8 lucruri pe care să NU le faci când copilul tău se loveşte

8 lucruri pe care să NU le faci când copilul tău se loveşte

Bianca Onofrei

Oricine a stat în preajma copiilor ştie faptul că este imposibil ca aceştia să nu se lovească. Chiar dacă nu sunt supravegheaţi fie şi pentru câteva secunde, copiii se pot rostogoli foarte repede de pe canapea, de pe masa de schimbat scutece sau din scaun. Există informaţii care descriu situaţii legat de ce anume faci când copilul se loveşte, însă mai puţine despre lucrurile pe care să nu le faci atunci când se întâmplă asta.

Este foarte greu pentru un părinte să fie relaxat atunci când copilul suferă. Chiar dacă este vorba despre un disconfort minor, copiii au tendinţa să reacţioneze destul de dramatic, mai ales din cauza faptului că se sperie. Prin urmare, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci atunci când copilul se loveşte este să te asiguri că nu este rănit. În afară de rănile externe, pot exista fracturi, contuzii sau alte repercursiuni care nu se văd cu ochiul liber. Copiii până în varsta de 4-5 ani au oasele destul de moi, iar fracturile sunt mai rar întâlnite, însă trebuie acordată atenţie şi acestui aspect, din precauţie. Atunci când copilul se răneşte şi există repercursiuni, cel mai probabil că există modificări în comportamentul său, de aceea este bine să îi supraveghezi în următoarele 24 de ore după incident. 

Ţinând cont că ai înţeles ce faci când copilul se loveşte, iată care sunt comportamentele pe care este bine să le eviţi, atunci când se întampla asta:

Reacţiile dramatice
Copilul resimte un stres suficient de mare pentru faptul că s-a lovit, existând şi repercursiuni emoţionale. În cazul în care este suficient de mare, va experimenta şi sentimente de jenă faţă de ceilalţi care asistă la incident, prin urmare nu îi aduce niciun beneficiu ca tu să ai o reacţie exagerată, să ţipi, să-l cerţi, să plângi din cauza faptului că te-ai speriat sau să-i transmiţi o stare de agitaţie. Atunci când se întâmplă să se lovească, păstrează-ţi calmul şi vorbeşte normal cu copilul, asigură-l că totul o să fie bine şi distrage-i atenţia. 
copil care tipa

Să-i spui imediat că nu s-a întâmplat nimic
La polul opus faţă de dramatizare se află subestimarea situaţiei. Dacă atunci când copilul se loveşte, îi spui automat că „nu e nicio problemă", eventual şi pe un ton care sugerează faptul că reacţia lui este exagerată, poate să se simtă ignorat şi din cauză că părintele nu este preocupat de ceea ce i se întâmplă. Acest sentiment îl face pe copil să reacţioneze şi mai dramatic, uneori chiar din dorinţa de a primi atenţia pe care şi-o doreşte. O îmbrăţişare, un pupic pot face minuni, atunci când copilul s-a lovit, chiar dacă abia dacă are o zgârietură. 
 
Să râzi de el
Ca să fim sinceri, unele căzături sunt chiar amuzante. Ce faci când copilul se loveşte în cel mai caraghios mod posibil şi vezi foarte clar că nu s-a rănit? În niciun caz nu râzi, cel puţin nu dacă el nu o face. Asta înseamnă că el nu se simte confortabil cu faptul ca s-a lovit, iar amuzamentul tău îl pune într-o situaţie şi mai stânjenitoare. Poţi să te amuzi împreună cu el după ce incidentul a trecut şi copilul nu mai este afectat de asta. Astfel, îl înveţi să fie relaxat şi să nu îi fie teamă mai mult decât este cazul. 
 
Să-l ignori
Să spunem că eşti în parc împreună cu copilul, el se joacă la distanţă de tine şi cade. Este normal să nu alergi spre el, dacă vezi că acea căzătură s-a produs mai mult pentru că s-a împiedicat şi se ridică rapid, fără să ezite, în schimb nu este în regulă să presupui automat că nu a păţit nimic. Este posibil ca cel mic să nu îşi autoevalueze corect starea, prin urmare este important să mergi să verifici dacă este teafar. 
 
Să-l duci la medic indiferent ce păţeşte
Chiar dacă este destul de îngrijorător atunci când se întâmplă să se lovească, nu trebuie să faci din asta o tragedie. Este bine să te asiguri că cel mic este în siguranţă, dar nu este benefic pe termen lung să-l duci la medic pentru fiecare zgârietură. Faptul că-l duci la un specialist ori de câte ori cade îl va face să dezvolte o teamă faţă de medic, dar şi faţă de ideea de a se lovi, pentru că ştie care sunt urmările. Chiar dacă o rană poate părea serioasă, de cele mai multe ori nu este nevoie de intervenţia unui specialist. Îţi aminteşti probabil că în copilărie, atunci când şi tu te-ai lovit, de la o simplă zgârietură se întâmplă să curgă mai mult sânge sau te învineţeai, ca şi cum ai fost lovită grav. Atât timp cât respecţi regulile pentru igienizare şi te-ai asigurat că nu există infecţii sau contuzii, nu trebuie să fugi la spital cu copilul. 
ursulet in uniforma de medic

Supravegherea exagerată
Foarte mulţi părinţi îşi protejează exagerat copiii, chiar dacă o fac încă de la naştere, fie după ce au avut parte de un eveniment nefericit. Într-adevăr, este dificil să rămâi relaxată, atunci când există un precedent şi instictiv te gândeşti „dacă păţeşte ceva?". Atunci când eşti foarte îngrijorată pentru copilul tău, totul din jurul său pare o ameninţare. Chiar dacă şi lucrurile banale pot fi periculoase pentru un copil, în funcţie de context, asta nu înseamnă că trebuie să-i îngrădeşti libertatea de a explora, iar tu să-ţi anulezi capacitatea de a te bucura de fiecare moment alături de copilul tău. 
 
Să fii violentă
Chiar dacă aparent este imposibil ca un părinte să reacţioneze violent, atunci când copilul se loveşte, din păcate, aceste cazuri există. Ai văzut probabil nu o dată cum un copil se împiedică şi cade, iar părintele îl ia de o mână, furios şi îi dă o palmă la fund, certându-l că nu a fost atent. Este de la sine înţeles că acest comportament este extrem de nepotrivit şi nu transmite nici pe departe un mesaj educativ copilului. Nu doar că violenţa în sine afectează emoţional copilul, ci îl determină să fie anxios atunci când vine vorba de pericole sau greşeli. 
 
Să îi reaminteşti copilului de căzătură
Prevenţia este foarte bună atunci când vine vorba de pericole, dar nu în sensul de a-i aduce aminte copilului ce s-a întâmplat ori de câte ori ieşiti din casă. Deşi îţi doreşti să-l atenţionezi şi să-l determini să fie mai atent, această metodă nu este eficientă. În loc să-i spui „să fii atent la piscină, pentru că ai văzut cum data trecută ai căzut în curte la bunici, după ce a plouat", îi poţi da sfaturi despre cum să aibă grijă în diverse contexte şi despre ce pericole există. 
 
Tu cum obişnuieşti să reacţionezi atunci când copilul tău se loveşte?

 

Articolul urmator
Cum să procedezi dacă ai un copil mic care te lovește?
Cum să procedezi dacă ai un copil mic care te lovește?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește
    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește

    Tantrumurile copiilor pot fi destul de intense și neplăcute, însă sunt o parte normală a dezvoltării și a creșterii celor mici. Aceste crize de furie apar, de regulă, la...

    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

    Printre locurile în care micuțul tău poate fi mai predispus la o criză de furie se numără și magazinele. Astfel, când sunteți la cumpărături, acesta se poate plictisi,...

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    Soacra mea îmi lovește constant copilul și nu înțelege că trebuie să se oprească
    Soacra mea îmi lovește constant copilul și nu înțelege că trebuie să se oprească

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de strategia de parenting pe care soacra sa o aplică copilului ei. Femeia îi lovește copilul atunci când „nu e cuminte”...

    © 2024 Qbebe