nu este prezentă în cantități mari, după ce bei laptele, există posibilitatea să se declanșeze sau să se amplifice manifestări neplăcute, ca de exemplu diaree, exces de gaze abdominale sau balonare. O modalitate la îndemână de a le preveni este să se administreze, înainte de consum, un produs cu enzima lactază (cu rolul de a descompune lactoza).

Riscul ca în laptele crud de măgăriță să se afle și agenți patogeni nu poate fi eliminat total. În aceste condiții, se poate vorbi despre un pericol pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, pentru bebeluși sau pentru persoanele vârstnice. O măsură de siguranță este să consumi doar lapte pasteurizat. Dacă laptele este crud, trebuie încălzit la minimum 72 de grade, vreme de 15 secunde, pentru distrugerea microorganismelor dăunătoare. 

Cât lapte de măgăriță se bea pe zi

Proprietățile acestui lapte se mențin cel mai bine când este păstrat la o temperatură de 6-8 grade Celsius. Cantitatea ideală ce ar trebui consumată zilnic este de 100-150 ml. 

În cazul în care urmezi o cură, este indicat să ăl bei pe stomacul gol, dimineața, înainte de micul dejun. Fă așa timp de cel puțin 1 lună, repetând demersul de două ori pe parcursul unui an. 

Cura cu lapte de măgăriță la copii

Cu un gust ușor dulceag și o aromă plăcută, laptele de măgăriță este acceptat fără probleme și de copii. În același timp, este singurul tip de lapte care este foarte asemănător laptelui matern, în proporție de 97%, în privința compoziției și a caracteristicilor. Prin urmare, poate fi un înlocuitor al acestuia, asigurând nevoile nutriționale ale unui copil încă din primul an de viață. 

Având în vedere proprietățile și beneficiile menționate anterior, ia în calcul o cură cu lapte de măgăriță pentru copilul tău, deoarece:

 • Îi pune la dispoziție un conținut important de acizi grași Omega 3 și Omega 6, utili pentru dezvoltarea neuronală, pentru vedere, pentru creștere și pentru sănătatea pielii;
 • Îi asigură o microfloră intestinală sănătoasă, protejându-l în fața infecțiilor gastrointestinale, grație compușilor cu rol antibacterian;
 • Îi oferă mai multă vitamina C decât laptele de vacă. Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic, pentru absorbția intestinală a fierului, pentru stimularea producției de colagen - proteină aflată în piele, oase, mușchi, tendoane, vase de sânge, dinți, cornee;
 • Furnizează mai multă vitamina D decât orice alt tip de lapte. Vitamina D este vitală pentru absorbția calciului și a fosforului, pentru buna funcționare a sistemelor imunitar, muscular, osos și nervos;
 • Contribuie la creșterea nivelului de energie, întrucât conține aproape toate vitaminele din grupul B-urilor, cu excepția vitaminei B12;
 • Îl ajută să se refacă mai rapid după boală, datorită vitaminelor, mineralelor și proteinelor;
 • Reduce riscul de alergii și intoleranțe, stimulând răspunsurile sistemului imunitar.

fetita blonda bucuroasa tinand in mana un pahar cu lapte in timp ce in spatele ei se vad animale dintr-o ferma

Tratament pentru tuse cu lapte de măgăriță

În medicina populară din țara noastră, la fel ca în cea din alte zone ale lumii (de pildă, în țări din bazinul Mării Mediterane sau din Africa Subsahariană), laptele de măgăriță este folosit ca remediu natural pentru ameliorarea tusei

În comunitățile rurale de la noi a fost considerat multă vreme singura soluție pentru calmarea tusei măgărești, denumirea populară pentru tusea convulsivă. Această afecțiune de origine bacteriană, produsă de Bortedella pertussis, este responsabilă uneori de complicații serioase, cum ar fi bronhopneumonie sau pneumonie bacteriană.

Cei care se întreabă dacă ar putea lua în calcul un tratament cu lapte de măgăriță pentru tuse convulsivă ar trebui să țină seama de următorul fapt: până acum nu se poate vorbi despre studii clinice menite să îi demonstreze eficiența. De altfel, în cadrul unei conferințe din Cipru, oamenii de știință au explicat că există într-adevăr un efect pozitiv asupra tusei convulsive, dar că acesta nu se datorează blocării răspândirii Bortedella pertussis de către compusul lizozim. 

Un studiu de laborator publicat anul trecut, în Journal of Functional Food, arată că laptele de măgăriță, prin prezența proteinei din zer, a lizozimului, a lactoferinei și a acizilor grași, contribuie la reducerea inflamațiilor căilor respiratorii. Totodată, ajută la reducerea secreției excesive de mucus, recomandându-l pentru prevenirea episoadelor de tuse care însoțesc astmul alergic. 

3 idei de rețete cu lapte de măgăriță

Ușor de digerat și cu un gust delicios, laptele de măgăriță poate înlocui cu succes laptele de vacă în diverse preparate numai bune și pentru copilul tău. 

Biscuiți de casă

Copilul îi va ronțăi oricând cu plăcere, atât simpli, cât și alături de lapte, de iaurt, de ceai sau de o ciocolată caldă. 

biscuiti de casa pe o farfurioara si un biscuite asezat pe un pahar cu lapte

Ingrediente:

 • 330 g făină albă
 • 180 g zahăr
 • 270 ml lapte de măgăriță
 • 3 ouă
 • 1 linguriță praf de copt

Mod de preparare:

 1. Ouăle se bat cu zahărul;
 2. Peste făină se pune praful de copt și se amestecă;
 3. Se pun laolaltă ouăle cu zahărul, făina cu praful de copt și se adaugă treptat laptele;
 4. Se amestecă bine totul, până când se formează un aluat;
 5. Aluatul se frământa și din el modelezi bile pe care le aplatizezi;
 6. Biscuiții se coc la 180 de grade pentru 35 de minute.

Griș cu lapte

Face parte dintre cele mai îndrăgite preparate ale copilăriei, poate fi servit cu dulceață, cu scorțișoară sau cu fructe proaspete, fie la micul dejun, fie la o gustare sau la cină. 

gris cu lapte cu fructe de padure intr-un castronel alb cu rosu

Ingrediente:

 • 500 ml lapte de măgăriță
 • 50 g griș
 • 1-2 linguri zahăr
 • 1 păstaie de vanilie

Mod de preparare:

 1. Laptele se pune la fiert, adăugând zahărul și semințele din păstaia de vanilie;
 2. Odată ce laptele dă în clocot, poți începe să adaugi grișul, „în ploaie”;
 3. Folosindu-te de un tel, amestecă bine grișul, continuu;
 4. Continuă să amesteci până când grișul se îngroașă, lăsând focul mic;
 5. Când grișul se îngroașă suficient, amestecă-l cu o lingură;
 6. Oprește focul și pune grișul în vasul dorit.

Pudding de ciocolată

Reprezintă un preparat delicios, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, și poate fi servit alături de orice fel de fructe sau cu frișcă. 

budinca de cacao cu frisca si cu fructe de padure intr-un castronel alb

Ingrediente:

 • 150 ml lapte de măgăriță
 • 1 lingură de pudră de cacao 
 • 1 linguriță zahăr
 • 1 linguriță pulbere Agar Agar (aceasta înlocuiește gelatina)
 • 1 pliculeț extract de vanilie/zahăr vanilat

Mod de preparare:

 1. Laptele se încălzește;
 2. Se adaugă peste lapte pudra de cacao, zahărul, pulberea Agar Agar și vanilia și se încălzește amestecul până când ajunge la fierbere;
 3. Se lasă să se răcorească treptat la temperatura camerei și se toarnă în recipientul dorit, lăsând budinca să se răcească de tot și să se întărească 

Ține minte că atât copiii, cât și persoanele adulte pot profita de nutrienții prețioși din laptele de măgăriță și nu este obligatoriu să îl bei. Ai opțiunea de a lua suplimente alimentare sub formă de tablete, capsule sau comprimate masticabile. În caz de intoleranță la lactoză trebuie consultat un medic, înainte de a lua orice supliment.

Surse: anatomie.romedic.ro, cyprusconferences.org, dailymail.co.uk, dolcidee.it, donnatina.it, genitorichannel.it, hal.archives-ouvertes.fr, healthline.com, intechopen.com, link.springer.com, mdpi.com, ncbi.nlm.nih.gov, peertechzpublications.com, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro, webmd.com, wheyforliving.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Rețete sănătoase pentru micuții mofturoși — 3 idei rapid de preparat
  Rețete sănătoase pentru micuții mofturoși — 3 idei rapid de preparat

  Pe măsură ce înaintează în vârstă, cei mici tind să-și schimbe preferințele alimentare. Astfel, părinților le revine sarcina dificilă de a găsi, în...

  6 idei de rețete de mămăligă pentru copii, care îți lasă gura apă
  6 idei de rețete de mămăligă pentru copii, care îți lasă gura apă

  Diversifică meniul copilului adăugându-i un fel de mâncare deosebit de versatil: mămăliga. Preparată simplu, cu brânză și smântână, coaptă sau...

  Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere
  Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere

  Minal Vernekar din Nagpur, India l-a născut pe bebe Ivaan prin cezariană de urgență, la 32 de săptămâni pe sarcină. Femeia, care era diagnosticată cu Covid-19, a murit la...

  O mamă a sunat la urgențe pentru că nu mai avea lapte pentru bebelușul ei, și polițiștii i-au adus lapte
  O mamă a sunat la urgențe pentru că nu mai avea lapte pentru bebelușul ei, și polițiștii i-au adus lapte

  Ce faci atunci când ești mamă de 5 copii, dintre care un nou născut pe care obișnuiai să îl alăptezi și care se trezește în miezul nopții de foame, dar pe care...

  Pulpe de rață la cuptor: 5 rețete bune de te lingi pe degete, de la Jamie Oliver
  Pulpe de rață la cuptor: 5 rețete bune de te lingi pe degete, de la Jamie Oliver

  Dacă vrei să faci o mâncare deosebită și să-ți impresionezi invitații la masă, încearcă să pregătești pulpe de rață la cuptor după rețetele delicioase ale lui...

  Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
  Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

  Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

  Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
  Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

  Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

  7 reţete fără foc pentru zilele de vară când este prea cald să găteşti
  7 reţete fără foc pentru zilele de vară când este prea cald să găteşti

  În timpul zilelor caniculare îţi doreşti, pe de o parte, să petreci cât mai puţin timp în bucătărie şi, pe de altă parte, să le pui la dispoziţie celor...

  © 2022 Qbebe