1. Care sunt cele mai sănătoase opțiuni pentru copii din meniul restaurantelor?
Ouă fierte, omletă, salată de roșii, catraveți, ardei; fulgi de cereale sau musli; iaurt fără fructe; fructe proaspete - aceasta pentru mic dejun.
În rest - rasol, friptură înnabușită la cuptor, salată de legume, legume la grătar, salate de crudități, ciorbe de legume cu sau fără carne, salate de fructe.
În ceea ce privește meniul restaurantelor vegane sau raw vegane - în general nu există restricții, au preparate culinare naturale....
2. Din ce motive (explicați)?
Sunt singurele produse alimentare la care nu exista riscul existenței aditivilor alimentari sintetici; atenție - am zis fulgi de cereale, nu cereale expandate, îndulcite.
În ceea ce privește prepararea - sunt cam singurele preparate în care nu este nevoie să adauge potențiatori de gust (gen glutamate).
3. Ce preparate din meniul restaurantelor nu ar trebui sub nicio formă consumate de copii? Din ce motiv (explicați)?
Supe cremă - de obicei sunt făcute din supe la plic.
Prăjituri cu cremă, înghețate - se utilizează frecvent creme la plic și diverse preparate pline de aditivi - conservanți, coloranți, arome etc.
4. Ce sfaturi aveți pentru părinți în acest sens?
Când sunt însoțiți de copii e de preferat să aleagă restaurantele cu specific vegan sau raw vegan, au preparate cât mai naturale, utilizează ingrediente bio, reprezintă o opțiune mult mai sigură.
Mai rar, să nu devină un obicei, se poate alege și varianta unei pizerii cu pizza de calitate, făcută din ingrediente naturale, coaptă la vatră.
Citește și: 2 zile cu 2 idei de meniuri pentru copii sanatosi
Doamna doctor Alina Antohe, medic pediatru şi consultant nutriție pediatrică ne oferă următoarele informatii:
Este important ca alimentele oferite copiilor noștri să fie proaspete, bine spălate și preparate și, de ce nu, cât mai aproape de curentul bio. Tocmai de aceea este ideal ca prepararea lor să se facă în casă sau de către firme specializate în nutriția copiilor sub îndrumarea unui medic nutriționist și/sau pediatru.
Însă există și situații în care cei mici consumă preparate, altele decat cele gătite în casă, fie la aniversări/petreceri sau poate la o ieșire cu părinții la restaurant. Abia după vârsta de 1 an copiii pot primi preparate de la masa adultului și tocmai de aceea sub această vârstă nu ar trebui să-i oferim copilului niciun fel de preparat din meniul restaurantelor, chiar dacă este vorba despre o supă cremă, pe care în mod normal ar consuma-o acasă; poate exista riscul prezenței unor substanțe alergizante sau a altor ingrediente pe care sugarul nu le primise până în momentul respectiv.
După vârsta de 1 an am putea, cu grijă însă, să-i oferim unele preparate de la restaurant. Aici ne putem referi la majoritatea legumelor gătite la grătar/cuptor/abur sau fierte, evitând alimentele prajite (atenție la cartofii prajiți pe care de multe ori părinții îi aleg pentru copii; aceștia pe de o parte pot cauza indigestii din cauza prăjelii, iar pe de altă parte sunt hipercalorici!). Pe lângă legume, copiii pot consuma carne sau pește, bineînțeles evitându-le pe cele grase sau prăjite. O atenție aparte trebuie oferită cărnii de porc și de oaie care se vor putea oferi copiilor abia după vârsta de 3 ani. La fel și fructele de mare vor fi consumate tot după vârsta de 2-3 ani. Tot în rândul alimentelor permise se încadrează și o mămăliguță cu brânză și smântână. Pentru desert este ideal să optăm pentru o salată de fructe, simplă, fără adaos de frișcă sau alte sosuri de ciocolată/caramel. Dacă organizăm o petrecere pentru cel mic la restaurant, este recomandat ca desertul să fie preparat de o firmă ce îndeplinește normele nutriționale pentru copii în funcție de vârstă și de intoleranțe (la gluten, lactoză, fructoză).
Când însă vorbim despre alimentele de evitat, lista poate fi mult mai lungă. Nu-i vom oferi copilului alimente intens procesate sau preparate laborioase cu multe sosuri, prăjeli, rântaș care pot cauza indigestii sau alergii. Este ideal să păstrăm totul cât mai simplu: o bucată de carne lângă niște legume, orez, paste. Nu este un secret pentru nimeni că cei mici sunt fascinați de restaurantele fast food de îndată ce au ajuns cel puțin o dată acolo. Sunt încântați de cele mai multe ori de jucăriile și surprizele pe care le primesc, însă noi, ca părinți, nu ar trebui să cădem pradă acestei tentații și să evităm aceste medii deoarece preparatele de aici sunt adevărate bombe calorice, iar alimentele utilizate sunt intens procesate, de multe ori cu adaosuri de arome și coloranți, pentru un gust și aspect mai plăcute. Există situații în care unele preparate ne păcălesc, ele fiind obținute din diverse paste care iau doar forma preparatului final, neavând aproape nimic în comun cu alimentul de bază.
Deși este ideal să preparăm noi mâncarea odraslelor, sunt situații care impun consumul acesteia la restaurant și este bine să știm ce alegen și mai ales ce evităm.
Doamna Luisa Florea Nutriționist Dietetician şi vicepreședintele Clubului Sportiv SanoSport ne oferă următoarele informaţii:
1. Care sunt cele mai sănătoase opțiuni pentru copii din meniul restaurantelor?
Cele mai sănătoase opțiuni pentru copii din meniul restaurantelor sunt la paginile cu ciorbe, carne, pește și legume gătite. Depinde ce masă servește familia în oraș.
Dacă vorbim de micul dejun, un copil în vârstă de 1-5 ani poate consuma un ou fiert sau o omletă fără ulei, alături de o felie de pâine integrală cu unt și niște legume de sezon sau o felie de pâine integrală cu pastă de avocado (guacamole).
Dacă familia ia masa de prânz sau cina în oraș preparatele recomandate pentru copii includ ciorbele de legume (fasole verde, salată verde, broccoli), carnea la cuptor sau grătar (pui, curcan, vițel, miel), peștele la cuptor (păstrăv, șalău, somon), alături de un piure de legume, o salată de legume sau murături de casă.
Dacă nu se consumă preparate din carne sau pește, puteți opta pentru o mămăliguță cu brânză sau o porție de ciuperci cu brânză la cuptor. Preparate sănătoase se pot găsi în meniul restaurantelor (excluzând lanțurile de mâncare fast-food), depinde de dvs. să puneți întrebările potrivite înainte de a comanda. Clientul are dreptul să cunoască toate ingredientele care sunt folosite.
2. Din ce motive (explicați)?
Bazele unei alimentații sănătoase trebuie să fie clădite încă din copilărie, iar un rol important în această educație îl joacă părintele, care reprezintă un model pentru copil. Nu vă puteți aștepta ca un copil să mănânce legume, dacă dvs. vă comandați șnițel cu cartofi prăjiți. Copilul reprezintă oglinda părintelui. Dacă părinții încep să mănânce sănătos, vor observa negreșit o schimbare în alimentația copilului.
3. Ce preparate din meniul restaurantelor nu ar trebui sub nicio formă consumate de copii? Din ce motiv (explicați)?
Sub nicio formă copiii nu ar trebui să consume preparate din lanțurile de fast-food, deoarece acestea reprezintă alimente extrem de nesănătoase, care îl pot predispune pe copil la obezitate, boli cardiovasculare, diabet zaharat. De asemenea, nu obișnuiți copiii să consume desert după masă. Viitorul sănătății propriului copil este în mâinile dvs.
4. Ce sfaturi aveți pentru părinți în acest sens?
Implicați copilul în activitățile de zi cu zi a preparării mâncării. Copiii sunt mult mai dornici să încerce alimente sănătoase dacă au ajutat la prepararea lor. Implicați-vă în cadrul grădinițelor, școlilor pentru a afla mai multe detalii despre meniul și alimentele pe care le primesc copiii. Fiți un părinte informat!
Mulțumim pentru răspunsurile acordate doamnelor:
Gabriela Man, Specialist asigurarea sănătății populației și siguranța alimentului, pe care o puteți găsi la www.slabestimancand.ro, contact@slabestimancand.ro, fainagabrielaman@gmail.com, telefon: 0748 630 999
Alina Antohe, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" București, consultant nutriție pediatrică Med Consult & Care www.alinaantohe.wordpress.com, alinaantohe@yahoo.com
Luisa Florea, Nutriționist Dietetician la centrul Vital Med Plus, grădinițele Țăndărică, școala Elf, Apetit Catering și vicepreședintele Clubului Sportiv SanoSport. De asemenea, organizează ateliere de gătit pentru copii și cursuri de nutriție pentru femeile însărcinate la Școala Mamei. Pentru programări sunați la- 0751-143-348. O puteți urmări pe FB aici - https://www.facebook.com/nutritionistdietetician/
