Cele mai bune ceaiuri pentru durerile în gât

Cele mai bune ceaiuri pentru durerile în gât

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Durerile în gât fac parte dintre cele mai frecvente probleme de sănătate și ne pot afecta la orice vârstă, în orice anotimp. Până să apelăm la diverse medicamente de sinteză, specialiștii ne îndeamnă să încercăm să ne ameliorăm disconfortul din gât cu ajutorul ceaiurilor. Din articolul de mai jos veți afla care sunt cele mai recomandate ceaiuri pentru durerile în gât. Aveți însă grijă și nu neglijați vizita la medic dacă durerile nu se ameliorează în decurs de o săptămână și dacă mai apar și alte simptome îngrijorătoare (precum febra, tusea puternică, dureri de cap etc.).

De ce este bine să bem ceai când avem dureri de gât

Chiar dacă avem o durere de gât persistentă, care ne poate face să avem dificultăți la înghițit, specialiștii ne îndeamnă să ne străduim să bem ceaiuri, întrucât acestea pot avea pentru noi următoarele beneficii:
Multe ceaiuri conțin antioxidanți- Aceștia ne vor ajuta organismul să lupte mai ușor cu infecțiile, întărindu-ne sistemul imunitar și scurtând durata de vindecare. De asemenea, antioxidanții pot contribui la vindecarea țesuturilor, reduc inflamația și ulterior durerea.
Hidratarea este ideală pentru a ne menține gâtul umed, pentru a reduce iritația și durerea- În special ceaiurile călduțe sunt foarte potrivite pentru durerile în gât, cu atât mai mult cu cât sunt băute treptat, pe parcursul unei zile.
• În ceaiuri putem folosi mierea, care este unul dintre cele mai recomandate remedii naturale pentru durerile și inflamațiile din gât (datorită proprietăților antiseptice, antifungice și datorită calității sale de a fi un bun emolient). În același timp, studiile din domeniu au ajuns la concluzia că mierea poate acționa mai bine decât antihistamine folosite pentru tratarea răcelilor sau alergiilor. Nu este însă recomandat să folosim mierea pentru copiii mai mici de 1 an (datorită riscului de contaminare cu toxina botulinică)
Înainte să ne apucăm să ne tratăm durerile în gât cu ceaiuri, este necesar să consultăm totuși un specialist, cu atât mai mult cu cât unele ceaiuri, băute în cantități mari, pot fi toxice (precum acela din lemn-dulce) sau pot interacționa cu anumite medicamente pe care le luăm pentru diverse afecțiuni pe care le avem.
Nu în ultimul rând, vizita la un medic este absolut necesară dacă durerea în gât devine tot mai accentuată, dacă nu dispare în 7 zile, dacă mai este însoțită și de simptome precum: febră, dureri de cap, dureri abdominale, grețuri, o stare accentuată de slăbiciune.

Ceaiul de salvie

În condițiile în care salvia este recunoscută pentru proprietățile sale astrigente, antiseptice și antivirale, și ceaiul obținut din această plantă va fi binevenit în caz de inflamații și dureri în gât.
Fie că vei apela la frunze proaspete, fie că vei apela la unele uscate, poți obține un ceai de salvie pe care să-l folosești și pentru a face gargară.
Pentru a prepara ceaiul, vei proceda așa: 2 linguri de frunze de salvie vor fi puse la fiert la o cană de apă. Se va lăsa la fiert și apoi la infuzat pentru 10-15 minute. Se poate adăuga miere sau zeamă de lămâie.
Ai grijă să nu consumi ceai de salvie dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi!

Ceaiul de mentă

Mentolul, principalul ingredient din mentă, este cunoscut pentru capacitatea sa de a calma durerile în gât și pentru a grăbi vindecarea în caz de afecțiuni precum faringita. De asemenea, este decongestionant și are proprietăți expectorante.
Iată de ce se recomandă să apelezi la ceaiul de mentă când ai dureri de gât. Pentru rezultatele cele mai bune, se recomandă să bei câte un ceai cam de 4-5 ori pe zi.
Înainte de a te apuca să consumi acest ceai, trebuie să fii precaută întrucât:
• Menta nu este recomandată în sarcină și alăptare
• Menta nu este bună dacă suferi de reflux gastroesofagian
• Menta poate reduce efectul unor medicamente pentru diverse afecțiuni, printre care: diabet, boli de stomac, hipertensiune arterială

Ceaiul de mușețel

Studiile de specialitate au demonstrat de multe ori că mușețelul poate ameliora congestia din gât și poate scădea intensitatea durerilor sau răgușeala. În plus, ceaiul de mușețel poate reduce inflamația și roșeața din gât . Totodată, mușețelul este plin de antioxidanți și va grăbi procesul de vindecare. Nu în ultimul rând, această plantă poate reduce senzația de tuse.
Dacă ai o durere în gât ce este însoțită și de alte simptome neplăcute de răceală (precum nas care curge), poți să apelezi nu numai la ceaiuri călduțe, ci și la inhalații cu aburii de la ceai.

Ceai de musetel

Ceaiul de ulm alunecos

Datorită substanței numite mucilagiu, care capătă o textură ca de gel în contact cu apă, ceaiul de ulm alunecos este potrivit pentru durerile în gât, în condițiile în care va forma o peliculă ce va proteja mucoasa din gât și va remedia senzația de iritație.
Acest ceai este folosit din cele mai vechi timpuri pentru tratarea durerilor de gât , iar studii recente au arătat că poate avea un efect mai bun decât alte ceaiuri utilizate în acest scop.

Ceaiul de turmeric

Datorită prezenței antioxidanților, dar și a proprietăților antiseptice și antiinflamatoare, turmericul poate fi numai bun pentru iritația și durerile în gât.
Ideal este să-ți prepari un ceai de pudră de turmeric, în care să adaugi și miere. Vei vedea că te vei simți mai bine, cu atât mai mult cu cât și mierea este vestită pentru capacitatea sa de a vindeca mucoasa gâtului.

 Ceai cu turmeric

Citește și: 10 condimente care au efect terapeutic

Ceaiul de rădăcină de lemn-dulce

Acest ceai poate fi folosit pentru durerile în gât astfel:
• Fie va fi băut ca atare, la temperatura camerei
• Fie se va face o gargară cu el, de mai multe ori pe zi
Înainte de a vă apuca să folosiți acest ceai, țineți cont de următorul sfat: în cantități mari, poate fi toxic. De asemenea, nu îl consumați în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare.

Ceaiul de unguraș

Ungurașul este o plantă medicinală din familia mentei și este recunoscută pentru conținutul ridicat de antioxidanți și pentru proprietățile sale antiinflamatoare.
Este utilizat ca remediu tradițional pentru răceli și dureri în gât, acționând ca un expectorant blând. Cu alte cuvinte, îl puteți folosi dacă vă simțiți gâtul „încărcat" și aveți senzația de tuse iritativă.

Ceai cu ghimbir, mentă, usturoi

Folosind aceste ingrediente, alături de miere și lămâie, poți să-ți pregătești oricând un ceai care să te scape de neplăcuta durere în gât.
Spre exemplu, ghimbirul este plin de antioxidanți și are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. Același lucru se poate spune și despre mentă. Nu mai punem la socoteală usturoiul, care este vestit pentru proprietățile sale antivirale și antibacteriene.
În ceea ce privește mierea, știm deja că este oricând binevenită când ne confruntăm cu inflamație și durere în gât. Iar zeama de lămâie este mereu o excelentă sursă de vitamina C, care ne va întări imunitatea și astfel ne va ajuta să ne facem mai repede bine.
Având în vedere calitățile acestor ingrediente, poți să-ți prepari următorul ceai din:
• 8 feliuțe de ghimbir proaspăt
• 4 căței de usturoi
• zeama de la 1/4 de lămâie
• miere
• mentă (poate fi și ceai la pliculețe)
După aceea vei proceda astfel:
• Curăță ghimbirul și usturoiul, apoi crestează-le ușor pentru a-și putea elibera uleiurile esențiale.
• Pune ghimbirul, usturoiul și menta să fiarbă în 4 căni de apă pentru 10 minute
• Adaugă peste ele miere și zeama de lămâie.

Citește și: Tratamente naturiste pentru gat

Voi mai puteți da și alte exemple de ceaiuri, utile pentru durerile în gât?

Surse:
www.healthline.com, www.livestrong.com, www.onemedical.com,www.thekitchn.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru splină
Cele mai bune ceaiuri pentru splină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

    Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?
    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?

    Te-ai visat mireasă încă din copilărie, dar oare ai acea „stofă de soție”? Unele femei sunt pur și simplu născute pentru a fi partenere de încredere și soții...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii
    Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii

    Cu siguranță ai auzit despre celebrele cristale vindecătoare. Acestea ne pot influența starea de spirit sau chiar sănătatea, ar spune unii. Află care sunt cele mai importante cristale...

    © 2024 Qbebe