4 mămici pediatru dezvăluie ce sfaturi dau pacienților pe care ele rareori le respectă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Și mămicile pediatru, chiar dacă insistă uneori în mod vehement asupra respectării indicațiilor medicale, au momente în care preferă să le treacă cu vederea în cazul propriilor copii. Pentru a afla care sunt aceste situații, am rugat 4 mămici care sunt medici pediatri să ne lămurească această curiozitate. Le mulțumim pentru curaj și sinceritate.

Doamna doctor Irina Costache, medic specialist pediatru, pe care o puteți găsi și pe https://pediatricblog.info a avut amabilitatea de a ne spune ce face în calitate de mămică pediatru:

"Mă uit de ceva vreme la această întrebare și mă întreb încă ce și cum să răspund. E ca și când mi-aș face singură unele reproșuri și întotdeauna e greu să le spui, darămite să le așterni pe hârtie. Am tras adânc aer în piept și le voi spune așa cum îmi vin în cap:
- nu petrec destul timp de calitate cu copiii așa cum recomand. Timpul meu e mâncat, "ronțăit" de-a dreptul de orele intense de la cabinet, apoi telefoane (urăsc telefonul!), sms-uri, mailuri, uneori chiar sunat la ușă. Ajunsă acasă epuizată și întreruptă de prea multe ori, timpul meu este poate unicul cadou pe care mi-l doresc de la Moș Crăciun.
- copiii mei nu mănâncă atât de sănătos pe cât ar trebui și pe cât le sfătuiesc pe mămici, pentru că nu mai am atâta energie să gătesc în fiecare zi.
- copiii mei se mai uită la desene animate. Am ales răul mai mic și nu se uită la programele pentru bebeluși, acelea în care imaginile se mișcă lent, ci la filme cu personaje. În timpul ăsta, dacă nu sună vreun pacient, poate fac duș.
- în timpul unei boli acute primesc medicație ajustată zilnic, așadar în functie de simptome mai scot sau adaug câte ceva și nu urmează 5 zile tratamentul, așa cum recomand de obicei.
- de multe ori îmi asum administrarea antitermicelor la nevoie și nu la ore fixe cum recomand, pentru că simt mai bine orice ascensiune febrilă, mă descurc mai bine în managementul unui eventual frison. Sigur că de multe ori, din precauție recomand pacienților administrarea inițială a antitermicelor la ore fixe, evitând situațiile care pot speria părinții, mai ales la prima boală sau la copiii foarte mici. Ulterior, îi învăț cum să gestioneze situațiile mai relaxat
".

mamici pediatru

Doamna doctor Daniela Cristina Nicorici, medic specialist pediatru, competentă apifitoterapie pe care o puteți găsi în cadrul Ioana Medical Center, ioanamed.ro  a avut amabilitatea de a ne spune ce face în calitate de mămică pediatru: 

"Unul dintre principalele sfaturi pe care le dau pacienților este cel legat de alimentație (a forma un profil alimentar sănătos pentru copil este o mare provocare, pe care personal nu știu dacă am reușit-o cu copiii mei, mai ales dacă aceste obiceiuri alimentare nu le formezi de la o vârstă fragedă). Consumul de fructe și legume, un aport suficient de apă, evitarea alimentelor de tip fast-food/junk food/sucuri acidulate sunt preocupări permanente. Dacă acest lucru îl ai sub control la copilul mic, odată cu intrarea în școală controlul alimentar devine din ce în ce mai greu de făcut. 

De asemenea, respectarea orarului meselor poate deveni o provocare atunci când copiii își petrec mult timp singuri acasă și sunt nesupravegheați.
Orele de somn sunt foarte importante pentru copii. Vă sfătuiesc, deși nu am reușit întru totul, să vă culcați copiii cel târziu la ora 22 pentru un somn odihnitor (cele mai valoroase ore de somn sunt între 22-24) și pentru refacerea organismului.
Ca medic și părinte mă preocupă limitarea utilizării device-urilor și încurajarea copiilor, prin explicarea efectelor nocive, să nu le utilizeze la culcare și să nu doarmă cu ele în cameră. O verificare în plus înainte de culcare cred că nu este de prisos.
Omul modern, într-o societate competitivă, preocupat mult de cariera profesională, petrece puțin timp de calitate cu copiii, eu îmi doresc și încerc să-i ascult, să fac sport împreună cu ei, să-i implic cu bucurie în activitățile casnice, să-i ajut în activitățile școlare (să nu lase aceasta numai pe umerii afterschool-urilor) pentru a crea o armonie și un mediu familial sănătos.
În altă ordine de idei, consider că prevenția este o atitudine importantă de care medicul trebuie să se preocupe, în acest sens recomand pacienților mei controalele medicale periodice (oftalmologice, stomatologice etc.) care pot depista afecțiuni în stadiul incipient. Dar, cum spune proverbul românesc..."croitorul umblă rupt și ciubotarul desculț", așa și copilul de doctor rămâne uneori mai puțin investigat
".

Doamna doctor Oana Șoaită, medic pediatru, pe care o puteți găsi la https://www.facebook.com/dr.soaita/ a avut amabilitatea de a ne spune ce face în calitate de mămică pediatru:

"Când dau sfaturi mămicilor, le povestesc cum trebuie să facă amintindu-mi cum fac eu când copilul meu este răcit.
Mărturisesc că cel mai complicat este să îndepărtezi secrețiile nazale «înainte de fiecare masă și înainte de somn». Totdeauna sunt atentă să le îndepărtez înainte de somn. Înaintea mesei de obicei observ cum respiră copilul și nu le îndepărtez decât dacă e neapărat necesar.
Sunt atentă cum respiră copilul în timpul zilei și doar în prima parte a nopții, deoarece devine epuizant să te tot plimbi noaptea prin casă și să asculți zgomotul respirației copilului. În schimb, tusea este un bun motiv să verifici cum respiră copilul
".

mamici pediatru

Doamna doctor Anca Cochino, medic specialist pediatru www.pediasan.ro amabilitatea de a ne spune ce face în calitate de mămică pediatru: 

"Unul din sfaturile pe care nu l-am urmat niciodată a fost metoda de scădere a febrei prin împachetări în prosop ud sau baie/duș. Cam toate puseele de febră mare au fost cu frisoane importante, tremura tare și era foarte greu de convins (spre imposibil) să iasă de sub plapumă. Îi dădeam antitermicul când începea frisonul și așteptam să își facă efectul (1-2 ore până începea să scadă febra). După ce se termina frisonul, încet-încet îl dezveleam, apoi îl dezbrăcam să se răcorească.
Alt sfat pe care nu l-am respectat, de fapt, de care nu am avut nevoie, a fost aspirarea nasului cu aspiratorul. A descoperit singur, în jur de 1 an, odată cu prima raceală, că îl ajută să respire mai bine dacă suflă nasul. Aspiratorul era folosit ca un fel de „bau-bau": „dacă nu sufli nasul folosim aspiratorul".
Un alt sfat, de data asta din bucătărie, pe care uneori îl încălcăm, este despre combinarea proteinelor la aceeași masă. Se întâmplă să combinăm la aceeași masă brânza cu carne, ou cu carne sau brânză cu ou.
Termometrizarea intrarectală a fost unul dintre sfaturile pe care nu l-am putut respecta. Era o manevră primită cu foarte multă neplăcere de copil, se apăra cât de mult putea. Așa că am renunțat repede la această metodă de măsurare a febrei și măsuram cu un termometru de proximitate. Nu este o metodă exactă, este aproximativă, dar ne orientează despre cât de mare este febra. Eu măsor febra pe frunte și axilar (sub braț) și fac media
".

Mulțumim doamnelor doctor, mămici minunate, pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.  

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un copil care nu își respectă părinții, nu va respecta pe nimeni
  Un copil care nu își respectă părinții, nu va respecta pe nimeni

  Se spune că respectul începe acasă. Iar ceea ce un copil vede în familia sa, va face la rândul său. Prin urmare este de datoria noastră, a părinților, să îi...

  Gripa și raceala la copii: sfaturi prețioase de la medicul pediatru
  Gripa și raceala la copii: sfaturi prețioase de la medicul pediatru

  Suntem în sezonul răcelilor și virozelor, așa că este important să ne asigurăm că micuții noștri au o imunitate de fier în această perioadă. Copiii sunt cei mai...

  Lista de cumpărături pentru părinți: sfaturi de la pediatru
  Lista de cumpărături pentru părinți: sfaturi de la pediatru

  Venirea pe lume a unui copil presupune o mulțime de cheltuieli, multe dintre ele neprevăzute. Dacă atunci când vine vorba despre scutece sau despre body-urile de care are nevoie...

  Cu copilul în vacanță: sfaturi importante de la pediatru
  Cu copilul în vacanță: sfaturi importante de la pediatru

  Te întrebi ce obiecte trebuie să se regăsească în bagajul copilului tău sau ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor? Ești curios care sunt regulile de care trebuie să...

  Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți
  Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți

  Vitamina D este responsabilă pentru o mulțime de procese din corpul uman, începând de la creșterea și întărirea oaselor și până la buna funcționare a...

  Zodiile care nu respectă niciodată regulile
  Zodiile care nu respectă niciodată regulile

  Dacă pentru anumite persoane este confortabil să se supună regulilor, să urmeze instrucțiuni, să acționeze conform normelor, pentru altele acest lucru este dificil sau chiar aproape...

  Reguli pe care medicii le respectă când își duc copiii la școală
  Reguli pe care medicii le respectă când își duc copiii la școală

  Toți părinții au experimentat un stres major cu privire la revenirea copiilor la școală, iar medicii nu fac excepție. În contextul unor scenarii diverse care trebuie luate...

  Care sunt zodiile care dau mereu în mintea copiilor și nu se vor maturiza niciodată
  Care sunt zodiile care dau mereu în mintea copiilor și nu se vor maturiza niciodată

  Iau decizii sub impulsul momentului, nu au deloc răbdare și sunt foarte încăpățânați. Chiar dacă sunt adulți în toată firea, unii nativi nu dau semne că s-ar...

  © 2022 Qbebe