Toxiinfecția alimentară la copii: cauze, simptome, tratament

Toxiinfecția alimentară la copii: cauze, simptome, tratament

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Toxiinfecția alimentară este una dintre cele mai răspândite afecțiuni digestive. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre micuții noștri, probabilitatea ca ei să o contacteze ne îngrijorează și mai tare. De aceea, este recomandabil să ne informăm cât mai bine asupra celor mai importante aspecte ale toxiinfecției alimentare la copii. În articolul de mai jos veți găsi câteva date utile, referitoare la definiția și la cauzele acestei boli, dar și detalii legate de simptomele caracteristice și de tratament. Multă sănătate!

Definiție

Toxiinfecția alimentară (intoxicația alimentară) este un termen utilizat de medici pentru a descrie o boală ce se declanșează rapid după ce au fost ingerate alimente contaminate.
Este o formă de gastroenterită și poate afecta copiii de toate vârstele, inclus bebelușii.dr Costache Irina - medic primar pediatru - Clinica Regina Maria Lujerului.

Sfatul specialistului

 Dr. Costache Irina - medic primar pediatru - Clinica Regina Maria Lujerului - ne spune: "Toxiinfecţia alimentară reprezintă o patologie severă şi total de nedorit în cazul sugarilor. Toxiinfecţia alimentară urmeză întotdeauna ingestiei unor alimente contaminate. Ţinând cont de modalitatea în care trebuie să fie hrăniţi copiii mici (alimente proaspete, bine preparate termic, pregătite zilnic de către părinţi) această patologie nu ar trebui să fie întâlnită la această grupă de vârstă. Dacă regulile de hrănire/diversificare ale sugarilor nu sunt respectate, dacă aceştia sunt lăsaţi să guste din mâncarea adulţilor riscul toxiinfecţiei alimentare creşte nepermis. Riscul, în cazul sugarilor, este mai mare nu doar prin prisma sindromului de deshidratare care urmează simptomelor clasice ale toxiinfecţiei: stare generală proastă, febră, vărsături şi diaree, dar mai ales prin prisma sindromului toxigen care urmează imediat ingestiei alimentului contaminat. Sistemul imun al unui copil mic este imatur, iar reacţiile care urmează într-o astfel de situaţie pot fi mult exacerbate faţă de un adult sau un copil ceva mai mare (preşcolar, şcolar) care pot trece mult mai uşor printr-o astfel de situaţie. Dacă se suspectează o toxiinfecţie alimentară (mai mulţi membri ai aceleiaşi familii dezvoltă vărsături şi diaree) este foarte important ca părinţii să se adreseze medicului imediat ( medicul de familie sau pediatru) pentru a evalua corect starea bebeluşului, în cele mai multe cazuri fiind nevoie de spitalizare pentru tratament intensiv etiologic (împotriva bacteriei care a declanşat situaţia) şi suportiv ( perfuzie de reechilibrare hidro-electrolitică)."

 

Definitie toxiinfectie alimentara

Cauze

Atunci când micuțul tău bea sau mănâncă ceva ce este contaminat cu germeni, atunci se poate îmbolnăvi de toxiinfecție alimentară.
De obicei, această boală apare după consumul de produse de origine animală (precum carnea, ouăle, produse lactate, pește sau fructe de mare), dar există posibilitatea ca un copil să se îmbolnăvească și în cazul în care consumă fructe sau legume nespălate, dar și apă contaminată.
Alimentele și lichidele pot fi contaminate în mai multe moduri, precum:
• apa folosită pentru udarea legumelor poate fi contaminată cu materii fecale provenite de la oameni sau de la animale
• carnea poate veni în contact cu microorganisme periculoase în timpul procesării, depozitării sau transportării
• mâncarea poate fi infectată cu diverse bacterii dacă nu este depozitată în mod corespunzător (în locuri adecvate și la temperaturi potrivite)
• cei care prepară o anumită mâncare sau care pur și simplu o manevrează o pot contamina dacă nu se spală bine pe mâini sau dacă au ustensile murdare.

Posibila cauza a toxiinfectiei alimentare- carne contaminata

În ceea ce privește microorganismele care contribuie la apariția toxiinfecției alimentare, acestea pot fi următoarele:
Salmonella- de obicei, această bacterie ajunge în alimente dacă acestea vin cumva în contact cu materii fecale. Principalele alimente ce se pot contamina cu salmonella sunt produsele lactate, carnea ce nu este preparată corespunzător sau orice alte produse crude ce nu au fost spălate bine.
E.coli- și aceasta se dezvoltă, de obicei, în apa și alimentele venite în contact cu materii fecale. Cel mai frecvent, toxiinfecția alimentară cu E.coli apare atunci când se consumă carne ce nu a fost bine prelucrată termic în timpul gătirii.
Listeria- poate contamina o gamă variată de alimente: produse lactate (nepasteurizate), fructe de mare conservate, produse procesate din carne, fructe sau legume.
Campylobacter- apare în urma venirii în contact a alimentelor sau apei cu materii fecale.Poate infecta carnea, apa sau laptele nepasteurizat.
Stafilococul auriu- această bacterie (ce poate contamina carnea, salatele și tot ceea ce conține produse lactate nepasteurizate corespunzător) se răspândește prin contactul direct dintre oameni, prin strănut sau tuse. Acest lucru înseamnă că infecția cu el poate fi transmisă de către cei care manipulează sau prepară mâncarea.
Shigella- infectează în special fructele de mare, dar și legumele și fructele crude. Se poate transmite ușor dacă cei ce prepară sau manipulează mâncarea nu respectă normele elementare de igienă (de exemplu, dacă nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă).
Norovirușii- de obicei, aceștia contaminează mâncarea ce nu a fost preparată cu ustensile dezinfectate.

Simptome

Acestea depind de germenii care au declanșat toxiinfecția. Astfel, se poate întâmpla ca un copil să înceapă să se simtă rău cam la 1-2 ore după ce a ingerat un aliment/o băutură contaminat(ă). De asemenea, nu este exclus ca simptomele bolii să apară abia după câteva săptămâni. Cel mai frecvent însă, acestea sunt vizibile cam după 1-10 zile de la consumul alimentului/ băuturii contaminat (ă).
Cele mai comune simptome sunt:
diareea
• greața
• vărsăturile
• durerile abdominale
• febra
• frisoane
• dureri de cap
• dureri musculare
• stare generală alterată (o stare de slăbiciune)

Greata si dureri abdominale-simptome ale toxiinfectiei alimentare la copii

În cazuri rare, toxiinfecția alimentară poate conduce la amețeli puternice, însoțite de pierderea echilibrului și tulburări de vedere. În același timp, poate duce la perturbarea ritmului normal al respirației.
Nu în ultimul rând, s-a constatat faptul că bacterii precum Listeria sau E.Coli pot genera afecțiuni severe, ce vor afecta funcționarea normală a rinichilor sau chiar a inimii.

De cele mai multe ori, simptomele toxiinfecției alimentare nu necesită intervenția medicală. Cea mai serioasă problemă care poate apărea este deshidratarea, ca urmare a diareei. Pentru un copil sănătos, care este și atent supravegheat, posibilitatea de deshidratare nu este semnificativă, întrucât va putea să consume lichide fără probleme.
Cu toate acestea, este neapărat nevoie să știi că pot interveni și simptome severe, ce necesită urgent să apelezi la un ajutor de specialitate. Iată-le pe cele mai cunoscute:
• diaree însoțită de febră (mai mare de 38,3 de grade)

Febra mare- simptom al toxiinfectiei alimentare la copil

• vomă ce durează de mai mult de 12 ore
• dureri abdominale puternice
• fecale cu urme de sânge sau de culoare neagră
• vărsături cu urme de sânge
• modificări ale ritmului cardiac (observi că inima copilului are bătăi prea puternice sau prea slabe)
• semne de deshidratare puternică (aceasta este însoțită de senzația de sete extremă, copilul nu va putea urina, se simte amețit, are ochii uscați, este palid și nu are deloc putere)

Tratament

De obicei, simptomele toxiinfecției alimentare se ameliorează și dispar după câteva zile de tratament la domiciliu. Cei mai mulți copii scapă de această afecțiune în aproximativ o săptămână.

Este recomandat să-ți tratezi copilul astfel:
• Dacă micuțul este la grădiniță sau la școală, îl vei ține câteva zile acasă, astfel încât să-l poți hidrata și să se odihnească suficient
Oferă-i să bea lichide (apă plată, la temperatura camerei, ceai sau mici cantități din laptele consumat în mod obișnuit, în cazul bebelușilor) în care vei adăuga așa-numitele „săruri de rehidratare” (acestea se găsesc în farmacii și conțin electroliți, ce vor asigura hidratarea copilului după pierderile de lichide, cauzate de diaree și vomă). În situația în care copilul are senzație de greață puternică, încearcă să-i dai înghițituri mici, pe o perioadă mai îndelungată de timp.
• Dacă micuțul are dureri de cap, dureri musculare și febră, poți apela la un medicament pe bază de ibuprofen. În cazul în care nu ești însă sigură dacă îi va face bine micuțului, apelează la sfatul medicului pediatru sau al unui farmacist.
Alimentația normală va fi reintrodusă treptat, după ameliorarea simptomelor (după dispariția diareei și vărsăturilor) și se va baza pe carne slabă fiartă, orez, cartofi și pâine prăjită. Dacă ai un copil mic, pe care-l alăptezi încă, rezumă-te să reiei acest proces.
Evită să-i dai copilului medicamente antidiareice fără să discuți înainte cu un medic. Acestea pot interfera cu activitatea intestinului, aceea de a elimina microorganismele și toxinele dăunătoare prin intermediul materiilor fecale. În plus, pot „masca" severitatea unor simptome, care în mod normal ar trebui să te trimită urgent la doctor.

Consult medical in caz de toxiinfectie alimentara

Așa cum s-a menționat și mai sus, în situația unor simptome grave, va trebui să duci copilul fie la medicul său pediatru, fie la spital.
Cel mai probabil copilul va primi un tratament intravenos (la spital) și i se vor face analize (probe de sânge, de fecale sau de urină) pentru a se stabili cu exactitate ce bacterie a declanșat toxiinfecția alimentară.
Abia după aflarea rezultatelor analizelor copilului i se va prescrie un tratament cu antibiotic sau cu alte medicamente antimicrobiene.

Este cunoscut faptul că inflamatoriile precum paracetamolul sau ibuprofenul reduc rezervele de vitamina B şi C din corp, de aceea este necesară administrarea unor suplimente.

Wellkid masticabil este un supliment alimentar pentru copii, ce conţine o gamă variată de vitamine, minerale şi ulei de seminţe de în şi sunt special concepute pentru a oferi copiilor între 4 şi 12 ani sursa exactă de vitamine esenţiale pentru o dezvoltare armonioasă. După orice infecţie, este necesară revitalizarea organismului şi administrarea unui supliment alimentar care să menţină puternic sistemul imunitar. 

Wellkid nu conţine coloranţi şi arome artificiale, conservanţi sau lactoză, sare, drojdie sau gluten, dar conţine toate vitaminele necesare dezvoltării normale fizice şi intelectuale ale celor mici. 

Din aceeaşi gamă de produse ce ajută organismul imediat după o infecţie face parte şi Wellkid Baby and Infant Sirop, dedicat în special copiilor mai mici, cu vârste cuprinse între 3 luni şi 5 ani.

Wellkid Baby and Infant sirop are un gust plăcut, fiind uşor de înghiţit şi conţine toate vitaminele şi mineralele corespunzătoare vârstei copilului tău, vitamine precum A, D, B6, B12, C, E, fier, zinc, cupru şi acizi omega 3.
Wellkid Baby and Infant şi Wellkid masticabil pot fi comandate de aici

Toxiinfectia alimentara la copii ne poate trimite la spital

Voi v-ați confruntat până acum cu vreo toxiinfecție alimentară a copilului vostru?

Surse: www.drugs.com; www.kidshealth.org; www.medic8.com;www.parents.com; www. raisingchildren.net.au

 

Logo Vavian Pharma

 

www.magazinvavianpharma.ro

Articolul urmator
Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tratament neșteptat prescris de un pediatru din Giurgiu pentru toxiinfecția alimentară: „Pepsi rece, apă minerală, Fanta”
  Tratament neșteptat prescris de un pediatru din Giurgiu pentru toxiinfecția alimentară: „Pepsi rece, apă minerală, Fanta”

  Mama și bunica unei fetițe din Giurgiu, care a ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, au fost revoltate după ce un medic le-a recomandat, ca tratament pentru copil, să...

  Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
  Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

  Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

  Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

  Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
  Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

  Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

  Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament
  Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament

  Roșul în gât la copii este o afecțiune des întâlnită, în special la cei mici. Un copil cu roșu în gât are, de fapt, o inflamație la nivelul...

  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

  Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

  Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

  Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
  Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

  Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

  © 2023 Qbebe