43 de reguli de siguranță pe care orice părinte ar trebui să le știe

43 de reguli de siguranță pe care orice părinte ar trebui să le știe

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a ne feri copiii de pericolele existente atât în casa noastră, cât și în afară, este necesar să știm tot felul de reguli de siguranță. Parcurgând articolul de mai jos veți afla unele dintre cele mai importante astfel de reguli care, puse în aplicare corespunzător, vor reduce considerabil riscurile ce pot afecta siguranța micuților noștri.

Reguli de siguranță în casă

Casa noastră poate fi plină de „capcane" pentru copiii noștri, așa că este necesar să luăm în calcul tot felul de măsuri de precauție pentru a evita accidentele. Desigur, pe lângă acestea, atenția și supravegherea noastră permanentă vor fi de bază pentru a ne proteja corect micuții.
Să vedem ce reguli de siguranță ar trebui să aplicăm acasă:

Siguranța copilului în timpul somnului

Mai ales dacă ai bebeluș trebuie să ții neapărat cont de următoarele reguli de siguranță:
Barele de la pătuțul bebelușului nu ar trebui să fie nici prea depărtate între ele, dar nici prea apropiate- Pe de o parte, un spațiu prea mare ar permite bebelușului să alunece printre ele, iar un spațiu prea mic (mai mic de 6 cm) îl poate bloca pe copil.
În timpul somnului, bebelușul nu trebuie să fie înconjurat de pături, perne sau să fie îmbrăcat prea gros- Oricare dintre lucrurile de mai sus îl pot sufoca pe bebeluș (s-a constatat că nerespectarea acestei reguli de siguranță poate duce la așa-numitul „sindrom al morții subite" la sugari)
Când doarme, bebelușul nu ar trebui să poarte haine cu ciucuri, panglici, aplicații, dar nici să aibă prin preajmă jucării agățate pe sfori- În oricare dintre aceste cazuri se poate întâmpla ca micile obiecte să se desprindă de la locul lor și să ajungă la gura sau la nasul bebelușului
Bebelușul ar trebui să doarmă pe spate- În special bebelușii mai mici de 6 luni ar trebui să doarmă în această poziție pentru a evita riscul apariției „sindromului morții subite".
De asemenea, odată ce bebelușul s-a făcut suficient de mare și poate merge de-a bușilea, va trebui să îndepărtăm din pătuțul său orice pături, perne, saltele etc. care l-ar putea stimula să se suie pe ele și astfel să cadă din pătuț.

Citește și: Care este poziția de somn corectă a bebelușului

Cum putem preveni accidentările copiilor prin casă

Montează un fel de „garduri"/ de uși de protecție prin casă

Mai ales dacă ai o casă cu etaj este absolut necesar să le montezi pe acestea la capătul de sus și de jos al scărilor. Desigur, nu înseamnă că va trebui să-ți supraveghezi mai puțin copilul când acesta se află în preajma scărilor.

Fetita ce s-a catarat pe usita de protectie de la scarile din casa

Îndepărtează de la ferestre orice piese de mobilier care l-ar putea ajuta pe copil să ajungă la ele

Pe măsură ce cresc, copiii vor fi atrași să se cațere peste tot. Dacă nu ai ferestre prea înalte, este recomandabil să îndepărtezi din zona lor orice obiecte de mobilier care l-ar putea ajuta pe copil să ajungă până la ele.
Nu uita nici să pui încuietori suplimentare la ferestre, care să nu poată fi deschise de către copil. Cu toate acestea, ferestrele ar trebui dotate și cu deschizătoare de urgență, care să poată fi folosite în caz de incendiu de exemplu.

Leagă-ți bebelușul când stă pe scaunul special sau pe alt scaun din casă

Bebelușii ar trebui să poarte un fel de „centură de siguranță" și când sunt ținuți în scăunel special sau pe alt scaun din casă. Va fi mult mai sigur pentru ei, mai ales dacă în apropiere se află scări, suprafețe alunecoase etc.

Ai grijă ce covoare pui prin casă

Când avem copii mici, care abia au început să meargă, este necesar să renunțăm la covoarele care se pot deplasa ușor pe suprafețele pe care sunt fixate.
Mai sigure pentru micuții noștri sunt covoarele mai mici, ce au aplicate pe dos diverse materiale antiaderente. Acestea le vor permite să nu se deplaseze de la locul lor și astfel copiii nu vor aluneca pe ele.

Asigură-te că anumite piese de mobilier (precum dulapurile și rafturile) sunt fixate așa cum trebuie

Ca regulă de siguranță, este necesar să se fixeze cât mai bine acele corpuri de mobilier care se pot prăbuși cu ușurință.

Reguli de siguranță legate de foc

Ascunde chibriturile de copii

Ai grijă să îndepărtezi mereu chibriturile din calea copilului tău, punându-le în locuri în care acesta să nu poată ajunge sub nicio formă.

Nu mai ține prin casă brichete sau alte surse de foc similare jucăriilor

Oricare dintre acestea ar putea fi atractive pentru copii și folosite pe post de jucării.

Nu-ți ține copilul în brațe în timp de gătești

Când trebuie să gătești, copilul nu trebuie să fie în brațele tale. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla din cauza unor surse de foc și este mult mai bine ca acesta să nu fie alături de tine.

Ai grijă să nu ții copilul în preajma unui fier de călcat sau al unui uscător de păr

Oricare dintre aceste electrocasnice pot fi deosebit de periculoase pentru copil. Așa că aplică mereu această regulă de siguranță: scoate-le pe acestea din priză și ține-le în locuri în care ești sigură că al tău copil nu poate ajunge.

Mâncarea fierbinte va fi ținută departe de copil, la fel și cratițele și tigăile fierbinți

Este o regulă de siguranță esențială pentru copii. Nu uita nicicând de ea și fii cu ochii pe copil!

Nu-ți lăsa copilul în preajma aragazului

Odată ce copiii încep să umble prin casă, pot fi tentați inclusiv de aragaz.
Asigură-te că acesta este dotat cu tot felul de sisteme de siguranță, poți pune în preajma lui chiar niște bare de protecție și ai grijă să nu-l lași niciodată aprins când nu ești în bucătărie.

Montează prin casă detectoare de fum

S-a constatat că acestea vor reduce considerabil (cam cu 50%) riscul de asfixiere în cazul unui incendiu.

Reguli de siguranță pentru a preveni otrăvirea/intoxicarea cu diverse substanțe

Nu ține medicamente la îndemâna copiilor

Întrucât s-a constatat că mai mult de jumătate din accidentele de otrăvire ale copiilor sunt provocate de ingerarea de medicamente , trebuie neapărat să nu le lași nicicând la îndemâna copiilor. De asemenea, nu le numi nicicând „bomboane", întrucât îl vor putea atrage.

Închide dulapurile și toate locurile în care ții detergenții, produsele de curățare și medicamentele

Asigură-te că al tău copil nu are cum să ajungă la acestea sub nicio formă și securizează-le cât mai bine.

Ține electronicele mici și orice gadget-uri ce conțin baterii cu litiu departe de copil

De exemplu, copilul nu are voie să umble cu alarme de mașină, cu ceasuri, telecomenzi, lanterne, dispozitive cu laser etc.

Dacă bănuiești că al tău copil a ingerat vreo substanță periculoasă, nu acționa de una sigură

Experții ne recomandă, în acest caz, să sunăm la urgențe și nu să ne apucăm să inducem de capul nostru voma copilului. Ajutorul specializat este mult mai sigur!

Cum putem preveni asfixierea copiilor

Trebuie să ne asigurăm că jucăriile folosite de copii nu conțin părți mici

Jucăriile copiilor nu ar trebui sub nicio formă să aibă în componență piese prea mici, care pot ajunge ușor în gura sau chiar în nasul copiilor.

Copiii sub 4-5 ani nu vor consuma alimente cu care se pot îneca

Spre exemplu, neapărat trebuie să evităm alimentele de formă rotundă, precum cârnații feliați, dropsurile, strugurii, popcorn etc.

Ține cablurile sau orice alte fire departe de copil

De aceea, va trebui să și muți pătuțul, jucăriilor sau alte piese de mobilier din preajma acestora, atfel încât copilul să nu poată ajunge în preajma firelor/cablurilor cu care s-ar putea strangula.

Fii mereu atentă ca pe jos să nu fie obiecte ce ar putea fi înghițite de către copil

În special dacă ai un copil care începe să fie curios să bage totul în gură, este nevoie ca zilnic să faci „o plimbare" prin casă și să verifici dacă nu cumva pe jos s-ar afla obiecte ce ar putea fi duse de copil la gură.

Reguli de siguranță legate de jucării

Ia mereu în calcul vârsta copilului când alegi o jucărie

Nu degeaba jucăriile/jocurile sunt dotate cu etichete menite să recomande o anumită vârstă. Iar dacă etichetele/instrucțiunile lipsesc, gândește-te tu dacă acea jucărie/acel joc nu constituie un pericol pentru copilul tău.

Înainte să cumperi o jucărie, vezi dacă nu cumva aceasta conține piese mici

Așa cum s-a menționat și mai sus, piesele mici pot constitui un real pericol pentru copii.

Supraveghează-ți mereu copiii la joacă

Dacă ai un copil mai mare și unul mai mic, este nevoie să-i urmărești mereu la joacă. În condițiile în care cei mici sunt foarte curioși, iar cei mai mari nu sunt încă suficient de responsabili pentru aceștia, supraveghează-i tu pe parcursul jocului. Vei reduce astfel riscul ca jucăriile periculoase săajungă pe mâna copilului mai mic!

Ai grijă să depozitezi corect jucăriile

După ce copilul s-a jucat, jucăriile nu trebuie lăsate împrăștiate. Din păcate, pot fi un pericol pentru copil chiar și prin simpla lor prezență pe jos (copilul poate călca pe ele și poate aluneca).
Nu uita să le depozitezi în locuri sigure, la care copilul să nu poată ajunge singur.

Siguranța copilului la baie

După ce copilul sau altcineva a făcut baie, cada trebuie golită imediat.

Supraveghează-ți permanent copilul când se află în cadă

Nu miza pe faptul că al tău copil își va face singur ocupații în cadă. Nu-l lăsa singur nicio clipă!

Ai grijă când scoți copilul din cadă

Fii foarte atentă ca în baie să ai covorașe antiderapante, astfel încât să nu existe niciun pericol când copilul iese din cadă. Cu toate acestea, și tu trebuie să fii mereu lângă el!

Câteva reguli de siguranță ce se aplică în afara casei

Și în afara casei există o multitudine de pericole, ce nu trebuie ignorate. Fie că suntem la piscina din curte, pe stradă, în mașină sau în parc, siguranța copilului nostru trebuie să primeze.

Orice sursă deschisă de apă din curtea noastră trebuie să fie înconjurată de un gard de protecție

Fie că vorbim de o piscină, de un heleșteu sau de o fântână, acestea trebuie îngrădite, astfel încât copilul să nu aibă acces singur la ele.

Fii mereu atentă când copilul tău se află în piscină

Reține faptul că o tragedie se poate întâmpla în câteva secunde. Așa că lasă orice alte ocupații și urmărește-ți permanent copilul!

Nu-ți lăsa singur copilul la piscină, chiar dacă știe să înoate

Experții ne recomandă, pentru deplina siguranță a copilului nostru, să nu-l lăsăm nicicând singur la piscină, chiar dacă știe să înoate.

Parinti ce se uita la copiii ce sunt in piscina

Ce poți face pentru a-i oferi siguranță copilului când vă aflați în mașină

Copiii mici trebuie să aibă scaunul lor special

Fie că este vorba despre bebeluși, fie că este vorba despre copii mai mici, nu trebuie să-i ții în mașină fără un scăunel special. Acesta le va oferi mult mai multă siguranță!

Fetita si baietel in masina

Copiii trebuie să poarte mereu centură de siguranță

Fii tu un model pentru copilul tău și explică-i faptul că centura îl poate salva. Ai grijă însă ca aceasta să fie prinsă corect, astfel încât să nu fie prea incomodă pentru el.

Anumite obiecte nu trebuie să se afle în preajma copilului în mașină

În vederea siguranței depline a copilului, trebuie să știi că obiecte precum mâncarea/băuturile calde, pachetele și sacoșele mari, bagajele etc. nu trebuie să fie în preajma lor în timp ce conduci. Oricând poți frâna brusc și copilul poate fi rănit de acestea!

Nu-ți lăsa nicicând copilul singur în mașină

Chiar dacă uneori poți fi tentată să faci așa, renunță la această idee. Copilul se poate deshidrata cât lipsești tu, poate să i se facă rău etc.

Citește și: Siguranța în mașină-landou, scoică, scaun, înălțător-când, de ce și cum

Siguranța copilului tău ca pieton

Învață-ți copilul de mic cum să traverseze corect strada

Încă de când este mic, un copil trebuie să se obișnuiască să se uite în stânga și dreapta înainte de a traversa, trebuie să știe să traverseze numai în locurile marcate special și să traverseze numai pe culoarea verde.
Fii tu un model pentru copilul tău și nu te abate de la aceste reguli de siguranță!

Explică-i micuțului că trebuie să meargă pe trotuar

Nu ezita să-i aduci mereu aminte copilului că locul pietonilor este pe trotuar. Iar dacă se întâmplă ca uneori să nu fie trotuare, învață-l să circule numai prin locuri sigure, unde traficul este puțin prezent.

Un copil sub 9-10 ani trebuie să treacă strada alături de un adult

Specialiștii au estimat că până la această vârstă copiii nu prea sunt capabili să estimeze corect distanța dintre ei și mașini. Iată de ce este mult mai sigur să traverseze în preajma unui adult!

Învață-ți copilul să renunțe la telefon, la căști sau la alte gadget-uri când traversează

Explică-i că acestea pot fi periculoase întrucât nu îl vor lăsa să fie atent când traversează. Repetă-i de mai multe ori această regulă de siguranță și urmărește-l să vezi dacă procedează corect.

Reguli de siguranță când mergeți cu bicicleta

Copilul trebuie să poarte obligatoriu o cască de protecție

Chiar și un copil experimentat în mersul cu bicicleta trebuie să aibă cască de protecție pentru a preveni un accident grav.

Copilul trebuie să aibă asupra sa și elemente reflectorizante

Mai ales dacă mergeți cu bicicleta seara este indicat ca și micuțul tău să aibă haine cu elemente reflectorizante pentru un plus de siguranță.

Înainte să plecați cu bicicleta, asigură-te că aceasta are luminile funcționale, că șaua este bine fixată, că frânele merg bine și că roțile sunt în regulă

Numai în aceste condiții copilul tău va fi în deplină siguranță!

Obișnuiește-ți copilul să utilizeze mai ales benzile special destinate bicicletelor

Va fi mai sigur pentru copil să meargă pe aceste benzi și, în plus, explică-i că așa nu îi va deranja nici pe cei ce nu sunt cu bicicleta.

Citește și: Ghidul complet pentru siguranta copilului

Voi mai știți și alte reguli de siguranță, pe care trebuie să le respectăm atât în casă, cât și în afara ei?

Surse:
www.brightside.me; www.indoindians.com; www.safekids.org

Articolul urmator
NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
  5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

  O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

  20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
  20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

  Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

  Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"
  Ce trebuie să știe orice părinte despre "funny gas". "O singură doză poate fi fatală"

  Gazul ilariant sau „funny gas” este utilizat frecvent ca drog de către adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Consumul a crescut în timpul...

  10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază
  10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază

  Te simți epuizat, extenuat? Viața de părinte este grea și nimeni nu te va condamna pentru că afirmi asta! Învață să te bucuri de lucruri mărunte și anii dificili în...

  Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni
  Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni

  „Sunt gemeni?”, „Nepoata verișoarei mele are gemeni!”, „Sunt identici?”, „Aveți gemeni în familie?”, „Când tace unul,...

  Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
  Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

  Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, ți se face adesea dor de momentele adorabile din primii săi ani de viață, când prin discuțiile voastre...

  Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
  Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

  Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

  Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte
  Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte

  Societatea se află într-o continuă schimbare și dezvoltare, multe cupluri aleg să aibă copii mai târziu în viață, după ce se simt împliniți profesional, pe...

  © 2023 Qbebe