Top 10 super alimente pentru copii și cum le folosim corect

Top 10 super alimente pentru copii și cum le folosim corect

Irina Olteanu - Redactor Senior

Iată aici câteva informații despre ce sunt super alimentele, care sunt cele mai importante pentru copii, alături de modalitatea corectă de folosire pentru fiecare în parte. Toate acestea alături de explicații detaliate din partea specialiștilor, Crina Coliban și Ligia Pop.

Informații despre super alimente

Super alimentele, conform Crinei Coliban, consilier în alăptare și diversificare și femeia care îi face pe copii să mănânce www.permisdeparinte.ro, sunt alimentele din care mănânci puțin și contează mult. Ele trebuie însă tratate ca atare, după cum afirmă Ligia Pop, raw food chef (bucătar specializat in alimentaţia vegană fără foc), consultant în nutriție (raw food) https://ligiapop.com/, respectiv să fie consumate cu măsură și niciodată în exces, deoarece nu vom beneficia de proprietățile lor mai mult dacă adăugăm o cantitate mai mare. Dimpotrivă, pot dăuna, cauzând reacții adverse. Într-o măsură mică se regăsesc cantități mari de minerale și alte nutrimente complexe care nu sunt conținute de fructele și legumele proaspete de sezon. În principiu, la primele utilizări sunt indicate 1-2 super alimente pe zi, cu condiția de a le varia de la o zi la alta sau cel puțin cu o pauză de o zi între ele (dată fiind puterea de care dispun). Super alimentele se pot adăuga în cantități mici în aproape toate preparatele, sărate sau dulci, precum: smoothies, înghețate, batoane cu semințe și nuci, prăjituri, torturi, pateuri, produse nelactate etc. 

Citește și:Top 7 super-alimente de toamna 

7 super alimente pentru copilul tau, cate unul in fiecare zi a saptamanii! 

Amarant sau stir

Amarantul cu varianta românească stir se prezintă sub forma unor semnițe mici, cât vârful unui ac, de culoare albă. Conține mai multă vitamina E decât uleiul de măsline. De asemenea, în laptele de vacă se găsește un procent de 72% proteine, în timp ce în amarant, acesta ajunge la 75%. O cană de amarant echivalează cu doza zilnică recomandată de fier și nu conține gluten, aspect important în cazul bebelușilor mai mici de 1 an. Pentru copii se pot prepara bomboane cu amarant și sirop de arțar ce poartă denumirea de dulce de alegria. Amarantul poate fi gătit individual ca orice altă cereală sau amestecat cu altele la fel de nutritive (ovăz, quinoa, orz). Nu este indicat să îl folosiți singur în copt deoarece aluatul devine prea dens. 

Quinoa

Quinoa, cereală considerată Mama grânelor, conține din abundență fier și calciu. A fost desemnată în anul 2013 Alimentul Anului. Este o proteină completă (conține toți aminoacizii - se întâmplă rar în natură) și are în compoziție triptofan - precursorul serotoninei (conferă o stare de bine). O jumătate de cană de quinoa reprezintă doza zilnică recomandată de proteine a unui copil. Poate fi oferită copiilor începând de la vârsta de 8 luni, dar este bine să respectați regula de a o oferi prima dată separat de alt aliment, pentru a testa toleranța copilului la ea. S-a demonstrat că ajută la prevenirea constipației și a balonării excesive, contribuind la digestie.

quinoa

Mei

Meiul conține mult fier sau acid folic, esențial pentru producerea de noi celule. Este foarte indicat în problemele digestie precum hiperaciditate sau diaree (reprezintă o alternativă sănătoasă comparativ cu mucilagiul de orez care constipă) și are proprietăți antifungice (acționează împotriva candidozei). Poate fi oferit celor mici începând cu vârsta de 6-8 luni și se poate găti sub formă moale și cremoasă, cușcuș sau chiar ca pilaf. Datorită formei sale, poate reprezenta un aliment ușor de manevrat de bebeluș, contribuind la dezvoltarea reflexului de apucare.

Grâu Spelta

Este o cereală diferită de grâul rafinat folosit în brutărie în mod uzual. Penele din grâu Spelta pot fi introduse începând de la vârsta de 6 luni, respectând regula celor 4 zile (nu oferiți niciun aliment nou copilului în acest interval de timp pentru a urmări eventuale reacții adverse ale organismului). Conține mai multe vitamine și minerale, mai puține metale grele, ajută la tratarea neurodermatitelor și bolilor mucoaselor. Are proprietăți alcaline, fiind antiinflamator și antidepresiv. De reținut că nu trebuie oferit copiilor care suferă de boală celiacă (intoleranță la gluten) sau alergie la grâu.

Chia

Semințele de chia sunt denumite de Crina Coliban invenția secolului. Conțin calciu (de 6 ori mai mult decât laptele de vacă raportat la aceeași cantitate și în plus Bor), fier (de 3 ori mai mult decât spanacul), magneziu (de 15 ori mai mult decât broccoli) și antioxidanți (de 30 de ori mai mulți decât afinele). Nu au niciun gust și se consumă ca atare, putând fi adăugate în ciorbă, salată sau smoothie-uri. Pot fi administrate copilului începând cu vârsta de 1 an.

Conţin:

Antioxidanţi
Vitamine: A, B, E, D
Minerale: calciu, fier, iod, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, sulf, zinc
Acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6
Proteine, fibre

Reglează nivelul glicemiei
Înlătură colesterolul rău
Suprimă pofta de mâncare
Favorizează digestia
Hidratează organismul
Redau strălucirea părului
Adjuvante în tulburările de somn
Protejează celulele împotriva stresului oxidativ
Vitaminizante, oferă organismului vitalitate
Previn hipertensiunea arterială

Semințe de cânepă

Probabil cea mai bogată sursă hrană din lume, conform Crinei Coliban. Sunt singura proteină vegetală asimilată complet de corp (mai bine decât carnea sau ouăle), o proteină responsabilă cu producerea de anticorpi și nu produc alergii. Au gust de nucă hidratată. Pot fi adăugate în salate, iaurturi sau orice alt aliment. Recomandarea de administrare la copii este începând cu vârsta de 1 an (deoarece nu există studii desfășurate asupra copiilor mai mici ca vârstă).

Semințele de in

Semințele de in pot fi adăugate în aproape orice preparat (de exemplu brioșe, smoothies/milkshake, salată sau ciorbă) pentru a conferi un surplus de energie copilului. Ele reprezintă unele dintre cele mai bogate surse naturale vegetale de acizi grași omega 3 (esențiali în alimentația zilnică a unui copil) și în special acid alfa linoleic, folosit de organism pentru a normaliza nivelurile colesterolului, dar și ajută sistemul imunitar. Datorită proteinelor conținute, contribuie la dezvoltarea sistemului muscular și osos, reduc oboseala (transportă oxigenul în organism). Pediatrii susțin că vârsta optimă pentru a fi administrat copiilor este de 7-8 luni.

seminte de in

Cacao

Consumul de pudră de cacao organic (cel puțin 70% cacao pur-evitați produsele procesate deoarece beneficiile oferite sunt reduse) poate reprezenta o modalitate ideală de a oferi o gustare sănătoasă copilului. Este extrem de bogat în catechine (polifenoli din grupul flavonolilor) considerați a proteja împotriva bolilor cardiace, cancerului și altor afecțiuni, precum și a îmbunătăți tensiunea arterială și metabolismul glucozei. Cacao poate proteja pielea copilului de arsuri solare, iar datorită magneziului, poate proteja împotriva diabetului. Trebuie evitat de copiii cu niveluri ridicate de cupru în organism și consumat în moderație (dat fiind faptul că are în compoziție cantități mici de cofeină și teobromină poate cauza agitație), fiind integrat într-o alimentație echilibrată.

cacao

Linte

Lintea face parte din familia leguminoaselor (alături de fasole, mazăre etc.) și este un aliment extrem de sănătos pentru copii deoarece conține fier, proteine și fibre din abundență, dar și minerale din grupul de vitamine B. Datorită compoziției ridicate de proteine, vârsta indicată pentru a fi inclusă în alimentația copilului este 8-10 luni (deoarece poate cauza flatulență, fiind mai dificil de descompus; la vârsta aceasta se consideră că sistemul digestiv al copilului s-a maturizat suficient); de altfel, în preajma vârstei de 10 luni bebelușul poate manevra alimente cu ajutorul degetelor. Datorită dimensiunii mici, lintea poate rămâne cu ușurință blocată în gât, determinând sufocarea, prin urmare este indicată servirea sa sub formă pasată.

linte

Năut

Năutul este bogat în proteine, reprezentând o componentă important din orice tip de alimentație. Conține de asemenea zinc, mangan, folat, fier și fibre. Deoarece fibrele din năut sunt insolubile, pot cauza gaze intestinale (însă acest lucru este important, coform cercetărilor, pentru funcția sănătoasă a colonului), fiind recomandat copiilor după împlinirea vârstei de 8-10 luni. Leguminoasele în general nu reprezintă un pericol în ceea ce privește declanșarea unei alergii alimentare. Este indicat să începeți cu năutul sunt formă uscată și nu conservată; trebuie lăsat la înmuiat peste noapte și gătit foarte bine.

În final, este important de subliniat faptul că toate recomandările expuse anterior reprezintă sugestii și informații generale și este posibil să nu se aplice copilului tău. Cel mai bine este să ceri sfatul medicului pediatru înainte de a introduce orice aliment nou în meniul copilului.

Surse:

https://ligiapop.com; http://oboyorganic.com, http://canigivemybaby.com; http://wholesomebabyfood.momtastic.com; http://littlefoodies.se; http://homemade-baby-food-recipes.com 

Articolul urmator
Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?
    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?

    Ca părinte, probabil te-ai confruntat de multe ori cu un alt gen de limbaj în interacțiunea cu copilul tău. Vorbe precum ”Nu face asta”, ”Nu atinge aia”,...

    Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?
    Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?

    Într-o lume „controlată” de dispozitivele moderne și de ecranele luminoase ale gadgeturilor, copiii uită să se joace dacă adulții nu le arată cum. Pentru a le...

    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

    Dacă te confrunți cu anumite probleme ale părului sau scalpului și nu mai știi ce să faci, s-ar putea să avem o soluție pentru tine. Află mai multe despre ce beneficii are uleiul de...

    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile
    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile

    Căpșunile sunt printre fructele de sezon favorite ale tuturor, însă deși sunt extrem de gustoase, sunt pline de mici particule de pământ și viermi, iar modalitatea în...

    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?
    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?

    Diversificarea este unul dintre cele mai importante momente din viața unui bebeluș. În același timp, este și etapa care dă cele mai mari emoții mămicilor. Dacă vrei să...

    Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect
    Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect

    Laptele face parte dintre alimentele apreciate pentru valoarea lor nutrițională, furnizând vitamine, minerale și proteine și având efecte benefice asupra sănătății....

    Cum desfunzi corect urechea înfundată cu apă?
    Cum desfunzi corect urechea înfundată cu apă?

    Cum desfunzi corect o ureche înfundată cu apă? Parcă nu există o senzație mai neplăcută decât cea de ureche îndundată după o baie sau o sesiune de înot. Pe...

    © 2024 Qbebe