Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

4 mămici pediatru dezvăluie ce fac ele când copilul este răcit

Momentele în care copilul este răcit sunt la fel de problematice pentru mame, chiar dacă au cunoștințe medicale de specialitate. Pentru că am avut curiozitatea de a afla cum procedează mămicile medici pediatri atunci când micuții lor sunt răciți, vă oferim în continuare răspunsurile lor. S-ar putea să vă surprindă.

Cel mai probabil ... nu se duc la pediatru

Doamna doctor Irina Costache, medic specialist pediatru, pe care o puteți găsi și pe https://pediatricblog.info  a avut amabilitatea de a ne spune ce face în calitate de mămică pediatru:

Primul instinct, văzând întrebarea, a fost să scriu: "fac și ele ce pot", dar cel mai probabil nu se duc la pediatru. Sunt sigură că 100% dintre mame vor crede că este simplu să fii și medic și mamă în același timp, de multe ori am auzit expresia "ce noroc să fiți doctor chiar dumneavoastră". Cred ca sunt foarte multe situațiile în care da, este simplu că eu sunt medicul copiilor mei, dar sunt și momente în care mi-aș dori ca această responsabilitate să nu-mi mai aparțină. Cumva, familia întreagă, în diversele situații, așteaptă de la mine diagnostice și rezolvări miraculoase, așteaptă să iau deciziile și să nu existe niciodată complicații. De multe ori îmi doresc să fiu doar mamă, să ascult de sfaturile altui pediatru, responsabilitatea deciziilor să aparțină altcuiva și în acest fel să mă ocup doar de a face ceaiul cu miere și lămâie și a-i oferi medicație.
De fapt, mămicile pediatre nu fac nimic în minus față de orice mamă în fața unei răceli, din păcate nu dețin o baghetă miraculoasă și febra tot febră rămâne, mucii tot mulți sunt, siropurile de administrat sunt aceleași. Dacă se stresează mai puțin? Uneori da, de foarte multe ori ori NU. Dacă știe ce boală are copilul din prima clipă? Uneori da, însă de foarte multe ori NU.

Respect câteva principii pe care trebuie să le respecte toată lumea

Doamna doctor Daniela Cristina Nicorici, medic specialist pediatru, competență apifitoterapie pe care o puteți găsi în cadrul Ioana Medical Center, ioanamed.ro  a avut amabilitatea de a ne spune ce face în calitate de mămică pediatru:

Virozele sunt cele mai frecvente afecțiuni de care suferă copiii, în special în anotimpul rece. Ele pot varia între 8-10 episoade/an la copilul mic, respectiv 2-4 episoade/an la adolescent. Semnele clinice prin care le identificăm sunt febra, cefaleea (durerea de cap), obstrucția nazală, rinoreea (curge nasul), odinofagia (durerea în gât) sau tusea. În general, virozele sunt auto-limitate (durează până într-o săptămână), fiind mai periculoase la nou-născut, la sugarul mic(<3 luni) sau la copiii imunocompromiși/cu boli cronice.
Ca mamă pediatru cu 4 copii, respect câteva principii atunci când unul dintre ei întâmpină o astfel de afecțiune:
1. Hidratarea corespunzătoare
Aceasta se face constant, pe tot parcursul zilei, în general cu apă, eventual și cu ceaiuri, sucuri de fructe, supe limpezi. La sugarul alimentat la sân este important alăptatul frecvent.
2. Curățarea nasului/suflarea frecventă
Aceasta este importantă pentru a face posibil alăptatul, respectiv alimentarea copilului, cât și pentru a preveni complicațiile datorate obstrucției nazale (otitele, spre exemplu). Igiena se poate face prin lavaj nazal cu ser fiziologic sau apă de mare, apoi curățarea/aspirarea nasului și eventual administrarea de picături la indicația pediatrului.
3. Odihnă pentru refacerea organismului
4. Scăderea febrei
Aceasta se poate face prin metode fizice (împachetări) sau prin medicație (antitermice: paracetamol, ibuprofen în dozele corespunzătoare prescrise de medic). Persistența febrei peste 3 zile sau agravarea simptomelor impune prezentarea la medic (semne de alarmă ar fi: tusea frecventă, otalgia-durere auriculară, respirație zgomotoasă/rapidă)
5. Umidifierea aerului din cameră (cu ajutorul umidificatorului la valori între 40-60%) și aerisirea frecventă
6. Spălatul frecvent și corect al mâinilor
Din păcate, sunt mulți copiii care nu știu să se spele corect pe mâini (durata spălatului este importantă, să-i învățăm să numere până la 10 și înapoi cât timp își spală mâinile)
7. Acoperirea gurii atunci când strănută/tușesc și aruncarea șervețelelor la coșul de gunoi când își suflă nasul - care, la fel ca spălatul mâinilor, împiedică răspândirea microbilor
8. Consumul preponderent de fructe și alimente ușoare (iaurturi, supe)
9. Evitarea automedicației (eventual utilizarea suplimentelor de tipul: vitamina C, zinc, echinaceea, propolis - dacă copilul nu este alergic).

mamici pediatru

Acționez de la primele simptome

Doamna doctor Oana Șoaită, medic pediatru, pe care o puteți găsi la https://www.facebook.com/dr.soaita/ a avut amabilitatea de a ne spune ce face în calitate de mămică pediatru:

Deoarece răceala copilului presupune absența sa de la școală /grădiniță și un adult care să gestioneze situația acasă, sunt «obligată» să acționez de la primele simptome. Îndepărtarea secrețiilor nazale «obsedant» de frecvent este primul pas. 

Caloriferele le setez la temperatură joasă, astfel copilul poate respira pe nas și nu pe gură. O pernă în plus îl ajută să stea cu trunchiul înclinat, un alt motiv să respire mai bine. Dușul de seară este obligatoriu. Crema mentolată - aplicată pe piept - nu lipsește din casă. 
De-a doua zi mă aștept să tușească. Acest mecanism de îndepărtare a secrețiilor de pe căile respiratorii încerc să îl ajut cu un sirop de tuse din plante.
Hidratarea rămâne prioritară. Datorită nasului înfundat copilul respiră pe gură și gâtul se înroșește. Apetitul scade, așadar copilul va avea în timpul zilei mese mai multe și mai mici. Antiinflamatoarele bucofaringiene sunt bune la gust și acceptate de copii. Ele devin o recompensă după fiecare masă. 
Repausul la pat în timpul răcelii este benefic organismului. În primele zile de boală copilul este «cuminte» și stă în pat. Când începe să se însănătoșească el «zburdă» prin casă plin de energie. Acesta este un semn că îl pot scoate la aer - la început pentru câteva minute. 

Aceștia sunt pașii pe care îi urmez când copilul răcește și funcționează de fiecare dată. 

mamici pediatru

Hidratarea este cea mai importantă

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro amabilitatea de a ne spune ce face în calitate de mămică pediatru: 

Când răcește copilul în primul rând încerc să îl hidratez cât mai bine cu putință. Dacă nu vrea să mănânce, nu e nicio problemă 2-3 zile. Mai ales cât persistă durerea de gât sau secrețiile nazale importante (nu prea mai simțim bine gustul, nici mirosul alimentelor, deci nici nu prea avem poftă de mâncare când răcim).
Când era mic prefera laptele, dar, pe măsură ce a crescut, am putut varia felul lichidelor. Acum îi place să bea și ceai cu miere, limonadă, sucuri de fructe proaspete, compot, zeamă de supă, apă, lapte. Variind gustul lichidelor pe parcursul unei zile e mai ușor de asigurat suplimentarea hidratării. Lichidele să fie călduțe și trebuie băute în cantități mici, repartizate pe parcursul întregii zile și al nopții (24 de ore), mai ales când se asociază cu febra care deshidratează copilul. Febra o tratăm clasic, cu ibuprofen sau paracetamol sau algocalmin, la nevoie.
Dacă începe să îi curgă nasul trebuie curățat cât mai bine. Copilul meu, din fericire, a învățat foarte repede să sufle nasul (în jur de 1 an). Când se înfundă folosim ser fiziologic sau descongestionante.
Când tușește folosim ceai călduț cu miere, sirop de brad (dar nu îi prea place gustul) și curățăm nasul. Când a răgușit, am folosit și aerosoli cu adrenalină.
Durerea de gât o tratăm cu miere, lichide călduțe și dulci băute treptat, guriță cu guriță, ibuprofen, acadele speciale pentru durere în gât, sirop cu glicerol, preparate homeopate de tip homeogene 9 (sunt dulci).

 

Mulțumim doamnelor doctor, mămici minunate, pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

4 mămici pediatru dezvăluie ce sfaturi dau pacienților pe care ele rareori le respectă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Secretul mămicilor pentru un somn liniștit când bebe este răcit
  Secretul mămicilor pentru un somn liniștit când bebe este răcit

  Știm cu toții că pentru o bună dezvoltare fizică și psihică, bebelușii au nevoie de un somn liniștit. Există însă și situații când acest lucru nu este posibil,...

  Medic pediatru: diversificarea este un parteneriat pe care îl construim cu copilul, nu o obligație
  Medic pediatru: diversificarea este un parteneriat pe care îl construim cu copilul, nu o obligație

  Vei afla aici informații interesante despre tainele diversificării dezvăluite, informații prezentate de doctor Raluca Ghionaru, medic primar de medicină de familie, la Ora de...

  Dr. Craiu: Dacă a răcit copilul și respiră așa, mergeți de urgență la spital
  Dr. Craiu: Dacă a răcit copilul și respiră așa, mergeți de urgență la spital

  Răceala este aproape inevitabilă în acest sezon, iar copiii sunt primele ținte. Oricât de mult am încerca să îi ferim, mediul înconjurător nu îi va...

  Top 10 porunci de la pediatru când vrei să scapi de colicile bebelușului
  Top 10 porunci de la pediatru când vrei să scapi de colicile bebelușului

  Colicile bebelușului reprezintă o piatră de încercare pentru toți proaspeții părinți. Atunci când te afli la primul copil lucrurile par de zece ori mai anevoioase,...

  Un pediatru a întrebat copiii cu boli terminale ce este important pentru ei, și răspunsurile au fost emoționante
  Un pediatru a întrebat copiii cu boli terminale ce este important pentru ei, și răspunsurile au fost emoționante

  "Ce a contat cel mai mult pentru tine în viață?" Răspunsurile copiilor cu boli în stadii terminale sunt adevărate lecții de viață.

  Un studiu dezvăluie care este cea mai hidratantă băutură. Și nu este apa!
  Un studiu dezvăluie care este cea mai hidratantă băutură. Și nu este apa!

  Ți-e sete și te gândești să bei un pahar cu apă? Hmm, un studiu recent nu este de acord cu această practică. Se pare că deși apa face o treabă destul de bună atunci...

  Cu copilul în vacanță: sfaturi importante de la pediatru
  Cu copilul în vacanță: sfaturi importante de la pediatru

  Te întrebi ce obiecte trebuie să se regăsească în bagajul copilului tău sau ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor? Ești curios care sunt regulile de care trebuie să...

  © 2019 Qbebe