12 simptome la copil pe care nu trebuie niciodată să le ignori

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există câteva simptome la copil pe care nu trebuie să le treci cu vederea doarece uneori reprezintă indicatori pentru probleme de sănătate grave. Ți le explicăm pe cele mai importante, precum și ce afecțiuni pot ascunde. Dacă observi oricare dintre acestea trebuie să mergi de urgență la medic cu copilul.

Meseria de părinte vine însoțită de o mulțime de griji. Dar pentru a nu reacționa exagerat, ajungi să te întrebi când temperatura ridicată este febră mare, când durerea de burtă indică mai mult decât o tulburare digestivă și când eczema de pe piele nu reprezintă doar o banală urticarie? Medicul pediatru Anita Chandra-Puri din cadrul Grupului de Medici al Memorial Northwestern, subliniază că "părinții trebuie întotdeauna să mizeze pe precauție și să apeleze la ajutor medical imediat atunci când au motive de îngrijorare."

1. Buze de culoare albăstruie

Colorarea în albăstrui sau decolorarea din jurul gurii, respirația îngreunată (copilul își suge abdomenul sau geme/șuieră când respiră) sunt principalul motiv de îngrijorare. Medicul pediatru Jennifer Shu susține că problemele respiratorii se pot datora înecării, unei reacții alergice, unui atac astmatic, pneumoniei, tusei convulsive sau crupului. Verifică rata respiratorie a copilului numărând fiecare respirație timp de 30 de secunde și apoi înmulțește cu doi; o rată normală este mai mică de 60 pentru nou-născuți, mai mică de 40 pentru bebelușii sub 1 ani, mai mică de 30 pentru copiii de 1-3 ani și mai mică de 24 pentru copiii de 4-10 ani.

2. Față umflată

Limba, buzele sau ochii umflați, alături de vărsături și senzație de prurit pe piele semnalizează adesea o reacție alergică puternică (anafilaxie). Simptomele pot să includă umflarea corpului, probleme de respirație, eczemă gravă la nivelul pielii și presupun consult medical de urgență. Trebuie administrat EpiPen sau un antihistaminic în cazul copiilor cu alergii cunoscute până ajungeți la medic.

3. Durere subită de stomac

O durere localizată în porțiunea din dreapta inferioară a abdomenului, una care apare brusc sub formă de crampe și care nu dispare poate reprezenta o problemă. Dacă copilul nu poate sări ar putea fi vorba de apendicită (uneori durerea debutează în zona ombilicului). Medicul pediatru Ari Brown subliniază că la un virus digestiv apare febră, vărsături, dureri de stomac și diaree, iar la apendicită simptomele implică diaree, durere abdominală, apoi vărsături, durere și febră. Dacă observi simptomele sau durerea puternică, trebuie să mergi rapid la medic deoarece apendicita evoluează rapid. La un copil sub 4 ani poate fi vorba de invaginație, o boală gravă care afectează copiii mici (o parte din intestine ajunge peste cealaltă). Durerea apare la intervale de 20-60 minute și poate fi însoțită de vărsături, febră, sânge în scaun, scaune cu aspect de jeleu.

4. Febră ridicată

Specialiștii sunt de părere că temperatura corporală ridicată trebuie corelată și cu starea de dispoziție a copilului. Excepția o reprezintă bebelușii; în această categorie febră este considerată peste 38 grade Celsius la cei sub 3 luni, peste 38.5 grade Celsius la bebelușii 3-6 luni și peste 39.5 grade Celsius la bebelușii 6-24 luni. Dacă febra este cauzată de o infecție bacteriană, se poate răspândi rapid în organism, susține medicul pediatru Jennifer Shu. Mergi la un control medical în orice caz sau la camera de gardă a unui spital. La copiii peste 2 ani febra mare nu prezintă probleme atâta timp cât sunt hidratați și se comportă normal.

simptome la copil pe care nu trebuie sa le ignori

5. Febră care nu dispare

În continuarea punctului anterior, dacă îi administrezi deja copilului un tratament cu paracetamol sau ibuprofen și febra nu scade în decurs de 4-6 ore, poate fi necesar un medicament mai puternic. Febra de la gripă sau răceală dispare în maxim 5 zile, în vreme ce o febră de 38 grade Celsius care persistă poate fi cauzată de pneumonie bacteriană și necesită antibioterapie, subliniază medicul pediatru Alanna Levine. Dacă febra este însoțită de durere de cap, gât înțepenit sau eczemă sub formă de pete violacee, este un caz urgent și poate fi vorba de meningtă.

6. Iritație la nivelul pielii

O iritație care seamănă cu o țintă poate indica boala Lyme, în vreme ce una care care este compusă din mici pete roșii ce nu dispar la apăsarea pielii poate indica o boală infecțioasă. Când observi învinețire excesivă la nivelul pielii poate fi vorba despre o boală a sângelui. Atunci când observi iritație roșie, iar pielea este umflată poate fi vorba de o reacție alergică; dacă este însoțită de probleme în respirație și letargie trebuie să mergi de urgență la medic.

7. Aluniță cu aspect neobișnuit

Fie că este vorba de o aluniță nou apărută sau de una care își modifică aspectul, este bine să urmărești alunițele copilului tău, în special cele cu care s-a născut, deoarece pot deveni maligne, recomandă medicul pediatru Ari Brown. Verifică lunar la baie aspectul acestora și alertează medicul dacă observi una cu formă neregulată, cu margini zdrențuite, cu mai multe culori sau cu aspect umflat deoarece sunt semne posibile de cancer al pielii.

8. Durere de cap cu văsături

Pot fi semne de migrenă, iar medicul poate determina tratamentul potrivit. Migrenele nu sunt periculoase la copii și tind să apară în familii. Însă dacă trezesc copilul dimineața sau în toiul nopții pot ascunde o problemă de sănătate mai gravă.

9. Vărsături după cădere

O cădere în cazul unui copil mai mic de 6 luni sau cu schimbări neurologice evidente -confuzie, tulburări în vedere sau dispoziție, sensibilitate la lumină/zgomot, pierederea conștienței, vărsături, leziuni ale corpului vizibile- sunt situații de urgență și necesită intervenție imediată. Căzăturile nu sunt problematice la copii cu vârsta peste 6 luni decât dacă cad de la înălțimea propriului corp și nu pe un obiect dur sau ascuțit.

simptome la copil pe care nu trebuie sa le ignori

10. Sângerare excesivă

O tăietură care presupune un grad vizibil de despicare a pielii sau o hemoragie care nu se oprește în câteva minute după aplicarea presiunii înseamnă că necesită intervenția unui medic pentru suturi. Trebuie să mergi întotdeauna la medic dacă copilul este mușcat de un animal sau de un alt copil (și pielea este lezată).

11. Nivel scăzut de urinare

Gura și buzele uscate, fontanela aplatizată (la bebeluși), piele uscată sau care nu își schimbă aspectul când este ciupită, alături de vărsături excesive sau diaree sunt semne de deshidratare, care poate conduce la un șoc al corpului. La deshidratare mai poți observa stare de letargie sau irascibilitate, durere de cap, urină puțină sau de culoare închisă, absența lacrimilor. Trebuie să mergi la spital dacă copilul tău are aceste semne și nu reușești să îl hidratezi.

12. Urinare frecventă/cantitate crescută de urină, scădere în greutate, sete și letargie

Dacă copilul tău merge frecvent la baie (udă patul) și are o sete excesivă (care nu dispare chiar dacă se consumă lichide), scade în geutate și este letargic, poate fi vorba de diabet de tip 1, o afecțiune potențial fatală, ce necesită consult medical de urgență. De asemenea, poate fi un semn de tulburare alimentară la preadolescenți; această problemă poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătății.

 

Surse: https://todaysmama.com; www.parenting-circle.com; www.jivenaija.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

  Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

  De ce nu trebuie să ignori senzația de arsură din zona intimă
  De ce nu trebuie să ignori senzația de arsură din zona intimă

  Arsura din zona intimă apare din cauze variate și poate fi însoțită și de alte simptome care ar trebui să te pună în gardă. Din articolul de mai jos vei afla ce...

  9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze
  9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

  Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, ești în atenția celor din jur, fie că aceștia sunt părinți, fie că nu. De aceea, pe lângă aprecierile pe care le...

  Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului
  Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului

  "Eu te-am facut, eu te omor!" imi rasuna in urechi din strafundul copilariei mele. Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu mi-au fost niciodata adresate. Doar ca le-am auzit atat de des ca au...

  Zodia cu care nu trebuie să ieși niciodată la întâlnire
  Zodia cu care nu trebuie să ieși niciodată la întâlnire

  Am aflat care sunt cele mai potrivite perechi din zodiac și care sunt cuplurile care nu vor divorța niciodată. Acum a venit momentul să descoperim ce spun astrele și când vine...

  Nu ar fi trebuit să fac un copil niciodată!
  Nu ar fi trebuit să fac un copil niciodată!

  Nu toate femeile sunt făcute să fie mame! Și nu trebuie să fie judecate pentru asta​. Nu înseamnă că sunt egoiste, că vor îmbătrâni singure, că vor fi...

  De ce bebelușii nu trebuie să poarte niciodată încălțăminte
  De ce bebelușii nu trebuie să poarte niciodată încălțăminte

  Piciorușele unui bebeluș sunt irezistibile și, de aceea, în afara faptului că le-ai mângâia și le-ai săruta cât mai mult, ți-ar plăcea să le...

  Care sunt zodiile care dau mereu în mintea copiilor și nu se vor maturiza niciodată
  Care sunt zodiile care dau mereu în mintea copiilor și nu se vor maturiza niciodată

  Iau decizii sub impulsul momentului, nu au deloc răbdare și sunt foarte încăpățânați. Chiar dacă sunt adulți în toată firea, unii nativi nu dau semne că s-ar...

  © 2022 Qbebe