Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism

Bianca Geica - Redactor Senior

Imaginează-ți un oraș aglomerat într-o dimineață de luni, cu trotuarele pline de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu sau la diferite întâlniri. Acum imaginează-ți acest lucru la nivel microscopic și îți vei putea face o idee despre cum arată microbiomul din interiorul corpului nostru, format din trilioane de microorganisme. Acestea includ nu numai bacterii, ci și ciuperci, paraziți și viruși. 

La o persoană sănătoasă, aceste microorganisme coexistă în mod pașnic, cele mai multe dintre ele regăsindu-se în intestinul subțire și în intestinul gros, dar și în tot organismul. Microbiomul este chiar considerat un organ în sine, de susținere, deoarece joacă atât de multe roluri-cheie în promovarea bunei funcționări zilnice a corpului uman.

Descoperă câteva detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism!

Ce este microbiomul intestinal?

Microbiomul intestinal (sau microbiota intestinală) reprezintă totalitatea microorganismelor care trăiesc în intestinul gros al vertebratelor, inclusiv al omului. Fiecare persoană deține o rețea complet unică de microorganisme la nivel intestinal, care este determinată inițial de ADN.

Mâini care țin un șablon cu forma intestinului

O persoană este expusă pentru prima dată la microorganisme la naștere și apoi, prin laptele matern. Microorganismele la care este expus sugarul depind exclusiv de speciile care se găsesc la mamă. Ulterior, expunerile la mediu și dieta pot schimba microbiomul unei persoane, fie pentru a fi benefic pentru sănătate, fie pentru a o expune la un risc mai mare de îmbolnăvire. Ulterior, microbiomul se dezvoltă prin expunerea la microbii din mediul înconjurător și prin alimentație.

Microbiomul este alcătuit din microbi care sunt atât utili, cât și potențial dăunători. Cei mai mulți sunt simbiotici (de care beneficiază atât corpul uman, cât și microbiota), iar unii, în număr mai mic, sunt patogeni (care favorizează apariția bolilor). Într-un organism sănătos, microbiota patogenă și cea simbiotică coexistă fără probleme. Dar dacă există o perturbare a acestui echilibru - provocată de boli infecțioase, de anumite diete sau de utilizarea îndelungată a antibioticelor sau a altor medicamente care distrug bacteriile - apare disbioza, oprind aceste interacțiuni normale. Ca urmare, organismul poate deveni mai sensibil la boli.

Rolurile microbiomului intestinal în organism

Rolurile microbiomului intestinal în organism sunt complexe. Încă din primele zile de viață, microbiomul ajută la digerarea laptelui matern. Unele dintre bacteriile care încep să se dezvolte pentru prima dată în interiorul intestinelor bebelușilor se numesc Bifidobacterii. Acestea digeră zaharurile sănătoase din laptele matern care sunt importante pentru creștere. 

Zaharurile, cum ar fi zahărul de masă și lactoză (zahărul din lapte), sunt absorbite rapid în partea superioară a intestinului subțire, dar carbohidrații mai complecși, cum ar fi amidonul și fibrele, nu sunt la fel de ușor de digerat și pot ajunge mai jos, în intestinul gros. Acolo, microbiota ajută la descompunerea acestor compuși cu ajutorul enzimelor lor digestive. Fermentarea fibrelor nedigerabile determină producerea de acizi grași cu lanț scurt care pot fi utilizați de organism că sursă de nutrienți, dar care joacă, de asemenea, un rol important în funcția musculară și, eventual, în prevenirea bolilor cronice, inclusiv a anumitor tipuri de cancer și a tulburărilor intestinale. Studiile clinice au arătat că acizii grași cu lanț scurt pot fi utili în tratamentul colitei ulcerative, al bolii Crohn și al diareei asociate cu antibiotice. 

Microbiomul stimulează sistemul imunitar, descompune compușii alimentari potențial toxici și sintetizează anumite vitamine și aminoacizi, inclusiv vitaminele B și vitamina K. De exemplu, enzimele cheie necesare pentru a formă vitamina B12 se găsesc doar în bacterii, nu și în plante și animale. 

Microbiomul contribuie, de asemenea, la digerarea fibrelor. Anumite bacterii digeră fibrele, producând acizi grași cu lanț scurt, care sunt importanți pentru sănătatea intestinelor. Fibrele pot ajută la prevenirea creșterii în greutate, a diabetului, a bolilor de inimă și a riscului de cancer. Totodată există cercetări care sugerează că microbiomul intestinal poate afecta sistemul nervos central, care controlează funcția creierului. 

Prin urmare, există moduri diferite în care microbiomul intestinal poate afecta funcțiile corporale cheie și influența sănătatea.

Ce se întâmplă atunci când există un dezechilibru la nivelul microbiomului?

Microbiomul uman este alcătuit din mii de specii microbiene care coexistă în echilibru. Atunci când acest echilibru este perturbat, apare disbioza intestinală - o alterare a florei microbiene prin diminuarea populației de bacterii bune și proliferarea bacteriilor patogene. 

ilustratie cu bacterii bune si bacterii rele microbiom

În general, indiciile unei disbioze sunt balonările, durerile abdominale, gaze, intoleranță la unele alimente, oboseală, infecții frecvente și o senzație generală de epuizare. De asemenea, un dezechilibru al florei intestinale poate contribui și la creșterea în greutate, dar și la slăbirea sistemului imunitar. 

Printre factorii care perturbă microbiomul intestinal se numără, în primul rând, utilizarea pe termen lung a antibioticelor. Antibioticele nu fac distincția între bacteriile bune și cele rele. Elimina agenții infecțioși, dar și specii de bacterii bune, care nu mai pot fi înlocuite, modificând astfel pH-ul intestinului într-un mod care favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene. De asemenea, antibioticele pot afecta mucoasa intestinală, permițând astfel bacteriilor să pătrundă în zone în care nu ar trebui să existe în mod normal.

Pe lângă antibiotice, alte medicamente pot perturba echilibrul microbiomului: antiinflamatoarele nesteroidiene, antiacidele, steroizii și substanțele folosite în chimioterapie. Alimentația săracă în fibre, băuturile, stresul și suprasolicitarea pot avea, de asemenea, un efect perturbator asupra microbiomului.

Cum menținem echilibrul florei intestinale?

Probioticele și sinbioticele s-au dovedit a fi de ajutor pentru refacerea rapidă a florei intestinale și pot preveni problemele de sănătate asociate disbiozei cauzată, în cele mai multe cazuri, de tratamentul cu antibiotice. S-a demonstrat faptul că utilizarea simultană a probioticelor în timpul terapiei cu antibiotice este crucială pentru regenerarea florei intestinale naturale și eliminarea germenilor periculoși (de exemplu, Clostridium difficile).

Suplimentul alimentar OMNI‑BIOTIC® 10 este un aliat de nădejde în lupta împotriva dezechilibrelor florei intestinale asociate terapiei cu antibiotice și nu numai! Studii științifice ample arată că OMNi-BiOTiC® 10 poate regla efectele secundare ale unei terapii cu antibiotice - și anume un dezechilibru bacterian în intestine - și poate restabili flora intestinală.

Conține 10 tulpini bacteriene speciale a căror calitate este controlată în mod constant pentru a se asigura că aceste culturi pot traversa pasajele gastrointestinale și că sunt păstrate toate celelalte criterii de calitate ale Organizației Mondiale a Sănătății. 

Pe lângă reducerea tulburărilor de tranzit date de dezechilibrul florei intestinale, analiză rezultatelor după 14 zile de utilizare de OMNI‑BIOTIC® 10 a arătat următoarele:

 • Reproducerea semnificativă a florei bacteriene a colonului, de asemenea la două luni de la întreruperea administrării OMNI‑BIOTIC® 10;
 • O scădere vizibilă a diversității bacteriile bune când nu se administrează OMNI‑BIOTIC® 10. 

Mai multe detalii despre OMNi-BiOTiC® 10, dar și despre alte suplimente alimentare benefice pentru sănătatea ta și a familiei tale, găsești aici

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/microbiome/
https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health
https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-dysbiosis
https://en.wikipedia.org/wiki/Dysbiosis
https://biomcare.com/life-science/gut-microbiome/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui
  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui

  Ne place să ne lăudăm cu Brâncuși și nu există român care să nu știe de Masa Tăcerii sau Coloana Infinitului. Însă, câți dintre noi știm cu adevărat cine...

  Top 10 lucruri neștiute și bizare despre copiii lui Michael Jackson
  Top 10 lucruri neștiute și bizare despre copiii lui Michael Jackson

  Viața personală a celui mai mare star pop a fost dintotdeauna controversată, lăsând loc misterului, dar și scandalurilor. Nu fac excepție nici cei trei copii ai acestuia, care au...

  Dramele neştiute ale Oanei Zăvoranu: a fost adoptată, i-au murit surorile la cutremurul din 77 şi nu a simţit iubirea de mamă
  Dramele neştiute ale Oanei Zăvoranu: a fost adoptată, i-au murit surorile la cutremurul din 77 şi nu a simţit iubirea de mamă

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a vorbit de mai multe ori despre traumele care i-au marcat existenţa. Descoperă prin ce a trecut Oana Zăvoranu!

  Vitamina D influențează dezvoltarea microbiomului la bebeluși
  Vitamina D influențează dezvoltarea microbiomului la bebeluși

  Microbiomul reprezintă un univers fascinant, pe care oamenii de știință îl descoperă pas cu pas pentru a găsi cât mai multe răspunsuri legate de impactul său asupra...

  Suferințele neștiute ale prințesei Diana în relația cu Charles: cuvintele și gesturile acestuia i-au adus moartea
  Suferințele neștiute ale prințesei Diana în relația cu Charles: cuvintele și gesturile acestuia i-au adus moartea

  Cuvintele rostite de Prințul Charles către Diana au fost de multe ori dureroase pentru prințesă. Înainte de nuntă i-a spus că nu o iubeste iar la nașterea fiului său, Harry,...

  Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
  Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

  Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

  De ce Draga Olteanu Matei nu a avut copii. 6 lucruri neştiute despre viaţa artistei care s-a stins azi
  De ce Draga Olteanu Matei nu a avut copii. 6 lucruri neştiute despre viaţa artistei care s-a stins azi

  Una dintre cele mai îndrăgite actriţe de la noi a decedat astăzi, la vârsta de 87 de ani. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a afla detalii despre Draga Olteanu...

  STUDIU: Coronavirusul poate supraviețui în organism 37 zile de la infectare, chiar dacă iei tratament
  STUDIU: Coronavirusul poate supraviețui în organism 37 zile de la infectare, chiar dacă iei tratament

  Un studiu realizat luna aceasta în China a adus în prim-plan durata persistenței noului coronavirus în organism. Cei ce au elaborat studiul respectiv spun însă că...

  © 2022 Qbebe