Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

Andreea Guica - Redactor

Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni grave, așa că este important să identifici corect cauza lor.

Cauzele petelor roșii pe piele la copii

Pentru că pielea bebelușilor este nouă, iar sistemul imunitar încă se dezvoltă, aceștia sunt mai predispuși la infecții sau iritații la nivelul pielii, în funcție de factorii cu care intră în contact. Principalele cauze pentru care pot apărea pete roșii pe piele la copii sunt:

bebelus iritat cu bete rosii pe burta

Căldură

În urma expunerii la căldură, corpul transpiră, în special în zonele unde există fricțiune. În momentul în care cel mic transpiră, porii de la nivelul pielii se pot înfunda, iar când pielea nu mai poate să respire, semnalizează acest lucru prin apariția petelor mici și roșii, ce provoacă mâncărime.

Erupția cutanată de la nivelul pielii va dispărea de la sine, atunci când pielea este curată și uscată. De asemenea, se poate grăbi procesul prin aplicarea unei creme de calmare.

 Alergii

Alergia este reacția organismului la anumite substanțe dintr-un aliment sau medicament, cu care corpul intră în contact. Sistemul imunitar percepe substanțele respective ca fiind străine și începe să lupte împotriva lor. Simptomele unei reacții alergice sunt variate, dar cel mai comun semn este urticaria, adică apariția unor pete mici și roșii, care produc mâncărime.

Dacă urticaria a fost provocată de o reacție alergică și copilul nu prezintă alte simptome mai grave, aceasta se poate trata cu medicamente speciale pentru alergie (antihistaminice) sau poate dispărea de la sine în câteva zile.

În cazul în care alergia este însoțită de alte simptome precum dificultăți de respirație, umflarea feței sau febră mare, trebuie să apelezi urgent la medic.

 Fricțiune

 Petele roșii cauzate de fricțiune apar mai ales la bebeluși, în urma purtării scutecului. Pentru că scutecul stă lipit de piele, acesta adună căldură și transpirație în zonele în care este purtat. Cu cât pielea este mai transpirată, cu atât sunt mai multe șanse să apară o erupție.

 Purpura

Purpura este caracterizată de sângerarea la nivelul pielii sau la nivelul membranei mucoase, inclusiv a celei bucale. Aceasta apare atunci când se sparg vase mici de sânge sub piele, formând pete mici (peteșii) sau mari (echimoză), de culoare roșie, mov sau maro.

Purpura poate apărea oriunde pe corp, însă cel mai frecvent o poți observa pe brațe, picioare, fund, burtă, gură sau chiar pe pleoapă.

Cele mai comune cauze pentru peteșii sunt infecțiile bacteriene, infecțiile virale, vasculita (inflamația vaselor de sânge) sau traumatismele fizice.

Tratamentul pentru peteșii variază în funcție de cauza care a dus la apariția ei. Spre exemplu, peteșiile apărute în urma unei infecții se tratează cu antibiotice.

Dacă ai descoperit că cel mic are peteșii, în special când sunt însoțite și de alte simptome precum febra, dificultăți respiratorii sau amețeli, apelează imediat la medic, pentru a primi tratament.

Ce poți face acasă pentru a-l ajuta pe cel mic:

  • Aplică-i comprese reci pe zonele afectate;
  • Asigură-te că bea multe lichide;
  • Asigură-te că se odihnește corespunzător.

 Dishidroza

Dishidroza reprezintă o formă de eczemă care se manifestă prin răspândirea unor vezicule (bășici) la nivelul pielii, palmelor, tălpilor și a părților laterale ale mâinilor și picioarelor. Veziculele au în interior un lichid transparent și provoacă mâncărime.

În general, debutează brusc și se dispar după 2-4 săptămâni. Dishidroza poate fi cauzată de stres acut sau de anumite reacții alergice, însă uneori poate fi semnul unei infecții. Este important să apelezi la medic, pentru a primi diagnosticul și tratamentul corect.

Petele roșii pe piele la copii pot avea, însă, și alte cauze, în special dacă sunt însoțite de simptome ca temperatură, dificultăți ale respirației, sensibilitate la lumină sau tremur puternic. În aceste cazuri, înseamnă că cel mic se confruntă cu o urgență medicală și trebuie dus imediat la doctor.

Citește și Ce înseamnă dacă bebe are bubițe pe piele?

Tratament pentru petele roșii la copii

Tratament pentru erupții cutanate cauzate de scutece

Erupția în urma purtării scutecului este una dintre cele mai comune probleme cutanate la bebeluși. Scutecul cauzează pete roșii, pentru că menține căldura și umezeala aproape de piele. Iată cum poți trata acasă erupția cauzată de purtarea scutecului:

  • Schimbă scutecul frecvent;
  • Spală-ți mâinile de fiecare dată înainte și după schimbarea scutecului;
  • Optează pentru o cârpă moale și umedă în loc de șervețelele umede pentru bebeluși;
  • Elimină, pe cât posibil, alimentele acide din meniul bebelușului (cum ar fi roșiile sau citricele).

Tratament pentru eczemă

Eczema este iritația pielii cauzată de alergii sau de sensibilitate crescută la anumite chimicale (de ex. cele găsite în detergenți), la anumite materiale sau alimente. Cum să tratezi eczema copilului tău acasă:

  • Menține pielea celui mic curată și uscată, mai ales zonele care sunt predispuse la iritație;
  • Optează pentru o cremă calmantă, care să oprească iritația;
  • Fă-i băi cu fulgi de ovăz;
  • Apelează la un medic alergolog și/sau dermatolog, dacă problema persistă, pentru a descoperi cauza exactă a apariției eczemei.

Tratament pentru erupția cutanată cauzată de salivare

Erupția la nivelul feței este foarte comună la bebeluși, din cauză că se dezvoltă glandele salivare împreună cu dentiția. În mare parte a timpului, au salivă pe față, ceea ce cauzează adesea înroșirea pielii. Erupția la nivelul feței trece de la sine în câteva săptămâni, însă iată ce poți face ca să grăbești procesul:

bebelus cu pete rosii pe fata

  • Folosește mișcări de tapotare în loc cele de frecare, atunci când îi ștergi fața celui mic;
  • Evită să folosești săpun, atunci când îl speli pe față. În schimb, curăță-i fața cu apă caldă;
  • Pune-i o bavețică la gât, pentru a nu-și uda bluza;
  • Evită cremele sau loțiunile parfumate pentru față;
  • Minimizează folosirea suzetei pe cât posibil, pentru că, în exces, aceasta poate cauza iritație.

 Pete roșii care apar și dispar la bebeluși

Eritemul toxic al nou născutului este o afecțiune dermatologică, ce afectează bebelușul în primele 2-14 zile de la naștere. Eritemul toxic se caracterizează prin apariția petelor roșii, galbene și albe pe suprafața pielii bebelușilor. Acestea apar atât pe față, cât și pe corp, cu precădere pe brațe și coapse.

Eritemul toxic poate dispărea și reapărea, însă ar trebui să se dispară cu totul în câteva săptămâni, fără nici un tratament.

Alte pete roșii care pot reapărea recurent sunt cauzate de temperatura din cameră. Dacă e prea cald sau dacă aerul condiționat e pornit câteva ore fără oprire, atunci pot apărea pete roșii pe piele.

Surse foto: www.istockphoto.com

Surse articol: www.nhs.uk
www.healthline.com
www.my.clevelandclinic.org
www.seattlechildrens.org  

Articolul urmator
Dinți de lapte măcinați: de ce apar și ce trebuie să faci
Dinți de lapte măcinați: de ce apar și ce trebuie să faci

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?
    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?

    Indiferent de partea corpului pe care apar, petele stârnesc adesea îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o zonă sensibilă, precum este cea intimă,...

    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă
    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă

    Copilul tău are pete maronii pe piele, dar nu știi ce reprezintă? Petele maronii de pe pielea copiilor pot avea diverse cauze și sunt, de obicei, diferite de petele maronii pe care le...

    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

    Deși pare o problemă care afectează persoanele trecute de o anumită vârstă, care au o dietă necorespunzătoare, hemoroizii apar și la bebeluși. Din fericire, pot fi tratați cu...

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi
    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi

    Abandonarea obiceiului de a fuma reprezintă o adevărată provocare, în condițiile în care este vorba, de fapt, despre renunțarea la nicotină. Această substanță provoacă...

    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor
    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor

    Bebelușul născut prematur, fără piele, a reușit să demonstreze imposibilul și să ajungă în sfârșit acasă, în regulă și complet sănătos! În pofida...

    Tuberculii lui Montgomery: ce sunt, cum și de ce apar?
    Tuberculii lui Montgomery: ce sunt, cum și de ce apar?

    Tuberculii lui Montgomery sunt glande mici care îndeplinesc roluri importante la fiecare femeie. Glandele lui Montgomery devin vizibile în timpul sarcinii, din cauza...

    © 2024 Qbebe