Atenție, părinți! Cum îți protejezi copilul de înțepătura de albină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată cu venirea sezonului cald, ieșirile în aer liber devin tot mai lungi și dese. În acest context, va crește și riscul să fim înțepați de insecte. Printre cele mai comune astfel de înțepături sunt acelea provocate de albine. În mod normal, ele nu sunt periculoase pentru copii, dar în unele cazuri ele pot avea efecte dintre cele mai serioase. Iată de ce trebuie să luăm măsuri de precauție, atât de necesare pentru a evita, pe cât posibil, ca micuții noștri să fie mușcați de albine.

Ce ar trebui să știi despre înțepătura de albină

Pentru a ști cum să previi ca al tău copil să fie înțepat de vreo albină, este necesar să știi următoarele detalii:
• Albinele nu atacă dacă nu sunt agresate
• Albinele devin agitate și vor să atace dacă vor veni în contact cu diferiți stimuli (cum ar fi mirosurile neplăcute, culorile vii, parfumurile florale)
• Albinele fug de mirosul de transpirație și de cel de alcool
• Este suficient ca o albină să devină iritată și să înceapă să atace pentru ca și restul celor ce se află în preajmă să facă acest lucru
• Dacă ne înțeapă o albină, acul acesteia va rămâne în țesuturi, la locul înțepăturii. În schimb, viespile pot înțepa de mai multe ori fără să-și lase acul
Un alt lucru esențial pe care trebuie să îl știi despre înțepăturile de albină este că ele pot declanșa reacții precum:
• O reacție inflamatorie ușoară/moderată- locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), ce durează câteva zile
• O reacție sistemică (cunoscută sub numele de „edem Quincke" sau șoc anafilactic ), cu apariție extrem de rapidă (minute) după înțepătură și cu evoluție ce poate fi letală
În unele cazuri, o înțepătură de albină nu va determina apariția niciunei reacții. Dacă este vorba despre așa ceva, la prima înțepătură nu se va întâmpla nimic întrucât sunt necesare minimum două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice. De asemenea, poate fi situația existenței unui organism ,,imunizat" prin expunere repetată, așa cum se întâmplă cu apicultorii.

Citește și: Înțepătura de albină 

Cum ne putem proteja copiii de înțepătura de albină

Ca să evităm cât mai mult pericolul pe care-l poate genera o înțepătură de albină, va fi nevoie să nu facem oricare dintre demersurile de mai jos:
Nu-ți lăsa copilul să se joace prea mult în preajma tufișurilor
Frunzișul des este un loc numai bun pentru ca albinele să-și poată face un adăpost. Din acest motiv, încearcă să-ți determini copilul să nu-și petreacă mult timp în preajma acestora. De asemenea, dacă ai în grădina casei tufișuri și arbuști, ai grijă să nu-i lași să-și dezvolte prea mult coroanele, astfel încât albinele să nu găsească acolo un loc prielnic pentru a se stabili.
De altfel, pentru siguranța copilului este bine să nu-i permiți să se joace în frunzișuri, întrucât poate fi înțepat și de alte insecte, precum viespi, păianjeni sau diverse specii de furnici agresive. Ciupiturile oricărora dintre acestea pot fi periculoase, întrucât sunt veninoase.

Când mergeți în locuri cu multă vegetație, încearcă să nu-ți îmbraci micuțul cu haine cu anumite culori sau imprimeuri
Specialiștii spun că albinele preferă să se așeze pe haine albe, bej, kaki, galbene sau portocalii. Practic, ele adoră nuanțele luminoase. Totodată, le plac și culorile puternice, neon, întrucât pot vedea prin razele ultraviolete și atunci strălucirea acestora se va amplifica, sporindu-le atractivitatea.
În ceea ce privește tipurile de imprimeuri pe care copiii nu ar trebui să le poarte pentru a fi cât mai puțini feriți de înțepăturile de albină, putem să ne gândim la cele florale. Dacă florile au și culorile menționate anterior, cu siguranță albinele pot crede că sunt reale și vor dori să se așeze îndată pe ele.

Nu-ți lăsa copilul să stea desculț și dă-i haine care să-i acopere cât mai mult corpul
Chiar dacă este cald și ești tentată să-ți lași copilul să zburde în picioarele goale și cu cât mai puține haine, experții ne sfătuiesc să ne gândim mai bine când am vrea să procedăm așa.
Îl vei expune mult mai puțin înțepăturilor de albină dacă îi vei da, de exemplu, pantaloni mai lungi și bluze cu mânecă 3/4 sau lungă, iar pe cap îi vei da o pălărie sau o șapcă.
O altă regulă de care ar trebui să ții cont pentru a-ți proteja copilul de albine este să nu-i dai haine prea largi. Cu atât cu cât acestea stau mai depărtate de corp, cu atât albinele pot ajunge mai ușor la piele.
Dacă nu ai la îndemână asemenea haine, ideal va fi să nu-ți lași copilul să se joace în locuri cu multe flori.

Baietel ce examineaza florile

Nu îi oferi copilului posibilitatea de a se parfuma cu parfumuri florale sau să folosească alte produse de îngrijire ce pot fi atractive pentru albine
Spre exemplu, albinele vor veni imediat spre parfumuri dulci și florale, dar și dacă există gel de păr, spumă, loțiuni de corp sau săpunuri cu asemenea arome. Specialiștii spun că inclusiv hainele ce miros a detergent sau a balsam de rufe cu arome florale pot fi periculoase pentru copil, întrucât albinele vor dori să se așeze pe ele.
Mult mai bine va fi ca, atunci când mergi cu copilul în aer liber, să ocolești produsele precizate mai sus și să nu îi dai haine ce degajă prea multe arome.

Citește și: 6 pasi pentru a-ti proteja copilul de muscaturi de insecte

Fii atentă la mâncarea și recipientele pe care le aveți cu voi când vă aflați în aer liber
În general albinele sunt foarte atrase de băuturile și de alimentele dulci și lipicioase. Inclusiv dozele cu suc sau alte recipiente în care stau dulciurile pot să fie atacate oricând de albine.
În scopul de a-ți proteja copilul de înțepăturile lor, va trebui să ții cât mai bine acoperite/închise recipientele respective. De asemenea, după ce acestea s-au golit, le vei clăti bine, întrucât eventualele urme de alimente/băuturi pot fi o atracție pentru albine, ce pot ajunge astfel și la voi acasă și vă pot ciupi când vă așteptați mai puțin.
Când vezi o albină îndreptându-se spre băutura sau mâncarea copilului tău, încearcă să-l îndepărtezi cât poți pe copil de ea, dar fără a vă agita. Pericolul cel mai mare este ca aceasta să nu ajungă în alimente/lichide și să fie înghițită de copil.
Nu în ultimul rând, înghețata poate fi și ea ca un „magnet" pentru albine. Supraveghează-ți cu mare atenție copilul când o consumă, iar dacă vezi că acesta s-a săturat o vei acoperi cu ceva sau chiar o vei arunca.

Când îi oferi copilului ceva de băut pe-afară, folosește numai pahare/căni mari, cât mai transparente
Această măsură este esențială pentru a putea vedea dacă nu cumva în recipientul respectiv nu s-a strecurat cumva vreo albină.

Coșurile de gunoi de afară trebuie ținute cât mai bine acoperite
Și acestea pot fi o sursă de adăpost pentru albine, așa că este nevoie să le lași cât mai acoperite.
De asemenea, uită-te ca în preajma acestor coșuri să nu fie multe frunze sau rămăsițe de fructe, întrucât și ele pot atrage albinele.

Ține cât mai bine închise geamurile de la mașină
Întrucât albinele se pot strecura oricând pe geamurile mașinii, este foarte important ca atunci când călătorești cu copilul, să le ții cât mai mult timp închise. Ele pot intra foarte ușor în mașină și îl pot ciupi  pe micuțul tău.

Dacă al tău copil este alergic, învață cum să administrezi adrenalina
Când știi că al tău copil este alergic, este neapărat nevoie să ai permanent la tine adrenalină sublinguală sau să știi să i-o administrezi și pe cale injectabilă, în eventualitatea în care ar fi mușcat de vreo albină.

Ce poți face dacă al tău copil este înțepat de o albină

De cele mai multe ori, reacția firească la o înțepătură de albină este înroșirea, inflamarea și durerea din zona afectată. În mod normal, durerea ar trebui să dispară în decurs de câteva ore.
În această situație, medicii ne sfătuiesc să procedăm așa:
• Ne vom uita cu atenție să vedem dacă nu cumva albina și-a lăsat acul în pielea copilului
• Dacă acesta a rămas acolo, trebui să știm că arată ca un punct mic negru, situat pe locul mușcăturii
• Va trebui să scoatem de îndată acul albinei: îl vom îndepărta cu o pensetă sau vom folosi un obiect plat, ce are și colțuri mai ascuțite (de exemplu, un card)
• Zona afectată de înțepătură va fi bine curățată și apoi vei aplica acolo gheață, o compresă cu apă rece sau un unguent ce conține hidrocortizon.
• Poți să recurgi și la unele medicamente cu proprietăți antiinflamatoare, cum ar fi cele pe bază de ibuprofen, ce pot reduce durerea și inflamația. De asemenea, poți să aplic pe locul afectat și un spray ce conține substanțe antiinflamatoare.
În vederea ameliorării disconfortului provocat de înțepătura de albină, poți să apelezi și la unele remedii naturale. Spre exemplu, un amestec de praf de copt și apă, o picătură de ulei esențial de lavandă, usturoi zbrobit, frunze de busuioc etc. vor fi binevenite pentru a diminua durerea și inflamația.
Uneori însă înțepătura de albină îi poate declanșa copilului o reacție alergică severă, ce se poate manifesta prin: greață, vărsături, amețeli, diaree, dificultăți în respirație. În acest caz, mergeți de îndată la urgență. Cel mai probabil, copilului i se va face un tratament bazat pe corticosteroizi sau i se va da adrenalină.

Copil ce este umflat la un ochi din cauza unei intepaturi de insecte

Voi știați până acum detalii legate de cum ar trebui să gestionăm situațiile în care copiii noștri sunt ciupiți de albine?

Citește și:Înțepătura de albină

Surse:
www.alansfactoryoutlet.com, www.facebook.com, www.stonehurstplantation.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vacanţa de vară: cum îţi protejezi copilul de efectele expunerii solare
  Vacanţa de vară: cum îţi protejezi copilul de efectele expunerii solare

  Deşi ne bucurăm din plin de zilele călduroase de vară, care ne fac să visăm la concedii şi la noi aventuri alături de cei dragi, suntem din ce în ce mai des avertizaţi de...

  Tigrul de platan, un pericol în România. Cum îți protejezi copilul
  Tigrul de platan, un pericol în România. Cum îți protejezi copilul

  Pentru al patrulea an consecutiv, insecta numită tigru de platan a invadat Capitala și alte orașe din țară. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că ciupitura ei poate fi foarte...

  Visurile mici de azi sunt planurile mari de mâine! Cum îți protejezi financiar copilul pe termen lung
  Visurile mici de azi sunt planurile mari de mâine! Cum îți protejezi financiar copilul pe termen lung

  Traversăm o perioadă incertă, în care ne dăm seama că normalul cu care eram obișnuiți în urmă cu doar câteva luni a devenit o amintire frumoasă, care nu știm...

  Cum îți protejezi familia în plină pandemie de coronavirus
  Cum îți protejezi familia în plină pandemie de coronavirus

  Trăim vremuri atipice și suntem nevoiți să ne adaptăm pe zi ce trece unei noi realități. Pandemia de coronavirus ne testează zilnic limitele, atât fizice, cât și...

  Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
  Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

  Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

  Atenţie, părinţi! Avertismentele psihologilor sunt clare: "Să-ţi hrăneşti copilul în faţa televizorului este ca şi cum l-ai pune pe modul avion"
  Atenţie, părinţi! Avertismentele psihologilor sunt clare: "Să-ţi hrăneşti copilul în faţa televizorului este ca şi cum l-ai pune pe modul avion"

  Fie că ai de-a face cu un mic "mofturos" şi te străduieşti să apelezi la orice mijloace pentru a-l convinge să mănânce, fie că pur şi simplu nu îţi poţi desprinde...

  Atenție, părinți! Săptămâna aceasta vor fi 45 de grade la soare! Cum vă protejați copiii de caniculă
  Atenție, părinți! Săptămâna aceasta vor fi 45 de grade la soare! Cum vă protejați copiii de caniculă

  Potrivit meteorologilor, azi este în continuare alertă de caniculă în România. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de caniculă în...

  Atenție în vacanță la mare! Șocul de apă rece îți poate ucide copilul
  Atenție în vacanță la mare! Șocul de apă rece îți poate ucide copilul

  Chiar dacă vin temperaturile calde și apa se va încălzi, specialiștii avertizează cu privire la pericolele la care ne expunem în timpul înotului!

  © 2022 Qbebe