Da, mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță. Cum am reușit

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre preocupările unei mămici este și să-și pregătească micuțul pentru a se adapta cât mai bine la grădiniță. În aceste condiții, poți alege să-l familiarizezi cu diverse demersuri, printre care se numără și recunoașterea literelor. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos poți descoperi experiența unei mame cu patru copii, care povestește cum a reușit să-i ajute să deprindă abilitățile ce le vor fi utile pentru a învăța mai ușor să citească. 

I-a obișnuit cu lectura încă de la o vârstă fragedă

Mama a patru copii a povestit, pentru „Baby Center”, ce a făcut pentru a-i ajuta să fie mai pregătiți pentru grădiniță. Ea a explicat că este esențial ca unui copil să i se deschidă gustul pentru lectură de la o vârstă fragedă. În aceste condiții, va fi mai dornic să învețe și să citească. Iată ce a relatat pentru sursa citată:

„Le-am citit copiilor mei încă de când erau bebeluși. Nu am realizat acest demers zilnic- și, sinceră să fiu, lucrurile au stat diferit cu fiecare copil în parte- însă beneficiile efortului de a-i citi unui copil sunt incontestabile. Să îi introduci pe cei mici în universul literelor, al tiparelor lingvistice și să le arăți ce înseamnă dragostea pentru cărți, toate acestea stau la baza pasiunii pentru citit. De asemenea, am cântat și „cântecul alfabetului”. Am făcut asta de mai multe ori.”

mama fericita care isi tine pe genunchi fetitele gemene si se uita impreuna pe carti

I-a învățat să identifice literele

A început să-i învețe pe copii să recunoască literele când ajunseseră la vârsta de 18-24 de luni. Spune că știau deja să le recite datorită „cântecului alfabetului”. Pentru a-i învăța să identifice literele, mama s-a folosit de mai multe „instrumente”, după cum a dezvăluit pentru sursa citată anterior:

 • Flash-carduri cumpărate sau confecționate acasă: a recurs la flash-carduri cu litere de tipar și cu obiecte care începeau cu litera respectivă. A procedat astfel: „Am stat alături de copiii mei și ne-am uitat împreună pe flash-carduri, spunând „M- măr, U-urs, P-pisică”, lăsându-i să țină  în mână fiecare flash-card și lăudându-i de fiecare dată când reușeau să repete cuvântul. Secretul pentru a le capta atenția a fost: sesiuni scurte de identificare a literelor și multe laude. Iar dacă nu aveau chef să facă asta, nu am insistat. Este foarte important ca totul să fie distractiv”;
 • Litere magnetice: acestea pot fi așezate pe frigider sau pe o tăbliță;
 • O aplicație: de exemplu, pot fi găsite aplicații care să-i permită copilului să apese pe anumite litere și apoi să audă denumirea acestora. 

Copiii s-au familiarizat cu sunetele corespunzătoare literelor

Mama a atras atenția asupra următorului aspect: nu a început să-i învețe pe copii să asocieze sunetele cu literele până când aceștia nu au ajuns să le recunoască pe acestea din urmă. Pentru aceeași sursă, a venit cu următoarele detalii:

„Odată ce micuții mei au reușit să recunoască fără probleme literele (ne-a luat câteva luni), am adăugat în flash-cardurile noastre și sunetele corespunzătoare acestora. Uneori, le strecor printre flash-carduri și alte cuvinte care încep cu o anumită literă. În plus, ne-au ajutat cântecele cu litere de pe aplicația „ABCmouse.com” sau de pe YouTube.” 

copil care invata literele cu ajutorul unor flash-carduri colorate cu litere si cu cuvinte care incep cu litera respectiva

S-au jucat și cu diverse cuvinte

Cea care și-a învățat copiii să citească până ce au ajuns la grădiniță a precizat că, după ce aceștia s-au obișnuit cu sunetele corespunzătoare literelor, a mai făcut un pas înainte. Astfel, copiii au avut ocazia să se joace și cu anumite cuvinte, așa cum reiese și din exemplele oferite de mamă pentru sursa menționată:

 • Pronunțarea numelui pe litere: „Să îi înveți pe copii cum se pronunță numele lor este o modalitate distractivă de a le demonstra cum punerea laolaltă a literelor dă naștere cuvintelor cu sens. De asemenea, procedând așa le stimulezi încrederea în sine. În același timp, pot exersa scrierea numelui cu ajutorul markerelor sau cariocilor. Sau se pot folosi de litere magnetice. Dacă vrei să le oferi o activitate senzorială, lasă-i să le scrie utilizând spumă de ras”;
 • Pronunțarea cuvintelor simple: se pronunță cuvinte cât mai scurte la început;
 • Introducerea treptată a cuvintelor care rimează: de exemplu, îi poți spune copilului să rostească „nas”, „pas” etc. Pe măsură ce se obișnuiește cu mai multe cuvinte, îi poți întreba ce rezultă în cazul în care înlocuiești una dintre literele dintr-un cuvânt. 

A urmat vizualizarea cuvintelor

Mama a explicat cum a procedat pentru a-i familiariza pe copiii ei cu diverse cuvinte, astfel încât să le poată include în enunțuri. Potrivit „Baby Center”, a recurs la următoarele soluții:

„Strategia mea pentru a-i ajuta să vizualizeze cuvintele este să le pun la dispoziție seturi de câte 10, care să fie simple- „în”, „afară”, „sus”, „jos”, „și”, „noi”, „voi”, „pot”, „iau”, „lor”- până când se obișnuiesc cu ele. După aceea am mai adăugat câteva. Mai întâi pronunț eu cuvântul respectiv, îi rog să îl repete și apoi îl folosim într-un enunț. Eventual le arăt și un flash-card cu acel cuvânt pentru a-l vedea. Iată și un truc: am găsit seturi de cuvinte opuse („sus/jos”, „pe/sub”, „peste/dedesubt”, „da/nu”) sau de cuvinte asemănătoare, ambele fiind de mare ajutor.

Alte strategii:

 • Folosirea flash-cardurilor;
 • Când le citeam, procedam așa: le arătam cuvintele pe care le auzeau și le spuneam „Uitați-vă aici, știți acest cuvânt!”. Verificam apoi pentru a vedea dacă își aminteau- dacă reușeau, îi lăudam!;
 • Am folosit și aplicații pe care copiii mei le îndrăgeau: consider că acestea sunt de ajutor întrucât copiii pot pune literele în ordinea corectă pentru a crea cuvinte și după aceea se pot uita la o animație distractivă cu acel cuvânt...”.

Nu s-a ferit să recunoască faptul că micuții ei nu reușiseră să citească cursiv până când au ajuns la grădiniță, dar că lucrurile învățate acasă i-au ajutat să deprindă abilități utile. Pentru aceeași sursă, a menționat că: 

„Nu pot spune despre cei doi copii ai mei preșcolari că puteau citi cursiv- chiar dacă fiica mea era pe punctul să reușească- până când au intrat la grădiniță. Dar cu ajutorul activităților și a instrumentelor amintite, toți erau pregătiți să citească- de fapt, au deprins abilități pe care le vor utiliza în continuare și de care sper să beneficieze pe tot parcursul vieții. Din fericire, și fiicele mele mai mici pot face asta...”

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: babycenter.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Analize grădiniță: ce investigații se fac înainte ca preșcolarul să intre în colectivitate
  Analize grădiniță: ce investigații se fac înainte ca preșcolarul să intre în colectivitate

  Intrarea în colectivitate este un pas important pentru orice copil, dar acolo multe boli se transmit mai rapid. Astfel, un copil bolnav reprezintă o sursă de infectare pentru cei din...

  Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere
  Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

  Pierderea unui copil este cea mai dificilă experiență prin care poate trece un părinte. Unele dintre cele mai cunoscute regine ale Europei s-au confruntat cu o asemenea durere,...

  Mirela Vaida nu își duce copiii la grădiniță: „Nicio autoritate publică nu ne-a convins că vom avea copiii în siguranță. Noi, părinții, trebuie să cumpărăm tot”
  Mirela Vaida nu își duce copiii la grădiniță: „Nicio autoritate publică nu ne-a convins că vom avea copiii în siguranță. Noi, părinții, trebuie să cumpărăm tot”

  Mirela Vaida este unul dintre părinții pentru care începutul școlii nu este deloc mulțumitor. Aceasta refuză să își ducă copiii la grădiniță pe fondul dezorganizării...

  O mamă este catalogată drept ”îngrozitoare” pentru că își duce copiii la grădiniță și în zilele ei libere
  O mamă este catalogată drept ”îngrozitoare” pentru că își duce copiii la grădiniță și în zilele ei libere

  Se spune că nu există mamei bune, sau mame rele, ci doar mame, însă nu toată lumea este de acord. O femeie este considerată îngrozitoare, doar pentru că-și duce copiii la...

  O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”
  O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”

  Grădinița ”Piticot” din Hunedoara a primit de la primărie, prin programele Uniunii Europene 1 milion de euro pentru modernizare. Lucrările de reabilitare au ajuns aproape de...

  Operatiunea Kindertransport: cum a reusit un britanic sa salveze 669 de copii din mana nazistilor
  Operatiunea Kindertransport: cum a reusit un britanic sa salveze 669 de copii din mana nazistilor

  Pe 3 decembrie 1939, un broker din Marea Britanie a luat decizia spontana de a-si anula excursia la schi pentru a merge in Praga sa-si ajute un prieten care i-a cerut disperat ajutorul....

  Naștere în secret! Justin Timberlake și Jessica Biel au deja al doilea copil. Cum au reușit să ascundă sarcina!
  Naștere în secret! Justin Timberlake și Jessica Biel au deja al doilea copil. Cum au reușit să ascundă sarcina!

  Suntem obișnuiți ca vedetele să ascundă faptul că așteaptă un copil. Gina Pistol este una dintre ele! În ciuda speculațiilor care au apărut în presă de câteva...

  Neurologul avertizează: ”Îmi spun unii părinți: Am început să-l învăț pe fiul meu de doi ani să citească“, iar eu răspund: “Ei bine, ești un prost!”
  Neurologul avertizează: ”Îmi spun unii părinți: Am început să-l învăț pe fiul meu de doi ani să citească“, iar eu răspund: “Ei bine, ești un prost!”

  Orice părinte speră să crească un mic geniu, tocmai de aceea încearcă încă de la vârste mici să-l învețe să citească. Un neurolog este de părere că...

  © 2022 Qbebe