1. Căderea
Căderile constituie cele mai des întâlnite cauze ale accidentelor domestice (reprezintă 44% din toate accidentele copiilor). Majoritatea presupun împiedicări, dar cele mai grave consecințe apar în urma căderii între două nivele, cum ar fi dintr-un cărucior, un scaun, pat sau chiar pe scări.
Modalitate de prevenire: în primul rând, nu lăsa copilul nesupravegheat nicio clipă într-un obiect aflat la înălțime (scaun de masă, patul părinților). Dacă ai scări, asigură-te că montezi o portiță de siguranță la urcarea și coborârea pe ele, că nu există porțiuni cu mochetă/covor deteriorat (pentru a evita riscul de a se împiedica) sau obiecte pe care să poată călca. Pentru a evita pericolul pe care îl presupune un geam deschis, evită să așezi obiecte sub pervaz care ar putea oferi copilului un sprijin. Învață-ți copilul, imediat cum vârsta îi permite, despre pericolul pe care îl prezintă căderile de la înâlțime.
2. Arsuri și opăreli
Băuturile fierbinți determină majoritatea cazurilor de opărire pentru copiii mai mici de 5 ani. Pielea unui copil este mult mai sensibilă decât a unui adult, iar o băutură fierbinte o poate opări la 15 minute după ce a intrat în contact cu aceasta. Apa fierbinte din baie este responsabilă pentru cel mai mare număr de leziuni grave și chiar fatale în rândul copiilor de vârstă mică; copiii intră în cadă înainte de a fi pregătită, se joacă cu robinetul de apă caldă sau chiar cad în apă aplecându-se după o jucărie. Alte obiecte cu care se pot arde: cuptor, fier de călcat, aparat de ondulat părul, țigări, chibrituri și brichete.
Modalitate de prevenire: nu țineți niciodată în același timp în mână/în brațe o băutură fierbinte și un copil. Așezați băuturile fierbinți departe de accesul copiilor (inclusiv pe marginea aragazului/dulapului etc.). Învățați copilul de la o vârstă fragedă despre pericolul pe care îl prezintă cuptorul (în special geamul său), precum și focul în sine (inclusiv chibrituri, brichetă etc.). Supravegheați constant copilul. Când pregătiți baia copilului porniți mai întâi apa rece și testați întotdeauna temperatura apei cu cotul înainte de a introduce copilul.
3. Accidente ce implică sticlă
Folosirea sticlei în amenajările interioare a condus la tot mai multe accidente asociate. Poate fi vorba despre măsuțe de cafea, dulapuri cu uși din sticlă și uși interioare din sticlă și nu în ultimul rând oglinzi.
Modalitate de prevenire: când achiziționați obiecte de mobilier care încorporează sticlă, urmăriți ca aceasta să fie ranforsată. Când se întâmplă să spargeți un obiect din sticlă, curățați rapid și aruncați resturile (pentru ca cei mici să nu aibă acces la ea). Nu oferiți copilului veselă casantă. Explicați acestuia când este suficient de mare despre riscurile pe care le presupun obiectele din sticlă.
4. Otrăvirea
Majoritatea accidentelor de otrăvire implică medicamente, produse de curățenia casei și cosmetice. Unele substanțe otrăvitoare pot cauza dificultăți în respirație, prin urmare este esențial să apelați de urgență la medic.
Modalitate de prevenire: asigurați-vă că mențineți medicamentele și substanțele chimice departe de accesul copiilor și, de preferat, într-un dulap închis. Acest sfat este în special aplicabil pentru dulapurile de sub chiuvetă care conțin, de cele mai multe ori, produse de curățenie potențial periculoase și se află la înălțimea optimă pentru a fi accesate de copil. Aveți grijă și cu produsele pentru curățarea rufelor; în ochii unui copil acestea pot părea dulciuri frumos colorate, deși sunt extrem de nocive (numărul de copii care le-a ingerat accidentat a crescut considerabil în ultimii ani). Nu în ultimul rând, și plantele pot prezenta un pericol de otrăvire deoarece copiii le pot smulge frunzele, florile sau fructele. Explicați copilului că nu trebuie să consume nimic în afară de produsele cunoscute (lapte, suc, apă etc.)
5. Sufocarea și înecarea
Copiii pot să înghită, inhaleze sau să se înece cu produse precum mici jucării, alune sau mărgele. Chiar și pungile de mici dimensiuni pot prezenta un risc de sufocare dacă sunt puse pe cap de către copii (unele pot fi chiar inhalate de copii deoarece sunt făcute dintr-un plastic extrem de subțire). Bebelușii și copiii de vârstă mică se află într-o continuă explorare a mediului înconjurător pe care îl descoperă prin introducerea obiectelor în gură.
Modalitate de prevenire: în primul rând alegeți jucării potrivite pentru vârsta copilului (cele care conțin părți detașabile nu sunt niciodată potrivite). Mențineți animalele de casă, în special pisicile, în afara dormitorului copilului și folosiți o plasă pentru pătuț (pentru a împiedica accesul animalelor domestice).
Alte accidente care se pot petrece în casă sunt cele de tip strangulare (cu șnurul de la perdea/jaluzea), dar și cele de înec (copii se pot îneca în apă mai mică de 3 cm, motiv pentru care trebuie supravegheați permanent când se află în sau în apropierea apei).
Un copil trebuie dus de urgență la spital dacă: și-a pierdut starea de conștiență, nu mai respiră, vomită sau este amețit, a înghițit obiecte de mici dimensiuni, are hemoragie la nivelul urechilor, a pierdut o cantitate mare de sânge, credeți că a suferit leziuni interne, se plânge de durere gravă într-o zonă a corpului.
Surse:
www.motherandbaby.co.uk; www.hse.ie; www.hkfsd.gov.hk
