Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar

Aparatul dentar oferă cele mai mari beneficii atunci când este montat din timp. Pentru că în copilărie se observă de obicei primele semne că există câteva probleme la nivelul dinților îți explicăm în continuare ce anume trebuie să urmărești pentru a apela la această intervenție terapeutică.

Informații despre aparatul dentar

Aparatul dentar reprezintă un subiect care se poate dovedi derutant și chiar intimidant pentru un părinte, motiv pentru care medicii ortodonți (stomatologii specializați în probleme ce țin de alinierea dinților) primesc o mulțime de întrebări despre el. 

În primul rând, cu excepția situației în care la rândul tău ești un medic stomatolog, sunt șanse să nu îți dai seama cu siguranță că al tău copil are nevoie de aparat dentar. Există totuși câțiva factori care îți pot indica acest lucru, precum: dinți crăpați sau suprapuși, dinți înghesuiți, dinți de lapte care au căzut prea devreme, malocluzie (o mușcătură deficitară când există o diferență între partea superioară a maxilarului și cea inferioară). Toți acești factori se observă cu ușurință cu ochiul liber, în urma unei inspecții vizuale; o malocluzie ușoară poate să nu fie întotdeauna evidentă. Deoarece există și multe afecțiuni de ordin stomatologic precum cariile dentare, consultul regulat la medicul stomatolog pediatru este cel mai potrivit pentru a identifica din timp problemele și a interveni în cazul în care este necesar. Uneori pot fi necesare teste suplimentare care vă vor fi recomandate de medic, precum radiografii. Reține însă faptul că doar dentistul sau ortodontul pot determina cu siguranță dacă copilul tău are nevoie de aparat dentar.

aparat dentar

Semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar

Următoarele semne au fost au fost compilate de către Asociația Americană a Medicilor Ortodonți:
1. Pierderea timpurie sau tardivă a dinților de lapte
De obicei, un copil trebuie să își piardă dinții de lapte în preajma vârstei de 6 ani. Ultimul dinte de lapte va cădea aproximativ în preajma vârstei de 12 ani. Dacă observi că dinții copilului tău cad mult mai devreme de 6 ani sau mult după vârsta menționată, ar fi indicat să apelezi la sfatul unui medic stomatolog.
2. Respirație orală
Aceasta este respirația prin cavitatea bucală, considerată anormală și chiar patologică. De multe ori constituie un semn al unui spațiu aglomerat în gură, care poate afecta pasajul nazal, ce poate fi remediat prin extensia palatului bucal.
3. Dinții se întâlnesc într-un mod anormal
Unul dintre principalele motive pentru care majoritatea oamenilor ajung să apeleze la aparat dentar este că dinții lor nu se întâlnesc corespunzător. Dacă observi de timpuriu că dinții copilului tău sunt înghesuiți sau aliniați incorect, este posibil să fie necesară această intervenție.
4. Suptul degetului
Mulți copii își sug degetul în mod natural deoarece îi calmează. Însă acest obicei pe termen lung se poate dovedi nociv. Suptul degetului poate determina o împingere în față a dinților superiori, conducând la o mușcătură deschisă sau determinând maxilarul inferior să se dezvolte în mod anormal. La o vârstă fragedă, suptul degetului nu prezintă motive de îngrijorare, însă nu trebuie să permiți persistența sa.
5. Mandibulă care protrude
Un alt semn că al tău copil are nevoie de aparat dentar reiese din poziționarea mandibulei. În cazul în care aceasta se mută în mod ciudat, protrude, se retrage/recede sau chiar produce sunete, este posibil să vă confruntați cu o problemă mai mare.
6. Dinți înghesuiți, deplasați sau blocați
Orice semn al unui dinte care nu este corect aliniat, inclusiv dinți blocați, deplasați sau înghesuiți constituie un semn aproape cert că al tău copil are nevoie de aparat dentar. Deși deseori este considerată o problemă pur estetică, adevărul este că dinții înghesuiți pot conduce la durere sau disconfort, neplăcere cu privire la aspectul fizic, complicații dentare, dificultate în mestecat, vorbit și curățarea dinților.
7. Dificultate în vorbire
În cazul în care copilul tău se confruntă cu dificultate în pronunțarea cuvintelor sau nu poate să se exprime în propoziții complete, poate fi un rezultat al mandibulei și dinților care nu sunt corect aliniate; aceste părți ale corpului pot să îngreuneze pronunțarea completă și corectă a cuvintelor.
8. Mușcarea în interiorul gurii
Dacă observi că al tău copil își mușcă deseori obrajii sau cerul gurii, fie din întâmplare, fie intenționat, poate fi vorba despre o proastă aliniere a dinților și a mandibulei. Deși copilul tău se poate obișnui să facă acest lucru, trebuie intervenit timpuriu înainte de a cauza probleme grave la nivelul gingiilor.
10. Dificultate în mestecare sau mușcare
În continuarea punctului anterior, dacă observi că al tău copil întâmpină dificultate în terminarea mâncării sau mestecă în mod evident într-un mod neobișnuit, poate să fie vorba tot despre o proastă aliniere a dinților, îngreunând mușcarea cu dinții superiori și inferiori.
9. Dinți care protrud
Dacă dinții ies în afară din gură sau sunt înclinați în față, au nevoie să fie realiniați și îndreptați cu un aparat dentar.
10. Dinți care nu coboară singuri
Acești copii pot să aibă dinții de lapte intacți sau să aibă un spațiu unde dinții definitivi ar trebui să se situeze, iar aparatul dentar este recomandat. Acesta permite celorlalți dinți să stea laolaltă și să se dezvolte corect în timp ce dintele care nu coboară este ghidat în poziție.
11. Dezechilibru sau asimetrie facială
Poți observa adesea asimetria mandibulei în echilibrul general al feței copilului.
12. Dinți care șcrâșnesc sau care se încleștează
Uneori sunetul pe care îl produc dinții scrâșniți sau încleștați apare când mandibula este prea aproape structurată în gură, cauzând aglomerarea dinților.

aparat dentar

Dacă observi unul sau mai multe dintre aceste semne la copil, este important să îl aduci la dentist cât mai curând posibil pentru a te asigura că orice problemă va fi remediată timpuriu. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă ți se recomandă consultul unui medic ortodont. Adesea, cu cât așteaptă mai mult un copil să își pună aparat dentar, cu atât mai mult durează ca dinții să se realinieze complet; vârsta ideală este considerată între 9-14 ani, când dinții definitivi se dezvoltă. În cazul în care copilul tău respinge ideea de aparat dentar, reamintește-i că în acest mod garantezi că se va bucura de un zâmbet frumos ulterior în viață. Asociația Americană a Ortodonților și Asociația Dentară Americană recomandă ca toți copiii să fie evaluați ortodontic până la vârsta de 7 ani.

Surse: www.firstchoicedental.com; www.kidsdentalspecialists.com; www.watertowerdentalcare.com

Rețete pentru copiii care poartă aparat dentar

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân
  Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân

  Semnele de cancer de sân variază semnificativ, de la noduli la schimbări la nivelul pielii, iar în multe situații nu există niciun fel de simptom. În unele cazuri un...

  9 semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer cervical
  9 semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer cervical

  Cancerul cervical este o afecțiune tăcută, care nu se manifestă deseori decât după un anumit interval de timp. Simptomul cel mai frecvent este sângerarea vaginală...

  3 semne care îți spun că ai nevoie să iei vitamine prenatale în sarcină
  3 semne care îți spun că ai nevoie să iei vitamine prenatale în sarcină

  Sarcina este momentul în care îți supui organismul la cea mai mare provocare a tuturor timpurilor. În timpul celor 9 luni acesta va funcționa la capacitate dublă, pentru...

  3 semne care îți spun că pielea bebelușului tău are nevoie de ajutor
  3 semne care îți spun că pielea bebelușului tău are nevoie de ajutor

  Nu-i așa că atunci când te gândești la un bebeluș îți vine în minte este delicatețe, împletită cu sensibilitate și condimentată cu fragilitate? Cu alte...

  11 semne că ai avea nevoie de mai multe fibre
  11 semne că ai avea nevoie de mai multe fibre

  Nutriționiștii ne sfătuiesc, pentru a avea parte de o alimentație cât mai sănătoasă, menținându-ne totodată și silueta, să consumăm în mod constant fibre. Așa...

  7 semne care iți spun că ai un copil care este bully
  7 semne care iți spun că ai un copil care este bully

  Oricărui părinte îi vine greu să accepte când i se spune despre propriul copil că îi rănește pe alții, că este lipsit de empatie sau agresiv. Dar, realitatea este...

  Semne că al tău copil ar putea fi gay
  Semne că al tău copil ar putea fi gay

  Mulți părinți se întreabă cum ar putea afla un răspuns la întrebarea: copilul meu este gay? Adevărul este că nu există dovezi clare și nici o vârstă anume la...

  © 2019 Qbebe