Iată partenerul de nădejde al părinților pentru durerile de gât și tusea uscată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, îți dorești să fii în cea mai bună formă pentru el, ca să-i fii oricând alături. De aceea, doar gândul că ai putea avea o problemă de sănătate, oricât de mică ar fi ea, îți creează anxietate. Cu atât mai mult cu cât știi că te afli într-o perioadă a anului în care incidența virozelor respiratorii este ridicată, iar copilul tău vine în contact, la grădiniță/la școală cu copii care sunt bolnavi, îngrijorarea ta este și mai mare. Pentru a avea de suferit cât mai puțin din cauza unei dureri de gât sau a tusei apărute pe nepusă masă, străduiește-te să ții cont și de sfaturile de mai jos.

Din ce cauze poate surveni o durere de gât?

Durerea de gât este o manifestare comună pentru numeroase afecțiuni, dar cele mai cunoscute motive ce o pot genera sunt:

 • O infecție virală (Cum ar fi răceala comună, gripa, faringita virală, crupul laringian)
 • O infecție bacteriană (Cele mai frecvente infecții din gât sunt cele cu Streptococul A, cum ar fi faringita strepcocică de exemplu)
 • Forțarea gâtului (Spre exemplu, dacă ai vorbit prea mult, prea tare, dacă ai cântat fără să faci o încălzire prealabilă etc.)

Adesea, o durere în gât este însoțită și de alte manifestări, precum:

 • Febră
 • Tuse
 • Congestie nazală
 • Strănut
 • Dureri în tot corpul
 • Dureri de cap
 • Dificultăți la înghițire
 • Inflamarea ganglionilor din zona gâtului
 • Răgușeală sau pierderea vocii
 • Inflamarea amigdalelor (uneori apar pe ele și pete de puroi)Când să te adresezi medicului în cazul unei dureri de gât?

Manifestările care trebuie neapărat să te determine să soliciți ajutorul unui medic sunt oricare dintre acestea:

 • Durerea de gât se agravează de la o zi la alta și nu se ameliorează într-o săptămână
 • Dificultăți mari la înghițire
 • Dificultăți în respirație
 • Febră mai mare de 38,3
 • Dureri articulare
 • Durerile de ureche
 • Apariția unei erupții pe corp
 • Răgușeala persistă mai mult de 2 săptămâni
 • Sesizezi în mucusul expectorat urme de sânge
 • Gâtul sau fața se inflamează
 • Stări de slăbiciune accentuată

De ce apare tusea uscată?

Tusea uscată este cea care nu produce mucus (flegmă) și poate să fie provocată de:

 • Infecții virale
 • Infecții bacteriene (cum ar fi pneumonia de pildă)
 • Diferite alergii (ca de exemplu alergiile sezoniere, dar și cele la praf, părul de animale, la anumite alimente sau medicamente)
 • Astm
 • Expunerea la diferiți factori iritanți (precum fumul de țigară, noxele, praful, polenul, mucegaiurile etc.)
  În unele cazuri, tusea uscată apare din cauza unui reflux gastroesofagian, în condițiile în care acidul gastric din stomac, ajuns în esofag, va irita și va antrena reflexul de tuse.

Când se impune o vizită la medic în caz de tuse uscată?

Nu este cazul să mai stai pe gânduri, ci trebuie să ajungi cât mai rapid la medic, dacă:

 • Tusea ta uscată se agravează
 • Tusea începe să producă mucus de culoare galben-verzui sau în care vei sesiza urme de sânge
 • Apare febra
 • Respirația devine șuierătoare
 • Ai senzația că ai un corp străin în gât
 • Ai dificultăți în respirație și/sau la înghițire
 • Ai slăbit brusc

Cum să procedezi ca să-ți ușurezi durerile de gât și tusea uscată?

Există numeroase soluții care te pot ajuta să-ți recapeți mai rapid starea de bine, chiar dacă te confrunți cu aceste simptome supărătoare. Printre ele se numără:

Hidratează-te bine

Consumul de apă și de alte lichide (la temperatura camerei) te va ajuta să mai scapi de iritația mucoaselor și va contribui la fluidizarea și la eliminarea mai ușoară a mucusului în exces.

Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru durerile în gât

Evită aerul uscat

Una dintre cele mai bune soluții pentru a scăpa de o tuse iritativă, ce amplifică disconfortul din gât, este să recurgi la un umificator. Încearcă să-l duci în camerele în care petreci mai mult timp și mai ales în dormitor. Ai însă grijă ca umidificatorul să fie bine curățat, întrucât, în caz contrar, devine sursă de mucegai și de bacterii periculoase!

Expune-te la aburi calzi

Inhalarea de aburi calzi, de mai multe ori pe zi, poate face minuni pentru gâtul tău. Fie că vei recurge la inhalații pe care le vei face în baie, fie că te vei apleca deasupra unui vas cu apă fierbinte, având grijă să-ți acoperi capul cu un prosop, oricare dintre aceste metode îți vor hidrata mucoasele gâtului și te vor mai scuti de o tuse chinuitoare.

Apelează la tablete de supt

Acestea trebuie să-ți aline nu numai iritația, care favorizează tusea, dar ar trebui să reducă și din durere și inflamație.
Printre tabletele de supt ce nu trebuie să-ți lipsească din casă și care te vor ajuta să depășești mai ușor o durere de gât sau o tuse sâcâitoare se află și Isla Cassis. Ingredientul-minune din ele este mușchiul islandez, ce cuprinde acizi grași vegetali (acid stearic și acid lichenic), cu proprietăți antimicrobiene, antivirale și antiinflamatorii. În plus, polizaharidele din el sunt capabile să formeze o peliculă protectoare pe mucoasele din cavitatea bucală și din laringe, ceea va favoriza nu numai un efect calmant, ci va contribui și la regenerarea mucoaselor și la ameliorarea iritațiilor.

În afară de mușchiul islandez, în Isla Cassis se află vitamina C și coacăze. Despre vitamina C se știe că este un ajutor prețios pentru imunitate, iar coacăzele, la rândul lor, sunt și ele sursă de vitamina C, dar și de alți nutrienți cu proprietăți antioxidante, care îmbunătățesc și ei funcționarea sistemului imunitar și reduc inflamațiile. Astfel, în coacăze se află antocianini (pigmenți care dau culoare fructelor/legumelor și care au efecte antivirale și antiinflamatorii, protejându-ne în fața numeroaselor boli) și polifenoli (antioxidanți ce se găsesc în plante), care le conferă acestor fructe efectele atât de necesare pentru diminuarea durerilor de gât și a altor simptome asociate unei infecții de pe tractul respirator.

Bucură-te în deplină siguranță de tabletele de supt Isla Cassis, în condițiile în care acestea nu conțin zahăr, sunt tolerate și pentru o administrare îndelungată, nu au contraindicații, efecte secundare și interacțiuni medicamentoase dovedite și, pe deasupra, au și o aromă delicioasă de coacăze.

Stai cât mai departe de factorii iritanți

De exemplu, fumul de țigară, praful, polenul, părul de animale, mucegaiul sau chiar și substanțele din produsele de curățenie pot amplifica senzația de iritație din gât și pot stimula apariția tusei.

Odihnește-te cât mai mult

Odihna te va ajuta și ea să te pui mai repede pe picioare. Pentru a trece mai ușor peste episoadele cu tuse, ar fi bine să dormi cu capul mai sus decât restul corpului pentru ca mucusul să nu poată staționa pe piept și să-ți provoace disconfort.

Surse: healthline.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.org

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tusea uscată și durerile de gât nu mai sunt o problemă! Uite ce trebuie să folosești
  Tusea uscată și durerile de gât nu mai sunt o problemă! Uite ce trebuie să folosești

  Tusea seacă și durerile în gât sunt printre principalele simptome ale unei infecții respiratorii, destul de frecvente în rândul celor mici în sezonul rece....

  Cum calmăm tusea uscată la copii?
  Cum calmăm tusea uscată la copii?

  Tusea uscată este una dintre cele mai supărătoare simptome ale răcelilor și infecțiilor respiratorii, dar nu numai. Tusea uscată poate fi prezentă și atunci când cei mici...

  Alegerea părinților responsabili pentru a calma tusea micuților
  Alegerea părinților responsabili pentru a calma tusea micuților

  Ai face orice pentru a alina tusea copilului tău. Adevărul este că tusea este una dintre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și reprezintă deseori un motiv de neliniște...

  Cum îl protejezi pe cel mic de tusea reziduală? Iată 5 sfaturi care te pot ajuta
  Cum îl protejezi pe cel mic de tusea reziduală? Iată 5 sfaturi care te pot ajuta

  Niciun părinte nu vrea să își audă copilul tușind. Chiar dacă tusea în sine este un proces fiziologic normal, prin care organismul încearcă să elimine secrețiile...

  Tusea la copii: tot ce trebuie să știi pentru a o trata corect
  Tusea la copii: tot ce trebuie să știi pentru a o trata corect

  Tusea se numără printre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și este, cu siguranță, motiv de neliniște pentru părinți. Tusea poate fi declanșată de numeroși factori și...

  Stop iritații și dureri în gât! Află cum le ții departe de cel mic
  Stop iritații și dureri în gât! Află cum le ții departe de cel mic

  Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, în mod cert că ai auzit de la el cel puțin o dată că îți spune: „Am ceva în gât”, „Mă...

  „Tusea fumătorului”- ce este, care sunt cauzele și cum o prevenim
  „Tusea fumătorului”- ce este, care sunt cauzele și cum o prevenim

  Din rutina unui fumător face parte, alături de fixarea unor momente în care preferă în mod special să fumeze (spre exemplu, la o cafea) și tusea de dimineață. Aceasta...

  © 2023 Qbebe