Părinții acuză de neglijență și gravă nepăsare una dintre grădinițele de lux ale Capitalei

Părinții acuză de neglijență și gravă nepăsare una dintre grădinițele de lux ale Capitalei

Gabriela Paladi - Redactor

Sunteți părinți, iar siguranța și sănătatea copilului vostru este pe primul loc. Așa că vă întreb: ce ați face dacă ați lua copilul de numai 2 ani în prima săptămână de grădiniță mușcat de un alt copil? Ați spune, ca orice părinte educat în ale parentingului, că este normal, se mai întâmplă, ați liniști copilul vizibil afectat de incident și l-ați aduce și a doua zi. Ce ați face, dacă și în următoarea zi copilul este iarăși mușcat de același personaj, iar personalul grădiniței, nu numai că insistă ca fiind normal să fie mușcat de două ori la rând, dar se pregătește și pentru data viitoare? Dar dacă ați mai și plătit peste 6000 de euro, taxa anuală a grădiniței? Vă gândiți să vă retrageți copilul și să îl mutați într-un alt mediu în care să se simtă în siguranță?

Ei bine, aceasta a fost decizia pe care un cuplu egipteano-american a și luat-o.

Părinții unei fetițe de 4 ani și a unei perechi de gemeni băieți de 2 ani, cei doi au locuit în SUA, în Londra și în Egipt, fiind un cuplu bine ancorat în parentingul sănătos. În luna iunie a acestui an întreaga familie s-a mutat în România și s-a decis ca cei doi gemeni să înceapă grădinița, la una dintre grădinițele de lux din București, cu profil internațional, o grădinița britanică renumită din sectorul 1, aflată în topul celor mai scumpe din capitală. După o vizită a grădiniței, care părea bine dotată din punct de vedere logistic, părinții au fost convinși și au plătit taxele pe 1 an pentru cei doi copii, o sumă care depășește 12.000 de euro, fără să știe că vor ajunge foarte repede să regrete. 

Ce s-a întâmplat? 

Mama copiilor i-a dus pe 3 septembrie în prima zi la grădiniță, știind că va urma o perioadă de acomodare și că micuții vor experimenta pentru prima oară separarea de mama lor. Având așteptări mari și încredere în grădiniță, mai ales că grupa copiilor ei era de numai 7 copii, care erau supravegheați și îndrumați de o educatoare și asistenta ei, mama a fost surprinsă să întâmpine probleme privind îngrijirea copiilor în prima săptămână. Primul incident a fost legat de înțepături de insecte care erau în forma unor pustule, pe corpul unuia dintre băieți. Apoi, a descoperit că băieților nu li se oferea mâncare pe parcursul celor 3 ore cât mama îi lăsa la grădiniță. I se spunea că a venit să îi ia exact în momentul gustării sau că nu au vrut să mănânce, în condițiile în care cei doi băieți sunt foarte mâncăcioși și nu refuză niciodată mâncarea, așa cum declară ea.

"În acel moment, simțeam că ceva nu este în regulă și nu aveam sentimentul ca au grijă de copiii mei așa cum trebuie. Am ales să aștept să treacă perioada de acomodare și ambele părți să se adapteze una la cealaltă.", mai declară mama copiilor.

mana de copil muscatVineri, pe 7 septembrie, mama este primită la grădiniță de educatoare, care o informează că unul dintre băieți a fost mușcat de un alt băiat. Acesta a semnalat celuilalt copil că nu îl dorește în preajmă, iar celălalt copil l-a mușcat. Și că au aplicat o cremă peste mușcătură.

"Am rămas calmă și am înțeles că astfel de incidente se întâmplă. Am întâmpinat astfel de probleme și cu fiica mai mare, și prin măsuri preventive nu s-a mai întâmplat. M-a deranjat că nu m-au sunat să mă întrebe cum să procedeze pentru tratamentul mușcăturii. Am experiența a 3 creșe cu fiica mai mare, în Egipt și Londra. M-am asigurat că educatoarea înțelege că trebuie să se ia măsuri de prevenție și că cei doi copii trebuie supravegheați cu atenție și ținuți la distanță de acum încolo.

Luni, pe 10 septembrie, mama se duce să ia gemenii de la grădiniță și este întâmpinată din nou de educatoare care îi spune că fiul ei a fost din nou mușcat de același băiețel.

"<Și am aplicat cremă>, îmi spune educatoarea. Când am auzit asta, eram atât de furioasă că simțeam că îmi fierbe capul. Doar ce fusese mușcat în ziua precedentă de grădiniță, încă nu s-a acomodat, se știa de conflictul dintre cei doi, educatoarea și asistenta supravegheau numai 5 copii în acea zi. Ce naiba se întâmpla aici?", declară mama gemenilor. 

După o cercetare amănunțită a unor cazuri asemănătoare și efectul lor asupra dezvoltării copilului, părinții au decis că este mai bine să retragă copiii de la grădinița, și să evite, astfel, o escalare a conflictului dintre cei doi copii, care ar putea avea urmări grave. 

"A doua zi nu i-am mai dus la creșă, nu puteam să fac asta bebelușului meu. Semnele dinților erau încă roșii, iar mâna foarte umflată. Mă așteptam să fiu sunată de personalul grădiniței, însă, mi-am dat seama că nu se va întîmpla în acest caz. Am decis împreună cu soțul meu să îi retragem de la grădiniță și să solicităm taxele plătite înapoi, pentru că mediul sigur care ni se promitea prin contract nu a fost nici pe departe întrunit."

De aici începe o luptă intensă între grădiniță și doi părinți care pun sănătatea emoțională și fizică a copilului lor mai presus de orice. Grădinița refuză să înapoieze taxele, iar părinții apelează la un avocat, care atacă o clauză a contractului ce nu a fost respectată de către grădiniță, acea prin care se promitea condițiile adecvate pentru dezvoltarea corectă a preșcolarului care este lăsat în grija grădiniței

Un schimb de emailuri între cele două părți expune modul în care fiecare abordează situația. Astfel, mai întâi tatăl copiilor scrie despre decizia de retragere grădiniței, justificând:

"Să vedem că băiatul nostru a fost mușcat de două ori, în două zile consecutive, nu ne oferă confortul că fii noștri sunt îngrijiți cum trebuie. Atitudinea generală a educatoarei care a povestit de incident soției mele foarte nonșolant nu ne oferă sentimentul că aceste incidente sunt luate în serios. Pentru noi este foarte important să simțim că cei mici sunt îngrijiți și că se simt din ce în ce mai confortabil la creșa. Mai mult, nu îmi doresc să învețe un comportament similar.

Tatăl primește un răspuns elaborat, prin care i se explică detaliat când și de ce mușcă cei mici, și că situația este cât se poate de normală.

"Toate incidentele sunt tratate foarte serios, chiar dacă suntem calmi și nu arătăm semne de îngrijorare. Aceste situații nu sunt noi și căutăm mereu cel mai eficient răspuns pentru a elimina comportamentul și nu prin a pedepsi sau a separa copiii și a încheia prietenii."  

Moment în care mama răspunde și expune punctul de vedere al unor părinți îngrijorați:

 "Două zile la rând să îl luăm cu mâna mușcată nu este acceptabil. Este considerată o formă de bullying! Și faptul că aveți o atitudine atât de nonșolantă și comportându-vă de parcă este parte din experiență, nu este acceptabil, nu într-o creșă cu renume ca a dumneavoastră. După ce-a de-a doua mușcătură a venit acasă traumatizat, era foarte atașat de noi, a avut tantrumuri, nu a vrut să se ducă la bona lui și continua să își frece mâna. Despre ce mediu sigur vorbim?"

Părinții continuă și acum lupta legală cu grădinița, care a refuzat să cadă la o înțelegere amiabilă cu aceștia.

"Suntem dezamăgiți și simțim că se profită de noi ca străini. Asta nu se poate întâmpla într-o școală internațională de renume! Nici măcar nu și-au admis greșeala, nu s-au oferit să separe copii în clase diferite sau să promită că nu se va mai întâmpla! Au refuzat o soluție amiabilă. Am început calea legală și nimic nu ne va opri să luăm măsurile corecte! Când copiii au parte de un asemenea abuz, oricât de minor ar părea, pot să sufere intens, devin temători, dezvoltarea lor cognitivă este întârziată. Nu pot să accept un asemenea comportament. Și sper ca nicio mamă să nu fie nevoită să treacă printr-o astfel de experiență.", declară mama băiețului. 

Contactată de reporterii Qbebe grădinița nu a oferit nicio replică la acuzele părinților, iar aceștia ne spun că în continuare refuză să le ofere vreun răspuns privind înapoierea taxelor de școlarizare. Pe de altă parte, mama copiilor ne povestește că la noua grădiniță cei doi fii ai săi se simt excelent, s-au acomodat foarte repede, iar ea este permanent informată de ceea ce fac copiii, primește mereu poze, cei doi mănâncă totul și sunt fericiți.  "Ceea ce mă face să realizez diferența dintre grădinița precedentă și cea la care sunt azi. Cel mai important lucru pentru mine este să simt ca fii mei sunt bine îngrijiți, că își iubesc educatoarele și ca primesc atenția cuvenită."

Am solicitat și părerea psihologilor cu privire la acest caz. Psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu ne spune că "situația este nefericită, nu atât prin evenimentul în sine, cât mai ales prin amploarea consecințelor, care până la urmă vor avea repercusiuni tot asupra copilului, indiferent dacă se decide mutarea lui sau nu. În astfel de situații, adevărul este la mijloc. Ceea ce pot să constat este că adesea părinții care achită o sumă de bani ceva mai semnificativă pentru un serviciu adresat copilului, pot să aibă așteptări nerealiste față de furnizorul acestor servicii. Sigur că nimeni nu-și dorește ca un copil să sufere, însă cred că știm cu toții cazuri în care evenimente absolut nefericite s-au întâmplat chiar și în prezența mamei. Înțelegerea cât mai clară a situației permite implementarea unei soluții adecvate. Aș preciza totuși că nu orice tip de agresiune înseamnă traumatizarea copilului și că uneori termenul este folosit cu o prea mare lejeritate. Copilul-victimă poate reacționa și la agitația pe care o resimte în părinții săi. În egală măsură, educatorul trebuie să manifeste o vigilență sporită în situația în care un copil manifesta comportamente violente pentru a proteja ceilalți copii. Violența unui copil poate să fie modalitatea prin care el încearcă să transmită ceva adultului, iar acesta nu îl înțelege."

Psiholog Simona Cernea consideră că este de "datoria educatorului ca atunci când observă un comportament disfuncțional sau agresiv să intervină pentru stoparea și corectarea acestuia. La vârste mici copiii nu dispun de cunoștințele, discernământul și abilitățile sociale de a face față unor situații dificile sau emoții copleșitoare. În ceea ce privește supunerea în mod repetat a unui copil la comportament violent prima consecință la care mă gândesc este aceea de a învața că violența este un comportament acceptat care rezolvă probleme. Dacă cel agresat vede că agresorul și-a rezolvat o problema prin acest comportament și nu a suferit nici o consecință va înțelege că este o modalitate acceptată de a face față situațiilor dificile și va începe pe viitor să adopte la rândul său violență. După cum spuneam și cu alte ocazii copiii învață foarte mult prin imitare. O altă consecință ar putea fi refuzul de a mai merge la grădiniță (practic copilului i s-a confirmat sentimentul că acela este un mediu ostil, în care i se întâmplă lucruri neplăcute). Refuzul se poate manifestă prin crize de plâns, împotrivire, agățare de părinți. Din punct de vedere comportamental copilul poate deveni fie violent la rândul său (prin ceea ce psihologic se cunoaște ca identificare cu agresorul), fie deopotrivă retras, și poate renunța la socializarea și cu alți copii, sau poate avea modificări de apetit și probleme de somn. Din punct de vedere emoțional poate deveni trist sau anxios."

Astfel de cazuri sunt destul de des întâlnite, iar de cele mai multe ori sunt tratate cu aceeași nepăsare. Pentru conștientizarea fenomenului și al impactului real asupra dezvoltării sănătoase a copiilor, ONG-uri, autorități, media au făcut în ultimii ani mai multe campanii sociale, adresate copiilor, părinților, cadrelor didactice sau publicului larg care să conștientizeze și să definească fenomenul de bullying. Deputații Andrei Pop si Petre-Florin Manole, au inițiat proiecte de legi care își urmează cursul legal în Parlament pentru votul final.

"Niciun părinte nu dorește să audă că propriul lui copil a fost amenințat, agresat verbal, exclus, hărțuit sau bătut. Statul și legile au, într-o mare măsură, datoria de a proteja. Completările, pe care dorim să le aducem actualului cadru legislativ, pentru a diminua și a preveni fenomenul de bullying, au chiar acest scop: să protejeze copiii sau adulții de orice fel de violență. Ele sunt rezultatul unei realități care afectează drepturi și libertăți constituționale, precum dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, libertate individuală, protecția copiilor și a tinerilor, pe scurt, drepturile omului", declară deputatul Petre-Florin Manole.

România încă așteaptă o lege clară prin care să se reglementeze astfel de situații, iar părinții care se confruntă cu ele, indiferent că sunt români, dar mai ales când sunt străini, trebuie să se lupte cu dezinteres și nepăsare și cu o mulțime de acțiuni birocratice și legale pentru a-și apăra drepturile lor și, mai ales, ale copiilor lor. În 2016 a existat un caz al unei fetițe de 2 ani mușcată de față de către o colegă la o grădiniță particulară din Focșani, iar anul trecut la o grădiniță din Olt, comuna Verguleasa, mai mulți copii au ajuns acasă cu vânătăi și mușcături pe corp, din cauza neglijenței educatoarei, așa cum declară părinții. Tot anul trecut, un băiețel din Arad de numai 1 an și 8 luni, a ajuns acasă plin de mușcături. Cazul a fost preluat de procurori, care au început anchetarea grădiniței particulare pentru neglijență în serviciu, pentru că părinții reclamau faptul că fiul lor nu ar fi fost supravegheat atunci când a suferit acele traume. 

Dacă aveți cunoștință de alte cazuri asemănătoare, vă rugăm să contactați redacția Qbebe. 

Declarația completă a mamei poate fi citită aici

 

Articolul urmator
Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele
Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O adolescentă care ajunsese la greutatea de 146 de kilograme și-a pierdut viața în condiții greu de închipuit. Părinții sunt condamnați pentru omor prin neglijență gravă
    O adolescentă care ajunsese la greutatea de 146 de kilograme și-a pierdut viața în condiții greu de închipuit. Părinții sunt condamnați pentru omor prin neglijență gravă

    Părinții unei adolescente din Marea Britanie, condamnați la închisoare pentru omor prin neglijență gravă. Și-ai lăsat fiica să trăiască și să moară în condiții...

    Caz grav de neglijență la o grădiniță din București. O fetiță a fost lăsată inconștientă de cadrele didactice ore în șir
    Caz grav de neglijență la o grădiniță din București. O fetiță a fost lăsată inconștientă de cadrele didactice ore în șir

    O fetiță de numai doi ani și jumătate a zăcut pe podeaua grădiniței particulare pe care o frecventa, fiind complet neglijată de cadrele didactice. Ajunsă la spital în brațele...

    Neglijența gravă într-un spital din Cluj! O asistentă i-a injectat adrenalină unui bebeluș de doar 2 luni, în loc să-i facă aerosoli
    Neglijența gravă într-un spital din Cluj! O asistentă i-a injectat adrenalină unui bebeluș de doar 2 luni, în loc să-i facă aerosoli

    Caz halucinant într-un spital din Turda, județul Cluj! Un bebeluș de doar 2 luni era să își piardă viața după ce o asistentă a înțeles greșit indicațiile...

    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"
    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"

    Scandalul dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană a luat amploare. Așa cum era de așteptat, la mijloc sunt copiii lor, de această dată Eduard, băiatul cel mic. Aparent, acesta...

    Un copil de 7 ani a fost rănit grav la sediul Primăriei Capitalei după ce o statuetă căzut pe el
    Un copil de 7 ani a fost rănit grav la sediul Primăriei Capitalei după ce o statuetă căzut pe el

    Un băiețel de 7 ani a ajuns la spital după ce o statuetă a căzut peste el, în clădirea Primăriei Capitalei! Micuțul a suferit multiple traumatisme, iar acum este internat la...

    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene
    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene

    Bullying-ul încă mai reprezintă o problemă majoră în școlile din România. Aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli, iar peste 80%...

    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București
    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București

    Din cei aproape 2.400 de copii refugiați din Ucraina înscriși în școlile și grădinițele din România, peste 600 au fost repartizați în unitățile de...

    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

    Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut, cu aprox. 4 ani în urmă, o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a...

    © 2024 Qbebe