Lista pe care orice părinte trebuie să o știe. 5 alimente care pot da infecții alimentare

Lista pe care orice părinte trebuie să o știe. 5 alimente care pot da infecții alimentare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Toxiinfecțiile alimentare intervin când se consumă alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau toxine. Iată ce alimente le pot genera și ce măsuri să iei pentru a-ți proteja copilul!

Ouăle

Sunt alimente bogate în nutrienți, dar sunt și periculoase în unele condiții, crescând riscul de apariție a toxiinfecțiilor alimentare, avertizează specialiștii. Ele pot fi sursă de Salmonella (care contaminează coaja și interiorul oului).
Pericolul de contaminare cu această bacterie va dispărea datorită acestor demersuri:
• Nu se vor consuma ouă care sunt crăpate sau care au coaja foarte murdară (mai ales copiilor nu li se vor da)
• Nu se vor găti rețete care să conțină ou crud
• Copiii nu vor fi lăsați să guste din preparate în momentul în care ouăle sunt crude

Lactatele care nu sunt pasteurizate

Pasteurizarea are rolul de a încălzi alimentele în scopul de a distruge microorganismele dăunătoare. Prin acest proces de pot distruge bacterii și paraziți precum: Brucella (determină bruceloza, o boală caracterizată prin simptome precum: febra, stările de oboseală,dureri de cap, dureri musculare), E. coli, Listeria, Salmonella, Campylobacter (bacterie care conduce la enterocolită), Cryptosporidium (un parazit care generează episoade severe de diaree).
În scopul de a evita toxiinfecțiile alimentare, la copii și nu numai,  trebuie să se achiziționeze numai lactate pasteurizate. Alte măsuri de prevenție sunt depozitarea corespunzătoare a acestora (la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius) și consumarea produselor lactate până la data la care expiră.

Legumele (inclusiv cele cu frunze verzi)

Fac parte dintre alimentele care pot provoca toxiinfecții alimentare. Principalele bacterii responsabile sunt. E.Coli, Listeria, Salmonella.

Legume cu frunze verzi, pe care se afla bacterii
Legumele sunt periculoase pentru că sunt consumate crude, pentru că nu sunt spălate bine, pentru că apa în care au fost spălate este contaminată sau pentru că nu au fost preparate în condiții care să respecte regulile de igienă.
În vederea diminurii posibilității de a ne confrunta cu toxiinfecție alimentară, se vor urma aceste indicații:
• Legumele vor fi bine spălate înainte de servire sau gătire
• Nu se vor achiziționa mixuri de salate care cuprind frunze alterate
• Salatele semi-preparate nu se vor lăsa la temperatura camerei

Carnea de pui/ de curcan/de rață

Oricare dintre aceste tipuri de carne pot genera toxiinfecții alimentare când sunt crude sau când nu sunt gătite suficient. Bacteriile care pot îmbolnăvi, prin consumul acestor tipuri de carne, sunt Salmonella sau Campylobacter (provenite din intestinele sau penele păsărilor).
Aceste bacterii vor fi distruse odată ce carnea va fi gătită.
Pentru a-ți proteja familia de contaminarea cu bacteriile menționate, vei lua aceste măsuri:
• Asigură-te că ai gătit suficient carnea
• Nu spăla carnea crudă (la spălat bacteriile se vor răspândi)
• Carnea crudă nu va veni în contact cu ustensile de bucătărie, suprafețe din bucătărie sau alte alimente
• Copiii nu au voie să atingă ustensilele cu care a venit contact carnea crudă

Mezelurile

Acestea se contaminează cu bacterii în diferite stadii ale procesului de prelucrare. Cele mai cunoscute bacterii care îți pot îmbolnăvi copilul, din cauza consumului de mezeluri, sunt Listeria și Stafilococul auriu.
Toxiinfecțiile alimentare pot fi ocolite prin aceste măsuri:
• Mezelurile care se gătesc înainte de a fi consumate (cum ar fi crenvurștii sau unele tipuri de bacon) se vor găti pentru cel puțin 3 minute, la 75 de grade
• Mezelurile gătite vor fi consumate imediat după gătire
• Va trebui ca mezelurile să fie depozitate corespunzător (la cel puțin 5 grade Celsius)

Citește și: Toxiinfecția alimentară la copii: cauze, simptome, tratament

Surse:
www.healthline.com, www.cdc.gov, www.foodsafety.com.au 

Articolul urmator
Lista cu alimente fără gluten: ce trebuie să mâncăm zi de zi dacă avem intoleranță sau alergie
Lista cu alimente fără gluten: ce trebuie să mâncăm zi de zi dacă avem intoleranță sau alergie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

    Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, ți se face adesea dor de momentele adorabile din primii săi ani de viață, când prin discuțiile voastre...

    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"
    Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"

    Gazul ilariant sau „funny gas” este utilizat frecvent ca drog de către adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Consumul a crescut în timpul...

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită
    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită

    Un bărbat se află în conflict cu fosta sa parteneră, din cauza dietei fetiței pe care o au împreună, în vârstă de 10 ani.

    Alimente care nu balonează: lista completă
    Alimente care nu balonează: lista completă

    Senzația de balonare intervine când este vorba despre o acumulare de gaze la nivelul intestinului și stomacului. În acest context apare și disconfortul, adică o senzație de...

    Cele 7 alimente pe care le poți mânca în orice moment al zilei fără să te îngrași
    Cele 7 alimente pe care le poți mânca în orice moment al zilei fără să te îngrași

    Pentru a-ți menține silueta, nutriționiștii recomandă să incluzi permanent în meniul tău alimente bogate în fibre, ce se remarcă prin conținutul ridicat de fibre și...

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    © 2024 Qbebe