- 1. Specialiștii recomandă consumul a 5 porții de fructe și legume în fiecare zi. La ce cantitate se referă o porție?
- 2. Care sunt fructele și legumele care nu trebuie să ne lipsească din alimentație pe timp de primăvară?
- 3. La ce vârsta putem introduce fructele și legumele în alimentația bebelușilor? Dar sucurile și mousse-urile?
- 4. Copiii sunt de obicei mofturoși în ceea ce privește mâncarea, iar părinții trebuie să găsească întotdeauna modalități distractive pentru a-i convinge. Ce ne puteți recomanda?
- 5. Ce gustări ne recomandați să consumăm între mese?
1. Specialiștii recomandă consumul a 5 porții de fructe și legume în fiecare zi. La ce cantitate se referă o porție?
Într-adevăr, sunt recomandate 5 porții de fructe și legume zilnic. O porție de fructe sau legume se referă la o cantitate de aproximativ 80 - 100g. Dacă vorbim despre fructe de dimensiuni mici precum kiwi, caise sau prune, putem consuma două astfel de produse. Dacă alegem fructe de dimensiuni medii ca merele, bananele sau portocalele, atunci putem opta pentru un singur fruct. Cele de dimensiuni mari precum pepenele, ananasul sau pomelo recomand să fie tăiate în felii și să se consume o singură felie. Aceleași cantități se aplică și în cazul legumelor, iar atunci când timpul nu ne permite să curățăm, spălăm sau să tăiem fructele și legumele, putem alege sucurile 100% sau mousse-urile. 2. Care sunt fructele și legumele care nu trebuie să ne lipsească din alimentație pe timp de primăvară?
Schimbarea anotimpului și trecerea de la sezonul rece, la cel călduros, este un moment oportun pentru a reintroduce în alimentație fructele și legumele de sezon. În această perioadă putem profita de verdețuri pentru a pregăti salate deoarece sunt bogate în vitamine sau minerale și stimulează detoxifierea naturală a organismului. Ulterior, putem include și legume ca roșiile, castraveții, ardeii sau morcovii. Printre fructele care nu trebuie să ne lipsească din alimentație aș aminti de mere, bogate în substanțe nutritive esențiale și vitamina C sau fructele care apar un pic mai târziu primavara, precum caisele, căpșunele sau fructele de pădure.3. La ce vârsta putem introduce fructele și legumele în alimentația bebelușilor? Dar sucurile și mousse-urile?
În primele șase luni din viață copilul acumulează toate nutrimentele necesare organismului din lapte. Diversificarea la cei mici începe după cele șase luni, chiar cu introducerea sucurilor și mousse-urilor de fructe și legume, evident în cantități mai mici la început și mărite pe parcurs, apoi odată cu creșterea copilului pot fi introduse și fructe sau legume în formă naturală.
4. Copiii sunt de obicei mofturoși în ceea ce privește mâncarea, iar părinții trebuie să găsească întotdeauna modalități distractive pentru a-i convinge. Ce ne puteți recomanda?
Există mai mulți factori care îi determină pe copii să respingă consumul anumitor produse. Indiferent care sunt acești factori este important ca părinții să se relaxeze și să încerce să nu transforme mesele într-o experiență traumatizantă. Recomand ca masa să fie servită într-o încăpere liniștită, preparatele să fie așezate pe farfurii mici, iar părinții să încerce să nu le distragă atenția. Totodată, aș recomanda ca porțiile de mâncare să fie mici, iar dacă copilul simte nevoia să mănânce din nou peste câteva ore, să nu i se interzică acest lucru. Într-un astfel de caz, poate fi servit cu o gustare sănatoasă reprezentată de un fruct sau un mousse de legume.
5. Ce gustări ne recomandați să consumăm între mese?
Întotdeauna am recomandat gustările sănătoase, adică fructele sau sucurile și mousse-urile obținute din acestea. Pe de-o altă parte, gustările ar putea fi alcătuite și din diverse seminţe sau iaurturi naturale.
Acest interviu face parte din campania de informare și educare finanțată de Uniunea Europeană despre beneficiile consumului de fructe și legume "Mousse și suc 100% - aici sunt vitaminele istețe".
