Imunitatea copilului tău. Cum îl pregătim pentru întoarcerea la grădiniță

Imunitatea copilului tău. Cum îl pregătim pentru întoarcerea la grădiniță

Andreea Baluteanu

Se apropie toamna, lucru care, după extenuantul val de căldură al ultimelor luni, trebuie să fie un gând tare eliberator, nu? Odată cu acest anotimp vin și temperaturi plăcute, minunate pentru plimbări în parc, unde toamna îmbracă în haină roșie și aurie vegetația, ieșiri la pădure, drumeții la munte cu copilul, joacă pașnică, în casă și, evident, întoarcerea la „grădi”.

Nu te judecăm deloc dacă pe lângă idilicul tablou de mai sus te trece și un fior fiindcă măsori cu groază posibilitatea ca în următoarea perioadă să te confrunți cu cinci-șase episoade de răceală și gripă sau cu alte boli contagioase.

Știi că suntem aici ca să îți dăm un ajutor. Vezi mai jos de ce se îmbolnăvește atât de des copilul tău în perioada toamnă-iarnă, dar și cum îi poți sprijini imunitatea să facă față atacului virusurilor și bacteriilor.

De ce se îmbolnăvesc mai des copiii la grădiniță?

Câte boli mai aduc cei mici de la grădiniță! Locul acela magic, în care micuțul desfășoară activități educative și unde începe să își formeze și să își manifeste personalitatea e și un focar de infecții, fie că vorbim despre gripe sau răceli, infecții gastrointestinale, conjunctivită sau boli provocate de bacterii, așa cum sunt impetigo (o infecție cutanată cunoscută și sub numele de „bube dulci”) sau infecția cu streptococ. Nu vrem să te speriem, pur și simplu așa se întâmplă când copiii stau în comun.

Ca să înțelegi de ce îți pare uneori că micuțul tău e bolnăvior continuu, hai să examinăm puțin cum se propagă bolile. Fie că vorbim despre o infecție cauzată de un virus, o bacterie sau un parazit, aceasta se transmite de la o persoană la alta fie prin contact direct, fie cu suprafețele contaminate. Atunci când persoana infestată tușește sau strănută, picături minuscule străbat aerul și aterizează apoi pe suprafață cu care va intra în contact o persoană sănătoasă, expusă acum însă în mod direct virusului și/sau bacteriei.

Iar cei mici sunt mult mai predispuși la a fi prinși în acest scenariu din două motive. Primul e că sunt copii și mulți dintre ei nu știu sau uită să pună mânuța la gură cânt tușesc sau strănută. Ce să mai spunem despre faptul că sunt obișnuiți să bage adesea degetele în gură fiindcă așa descoperă lumea?

A doua cauză a răspândirii bolilor la cei mici e reprezentată de faptul că sistemul lor imunitar nu este încă matur. Cu precădere căile respiratorii superioare continuă să se dezvolte până la vârsta școlară, ceea ce înseamnă că riscul de infecții virale sau bacteriene e cu atât mai mare.

Iar în comunitate, alături de prietenii cu care se joacă cu drag, cei mici sunt expuși la patogeni noi, pe care sistemul imunitar nu îi cunoaște și împotriva cărora trebuie să învețe să lupte.

Cât de des se îmbolnăvesc copiii?

„Copilul meu e mai mereu bolnav. Fac ceva greșit? Are vreo problemă?”. Câți părinți nu și-au adresat aceste tulburătoare întrebări... Dar cel mai probabil nu ai pricini de grijă! E chiar comun pentru copiii ce merg la creșă sau la grădiniță să contracteze circa 8-12 răceli, infecții respiratorii sau gastrointestinale pe an.

Când mai cresc și imunitatea capătă putere o să reducă numărul îmbolnăvirilor la 5-6 pe an, în vreme ce adolescenții și adulții cad pradă unei boli infecțioase mult mai rar, de circa 2-3 ori pe an.

Un alt punct important de subliniat e că urmează perioada de maximă înflorire a gripelor și răcelilor. Intervalul octombrie-aprilie e „prielnic” virusurilor și bacteriilor, deoarece acum temperaturile scad, copiii se întorc la grădiniță/școală și petrec mai mult timp în comunitate, în interior, acolo unde microorganismele se înmulțesc și se propagă mai ușor.

Cum să susții imunitatea copilului pentru întoarcerea la grădiniță

Părinții nu sunt nici pe departe lipsiți de instrumente pentru a susține imunitatea celor mici la reîntoarcerea la grădiniță. Uite cum poți proceda!

Asigură-te că doarme suficient!

Dacă tu te mulțumești cu 8 ore de somn pe noapte și în cazuri extreme funcționezi și cu mai puțin, să știi că pentru prichindel odihna e prioritară fiindcă atunci se reface și se vindecă organismul. 10-12 ore de somn (cu tot cu somnul de la prânz) sunt necesare pentru a întări imunitatea și rezistența în fața infecțiilor.

Ce poți face dacă cel mic nu vrea și pace să îl întâlnească pe Moș Ene? E important pentru copii să nu mai aibă acces la ecrane și la tehnologie cu cel puțin o oră înainte de culcare, ca să nu îi agite (sfat pe care ar trebui să îl urmezi și tu). Înainte de întoarcerea la grădiniță, ajustează programul de somn, mai tolerant în vacanță, în mod gradual. O rutină e întotdeauna de ajutor: începe cu o baie caldă, urmată de o poveste citită la lumina caldă a lămpii, poate un mic masaj sau ascultarea de muzică relaxantă.

Insistă ca cel mic să practice o bună igienă!

Cât de importanți sunt „cei șapte ani de acasă”! Studiile au arătat că un copil care se spală des pe mâini prezintă un risc cu 50% mai scăzut de a se îmbolnăvi. Dar trebuie să insiști ca spălatul să devină un obicei înainte și după masă, după ce prichindelul a folosit toaleta sau după ce s-a jucat afară și/sau în compania altui copil.

Mai mult, e prioritar să îl înveți pe cel mic să se spele corect pe mâini. E nevoie de minimum 20 de secunde în care să își frece palmele pe ambele părți. Accentuează cât de important e ca săpunul să ajungă și între degete. Normal că nu o să-l pui să numere până la 20, dar îl poți învăța să cânte un cântecel care durează aproximativ o jumătate de minut. Important e să fie distractiv!

Dezinfectează suprafețele din casă!

Oricât de precaută ai fi și oricât de temeinic ți-ai fi educat puiul, tot o să aducă la un moment dat microorganisme patogene de la grădiniță. Aici intervine misiunea de dezinfectare. Să știi că în top 10 locuri preferate de către bacterii și viruși intră 7 suprafețe din bucătărie: chiuveta, filtrul/espressorul, buretele, robinetele, etc. Acestea trebuie curățate și dezinfectate temeinic. De asemenea, înlocuiește des bureții și, dacă vrei să fii „de top”, purifică-i de microbi la cuptorul cu microunde, unde să îi încălzești timp de 1-1,5 minute înainte de folosire.

Nu uita să cureți electronicele, mai ales telefoanele, dar și clanțele, întrerupătoarele, recipientele periuțelor de dinți, rucsacii, prosoapele, și, evident, jucăriile.

Învață-l pe cel mic cum să tușească și să strănute.

Pe lângă regulile de bună-cuviință („Hapciu! Sănătate!), arată-i celui mic cum să strănute și să tușească astfel încât să îi protejeze pe ceilalți și să evite riscul de îmbolnăvire. Specialiștii au descoperit că strănutul înăbușit în interiorul cotului face cea mai bună treabă pentru a limita răspândirea microbilor, în vreme ce cel mai recomandat în cazul tusei e să fie acoperită de o batistă sau de un șervețel. Copilul tău va fi exemplu!

Cei mici au nevoie de mișcare!

Ca să sprijini imunitatea, asigură-te că cel mic se mișcă la fiecare oră și că se joacă zilnic în aer liber.

copil blond toamna in padure care exploreaza uitandu-se prin binoclu

Arată-i cum să se protejeze!

Dacă cel mic va deprinde bazele autoprotecției, atunci frecvența bolilor va fi drastic diminuată. Dezvoltă însă o abordare conștientă și conștiincioasă: învață-l să se îndepărteze de copilul bolnav, dar în niciun caz să nu-l izoleze sau să-l stigmatizeze. E bine să evite să se joace cu jucăriile pe care le-a atins acesta sau să folosească obiectele și recipientele utilizate de el/ea.

Generozitatea, pricină de cumpănă?

Aici e un at punct spinos în educația copiilor. De dorit e să învețe să împartă de la o vârstă fragedă, dar indicat e să minimizeze folosirea obiectelor atinse de copiii bolnavi, așa cum am văzut mai sus. Cel mai bine e să îi pui la dispoziție propriul recipient din care să bea apă și să împachetezi separat mai multe gustări, astfel ca cel mic să împartă, dar nu să mănânce același măr din care au gustat toți colegii, de exemplu. Firește că până la urmă astfel de incidente sunt de neevitat, așa cum sunt și bolile copilăriei, așa că nu face exces de zel: e mai important contactul uman și prietenia decât prevenția exagerată a unei boli.

Învață-l să țină departe mânuțele de față, cu precădere de nas și de gură.

Insistă și corectează-l cu blândețe pentru a evita obiceiul de a se atinge în zona nasului și a gurii, pentru că aceste spații sunt punctul slab în fața microorganismelor patogene. Și copiii care își rod unghiile sunt mai predispuși la boli.

Aerisește cât mai des!

Mai ales odată ce scad temperaturile, interioarele încălzite, în care același aer impur e încălzit și redistribuit de aparatele de aer condiționat, invită agenții dăunători să se înmulțească cu frenezie. Ce poți face? Aerisește în fiecare zi, profitând de zilele mai calde ca să ții cât mai mult ferestrele deschise, investește într-un purificator sau într-un umidificator și crește plante în casă, ce pot îmbunătăți calitatea aerului, dar numai după ce te-ai informat că specia în cauză nu e toxică pentru copii sau animalele de companie.

Ai grijă cu stresul!

Tindem să considerăm, în mod eronat și periculos, că stresul îi afectează numai pe adulți. Dar și copiii de grădiniță au pricinile lor de îngrijorare a căror greutate nu numai că nu e mai mică decât în cazul lui „mami și tati”, dar e chiar mai copleșitoare fiindcă prichindeii nu au resursele să gestioneze aceste emoții.

Prea mult stres slăbește imunitatea, așa că discută cu copilul înainte de întoarcerea la grădiniță, amintindu-i cât îi plăcea să se joace cu copiii și cât de bine se va înțelege cu „doamna”, organizează-i programul astfel încât să aibă timp să se joace, organizează întâlniri de joacă cu viitorii colegi, dă-i posibilitatea să îți aleagă singur activitățile after-school când e mai mare, etc.

Alimentația e cheia unei imunități imbatabile

E musai să organizezi mesele copiilor în așa fel încât să consume zilnic legume și fructe proaspete, pline de vitamine și minerale, iaurt (conține probiotice care întăresc sistemul imunitar), pește și avocado (conțin acizi grași Omega-3). Din prima categorie, vitamina C e unul dintre cei mai importanți aliați împotriva răcelilor, și o regăsești în fructe de pădure, citrice, mere, ardei gras, broccoli, kiwi. I se alătură vitamina D și vitaminele din grupul de B-uri. Cel mic trebuie să bea și multă apă, căci menținându-se hidratat va menține umiditatea membranelor mucoase din tractul respirator, ceea ce previne colonizarea cu bacterii și viruși.

Scut pentru sistemul imunitar! drphyto.ro îți oferă cele mai bune soluții pentru consolidarea imunității și abordarea infecțiilor respiratorii

Ca să minimizezi riscul îmbolnăvirilor și mai ales recurența infecțiilor respiratorii care îți dau impresia că cel mic trece dintr-o boală într-alta, strategia ta trebuie să fie una duală: folosește soluția orală FRUTDEP® IMMUNO pentru consolidarea imunității înainte ca cel mic să reintre în colectivitate și plicurile orodispersabile FortIMMUNO Kids pentru sprijinirea și întărirea sistemului imunitar și prevenirea recurențelor.

Așadar, pregătește-te din timp pentru întoarcerea la grădiniță cu FRUTDEP® IMMUNO, primul pas în prevenția și în tratamentul infecțiilor respiratorii, dar și al recurenței lor. Beneficiile sunt nenumărate: reduce incidența infecțiilor tractului respirator, durata și severitatea episoadelor de îmbolnăvire, întărește sistemul imunitar, tonifică organismul atunci când trece prin convalescență, reduce oboseala și extenuarea, protejează celulele contra stresului oxidativ și consolidează sistemul imunitar înainte de intrarea în colectivitate.

Cum îl ajută FRUTDEP® IMMUNO pe cel mic înainte de întoarcerea la grădiniță? Datorită mixului de betaglucan, lactoferină, resveratrol, vitamina C, betacaroten, acid folic, vitamine din grupa B și îndulcitori naturali. Pe lângă acestea avem și sucuri concentrate de fructe (mere, pere, mango, portocale, ananas, caise, soc), așadar, tot ce am nuanțat mai sus că îi trebuie celui mic din punct de vedere al alimentației.

Să luăm pe rând „eroii” care fac imunitatea scut! Betaglucanul e un puternic imunomodulator care se atașează de celulele sistemului imunitar și prilejuiește procesul de fagocitoză (capturarea, ingestia sau distrugerea de către o celulă a particulelor sau a altor celule, în speță a patogenilor) și sinteza interleukinelor, molecule ce ușurează comunicarea celulelor sistemului imunitar. Totodată, betaglucanul are și acțiune antimicrobiană și antiinflamatoare.

O glicoproteină multifuncțională care se regăsește în lapte și cu precădere în colostru, lactoferina e esențială pentru imunitate, având activitate antibacteriană, antivirală, antiinflamatoare și antioxidantă, și contribuind, printre altele, și la absorbția fierului și la reglarea răspunsului imun.

Resveratrolul este un antioxidant cu beneficii multiple pentru sănătate, între care capacitatea de a modifica răspunsul biologic al procesului imunitar, stimularea fagocitozei, dar și acțiune antivirală și antiinflamatoare. Se regăsește în plante și are multe alte utilizări, în afară de protecția contra infecțiilor.

Vitaminele (B1, B2, B3, B5, B6, B12, acid folic, betacaroten, vitamina C) susțin și ele imunitatea, având proprietăți antioxidante, tonice și fortifiante.

Administrează FRUTDEP® IMMUNO în felul următor: câte un flacon pe zi, la o oră după o masă, pentru copiii de peste 3 ani. Înainte de intrarea în colectivități, recurge la o cură de 10 zile, timp de 3 luni, pentru faza acută folosește timp de 7-10 zile, iar pentru cea de consolidare, timp de 10-14 zile. În cazul recurențelor producătorii recomandă un tratament de 20 de zile/lună timp de 3 luni.

Copilul s-a întors la grădi și ești gata să treci la a doua etapă? Acum îți vor fi de ajutor plicurile FortIMMUNO Kids, ce contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Acest supliment e de încercat fiindcă e eficient atât în prevenirea, cât și în tratamentul infecțiilor respiratorii acute și/ sau recurente, inclusiv în cazul Sars-Cov-2, protejând celulele de stres oxidativ, reducând durata și severitatea episoadelor de boală și tonificând organismul în perioada de convalescență. E de apreciat de asemenea că FortIMMUNO Kids acționează și la nivel mai larg, menținând homeostazia fierului, despre care știm că un aliat de bază al imunității, ușurând absorbția sa la nivelul intestinelor și transportul în sânge.

Suplimentul are la bază o combinație eficientă de Lactoferină, Vitamine și Zinc, atent alese pentru aportul adus imunității copilului.

FortIMMUNO Kids

Cum administrezi? Câte un plic pe zi, pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, pentru 10 zile pe lună, timp de trei luni, pentru faza de prevenție, 7-10 zile în faza acută și 10-14 zile în cea de consolidare.

Cel mic urmează să se întoarcă la grădiniță? Celebrează acest moment fără să îți ai faci griji că se va îmbolnăvi cu sfaturile noastre și „superputerile” suplimentelor marca Dr Phyto!

Surse foto: iStock

Surse articol: stlouischildrens, childrencentral.net, cocon-kids.com, parents.com/, childrens.com, health.choc.org

Articolul urmator
Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău
    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău

    Vrei să îi cumperi copilului tău un colier pentru dentiție? Mai gândește-te! O mămică de peste Ocean, care și-a pierdut copilul după ce acesta s-a sufocat, în...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

    Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

    Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

    Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

    © 2024 Qbebe