Ouăle
Sunt alimente bogate în nutrienți, dar sunt și periculoase în unele condiții, crescând riscul de apariție a toxiinfecțiilor alimentare, avertizează specialiștii. Ele pot fi sursă de Salmonella (care contaminează coaja și interiorul oului).
Pericolul de contaminare cu această bacterie va dispărea datorită acestor demersuri:
• Nu se vor consuma ouă care sunt crăpate sau care au coaja foarte murdară (mai ales copiilor nu li se vor da)
• Nu se vor găti rețete care să conțină ou crud
• Copiii nu vor fi lăsați să guste din preparate în momentul în care ouăle sunt crude
Lactatele care nu sunt pasteurizate
Pasteurizarea are rolul de a încălzi alimentele în scopul de a distruge microorganismele dăunătoare. Prin acest proces de pot distruge bacterii și paraziți precum: Brucella (determină bruceloza, o boală caracterizată prin simptome precum: febra, stările de oboseală,dureri de cap, dureri musculare), E. coli, Listeria, Salmonella, Campylobacter (bacterie care conduce la enterocolită), Cryptosporidium (un parazit care generează episoade severe de diaree).
În scopul de a evita toxiinfecțiile alimentare, la copii și nu numai, trebuie să se achiziționeze numai lactate pasteurizate. Alte măsuri de prevenție sunt depozitarea corespunzătoare a acestora (la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius) și consumarea produselor lactate până la data la care expiră.
Legumele (inclusiv cele cu frunze verzi)
Fac parte dintre alimentele care pot provoca toxiinfecții alimentare. Principalele bacterii responsabile sunt. E.Coli, Listeria, Salmonella.
Legumele sunt periculoase pentru că sunt consumate crude, pentru că nu sunt spălate bine, pentru că apa în care au fost spălate este contaminată sau pentru că nu au fost preparate în condiții care să respecte regulile de igienă.
În vederea diminurii posibilității de a ne confrunta cu toxiinfecție alimentară, se vor urma aceste indicații:
• Legumele vor fi bine spălate înainte de servire sau gătire
• Nu se vor achiziționa mixuri de salate care cuprind frunze alterate
• Salatele semi-preparate nu se vor lăsa la temperatura camerei
Carnea de pui/ de curcan/de rață
Oricare dintre aceste tipuri de carne pot genera toxiinfecții alimentare când sunt crude sau când nu sunt gătite suficient. Bacteriile care pot îmbolnăvi, prin consumul acestor tipuri de carne, sunt Salmonella sau Campylobacter (provenite din intestinele sau penele păsărilor).
Aceste bacterii vor fi distruse odată ce carnea va fi gătită.
Pentru a-ți proteja familia de contaminarea cu bacteriile menționate, vei lua aceste măsuri:
• Asigură-te că ai gătit suficient carnea
• Nu spăla carnea crudă (la spălat bacteriile se vor răspândi)
• Carnea crudă nu va veni în contact cu ustensile de bucătărie, suprafețe din bucătărie sau alte alimente
• Copiii nu au voie să atingă ustensilele cu care a venit contact carnea crudă
Mezelurile
Acestea se contaminează cu bacterii în diferite stadii ale procesului de prelucrare. Cele mai cunoscute bacterii care îți pot îmbolnăvi copilul, din cauza consumului de mezeluri, sunt Listeria și Stafilococul auriu.
Toxiinfecțiile alimentare pot fi ocolite prin aceste măsuri:
• Mezelurile care se gătesc înainte de a fi consumate (cum ar fi crenvurștii sau unele tipuri de bacon) se vor găti pentru cel puțin 3 minute, la 75 de grade
• Mezelurile gătite vor fi consumate imediat după gătire
• Va trebui ca mezelurile să fie depozitate corespunzător (la cel puțin 5 grade Celsius)
Citește și: Toxiinfecția alimentară la copii: cauze, simptome, tratament
Surse:
www.healthline.com, www.cdc.gov, www.foodsafety.com.au