Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Semne care arată că un copil este gata să renunțe la somnul de după-amiază

Printre factorii care pot influența în mod pozitiv dezvoltarea copiilor noștri se află și odihna. Odată ce vor crește, nevoia de somn se va modifica semnificativ, cu atât mai mult cu cât va interveni și creșterea nivelului de independență. Din articolul de mai jos veți afla cât de benefic este pentru ei somnul de după-amiază și cum știm dacă un copil este sau nu pregătit să doarmă și pe parcursul zilei. Nu în ultimul rând, veți putea găsi și câteva sfaturi  pe care ar trebui să le urmăm pentru a facilita tranziția de la una sau mai multe „sesiuni" de somn de pe timpul zilei la lipsa totală a acestora.

De ce somnul de după-amiază este bun pentru copii

Vor avea parte de o dezvoltare cognitivă mai bună
Conform unui studiu efectuat în SUA, în anul 2015, copiii care dorm după-amiaza după ce li se împărtășesc diverse informații le vor putea memora pe acestea mai bine și le vor ține minte mai mult timp. Specialiștii au sesizat că dacă un copil va beneficia de o sesiune de somn după-amiaza (mai mare de 30 de minute), la un interval de aproximativ 4 ore de la momentul în care a primit o informație sau a fost martor la un anumit comportament, se va bucura de o memorie pe termen lung mai bună și va putea învăța mai ușor. În urma rezultatelor acestui studiu, autorii săi au hotărât să extindă cercetările pentru a se demonstra lucruri similare și pentru bebeluși.

Copiii vor beneficia și de o dezvoltare fizică mai bună

Medicii ne avertizează asupra următorului fapt: pe măsură ce copiii trec prin puseuri de creștere, nu vor avea nevoie doar de o diversificare și de o suplimentare a hranei, ci și de mai mult somn. Astfel, suplimentarea somnului de noapte cu mici reprize de somn pe parcursul zile vor contribui la o dezvoltare fizică mai bună și îl vor ajuta pe cel mic să evolueze conform vârstei sale.

De obicei, un copil care doarme și după-amiaza va dormi mai bine noaptea
Psihologii din cadrul „Spitalului de Copii din Saint Louis"(SUA) ne sfătuiesc să nu ne privăm copiii (mai mici de 5 ani) de somnul de după-amiază, întrucât aceștia vor fi mult prea obosiți seara, la culcare. În aceste condiții, ne va fi mai greu să-i pregătim pentru somn, fiind mai iritați și mai puțin cooperanți. Desigur, trebuie să conștientizăm că odihna din timpul zilei poate afecta ora de culcare de seara. De exemplu, nu ar trebui să ne așteptăm ca un copil să poată adormi seara, la ora 20.30, dacă  s-a trezit din somn de la prânz în jurul orei 17.30.

Datorită somnului de după-amiază, un copil poate adopta mai multe comportamente pozitive
Pentru a conștientiza mai mult importanța somnului de după-amiază, putem să ne raportăm la un alt studiu recent. De exemplu, cel realizat de către „Universitatea Boulder" (Colorado, SUA) a analizat un grup de copii cărora li s-au pus la dispoziție puzzle-uri. Astfel, cei care și-au ratat odihna din timpul zilei au fost cu 31% mai predispuși să-și manifeste emoțiile negative când nu au reușit să finalizeze puzzle-uri mai dificile. De asemenea, ei nu au mai fost dornici să-și exprime bucuria după ce au rezolvat un puzzle simplu. Cu alte cuvinte, în lipsa somnului, emoțiile lor negative au ieșit mai mult la iveală, în timp ce acelea pozitive nu au fost exprimate suficient. Cercetătorii implicați în studiu au formulat ulterior următorul punct de vedere: copiii vor putea să facă față mai ușor provocărilor și se vor comporta mai bine dacă vor avea parte și de somnul de după-amiază.

Baietel ce doarme cu o jucarie de plusCât ar trebui să doarmă un copil după-amiaza, în funcție de vârstă

Experții ne recomandă să urmărim ca somnul de după-amiază să fie organizat în felul următor:
• Pentru copiii care au între 9 și 12 luni- Vor fi ideale 10-12 ore de somn noaptea și 2 episoade de somn de după-amiază
• Cei ce au între 15 și 24 de luni au nevoie de o singură „sesiune" de somn în timpul zilei (acesta ar trebui să dureze 1 oră și jumătate-2 ore)
• Pentru copiii între 24 și 36 de luni sunt ideale cam 12 ore de somn pe zi (incluzând aici și somnul de după-amiază)
În jurul vârstei de 5 ani și după aceea, se recomandă, pentru a ne asigura că micuții vor dormi bine pe timpul nopții, să scoatem treptat somnul de după-amiază din rutina lor zilnică. Va trebui să facem acest demers doar după ce ne vom convinge că aceștia sunt pregătiți în acest sens.

Care sunt semnele ce ne arată dacă un copil este sau nu gata să nu mai doarmă și după-amiaza

Nu pare obosit când se apropie ora de somn
Acesta este unul dintre primele indicii ale faptului că micuțul tău este pregătit să nu se mai culce după-amiaza. Astfel, pe măsură ce crește, un copil va rezista din ce în ce mai mult activităților și nu va mai fi pregătit de somn prea repede. Spre exemplu, dacă acesta se trezește la 7-8 dimineața, nu te aștepta ca la ora 12.00-12.30 să fie gata să doarmă iar!
Cu toate acestea, spun specialiștii, chiar dacă nu pare deloc obosit după-amiaza, nu înseamnă că nu trebuie să se odihnească deloc până noaptea. Evită acumularea de prea multă oboseală obișnuindu-l pe cel mic să desfășoare activități relaxante, cum ar fi să asculte o poveste, să stați de vorbă, să ascultați împreună muzică liniștitoare etc..

Când ați sărit o dată peste somnul de după-amiază, nu observi apariția unor comportamente negative
Dacă până de curând erai martoră la comportamente indezirabile ale copilului când nu dormea după-amiaza (de exemplu, era mai agitat, avea „crize" emoționale, simțeai că nu te mai poți înțelege de niciun fel cu el etc.), iar acum vezi că nu intervine nimic neobișnuit, gândește-te că puteți renunța la această rutină. Astfel, un copil care-și menține calmul și după ce trece ora de somn, care mai are încă energie și se duce seara la culcare fără probleme, este pregătit să nu mai doarmă și după-amiaza.

Copilului îi ia mai mult timp să adoarmă
De pildă, dacă obișnuia să adoarmă după 10-15 minute din momentul în care se urca în pat și acum vezi că adoarme abia după 30-40 de minute, este clar că se apropie clipa în care nu va mai vrea să se odihnească după-amiaza.

Mama ce a a adormit, iar fetia ei inca nu

Ceea ce este foarte important este să fii atentă la ora la care se va trezi după-amiază pentru a nu fi în situația de a duce o adevărată luptă seara, la culcare. Dacă s-a trezit la ora 15.30-16. 000, va fi greu de crezut că va fi iar dispus să doarmă în jurul orei 20.30.  De asemenea, în cazul în care s-a trezit mai târziu după-amiază, antrenează-l în tot felul de activități ce-i vor consuma din energie și te vor ajuta să nu te străduiești prea mult când vine vorba de somnul de seară.

Ora de culcare de seara va fi mult mai târziu
În cazul în care sesizezi că micuțul nu va fi mai fi dispus să se culce seara la o anumită oră, chiar dacă nu a dormit după-amiaza mai mult ca de obicei, ia în calcul faptul că se apropie momentul în care puteți renunța la odihna de peste zi. Acest fenomen este perfect normal, spun experții, întrucât, pe măsură ce crește, nevoia de somn a copilului se diminuează. În plus, progresele din planul dezvoltării cognitive și creșterea nivelului de independență îl vor face să nu mai fie doritor să renunțe la implicarea în tot felul de activități, în loc să doarmă după-amiaza.

În ultimul timp, copilul se trezește mai devreme dimineața
Dacă sesizezi că acesta este mai matinal decât de obicei, poate fi o dovadă că organismul său a avut parte de suficient somn. Întrucât acesta se referă și la intervalul de odihnă de după-amiază, înseamnă că poți să-l lași să nu se mai culce și pe tipul zilei. Observă-ți copilul cu atenție și vezi dacă nu cumva trezitul prea de dimineață nu este cumva un semn că este prea obosit. În aceste condiții, poate ar fi necesar să se culce seara mai devreme pentru a avea parte de 11-13 ore de somn pe zi.

Citește și: Somnul de  amiaza. Cand poate renunta copilul la el?

Cum să procedezi pentru a asigura tranziția de la somnul de după amiază la lipsa acestuia

Ca să-ți fie mai ușor în acest demers și pentru a te asigura că micuțul se odihnește cât trebuie, ar trebui să ții cont de următoarele aspecte:

Copiii sunt foarte diferiți și când vine vorba de trecerea de la o rutină la alta
De pildă, dacă unii dintre ei se obișnuiesc foarte ușor să nu mai doarmă după-amiază, alții pot avea câteva zile în care să evite somnul, dar în următoarea zi să se simtă obosiți și să vrea să se mai culce o dată până seara. Poate dura mai multe luni sau chiar un an până când un copil să renunțe de tot la somnul de după-amiază!

Ghidează-te după starea copilului pentru a-ți da seama exact ce ai de făcut
În cazul în care acesta este încă plin de energie în preajma orei la care se culca după-amiază, dacă este încă antrenat în activități și dacă-l vezi calm și vesel, nu încerca să-l determini să se culce. Poți, în schimb, să-l înveți că este bine să aibă parte de un mic răgaz pentru refacerea forțelor. Spre exemplu, obișnuiește-l să vă uitați pe o carte, să vă uitați pe fereastră, să vă jucați în liniște. Procedând așa, ambii veți avea de câștigat: copilul își va putea forma o nouă rutină de după-amiază, iar tu te vei putea relaxa puțin.

Mama le citeste fiicelor sale

În funcție de stadiul în care vă aflați în tranziție, va trebui să tot ajustezi ora de culcare seara

De cele mai multe ori, așteaptă-te să nu mai poți să-ți convingi copilul să meargă la culcare seara devreme (până în ora 9). În același timp, gândește-te că, dacă îl vei culca mai târziu, se va scula dimineața mai târziu, încercând să compenseze din orele de odihnă pe care le-ar fi avut la somnul de după-amiază.
Dar dacă se întâmplă ca, timp de mai multe zile, să sesizezi că este tot mai obosit, că adoarme prea repede seara și că după-amiaza pare lipsit de energie, încearcă să revii la mici episoade de odihnă pe timpul zilei. Practic, este posibil să-ți arate că nu este gata să renunțe complet la somnul de după-amiază.

Voi cum ați trecut peste perioada în care micuții voștri refuzau să mai doarmă după-amiaza?

Citește și: Somnul la copii: sfaturi utile in functie de varsta

Surse:
www.dailymom.com, www.pickanytwo.net, www.babysleepsite.com,www.kidspot.com.au, www.stlouischildrens.org

Cum arată somnul de prânz de la grădiniță al copiilor din Quebec: afară, în paturi, la 0 grade Celsius

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  9 semne care îți arată ca bebelușul tău este pregătit sa meargă
  9 semne care îți arată ca bebelușul tău este pregătit sa meargă

  Va amintiți faimoasa replică „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire!", primele cuvinte rostite de astronautul Neil Armstrong cand a ajuns pe Lună? Ei bine, cel...

  Ioana Ginghină o ia de la capăt: ”Gata, mai fac un copil”
  Ioana Ginghină o ia de la capăt: ”Gata, mai fac un copil”

  Actrița Ioana Ginghină își mai dorește un copil. Deși a trecut printr-un divorț care a ținut multe zile primele pagini ale tabloidelor, vedeta și-a găsit în...

  7 semne care iți spun că ai un copil care este bully
  7 semne care iți spun că ai un copil care este bully

  Oricărui părinte îi vine greu să accepte când i se spune despre propriul copil că îi rănește pe alții, că este lipsit de empatie sau agresiv. Dar, realitatea este...

  Semne că ai un copil care este bullied la școală, chiar dacă nu iți spune
  Semne că ai un copil care este bullied la școală, chiar dacă nu iți spune

  Pe parcursul experienței mele profesionale, am întâlnit mulți copii și chiar părinți care mi-au confirmat că bullyingul este un fenomen frecvent în școală. Fie că...

  6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media
  6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media

  Încă de acum câteva decenii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că inteligența este mai mult decât ceea ce se măsoară cu ajutorul testelor IQ. În anul...

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  © 2021 Qbebe