OUL in alimentatia copilului

Alexandra Irimiea

De Paste, oul este alimentul rege pe masa tuturor crestinilor. Il ciocnim, ne veselim si, fiind mic si gustos, ne poate pacali foarte usor sa mancam mai multe decat ar fi recomandat. Atentie mai ales mamicilor! Nu fiti tentate sa oferiti bebelusilor o bucatica de ou, de pofta, pentru ca este un aliment alergen si trebuie introdus in alimentatia sugarilor dupa anumite reguli. Afla de la medicul pediatru mai multe informatii despre alergia la oua si care dintre ele sunt potrivite pentru hrana copilului tau.

Oul, un aliment atat de mic, este considerat de multi specialisti de nutritie ca fiind un aliment magic: are proteine de inalta calitate, vitamine, minerale si ne pune la dispozitie toti aminoacizii necesari organismului. In plus, tot mai multe cercetari demonsteaza faptul ca este un aliment satios, care consumat mai ales dimineata, ofera energie pentru o perioada mai lunga.

"Ouale la micul dejun ne ajuta sa ne simtim mai plini pentru mai mult timp si, in consecinta, putem chiar slabi prin faptul ca mancam mai putin", considera profesorul Bruce Griffin, cercetator britanic.

Oul la copii de Paste

SFATUL PEDIATRULUI: Oul in alimentatia copilului


Galbenusul se introduce dupa varsta de 6 luni la un bebelus sanatos, care nu a avut nicio problema nutritionala. Medicul pediatru prof. dr.?Ioana Alina Anca le recomanda mamicilor ca galbenusul sa fie fiert tare si, ca orice aliment nou pentru sugar, sa fie introdus progresiv, incepand cu un sfert de galbenus amestecat in piureul de legume. In final, un bebelus pana la varsta de 1 an va primi maxim?doua galbenusuri pe saptamana, pe cat se poate de spatiate (de exemplu lunea si joia).


Ulterior, dupa varsta de un an, se poate introduce si albusul daca nu prezinta niciun semn sugestiv pentru alergie. El trebuie insa bine preparat termic, fie fiert tare, fie ochi sau omleta. De asemenea, el poate fi introdus si in retete de prajituri, chec. "Insa in starea lui translucida este foarte alergizant", atrage atentia medicul pediatru. Pana la varsta de 3 ani, copilul poate primi doua oua pe saptamana.

"Atentie la spumele de fructe cu albus crud. Daca pregatiti spuma de zmeura cu albus crud este foarte gustoasa, dar dublu alergizanta! Sa nu cumva sa va ganditi sa oferiti asa ceva unui copil inainte de varsta de 3-4 ani, iar cand o faceti, fiti sigura ca nu este un copil alergic", atrage atentia prof. dr. Ioana Alina Anca, medic primar pediatru, supraspecializare cardiologie pediatrica si ecografie.

De ce ne este frica de colesterol?

Multor mamici le este teama sa le ofere copiilor prea multe oua din cauza continutului mare de colesterol. "Colesterolul este ceva bun! Reprezinta punctul de plecare pentru sinteza in organism a unei majoritati de elemente biologice esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos si endocrin. Ne trebuie colesterol, iar oul prin galbenus exact asta aduce. Trebuie doar sa-l dozam", explica medicul pediatru.

Informatii nutritionale despre ou:
Greutate medie:
58 g
Calorii: 78kcal (324 kilojouli)
Proteine: 6,5 g (12,5%)
Carbohidrati: foarte putini (sub 1 gram)
Fibre: deloc
Grasimi: 5,8 g (11,2%)
Colesterol: 202 mg
Proteinele din ou contin toti aminoacizii necesari organismului uman.
Oul contine aproape toate vitaminele, cu exceptia vitaminei C.

Sursa: FSA (Food Standards Agency), 2002, UK.

?informatii nutritive ou

 

Oul ... de gaina, de prepelita, de rata sau de gasca?

De regula, oul de gaina este cel mai popular atat in retetele de mancaruri, cat si de prajituri. Totodata, el este si cel mai recomandat de pediatri, in special pentru copii mici.

Este adevarat ca oul de prepelita are cantitati minime de colesterol si este indicat pentru un copil cu regim alimentar (dilipidemie), dar prezinta dezavantaje legate de dimensiune si de greutatea de a-l prepara.
Pe de alta parte, atat oul de rata cat si cel de gasca sunt total nerecomandate copiilor. Motivul este unu simplu: rata si gasca sunt animale ce cresc in ape statatoare care pot fi infestate cu diverse bacterii. Cea mai intalnita este salmonella si poate provoca dizenterii severe.

Asadar, oul de gasca si cel de rata sunt extrem de periculoase, atat pentru copii cat si pentru adulti, mai ales daca nu sunt preparate termic foarte bine. Ele nu trebuie niciodata consumate crude, in maioneza sau alte retete. In plus, nu aduc mai multe beneficii alimentare fata de cel de gaina, iar punand in balanta riscul, nu reprezinta o alegere buna.

Cat timp se pastreaza proaspete ouale?

Ouale din comert au o data de expirare care ne ajuta sa ne facem o idee despre prospetimea lor. Pentru celelalte, "de la tara", daca stim cand au fost ouate, este bine sa le oferim copiilor in primele 7-10 zile.

"Contrar bunelor intentii, nu este bine sa-i oferiti copilului un un ou foarte proaspat! Tot din cauza proceselor microbiene care se mai sting, este bine sa fie tinut 2-4 zile si abia apoi sa fie oferit", recomanda medicul pediatru.

oua proaspete


Culoarea galbenusului?

Culoarea galbenusului poate varia de la un galben pal pana la un portocaliu rosiatic. El poate acumula diverse adaosuri hormonale care se dau gainilor "stresate" de la ferme. Si atunci, cum putem afla care este mai bun? "Un ou foarte palid probabil ca are o problema legata de continutul lipidic, iar unul foarte vesel, colorat, mai ales daca provine dintr-o sursa necunoscuta, trebuie sa ridice niste probleme. De aceea, cel mai bine este sa existe o sursa de oua de la tara, de la bunici, dar in niciun caz "oua de tara" luate de la colt de piata de la straini. Pentru cei care nu au o astfel de sursa pretioasa, ouale bio, cu date de expirare sunt o alegere indicata", explica medicul pediatru.


Contraindicatii la ou:

  • Cei alergici la ou
  • Cei care au dislipidemie cu hipercolesterolemie


ALERGIA LA OU


Oul ocupa un loc fruntas in lista celor mai alergene 8 alimente, alaturi de lapte, alune, nuci, peste, crustacee, soia si grau. Din aceasta cauza, multe mamici ar prefera sa-l introduca mai tarziu, abia dupa varsta de 12 luni a bebelusului. Insa acest lucru nu garanteaza ca-l fereste pe micut de alergie, ba dimpotriva, neexpunerea la acest aliment chiar ii creste riscul de alergie mai tarziu, conform unui studiu australian din 2010.

Ce este alergia la ou?

Cand o persoana are o alergie alimentara, inseamna ca organismul considera acel aliment periculos. Asta i se poate intampla unui copil mic ce mananca oua pentru ca sistemul lui imunitar nu este suficient dezvoltat si nu poate digera proteina din oua. In acest caz, el genereaza anticorpi ce lupta impotriva? proteinelor din oua ca si cum ar fi invadatori. Un copil alergic se simte rau si poate avea bubite pe corp dupa ce a mancat oua sau alte alimente ce contin oua. Aceasta reactie poate fi pe loc sau poate dura cateva ore. Cei mai multi copii care sunt alergici la oua, sunt de fapt alergici la albus, foarte putini fiind la galbenus. De asemenea, majoritatea copiilor care au avut reactii alergice la ou, le vor depasi dupa varsta de cinci ani. oul in alimentatie

Semne si simptome:

Piele: urticarii, eczeme, umflaturi, inroseli,
Sistemul digestiv: durere de burta, diaree, ameteli, varsaturi,
Sistemul respirator: nas cu mucozitati, respiratie suieratoare si dificila
Sistemul cardio-vascular: batai rapide de inima, tensiune mica

Aflati mai multe informatii despre OUL in alimentatia copilului din urmatorul interviu video realizat cu prof. dr. Ioana Alina Anca, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC).


Tu, cand si cum ai introdus oul in alimentatia copilului tau?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum arată Oul de Paști care a scăpat nemâncat timp de 70 de ani
    Cum arată Oul de Paști care a scăpat nemâncat timp de 70 de ani

    În majoritatea famiilor moștenirile emoționale sunt bijuterii, fotografii, scrisori, cărți. Însă în caul unei familii din Țara Galilor comoara familiei, care este...

    Când și cum introduci uleiul de pește în alimentația copilului
    Când și cum introduci uleiul de pește în alimentația copilului

    Tu cum ai grijă de imunitatea copilului tău? Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de virusuri, bacterii, paraziți și toxine, însă până la...

    Omega 3, acizii grași esențiali în alimentația copilului tău
    Omega 3, acizii grași esențiali în alimentația copilului tău

    Necesari pentru dezvoltarea creierului, acizii grași Omega 3 ar trebui să fie prezenți în meniul copilului tău de la o vârstă fragedă. În cazul celor mici, în...

    Beneficiile peștelui în alimentația copilului
    Beneficiile peștelui în alimentația copilului

    Peștele și fructele de mare sunt fantastice pentru sănătatea noastră, în toate etapele vieții, dar pot fi deosebit de benefice și pentru copii, pe măsură ce cresc. O...

    Soia in alimentatia copilului
    Soia in alimentatia copilului

    Soia la copii poate fi un pas important in imbunatatirea unei diete dominate de aditivi si conservanti. Avand in vedere ca obezitatea infantila este o problema generalizata, mamele au...

    Feluri de peste in alimentatia copilului in functie de varsta
    Feluri de peste in alimentatia copilului in functie de varsta

    Pestele in alimentatia copilului inseamna un plus de acizi grasi omega-3, care sunt importanti pentru creier si ochi. De asemenea, pestele este bogat in proteine, vitamina D si are un...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Importanta fierului in alimentatia copiilor
    Importanta fierului in alimentatia copiilor

    In perioada de crestere, copiii au nevoie de 5 ori mai mult fier per kg corp decat un adult.

    © 2022 Qbebe