Cum alegi ghiozdanul copilului: sfaturi de la medici și mămici

Cum alegi ghiozdanul copilului: sfaturi de la medici și mămici

Irina Olteanu - Redactor Senior

Chiar dacă pare greu de crezut, ghiozdanul are un impact major asupra corpului aflat în creștere și dezvoltare al unui copil. În cazul în care nu este ales corespunzător poate afecta sănătatea musculoscheletală atât pe termen scurt, cât și lung. Dacă te întrebi ce sfaturi trebuie să urmezi pentru a alege ghiozdanul potrivit, vei afla în continuare de la medici și de la mame.

Ghiozdanul copilului tău va ajunge în scurt timp de la începerea anului școlar unul dintre cele mai folosite obiecte. El va servi transportului de rechizite de acasă până la școală și invers, prin urmare trebuie să fie în primul rând rezistent. Iată alte criterii de care trebuie să ții cont în alegerea ta:

Cum alegi ghiozdanul copilului 

1. Greutatea ghiozdanului trebuie să nu depășească 15% din greutatea copilului

Acest aspect este cel mai important și poate implica și ghiozdanul în sine (dacă este prea greu). Procentul de 15% trebuie calculat raportat la greutatea copilului pentru a nu imprima un efort prea mare asupra sistemului său osos și muscular. Dacă ghiozdanul este prea greu poate cauza probleme de tipul durerilor de spate și de coloană. Gândește-te la toate obiectele pe care copilul urmează să le care și dacă sunt absolut necesare. 

Doamna doctor Simona Fătulescu - medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie în cadrul Spitalul Clinic Sanador recomandă "Greutatea maximă a unui ghiozdan plin trebuie să fie mai mică de 15% din greutatea copilului, indiferent de vârsta acestuia. Cărțile se pun pe partea care vine în contact direct cu spatele pentru a distribui uniform greutatea. Dacă părinții aleg un ghiozdan de tip troller care permite o greutate mai mare de transportat e important să se țină cont de faptul că acesta este mai greu chiar dacă este gol, copilul poate avea scări de urcat la școală (și ridică în mână troller-ul), trece pe culoare aglomerate cu copii etc.,  astfel încât se poate crea un disconfort mai mare."

cum alegi ghiozdanul copilului

2. Calitatea

În perioada ce precede începerea anului școlar vei găsi o gamă vastă de ghiozdane din care vei putea alege. Pentru că durabilitatea este un aspect de bază, ține cont că acest produs va fi utilizat zilnic de către copil, prin urmare optează pentru materiale solide, ușor de spălat și de întreținut. Pielea poate avea un aspect frumos, dar are greutate mai mare; materialele sintetice sunt mai rezistente decât fibrele naturale. De asemenea, urmărește: cusăturile să fie realizate uniform și cu grijă, materialul să fie bine tăiat, fermoarele să fie rezistente și ușor de închis/deschis, să nu fie expuse (un aspect important când plouă sau ninge). Prețul nu este neapărat un indicator al calității, dar de obicei un ghiozdan extrem de ieftin va rezista câteva săptămâin sau luni. Perioada de reduceri este cea optimă pentru alegerile cele mai bune.

Larisa Negre, mămică, a urmărit aceste criterii "Spațiul, rezistența (materialul în special), mărimea (să nu fie mai mare decât copilul) și aspectul"Cristina Diana Ene, mămică, este de aceeași părere "Să fie ușor, material de calitate, încăpător și neapărat să îi placă și copilului." 

3. Potrivirea pe spatele copilului

Un ghiozdan care nu se potrivește corespunzător sau care nu este utilizat corect are potențialul de a cauza tensiune sau durere la nivelul spatelui sau al umerilor. Urmărește să fie adaptat înălțimii copilului tău și să fie confortabil. Este posibil ca în această situație să nu aibă un aspect stilat și să fie mai costisitor. Pentru ca mărimea să fie potrivită ai grijă ca lățimea ghiozdanului să fie relativ proporțională cu lățimea persoanei (un copil preșcolar nu trebuie să poarte un ghiozdan de adult), iar înălțimea să coboare cu 5 cm sub omoplați, situându-se deasupra taliei. Bretelele ghiozdanului trebuie să fie căptușite pentru un confort suplimentar și pentru a proteja umerii de presiune excesivă; ambele trebuie utilizate pentru ca greutatea să fie distribuită uniform. Dacă este folosită o singură bretea pot apărea probleme pentru spate și coloană sau accidentări la nivelul umerilor și al gâtului. În acest sens urmărește și bretele care se pot ajusta, pentru ca poziționarea ghiozdanului să fie cea optimă, precum și produse care dispun de o bretea suplimentară cu prindere în zona mijlocului.

"Părinții trebuie să aleagă un ghiozdan în funcție de înălțimea și greutatea copilului. Ghiozdanul să fie dotat cu 2 bretele largi, căptușite pentru a susține corespunzător greutatea pe umerii copilului. Bretelele trebuie să fie ajustabile pentru ca ghiozdanul să stea fixat pe partea cea mai puternică a spatelui. Dacă acesta este prea greu pentru copil, atunci este nevoie și de bretele pentru torace și bazin care redistribuie din greutate către șolduri și pelvis. Se poate atașa și un suport lombar pentru a-l fixa mai bine. Ghiozdanul trebuie să fie poziționat la aproximativ 5 cm deasupra taliei, să nu depășească linia umerilor superior și lateral atunci când copilul este așezat. Materialul din care este făcut ghiozdanul trebuie să fie ușor, rezistent la ploaie, iar partea care intră în contact cu spatele copilului să nu îl facă să transpire", subliniază doamna doctor Simona Fătulescu

4. Buzunare și zone unde pot fi introduse diverse obiecte

Ghiozdanele prevăzute cu buzunare și alte secțiuni vor ajuta la distribuirea greutății în mod egal. Obiectele mai grele trebuie amplasate aproape de spatele copilului, în ghiozdan, iar cele mai ușoare pot fi menținute la o distanță mai mare de corp. Buzunarul pentru sticla de apă este unul de mare utilitate.

cum alegi ghiozdanul copilului

Probleme care pot apărea dacă nu alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tău 

"Dacă ghiozdanul se mișcă sau este așezat prea jos la nivelul spatelui pot apărea dureri de gât sau de spate. În cazul în care ghiozdanul este prea greu, tendința copilului va fi să se aplece în față în timpul mersului favorizând apariția cifozei dorsale și dureri la nivelul umerilor și zonei lombare. Dacă bretelele nu sunt egale atunci poate apărea scolioza cu deformarea într-o parte a coloanei toraco-lombare. În cazul unei greutăți excesive se dezvoltă inclusiv o hernie de disc ce îi poate pune probleme în viața de adult", subliniază doamna doctor Simona Fătulescu.

Sfaturi importante

Este întotdeauna de preferat să testezi ghiozdanul înainte de a-l achiziționa; din acest motiv magazinele online pot să nu fie întotdeauna cea mai bună soluție. Încearcă să introduci în el câteva obiecte sau rechizite și verifică dacă greutatea este distribuită uniform. De asemenea, urmărește ca bretelele să se potrivească pe copil, fără să îi cauzeze disconfort. Dacă copilul tău merge singur la școală, ajută ca ghiozdanul să fie prevăzut cu elemente reflectorizante; sunt ușor vizibile pe carosabil și pot preveni accidentele auto. Nu în ultimul rând, ține cont și de preferințele personale ale copilului; el este cel care va purta ghiozdanul și este important să îi fie pe plac. Mulți copii urmăresc în primul rând ca pe ghiozdan să se regăsească unul dintre personajele lor preferate, prin urmare pot trece cu vederea alte criterii mult mai importante. Claudia Coroianu, mămică, subliniază "primul lucru să-i placă lui, să fie cu ce desen vrea el, pe urmă să nu fie mai mare decât spatele lui și să aibă multe buzunare"

Găsește o soluție de compromis sau poți apela la accesorii suplimentare pentru a-l personaliza ca să îi fie pe plac (abțibilduri sau brelocuri). Ghiozdanele de tip troler, chiar dacă sunt ușor de manipulat, sunt mult mai grele decât cele obișnuite. Pentru adolescenți variantele de ghiozdan de tip geantă de poștaș pot reprezenta o soluție de compromis, încăpătoare și confortabilă.

Iată și câteva sfaturi finale din partea doamnei doctor Simona Fătulescu: "Ghiozdanul trebuie ales în prezența copilului pentru a se putea observa poziția, greutatea, suportul lombar, cât de mult se pot ajusta bretelele, cât de confortabil se simte copilul. Eventual, ghiozdanul trebuie umplut cu cărți și cântărit înainte de a fi achiziționat.

Mulțumim doamnei doctor Simona Fătulescu și mămicilor pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

 Surse: www.wikihow.com; www.verywellfamily.com; www.chiropractic.ca

Articolul urmator
Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?
    Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?

    Ghiozdanul unui copil nu ar trebui să cântărească mai mult de 10% din greutatea lui corporală. Din păcate, realitatea este alta. Copii de-o șchioapă cară ghiozdane foarte...

    Am găsit o țigară electronică în ghiozdanul fiicei mele de 12 ani și nu știu ce să fac
    Am găsit o țigară electronică în ghiozdanul fiicei mele de 12 ani și nu știu ce să fac

    O mamă dintr-un oraș australian a rămas șocată după ce a găsit, în ghiozdanul fiicei sale de 12 ani, o țigară electronică. Femeia a aflat, pe această cale, nu numai că fata...

    În halat și cu ghiozdanul în spate. Povestea Emei, fetița de 3 ani găsită de polițiști pe marginea unui drum din Buzău
    În halat și cu ghiozdanul în spate. Povestea Emei, fetița de 3 ani găsită de polițiști pe marginea unui drum din Buzău

    S-a întâmplat duminică, pe 20 februarie. Ema, o fetiță de numai 3 ani, a văzut cum tatăl și fratele ei au plecat. Gândind că aceștia se duc spre școală și...

    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România
    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România

    Medici avertizează în privința lipsei de medici pediatri și neonatologi din România.„ „Este un cataclism”, susține Marian Stamate, medic la Spitalul Colțea...

    Bravo! Doi profesori din Iași oferă gratuit meditații copiilor care vor să devină medici
    Bravo! Doi profesori din Iași oferă gratuit meditații copiilor care vor să devină medici

    Doi profesori din Iași, soț și soție, oferă meditații gratuite copiilor din medii defavorizate care vor să devină medici. De mai bine de 10 ani, soții Nedea ii ajută pe copii să...

    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri
    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri

    Printre momentele cele mai încărcate de emoție și mai pline de entuziasm din viața unui părinte se regăsește și prima aniversare a copilului. De aceea, te străduiești să...

    Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?
    Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?

    În loc să primească sprijin de la alte mame pe un grup de socializare, o femeie a primit sfaturi contradictorii și critici. După ce s-a luptat să își hrănească...

    © 2024 Qbebe